2021. május 2., vasárnap

Ripszám Alexandra: Egy család tragédiája (Trauma 1.)

Egy vékonyabb, de annál mélyebb, mondanivalóval tűzdelt történetről hoztam el a véleményem, Ripszám Alexandra Trauma sorozatának első részéről. Az írónőnek ez volt az első könyve, melyet megírt és publikált 2018-ban, majd ennek a folytatása Egy házasság tragédiája, amelyet még nem olvastam, de hamarosan arra is sor kerül.

Ripszám Alexandra:
Egy család tragédiája
(Trauma 1.)

 
Fülszöveg:

Jonathan egyedül neveli a lányát, Ninát. Viszonyuk cseppet sem ideális, elsősorban a férfi múltja végett. Amikor végre minden rendeződni látszik, a múlt közbeszól. Rákényszeríti őket, hogy maguk mögött hagyják addigi életüket, és küzdjenek az életben maradásért, egy olyan ember segítségével, akitől nem tudhatják, mit várjanak.

Sikerülhet-e a lehetetlen? Legyőzhető-e a legyőzhetetlen?

Véleményem:

4,5/5

Rövid, de lényegre törő történet egy alkoholista apáról, aki tartozik egy uzsorásnak és a lányáról, Nináról, aki borzalmakat él át. Mindezekből az látszik, hogy a szülő-gyermek viszony nem éppen jó, és amikor már rendeződne minden, Jonathan múltja közbeszól. Ekkor megismerkedünk Adammal, vajon ki ő és mit akar? Milyen szándékai vannak? Vajon sikerül kilábalniuk a sorozatos rosszból? Sikerül rendezniük a tartozást?

A mű legelején úgy éreztem, ez rögtön a közepébe vág, in medias res ismerhetjük meg a szereplőket is. Ez nem okozott problémát, ettől még nagyon élvezhető volt számomra, a maga szörnyűségeivel együtt. A könyvben megjelenik a nemi és családon belüli erőszak, ami igencsak tabu témának minősül, holott erről tudnia kellene mindenkinek, mivel köztünk van, csak nem beszélünk, és nem akarunk tudni róla. Pedig igenis létezik, és elég súlyos, megbocsáthatatlan, büntetendő dolog lenne. Akik ezt elszenvedik, nem mindig tudnak róla beszélni, hazudnak, ha rákérdeznek, hogy: „Ez a sérülés honnan van?” Szégyellik, ugyanakkor szabadulnának belőle, de nem tudnak kilépni a traumából. Mindezeket Ninánál is észrevehetjük.

Nina egy roppant sérülékeny lány, aki sok rosszat megtapasztalt, de próbál erős maradni. Lelkileg sérült, - hiszen a könyv fő mondanivalója a családon belüli és nemi erőszak – ezekből megismerhetjük, hogy mennyire is sebesült Nina. Valamennyire pozitív személyiség számomra, bár nem cserélnék vele helyet, és ezzel mindenki így lesz, aki elolvassa a történetet. Próbálja meglátni a jót az apjában is, hiszen csak rá számíthat, vagyis rá sem igazán, de nincs senki más az életben. Gondoskodóként is jellemezném, mert azért félti az apját, illetve nem csak őt, de nem spoilerezek.

Jonathan számomra egyértelműen egy negatív személyiség, de a történet végére azért némi pozitív érzést is éreztem felé. Sok rosszat tett, de próbál belőle kilábalni, próbál megváltozni. Egyedül neveli lányát, így néha érthető, hogy nem sikerül igazán gondoskodni róla, nem mindig érti, mi van a lányával. Persze ettől nem lesz megbocsátható, amit tett, sőt, elítélendő, büntetendő. A próbálkozása viszont pozitív.

Adam, a titokzatos férfi. Számomra kettős érzéseket keltő személy volt. Jó és rossz értelemben egyaránt. Szerettem is, és utáltam is. Róla itt többet nem is mondok, majd ha elolvastátok, eldöntitek, hogy kinek milyen érzése van iránta, hogy jó vagy rossz a személyiség.

Néhol volt egy-egy helyesírási hiba, ami szúrta a szememet éppen ezért nem adtam rá 5*-os értékelést, de ez csak elenyésző, ettől a cselekmény még nagyon is élvezhető, és megdöbbentő. Egy jól felépített történetet kaptam.

Összességében, nem lett a kedvenc könyvem, mivel nehéz téma az erőszak, bármilyen formája, de ettől függetlenül nagyon tetszett, sok embernek el kellene olvasnia. Mindazoknak ajánlom, akik nem riadnak vissza a lélektani történetektől, mert mondhatni ez is olyasmi. Akik szeretik az akciót, mert azt is találunk benne, és a drámai cselekmény nem rettenti el őket. Ez egy sorozat része, szóval, aki bele akar kezdeni, szerezze be a többi részét is, mivel az első kötet már 2018-ban megjelent, ez egy hosszabb kiterjedésű történet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése