2021. május 22., szombat

E-book vs Nyomtatott könyv; Könyvesbolt vs Könyvtár; Várólista csökkentés, komfortzónából való kilépés

E-book vs Nyomtatott könyv

Sokan a nyomtatott, hagyományos könyv mellett teszik le a voksukat, és igazuk is van, hiszen a fizikai példánynál nincs is jobb véleményem szerint. Ennek ellenére nekem is jó pár éve megvan az e-könyv olvasóm, egy Kindle PW4, amit mostanában már gyakran használok, nagyon szeretem.

Egy véletlennek köszönhetem a megismerkedésemet az e-könyv olvasómmal. Le volt merülve, majd feltettem töltőre, bekapcsolt és akkor jöttem rá, hogy mi is volt valójában. Egy több éve elhagyott készülékről beszélünk, aminek hatására eldöntöttem, hogy igen, ilyen nekem is kell. Azóta egymás barátai vagyunk töretlenül. J Az utóbbi időben már többet használom, hiszen nagyon praktikus, jó pár könyv ráfér, és ha sötétben ülök, fekszem, akkor sem kell világítás, mert a készülékem háttérvilágítással van ellátva.

Igazuk van azoknak, akik tartanak az efféle elektronikus szerkezetektől, de eljön az a pont, amikor már nem fér el az a sok könyv a lakásban, a könyvespolcon, így muszáj beruházni egy olvasóra. Bár sokan mondják, hogy ők tableten olvasnak, azért szerintem egy e-könyv olvasó sokkal szemkímélőbb, ami nem hátrány.
Kicsit az e-book előnyeiről:

Bár kicsi, de annál több könyv fér rá, és még kis helyen is elfér, szóval akár egy 500+ oldalas kötetet is magaddal vihetsz.

Sokkal több elektronikus könyved lehet, mint fizikai példányod, hiszen ma már több művet kiadnak elektronikus formátumban. És sajnos itt meg kell említenem, hogy sokan kalóz oldalakról töltik le a könyveket, ami nagy érvágás a szerzőknek és a kiadóknak is.

Bár megkérik a könyvek árát, de azok sokáig kiszolgálnak, így megtérül a befektetés. Az én olvasóm már több mint 5 éve velem van, és még mindig olyan, mint amikor először kézbe vettem, majd használni kezdtem.

Sötétben is tudsz rajta olvasni, ha olyan készüléket választasz, amin háttérvilágítás van. Emiatt szemkímélőbb is, mint a tablet.

Sérülékenyebb, ez igaz, de megfelelő tokkal ez sem okoz gondot. Ma már lehet vízálló olvasót is vásárolni.

Ha nem szeretnél érintőképernyős példányt, akkor vannak gombokkal ellátott e-book reader-ek is.

Ha tartasz attól, hogy nem magyar menüs, akkor ne Kindle-ben gondolkozz, hiszen ezen kívül jó pár márka megtalálható már a piacon. Szóval választék van bőven.

Igaz, hogy tölteni kell, de például az én olvasóm 3 hétig biztosan kibírja, szóval ez sem lehet probléma.

Majdnem elfelejtettem, hogy az e-könyvek olcsóbbak is, mint a fizikai példányok, igaz nem lehet őket ugyanúgy lapozni, vagy szimatolni…

Hátrányai:

Számomra egy nagy probléma van velük, mégpedig az, hogy a készülékem nem szereti az epub formátumú fájlokat, csak az AZW3-ot és a mobi-t, emiatt néha konvertálnom kell… amit nem mindig szeretek, mert időigényes. De erre is van megoldás; egy nagyon jó program, a Calibre. Ezt bátran ajánlom mindenkinek, én nagyon szeretem. Emellett a Kindle-ekre e-mailen keresztül is tudsz rá könyvet küldeni. Illetve érdemes megemlíteni, hogy minden e-könyv olvasó más-más formátumot támogat.

Kis hátránya, hogy néha-néha tölteni kell, de ez egy hónapban elég egyszer, legalábbis nálam ez a jellemző.

Nem szimatolhatod úgy, mint egy fizikai példányt és nem simizheted, lapozhatod úgy. Összességében nem olyan, mint a nyomtatott könyv.

Kicsit várnod kell, mire a friss megjelenésű könyvet kiadják e-book-ban is. Bár ez nem minden szerző művére igaz.Könyvesbolt vs Könyvtár

Számomra a könyvtár élvez előnyt, bár a jelenlegi, pandémiás helyzetben inkább az otthon lévő könyvek olvasása élvez elsőbbséget.

Legelőször anyukám meseolvasása és olvasási élményeinek elbeszélése után ismertem meg a könyvtárat. Mindezt még általános iskolában, a városi könyvtárlátogatás alkalmával. Később már rendszeresen jártunk anyukámmal is kölcsönözni. Szóval nagyon sok pozitív emlékem társul a könyvtárhoz, amire szívesen emlékszem vissza.

Általában egy várólistámról származó könyv kerül a kezembe, mert elsősorban onnan választom ki a kikölcsönzésre kerülő köteteket. Viszont néha menet közben ez megváltozik, így van, hogy becsusszan más is a kölcsönzött könyvek közé. De a könyveim legtöbbször a várólistáról kerülnek kiválasztásra, ezzel is csökkentve a TBR listámat. Visszakanyarodva a könyvtárhoz, legtöbbször onnan kölcsönzök, aztán, ha úgy érzem, KELL, akkor megszerzem saját példánynak. Ezt nem mindig könyvesboltból teszem, hanem antikváriumból, piacról, moly.hu-ról vagy marketplace-ről.

Ha könyvesboltból tervezek vásárolni, akkor megnézem az akciókat, összegyűlt pontjaimat, szállítást/átvételt is. Általában inkább webshopból rendelek.

Könyvesboltoknak és a könyvtáraknak is vannak előnyei és hátrányai is, csak úgy, mint sok minden másnak.
Kicsit a könyvtár hátrányairól:

Ha kölcsönzöl, nem lesz a sajátod. Vagyis van egy bizonyos időkereted, hogy elolvasd, aztán vissza kell vinned. Sokszor nem biztos, hogy elég az az időintervallum, amit kapsz rá. Bár lehet hosszabbítani a könyveket, sokszor még így sem elég. (Nálunk kétszer lehet hosszabbítani).

Az újabb kötetekre, bestsellerekre várnod kell, hogy bent legyenek a könyvtárban.

Vannak példányok, amiket elő kell jegyeztetned, mert más olvasó kölcsönözte ki, és éppen nincs bent. Ha pedig a nálad lévő példány van előjegyezve, akkor nem tudod meghosszabbítani.

Megesik, hogy egyik-másik példány rossz állapotban van… Neked is nagyon vigyáznod kell a könyvekre, mert például, ha elázik, akkor meg kell venned a könyvtárnak.

Nem biztos, hogy az adott helyen megtalálod a keresett példányt, mert mondjuk valaki éppen nem oda tette vissza. Vagy mert amikor otthon nézted, még bent volt, akkor jöttél rá, hogy már más kikölcsönözte, amikor ki akartad hozni.

Előnyei:

Ha egy olyan könyvet kölcsönzöl ki, ami végül nem nyeri el a tetszésed, visszaviheted, nem foglalja otthon a helyet, és nem adtál ki érte feleslegesen pénzt.

Előjegyzés után „tiéd” lehet a kívánt könyv, töredék összegért.

Megvan az a bizonyos könyvtár feeling, könyvtár illat, ami nekem már nagyon hiányzik… L

Sokkal olcsóbb, és helytakarékosabb is, mint megvásárolni a könyveket.

Találkozhatsz más olvasó emberekkel is.

Válogathatsz a könyvek között, nemcsak a várólistádról kiírt könyveket hozhatod el onnan, hanem könyvesboltban is tudsz válogatni… De azért a könyvtár valahogy más.

Nem jönnek oda, hogy: „Segíthetek valamiben?”

Várólista csökkentés, komfortzónából való kilépés

Mindenki ismeri és tudja, hogy a várólista egy végtelen lista. Ha valamit ki is húzol róla, azonnal jön helyette más. Biztos sokan vagyunk így vele, hogy szeretnénk csökkenteni ezt a bizonyos listát. Idén azon vagyok, hogy kilépjek a megszokott műfajok közül. Ez eddig egész jól megy.

Tegyünk meg mindent ennek érdekében. Több olvasatlan könyvem van itthon a polcon, amik a várólistám elemei is egyben, szóval úgy tudom a legjobban csökkenteni a listám, hogy olvasom a polcon lévő könyveimet, és nem járok könyvtárba, nem vásárolok. Minden hónapban kitűzök egy célt, hogy most 5 könyvet olvasok el, különböző műfajban, más-más szerzőktől. Ezáltal a komfortzónámat is elhagyom és a várólistát is csökkentem. Emellett a beszerzéseim számát is korlátozom, vagy ha beszerzek, akkor azt olvasom el.

Tudom, hogy sokan nagyon szeretnek a megszokott zsánerben olvasni, és nem jellemző rájuk, hogy más műfajokban is olvassanak, tisztelet a kivételnek. Ismerek olyanokat, akik kifejezetten romantikus, erotikus, ifjúsági irodalom műfajban érzik jól magukat. Ez így is van jól, hiszen nem lehetünk mind egyformák. El kell fogadni, hogy különbözünk egymástól, nem kell leszólni a másikat, hogy ki milyen műfajban, vagy éppen mit olvas. Ha neki az tetszik, akkor élvezze.

Én kisebb kötetekkel kezdtem neki a határok feszegetésének, ami eddig úgy érzem, sikerült. A vékonyabb könyvektől haladok a vaskosabbak felé. Ha esetleg egy közepes terjedelmű kötet kerül a kezembe, ami elő szokott fordulni, és nehezebben veszem be az információ-áradatot, vagy a téma keményebb, szárazabb (utóbbinál egy pszichológiai témájú könyvre gondoltam), akkor apránként olvasom el. Fejezetenként haladok, hogy meg tudjam emészteni, fel tudjam dolgozni. Mellette sokszor egy könnyebb témájú, más műfajú könyvet olvasok, hogy közben szórakozzak, kikapcsoljak és élvezzem is az olvasást. A kettő kompenzálja egymást, így nem veszi el a kedvem attól, hogy olvassak, hogy kitekintsek a megszokottból. A határaim feszegetése közben szélesebb lesz a látóköröm, tanulok, és újabb szerzőket fedezek fel, más műfajokat találok, melyek szintén szórakoztatnak. Rájöttem, hogy nem minden az az egy zsáner, amiben eddig olvastam, hiszen találok másfelé is olyat, ami tetszik, amit élvezek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése