2021. június 3., csütörtök

Jenei András - Altatott álmok

Kevesen ismerik Jenei András vagy írói álnevén J. A. A. Donath nevét. Úgy gondolom, több embernek kellene olvasnia tőle. Legelőször Az altatott álmok könyvének a címe és a borítója volt az, ami felkeltette az érdeklődésemet, majd pedig a fülszöveg. Úgy éreztem, hogy megszólított a könyv, hogy ezt nekem el kell olvasnom. Ezért is választottam ezt a könyvet, amikor a szerző megkeresett, hogy értékeljem valamelyik művét. Ezúton is köszönöm Jenei Andrásnak, hogy elolvashattam a könyvét.

Jenei András:
Altatott álmok


Fülszöveg:

Jelenleg ​harmincnégy éves vagyok. Öt éves korom óta cukorbetegként élek (éltem), ez nálam hamar meghozta nem várt gyümölcseit, azokat a szövődményeket, melyek rendesen tönkretették életminőségemet.

Öt éve megvakultam, veséim működése közel negyven százalékosra csökkent, s ebből fakadóan érkeztek a többi tünetek is. (magas vérnyomás, vérszegénység, gyakran jelentkező hányinger, vízlerakódások test szerte).

Hogy legyen megoldás, felkerültem egy olyan várólistára, ahol egyszerre kaphatok vesét és hasnyálmirigyet – ha nem leszek cukorbeteg, az „új vesét” nem teszi tönkre ez az alattomos állapot.
Négy év után eljött a nap, amikor el kellett kezdeni a dialízist, ez alatt már háromszor volt riasztásom, de a hasnyálmirigy sajnos egyszer sem bizonyult beültethetőnek.

Nyolc hónap kezelés után megszólalt a telefon, elérkezett a pillanat, mehettem a műtétre.
Az ezt követő közel egy hónapban az altatásokból eredően rengeteg álmom volt, amiket az agyam rejtett zugaiból és a különböző ingerekből, melyeket felfogott a külvilágból kreált a tudatom.

Valóságalapok nélkül, hajmeresztően zajló apró történetek lettek, visszagondolva csak mosolygok rajtuk.

Miért és honnan jöttek az álmaim? Mi zajlott valójában ez alatt az idő alatt?

Mindenkiből más és más kérdéseket hozhat elő ez a történetcsokor. Lesz, aki elgondolkodik, lesz, aki mosolyog, vagy a fejét fogja- Te jó ég!

Egy biztos, egy új életet kaptam s ennek része volt ez a három hét is, amikor a valóság és az álmok határán lebegtem…

Véleményem:
5/5

Mielőtt elolvasnátok, fontos, hogy tudjatok egy-két dolgot a könyvről és a szerzőről. Illetve azért is, hogy jobban átjöjjön a könyv mondanivalója. Jenei András második könyvéről van szó. Sajnos már nem minden könyve vásárolható meg. Egy-két kötete a MEK honlapján megtalálható, letölthető. Amit tudni kell még a történetről, hogy valós eseményeket dolgoz fel, mindezt a szerző dőlt betűvel szedte, normál betűtípusban pedig az álmokat írta. Pár szót a szerzőről, cukorbetegsége miatt elvesztette látását, aztán transzplantációra is került sor. Ez utóbbiról szól az Altatott álmok.

A szerző a saját történetét írja le. Hogy miért kellett megműteni, és min ment keresztül mind a beavatkozás, mind a narkózis által. Az álmok és a valóság keveredése, ez a kettő megfelelő mennyiségben van jelen a történetben. Először is kicsit zavaros volt, de aztán egy beszélgetés után minden érthetőbb lett. Az álmok természetesen nem mindig egyértelműek, főleg akkor nem, ha azt narkózis okozza.

A cselekmény teljesen hiteles, mintha egy orvos írta volna, ami részben igaz is, hiszen az író a János Kórház kardiológiai osztályán és az itt működő intenzív részlegen mentett életeket. Azt gondolnátok, hogy akkor ez egy száraz, unalmas, orvosi szakszavakkal teli mű, ám ez tévedés. A laikusoknak is könnyen érthető nyelvezettel íródott. Élvezhető, mintha a valós jelenetek szemtanúja lenne az olvasó.

Jól felépített, jól megírt történet, ami csak úgy magával ragadott. A maga mondanivalójával együtt szórakoztató, már amennyire egy ilyen témájú történet az lehet. Mind a borító és a cím is visszaadja a cselekményt.

Összességében nagyon tetszett a könyv. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki szeretne mást is olvasni. Műfajilag sehova sem tudnám besorolni, de ettől még élvezhető, hogy nem tudjuk, melyik zsáner jellemzi is. Pár óra alatt kiolvastam, annyira magába szippantott ez a világ. Ez volt az első könyv a szerzőtől, de biztos, hogy nem az utolsó.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése