2021. január 7., csütörtök

A tiszteletet nem lehet letölteni!

 


Nekem jogom van olvasni! – hangzik mindig a válasz arra a kérdésre, hogy miért is töltenek le illegálisan könyveket. És ettől a választól áll égnek az összes szál hajam, de megkockáztatom, hogy még a szemöldököm is. 

Tisztázzuk akkor, mielőtt jobban belemennénk a témába. Nem vagyok szakértő, sem profi szakmabeli. Egy sima mezei olvasó vagyok, egy kezdő író és logikusan gondolkozó, magas igazságérzettel rendelkező egyén. Ennyit rólam. És akkor menjünk tovább. Kezd elharapózni ez az illegális letöltés téma, vagy inkább úgy mondanám, az írók kezdenek a sarkukra állni. Ami nagyon is helyénvaló. A legtöbb illegális letöltő oldal szabályzatában szerepel, hogy hazai írótól tilos feltölteni, ez kezdetnek jó, viszont sokan nem értik meg ezt sem. Kiskapukat keresve, privát üzenetben terjesztik a pdf formátumokat, megalázva ezzel az írót, és semmibe véve a hosszú hónapokon, vagy akár esetenként éveken átívelő munkáját. Mikor nyakon csípik őket, felháborodottan vágják az arcunkba azt, hogy ez milyen igazságtalan, és neki különben is joga van olvasni, mit rinyálunk, örüljünk neki, hogy olvassák egyáltalán a könyvünket, és amúgy is borzasztó drága egy könyv, neki erre nincs pénze. 
Kutattam egy kicsit. Egy alap internet előfizetés átlagban hatezer forintnál áll meg, és akkor ez az otthoni csomag, nem vettük még számításba a mobilnetet, melyet bárhol, az utcán is használhatunk. Egy könyv átlag ára háromezer forint körül mozog, ez nyilván sok mindentől függ. Egy havi könyvtár bérlet, mely szabadon választható végtelen mennyiségű kötet olvasását teszi lehetővé, átlagban úgyszintén két- és háromezer forint körül mozog. Egy könyv kiadása, alsó hangon, ha minőségi munkát szeretnénk, megfelelő háttérmozgalommal, és különböző bolthálózatoknál terjeszthető példányszámban alsó hangon háromszázezer forint, és akkor még nem beszéltünk az álmatlan éjszakákról, a munkáról, a marketingről, az álmokról. Szóval akkor mi is az igazságtalan? Reggel a kisboltban bedobtam az eladó hölgynek, hogy nekem jogom van csokoládét enni, és különben is szükségem van rá a boldogsághoz, de ő csak értetlenül pislogva közölte velem, hogy háromszázötven forintot kér. Pedig nekem kell az a csokoládé, mégsem sétálhattam ki vele csak úgy büntetlenül a boltból. 
 

Na meg persze jön a másik kifogás, miszerint „nem tudtam, hogy magyar szerző”. A hazai szerzők, sok esetben hangzatos külföldi nevek mögé kényszerülve írnak, mert sokszor kedves honfitársaik arra nem méltatják őket, hogy leemeljék a könyveiket a polcról, csupán azzal a kifogással, hogy „én nem olvasok magyar szerzőtől”. Ennek ellenére, ha külföldi néven publikál az illető, akkor bátran megosztják, terjesztik illegálisan a könyvét, hiszen honnan tudták volna, hogy magyar író. Ugye, érzitek a paradoxont? Ennek fényében azt gondolják az ilyen oldalak üzemeltetői, hogy frappáns megoldás a hazai szerzőket blokkolni, tiltani az oldalukról, jól kibeszélni őket, hogy milyen önzők, és különben is, mit képzelnek magukról, és röhögve továbbra is küldözgetni ingyen a könyveket. Sokan küzdenek a hazai irodalom fellendítéséért, és ezek az emberek az ő munkájukat is semmibe veszik. Szélmalom harcot vívunk a saját igazságunkért. Szomorú, hogy ezt érett, értelmes, dolgozó, felnőtt embereknek el kell magyarázni. 

Viszont, az, hogy hazai írók könyvét nem oszthatják meg ezek az oldalak, csak a jéghegy csúcsa. Lehet, hogy a külföldi szerző, kinek a könyve Magyarországra érkezett, már megkapta a maga kis jutalékát, és nem érdekli, ha esetleg letöltöd a könyvét, (ami mellesleg megjegyzem, nem igaz, de ebbe nem megyek bele), de az, hogy egy adott könyv átlépje az országhatárt, és terjesztésre kerüljön, azért itthon rengeteg ember dolgozik. Fordítók, kiadók, szerkesztők, könyvesboltok, eladók dolgoznak azért, hogy egy adott könyv beszerezhető és élvezhető legyen itthon is az olvasók számára. Az eladási példányokból kalkulálnak tovább, érdemes-e egy adott könyvet tovább terjeszteni, esetleg behozni a folytatását is az országba. Amikor felháborodottan veszed észre, hogy a kedvenc íród kötetének a folytatása nem jelenik meg magyar nyelven, gondolj mindig erre. Az illegális letöltés nem kerül bele a statisztikába. Mindenki letölthetné ingyen a könyveit, de akkor szépen lassan megszűnnének a fordítók, a kiadók, a szerkesztők, a könyvesboltok. És nem utolsó sorban az írók. Tudom ez most túlzásnak tűnik, de így van. Ha egy szolgáltatásra nincs igény, akkor annak véget vetnek. 


Ha szeretsz valamit, ha kikapcsol, ha élvezetet okoz számodra, akkor tiszteld meg azokat is, akik azért dolgoztak, hogy ez a kényelem, ez a kikapcsolódás számodra létre jöhessen. Nem háborogni kell, alternatívát keresni. A könyvek árai nem véletlenül ilyen magasak. Ez egy lánc, vonzza egymás után a következményeket. Úgyhogy szépen kérlek, mielőtt a letöltés gombra nyomnál, gondold végig, kinek ártasz ezzel, kit veszel semmibe, kinek a munkáját tiprod a sárba. Csak együtt hozhatjuk helyre a károkat, és ebben Te is benne vagy. 


Segíts nekünk. 

Tisztelj minket, és mi ígérjük, megháláljuk. 

4 megjegyzés:

 1. Kedves Viktória! Tökéletesen igazad van, ez ne is legyen kérdés. Nem megyek bele a részletekbe, mert te leírtad. Azt gondolom, hogy ezt a dolgot teljesen megszűntetni nem lehet, de ha már mérséklődik, az már eredmény lehet. Egyetlen kérdést engedj meg- ez nem kibújó keresése, hiszen én mindent megpróbáltam-, de mi van akkor, ha mondjuk egy vak, mint én is- szeretne elolvasni egy könyvet, meg akarja venni az elektronikus verziót, de nincs? Érdeklődöm a kiadótól, hogy megvenném, közlik, hogy nincs. Mondom, hogy kifizetem a pdf verziót, ha kell, aláírok mindent, hogy nem adom tovább, de ugye ez meg nem járható út. Ezutóbbit meg is értem sokszor, hiszen magam is publikálok. S ilyenkor mondjuk valahonnan megdob valaki egy kalózverzióval, akkor ne is olvassam el? Persze vannak kivételek, meg ott van a Marakeshi ajánlás az Uniónak is, de ilyenkor mi a legjobb megoldás? Mondom még egyszer egyetértek veled, de ahhoz, hogy az illegális letöltések kevesebbek legyenek, ilyen esetekre is jó lenne valami. Köszönöm a cikket.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Olvasó! Köszönöm hogy elolvasta a cikkem és egyetértéséről biztosított. Az Ön által említett probléma is e fentiek hozadéka. Az írók bizalmatlanok lettek, így nagyon sok szerző nem vállalja be az e-könyv megjelenítését, vállalva ezzel a keletkezett hátrányokat is. Sajnos mindez addig nem fog megszűnni, míg az illegális kalóz oldalak virágkorát éljük, a kiadók pedig önhatalmúlag nem oszthatnak meg e-könyv változatot az adott szerző művéről a beleegyezése nélkül, még az Ön jószándékú kérésére sem. Sajnos ez a probléma mindaddig fent fog állni amég az emberek nem értik meg az érveinket, és nem látják be mekkora károkat okoznak az irodalomban ezzel.

   Törlés
  2. Ó, én nem is haragszom az írókra, s igazán a kiadókra sem. Maga a helyzet dühít és az, hogy kevés a megoldás. Ugyan nem fognak fegvyert a fejemhez, de amíg nem lesz legalább átmeneti megoldás, bizony előfordul, hogy a mástól kapott könyvet kell olvasnom... :(

   Törlés
 2. Nagyon jó összefoglaó lett. Gratulálok, osztom is :)

  VálaszTörlés