Rólunk

2019. november 30., szombat

Közös interjú Magyarul író kortárs szerzők olvasói csoportjának kitalálójával Mimi Taylorral.

Nemrégiben készült veled interjú a Romantikus/Erotikus könyvek kedvelői csoporttal kapcsolatban. Ezután nem sokkal jött létre Magyarul író kortárs szerzők olvasói csoportja. Isabel és én szeretnénk megköszönni, hogy elvállaltad a közös interjút. Már régóta csoportod tagjai vagyunk, és figyelemmel kísérjük a játékot, mely kerek egy éve tart. Erről és sok másról is szeretnénk beszélgetni veled.



Ági:
Miben más ez a csoport, mint a romantikus/erotikus csoport?

Ez a csoport azért született, mert többen felvetették, hogy miért csak a romantika és erotika zsánerében alkotó szerzőknek kínálunk lehetőséget az adott zsánert kedvelő olvasók elérésére. Ekkor jött az ötlet erre az új csoportra, mely az összes magyar, vagy magyar nyelven alkotó szerzőnek lehetőséget kínál arra, hogy megismertesse magát az olvasókkal.

Isabel:
Mi volt a célod a csoport létrehozásával? Sikerült megvalósítani?

A célom a magyarul alkotó szerzők népszerűsítése a magyarul olvasók körében.

Ági:
   Jelenleg kik alkotják a csoportot? Kimondottan csak szerzők vagy vegyesen olvasók és alkotók?

Egy nyitott csoportról beszélünk, amelyhez bárki csatlakozhat, rengeteg író tagja van a csoportnak. Bár még nem számoltam össze, de szerintem közel 150 íróról van szó, és jóformán naponta derül ki újabb és újabb tagunkról, hogy bizony ő is írt már könyvet.



Isabel:
Milyen visszajelzéseket kapsz a tagoktól?

Tulajdonképpen nem nagyon szoktam visszajelzéseket kaoni, bár nem is nagyon kérdeztem még rá, hogy jól érzik-e magukat a csoportban.

Ági:
A felajánlott könyvek, játék majd egy éve indult el. Milyen érzés, hogy ilyen sokáig kitart ez a játék?

Itt egy picit pontosítanék, hiszen már több, mint másfél éve tart a játék folyamatosan. Álmomban nem gondoltam, hogy egy kósza ötletnek ekkora sikere lehet. Amikor először felvetettem még úgy gondoltam, hogy havonta fogunk sorsolni. Mivel folyamatosan érkeztek a felajánlások, a heti játék mellett döntöttünk a moderátorokkal.



Isabel:
Hogyan sikerül megőrizni a jó hangulatot?

A heti játékunknak nagyon sokat köszönhet szerintem a csoport, illetve tulajdonképpen mivel reklámfelületként működik, mindenki megtalálhatja, amit keres. Az írók az olvasóikat, az olvasók a kedvenc történeteiket/szerzőiket.

Ági:
Gondoltad valaha, hogy ilyen sikeres lesz és ilyen sokáig fog tartani a játék? Hiszen, ha azt nézzük másfél, folyik folyamatosan, azt kell, hogy mondjam ez egyedülálló.

Igen, nagy az esélye annak, hogy ilyen még nem volt soha sehol. Bekerülhetnénk a Guinness-rekordok könyvébe most már  A viccet félretéve, mint említettem, sosem számítottam ekkora sikerre, de nagyon boldog vagyok, hogy mind a szerzők, mind az olvasók aktívan kihasználják ezt a lehetőséget. Bízom benne, hogy a játék eléri valódi célját, hogy valóban megismerjék az olvasók azokat a szerzőket, akikről még nem hallottak, vagy nem is gondolták, hogy jó lehet.

Isabel:
Az ISMERD MEG HAZÁNK ÍRÓIT játék alapötlete miként született meg?

Azon gondolkodtam, hogy mi lehet az, amivel mind írókat, mind olvasókat be lehet csalogatni a csoportba. Játszani mindenki szeret, nyerni meg mégjobban. Azt hiszem ezzel a játékkal mindenki jól jár, talán éppen ezért olyan népszerű.

Isabel:
Számíthatunk valami újdonságra a csoportban?


Nincsenek nagy terveim a csoporttal. A cél továbbra is az marad, hogy a magyar szerzőket népszerűsítse, hiszen rengeteg tehetséges író van kis hazánkban, akik megérdemlik, hogy megismerjék a nevüket és a munkájukat!


A csoportba bárki becsatlakozhat nyugodtan:

2019. november 29., péntek

Interjú Mimi Taylorral a Romantikus / Erotikus könyvek kedvelői csoport vezetőjével


Mimi köszönöm, hogy elfogadtad felkérést, hogy bemutathassam a Romantikus / Könyvek kedvelői csoportod. A csoportodban több mint 100 szerző - író van, a bloggerekről nem is beszélve. Megtisztelő számomra, hogy moderátorként segíthetek neked a munkádban. Ezért is gondoltam arra, hogy a Magazin olvasóival jobban megismertessem a csoportot. Mesélnél róla, miként alakult és milyen nehézségek vannak e mögött?



1.
Mióta vezeted a csoportod? Kik a segítőid?

Köszönöm szépen a felkérést az interjúra, nagyon megtisztelő!  A csoport 2016. december 10-én született legelőször azzal a céllal, hogy a frissen megjelent, életem első regényét meg tudjam ismertetni azokkal, akik ebben a zsánerben olvasnak a legszívesebben. Hamar kiderült számomra, hogy rengeteg magyar író van, akik a romantika/erotika zsánerében alkotnak, legyenek kezdő alkotók, vagy már sokkönyves írók.
Mivel a csoport rövid idő alatt meglehetősen nagy létszámmal bővült, szükségem lett segítségre, hogy figyelemmel tudjuk kísérni a csoport eseményeit. Tíria Devil volt az első, aki eleinte moderátorként, mára adminisztrátorként segít a mindennapokban. Majd csatlakoztál te és Kiss Viktória, akik már a kezdetektől lelkes tagok vagytok és figyelmes moderátorok, amiért mindig hálás leszek!

2.
Gondoltad volna, hogy ekkora sikere lesz, ennyi szerző lesz a csoportban?

Nem. Az ember, vagy legalábbis én nem, doha nem számítok semmiben nagy sikerre. Itt pontosan azért nem, mert nem tudtam, hogy ilyen sokan vagyunk. A legtöbb általam is kedvelt íróról itt a csoportban tudtam meg, hogy tulajdonképpen magyarok. Ettől a ténytől csak még jobban fellelkesültem. A csoportunk hamar népszerű lett, mind az írók, mind az olvasók körében.

3.
Mesélnél a kezdeti időkről?

A csoport indulásakor, amikor még csak néhány tagunk volt, minden nap szerzői bemutatkozó napokat tartottunk. Ez egy nagyon jó alkalom és lehetőség volt arra, hogy mind a szerzők, mind az olvasók megismerhessük egymást. A kezdő és haladó írók egymást támogatva, segítve lépegettünk előre. Bár hihetetlen, de rengeteg barátra, jó ismerősre tettem szert a csoportnak köszönhetően, és ami külön öröm számomra, hogy szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki ezt elmondhatja.




4.
Mik a legnépszerűbb zsánerek, amikben a szerzők többsége alkot?

Hát ebben a csoportban nyilván a romantika és az erotika zsánerét kedvelők vannak a legtöbben, mind az írók, mind az olvasók közül. Éppen ezért lett a csoportnak ez a neve.

5.
Hány szerzőről beszélhetünk a csoportodban?

Még az indulás után néhány hónappal összeszámoltam egyszer. A csoportban akkor 96 fő író volt, kezdők és sokkönyvesek egyaránt. Időközben volt, aki elhagyta a csoportot, de csatlakoztak újak, jelenleg nem tudom, hogyan állunk, de az biztos, hogy több, mint 100 szerző tagja van jelenleg is a csoportnak.

6.
Mit gondolsz későbbiekben is, megmarad a csoport?  Milyen ötleteid, terveid vannak a jövőre vonatkozóan?

Sok mindennel próbálkoztunk már a csoportban, ilyenek voltak pl. a szerzői bemutatkozó napok, de mióta minden szerzőnek saját olvasói csoportja van, ez a bemutatkozási lehetőség majdhogynem értelmét vesztette. Nincsenek igazán hosszútávú terveim. A csoport így, vagy úgy, de továbbra is működni fog, az eddigi szigorú napirenden is enyhítettünk, így már tulajdonképpen csak reklámfelületként szolgál. Egyelőre nincs ötletem, mivel lehetne kicsit feldobni a hangulatot, de örömmel fogadjuk az esetleges ötleteket! 


A csoporthoz bárki becsatlakozhat, de előtte meg kell válaszolniuk a feltett kérdésekre.

2019. november 28., csütörtök

Egy angyal és egy démon szerelme - Vélemény Lana Millan: Raziel című regényéről


Lana Millan - Raziel című regényét sokan ajánlották nekem. Mivel én is szeretem ezt a témát boncolgatni,  nagyon vártam, hogy elolvashassam. Elismerem, nagy elvárásaim voltak vele szemben. Az angyalok, emberek, démonok hármasa már ősidők óta izgatják a fantáziánkat, jó pár mű is született a témával kapcsolatban. A fülszöveg alapján nagyon érdekelt, az írónő mi újat tud még mutatni a témában.

Fotó:Kovács Ági
Lana Millan - Raziel


 Tartalom:

Ismered a viccet, amiben a bukott angyal, a KitKat-mániás démon és egy hősszerelmes bolti eladó a Tudás Könyvének keresésére indul? Nem? Nem csoda, hiszen ez nem vicc. Raziel a Tudás Könyvének őrzője, a legfelsőbb misztériumok és titkok angyala. Vagyis csak volt. Valami történt. Lélegzik és ver a szíve, miközben Nevada tűzforró sziklái között kinyitja a szemét. Emberré vált. Lehetne még ennél is rosszabb a helyzete? Lehet, és lesz is. Amikor eltűnik a Tudás Könyve üzletet ajánlanak neki: ha segít megtalálni, visszakaphatja a szárnyát. Segítőként egy pimasz démont varrnak a nyakába, hogy aztán együtt vágjanak neki Amerika vadregényes tájainak. Kalandos útjuk során Raziel felfedezi magában az elszánt harcost, a féltő barátot, és az esendő embert. Lana Millan második regénye egy izgalmas mese, ami akár igaz is lehetne.

Véleményem:
4/5

Mi történik, ha egy angyalt száműznek a mennyből és egy nő testében tér magához? Az első levegővétel, étel vagy ital, ijesztő élmény a számára. Szembe kell néznie saját halandóságával és hiába a tudás, amit az évszázadok alatt felhalmozott kevésnek bizonyul. Ráadásul két oldalról is nyomás éri: egyrészt szeretne visszatérni az angyali mivoltához, másrészt pedig megtalálja egy démon, akivel szövetséget kell kötnie, ha túl akar jutni a nehézségeken.
Az írónő komoly témához nyúlt el kell ismerjem, hogy nem mindennapi módon dolgozta fel. Voltak részek, melyekkel nem értettem egyet, mégis úgy érzem érdemes volt elolvasnom. Elgondolkodtatott és nyomott hagyott bennem, ami nagyon fontos, ha azt nézzük, milyen nagy választék van az olvasnivalók piacán.
 A főhősökkel nem igazán tudtam azonosulni, de azért egy szereplőt  kiemelnék: Kendra, mint ember és Raziel megmentője nagyon szimpatikus volt. Biztos pontnak éreztem a történetben, akire a főhős esendő pillanataiban mindig támaszkodhatott.

Az írónő hivatalos elérhetősége:
Lana Millan írói oldala
A könyvet itt tudjátok beszerezni:


2019. november 25., hétfő

Interjú Lukács Renátával


Lukács Renáta neve ismerősen csenghet a közönség számára, ahogy én találkoztam vele az, meglepő lehet azok számára, akikben már kialakult róla egy kép. Mint elsőkönyves író nagyon kedvesen és türelmesen viselkedett velem az interjú készítése során.
Köszönöm neki és a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy én lehetek az, aki először beszélgethet vele szerzőként.

 Fotó: Fazekas Csilla

Kérlek, pár szóban mesélj nekünk magadról; mi indított el az írás útján?


Magamról mesélni talán a legnehezebb, mert néha nekem is gondot okoz határozottan mondani, hogy ez vagy az vagyok. Rendezvényszervező, valósághow-szereplő, egy nő, aki küzd azzal, hogy nem tud felnőni. De, ha egy dolgot kell mondanom, akkor színésznő vagyok, aki gyerekkorától kezdve erre a pályára készült és sok apró sikerek voltak az életében.  Akinek a nagy szerep még várat magára, ám soha nem adja fel. Az írás, jól látjátok, az nem szerepel itt, mert írónak pont nem tartom magam. Az, hogy mégis született egy könyvem az annak köszönhető, hogy volt bennem egy történet, amiről azt gondolom, érdemes arra, hogy más is megélje.

Regényed címe: Az arénán túl vár… Összefoglalnád néhány mondatban a tartalmát?


Ehhez javaslom mindenkinek, hogy a könyv hivatalos oldalán olvassa el a könyv ajánlóját, mert sikerült – először és utoljára - frappánsan megfogalmaznom. Ezen felül csak bevillanó gondolatokkal tudom összefoglalni, egy szenvedélyes találkozásról, örökké tartó váratlan szerelemről szól, álmokról, lovakról egy irigylésre méltó, őrületesen szabad életet élő Cowboyról és arról, hogy miként tud felborulni az életünk, amikor a legkevésbé várjuk.
Fotó: Fazekas Csilla


Miért döntöttél a magánkiadás mellett? Hogyan segített a MyBook az álmod megvalósításában? 

Sok csalódás, be nem tartott ígéret, a könyvemet teljesen átírni akaró vezetőszerkesztők, abszolút pénzközpontú kiadó, csődbement országos hírű kiadó. És végül az én álmaimat nem gyártó, hanem inkább összetörő kiadó kellett ahhoz,- és ez félre ne értsd nem hibáztatás vagy szemrehányás, sőt hálás vagyok nekik, hogy végül elhatározzam,  ebbe egyedül vágok bele, -  én döntök a saját könyvem felett. És lehet, hogy a költségek is engem terhelnek majd a kiadás kapcsán, de ugyanúgy a teljes bevétel is az enyém lesz, miközben én irányítom a folyamatokat, és tudom, az valósul meg, amit én szeretnék. Aztán az elképzeléseimhez leginkább a MyBook Kiadó és Kolozsi Katalin adta meg a tökéletes hátteret.

Mi inspirált az írása közben? 

Nem inspiráció volt, egész egyszerűen sok kicsi és egy nagy történet, amit megéltem vagy láttam, tapasztaltam vagy akartam tapasztalni és úgy gondoltam, hogy megírom, mert megérdemli. Viszont utólag visszagondolva gyerekként felírtam a kis vágyakkal teli füzetembe, hogy szeretnék könyvet írni. Lehet, hogy tudat alatt ez mégiscsak inspirált, amikor elengedem volna ezt a dolgot a hosszú évek alatt.


Van/volt olyan író, akire mint példaképre gondolsz? 

Nincs. Soha, még a szakmámban sem volt kimondottan ilyen személy. Sok színész van, akinek a munkássága előtt fejet hajtok, de nincs példaképem. Az írók világában pedig egyfelől nem is vagyok annyira otthon,-mert nem attól függ, hogy elolvasok-e egy könyvet, hogy ki írta, hanem, érdekel-e a történet. Másfelől pedig egy kicsit nehezen megfoghatónak érzem eldönteni azt, hogy ki is az az író, aki példakép lehet, hiszen nem egy nagy névnek mondott szerzőt tudnék mondani, akit a szakma és olvasók sokadalma elismer, de én biztos, hogy nem olvasnék tőle, mert egyszerűen az én olvasatomban ők nem érdekesek. De ez az én világomban való lefordítás. Más biztosan másképpen látja.


A múltad mennyire volt hatással a leírt sorokra? Sikerült megnyitnod a lelked az olvasók felé?


 Mondhatni, hogy a múltam adja a könyv alapját, így igencsak nagy hatással bír a regényemre nézve. A lelkem úgy gondolom a mindennapjaimban is nagyon nyitott, és aki a regényem bármely vonalára egész lényével és szívével rá tud kapcsolódni, az meglátja az én lelkemet is benne.

A családod, illetve barátaid miképpen fogadták a könyved? 

Tudta mindenki, hogy könyvet írok, de a 8 év azért elég soknak mondható ahhoz, hogy teljesen jogosan azt feltételezzék ez a könyv nem is létezik. Amikor megjelent azzal pedig sikerült meglepnem mindenkit, szokás szerint. De végtelenül támogató közegben élem az életemet, a barátok és leginkább a családom tekintetében, így pozitívabb fogadtatást nem is kaphatott volna a regény. Norbi a vőlegényem – volt az, aki végül a biztatásával és belém vetett bizalmával megadta a végső lökést a kiadáshoz. Viszont azt, hogy a történet mennyire igaz vagy mennyire nem vagy mi az, ami igaz vagy mi az, ami nem, azt nekik sem árulom el.

Mit gondolsz, az írás, mint terápiás rész, mennyire működik az életedben? Segít feldolgozni, túllendülni a nehézségeken?

Ez valóban egy működő terápia lehet az élet különböző buktatóinál és bár a könyvem nem ezzel a célzattal íródott, de régen volt, hogy verseket írtam, amikor valami nagyon padlóra tett. Manapság ez már nem jellemző rám. Sőt úgy gondolom, hogy ha, most terápiás jelleggel elkezdenék írni valamit, azt jó pár évtizedig biztos, hogy senkinek nem mutatnám meg. De ettől függetlenül hiszek abban, hogy jól megírni azt lehet, ami fáj.


Vannak olyan szerzők, akiknél az írás hobbiként van jelen az életében, mások pedig hivatásként tekintenek rá. Te melyik tábort erősíted?

Az én hivatásom a színészet. Az írás mindenképpen csak hobbi, vagy mondjuk úgy másodállás, vagy találjunk valami komolyabb, de másodrendű szót erre.

Bár a regény még nagyon friss, mégis idevalónak érzem a kérdést: szeretnél még több művet kiadni a kezedből?


Erre most nem tudok határozott választ adni. Én magam sem tudom. Vannak még történetek a fejemben, de nem tudom, hogy ez–e az én utam. Lehet, hogy csak Az arénán túl vár…-nak kellett megszületnie és ennyi volt a könyvek világában a mandátumom. Nem tudom, mit hoz az élet és a körülmények.

A könyvet itt tudjátok beszerezni: