2021. május 27., csütörtök

Gregus Gábor - Megjelöltek

Ismét azt tapasztaltam, hogy milyen jó történeteket is írhatnak a magyar szerzők, sok esetben jobbakat is, mint a külföldiek. Gregus Gábor meglepett, nagyon tetszett a történet és még a műfaj is olyan, amelyet ritkán olvasok. Elérkezett az ideje, hogy elolvassam a Megjelöltek című könyvét. Ismételten egy új névvel bővült a magyar szerzők nevét tartalmazó listám, Gregus Gábor személyében, egy különleges és egyedi fantasy világot ismerhettem meg általa.

A Megjelöltek viszonylag friss megjelenésű könyv, hiszen idén adták ki. Eddig elég kevesen olvasták, bár az író neve ismerős lehet az Elmezavar trilógia által. Ezúton is köszönöm Gregus Gábornak, hogy elolvashattam a történetet.

Gregus Gábor:
Megjelöltek


Fülszöveg:

A szürke város szélén egy titokzatos társaság gyűlik össze minden évben, hogy tagjai megmérkőzzenek egymással, életre-halálra. Miért teszik ezt? Miért pont ők? Mitől mások, mint a hétköznapi emberek?

Egy fiatal férfi is e közösség tagja. Rég leszámolt már minden illúzióval, és feladta reményét, hogy valaha normális életet élhet. A bosszú hajtja csupán. Egészen addig, amíg meg nem pillant egy lila hajú lányt társai között. Talán ő jelentheti számára a menekvést kiüresedett életéből. De az ősi ceremóniák szerint működő gyülekezetet nem olyan egyszerű otthagyni.

Egy történet barátságról, szerelemről, gyűlöletről, bosszúról, párbajokról, és az élet értelméről. A titokzatos erővel megáldott, vagy épp megvert alakok, mindannyian keresnek valamit, ami számít. Éppen úgy, mint az átlagos emberek. Vannak köztük jók és rosszak, illetve olyan is akad, aki a világ végét hozhatja el az ezeréves energiával.

Véleményem:
4/5

Élet vagy halhatatlanság? Ölni vagy meghalni? Ezek fontos kérdések a történet folyamán.

A borító letisztult, de annál beszédesebb. A rajta szereplő spirálnak fontos szerepe van a történet folyamán, sokféle értelemben. A fejezetek sorszámozva követik egymást. Ezeken a fejezeteken belül is nézőpontváltások történnek.

Gördülékeny írói stílusban íródott a történet, amely olvastatja magát. A fülszöveg elolvasása után azt hittem, hogy nem fog tetszeni, ám ez megváltozott, és csak úgy fogytak az oldalak. A könyv elkezdése után már tudtam, itt nem lehet majd unatkozni. Ez be is bizonyosodott, hiszen nem voltak lapos, elcsépelt részek. Ez már a legelején érezhető volt. A moly.hu szerint ifjúsági; kalandregény, de én nem oda sorolnám.

A történet in medias res kezdődik, rögtön egy párbajról olvashatunk, ezáltal ismerjük meg a megteremtett világot. Nincsenek részletes leírások, de a cselekménnyel párhuzamosan új információkat kapunk. Megismerjük a fő karaktert, Szikrát és rajta keresztül fogunk eljutni a Megjelöltek titkához. A cselekmény lényegében arról szól, hogy évente egy héten keresztül párbajok vannak, ahol pisztollyal a kezükben egymás ellen állnak ki. Az győz, aki gyorsabban lő. Természetesen a másik halálával végződik a megmérettetés. Ezután a nyertes megkapja a vesztes erejét. A kiválasztás okát senki sem tudja, csak azt tudjuk, hogy a megjelöltek testén egy spirálforma jelenik meg. Emiatt késztetést érez, hogy a párbaj helyszínére menjen. A résztvevők úgyszólván halhatatlanok.

A történet nem csak Szikráról szól, mellette megismerjük a többi szereplőt is: Szikra, Pöröly, Herceg, Indigó, Lovag, Fullánk, Öreg… Több szemszögből is végigkövethető a cselekmény alakulása, ami nagyon tetszett. Gregus Gábor az olvasó fantáziájára bízta, hogy ő hogy képzeli el a történetet, a helyszínt, mivel nem voltak részletes leírások. Ezeket hiányoltam… Egy kisebb romantikus szálat is belecsempészett a történetbe, ezt inkább aranyosnak mondanám. Szikra és Herceg egymás ellentétei. Az egyik, aki kihasználja a hallhatatlanságát, a másik, aki sodródik az árral. Folyamatosan rivalizálnak egymással, ez adja a cselekmény másik részét. Meglepetést okozott a befejezés, mert nem ezt vártam, de ettől nem lett rosszabb a sztori.

Összességében rendkívül egyedi alternatív világba kalauzol az író ezzel a különleges történettel. Mint írtam, hiányoztak a hosszabb leírások, de ettől eltekintve tetszett a mű. Ezáltal igénybe vehettem a képzeletem, színezhettem a történetet kedvem szerint. Ötletesen lett kivitelezve a pörgős, filmbe illő jelenetek váltakozása. Ha pár órás szórakoztató kikapcsolódásra vágysz, akkor jó szívvel ajánlom ezt a könyvet.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése