2021. május 30., vasárnap

Edith Eva Eger - Az ajándék

Sokan ismeritek Edith Eva Eger nevét, hiszen A döntés című könyve nagy sikernek örvend. Bár az első könyve közelebb áll hozzám, nem bántam meg, hogy elolvastam. Sok pozitív véleményt olvastam róla, szóval az egyik ok, hogy kézbe vettem, ez volt. A másik pedig, mivel az első könyve nagyon tetszett, így nem is volt kérdés, hogy ezt is el fogom olvasni. Sok olyan rész volt benne, amit számomra hasznosnak mondhatok.

Edith Eva Eger személyében, – az írásai által – egy nagyon motiváló személyt ismerhettem meg, aki nagyon sokat taníthat nekünk. Magyar származású, auschwitzi túlélő, klinikai pszichológus. Ebben az írásában a remény és a szabadság kapta a legnagyobb szerepet. Ez a kötet a teljes élet útmutatója lehet.

Edith Eva Eger
Az ajándék


Fülszöveg:

A ​döntés című sikerkönyv szerzőjének új, inspiráló és gyakorlati tanácsokat tartalmazó kalauza segít, hogy megszabaduljunk a romboló mintáinktól és bénító gondolatainktól, s ezáltal szabadon élvezhessük az életet.

Edith Eva Eger elsöprő erejű első könyve, A döntés azt mutatja be, hogy a szerző miként élte túl a koncentrációs tábort, miként dolgozta fel annak traumáját, és hogyan tudott lélekben is szabaddá válni. A világ legkülönbözőbb tájairól több ezer olvasó írt Edith Eva Egernek, hogy elmondják, mennyire hatott rájuk A döntés, miként segített feldolgozni múltjukat és fájdalmukat, s egyúttal arra kérték a szerzőt, írjon egy még gyakorlatiasabb kötetet.

Az ajándékkal Eger olyan kézikönyvet nyújt át olvasóinak, amely szelíden bátorít bennünket mindazon gondolataink és viselkedésünk megváltoztatására, amelyek a múltban gúzsba kötöttek bennünket.
A legrosszabb börtön ugyanis nem a nácik lágere volt, hanem az a börtön, amit Edith Eva Eger maga épített fel saját elméjében. A szerző bemutatja a leginkább bilincsbe verő érzelmi és lelki állapotokat – mint a félelem, a gyász, a düh, a titkolózás, a stressz, a bűntudat, a szégyen és az elkerülés –, valamint azokat az eszközöket, amelyeknek a segítségével megküzdhetünk ezekkel.

Saját és pácienseinek életéből vett példák segítségével minden fejezetben egy-egy gondolatébresztő kérdést jár körül. Mélységes empátiával, lényeglátással és humorral megírt kötetében a szerző rámutat arra, mindannyian sérülékenyek vagyunk, és mindannyian ugyanazokkal a kihívásokkal nézünk szembe. Az ajándék bátorít és segít bennünket, hogy kitörhessünk az önmagunk építette börtönből, feldolgozzuk traumáinkat és élvezzük az életet.

Véleményem:
4/5

Az írónő első könyvét, A döntést olvastam már. Az jobban tetszett, de ettől eltekintve olvasmányos volt. Ebben a műben is az életszemléletét és tudását írta le, mégis másabb, mint A döntés, mivel az egyfajta memoár, az általa kifejlesztett döntésterápia elméleti bemutatása volt.

Ez másabb volt, hiszen itt 12 leckét olvashatunk kulcsokkal a végén, amelyeket feladatokhoz hasonlítanám. Ezekkel tanít meg arra, hogy azon a bizonyos ajtón egyedül kell belépned, hogy eljuss a felfedezésig, hogy tanulhass. Ez a folyamat nem egyszerű, hosszú időn keresztül fogjuk megtanulni.

Ahogy az alcím is mutatja, ez 12 lecke az élethez, vagyis egy gyakorlati útmutató az élethez. A gyakorlati rész jobban megmaradt, megragadott, mint a beszámoló.

Tömör, rövid könyv, tele hasznos tanáccsal a saját és pácienseinek életéből, némelyik ezek közül számomra sokkoló, megdöbbentő volt. Tele van nagyon jó, inspiráló mondatokkal, amelyek nagyon tetszettek. A könyv által még jobban megismerhetjük az írónőt.

Számomra csak egyszer olvasós kötet lett. Nem azért, mert rossz, úgy gondolom, valahogy kevesebb, másabb volt, mint A döntés.

Összességében az első könyve többet adott és jobban is tetszett. Nem mondom, hogy ez a kötet nem adott volna sokat, hiszen az hazugság lenne, de valahogy közelebb áll hozzám az első írása. Ez inkább gondolatébresztőként szolgált.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése