2021. június 1., kedd

Zabary Kata – 52 álom

Még friss könyv, hiszen idén 2021-ben jelent meg, ezért nem sokan ismeritek. Most lett a moly.hu oldalra felrakva. Zabary Kata felajánlotta, hogy elolvashatom a könyvét, és éltem a lehetőséggel. Ezúton is köszönöm neki a lehetőséget.

Ritkán olvasok szépirodalmi műfajban íródott könyveket, de élveztem, kellett egy kis változatosság.

Zabary Kata:
52 álom


Fülszöveg:

A ​könyvben fellelhető gondolatok egy elhunyt édesapa elvesztését követőidőszakot mutatják be, rövidebb és hosszabb álmok megjelenítésével.

Néhol szinte csak egy-egy pillanatképet felvillantóan, máskor részlet gazdag történetleírásával bontakozik ki az olvasó előtt ez az időszak.

Ahogy haladunk előre az időben és álmokban, jól tükröződik, hogy hol tart a gyászfolyamat.
Az elhunyt édesapa üzenetei konkrétak és világosak.

Egyrészt nyugtatja az itt maradott élőket, másrészt egyértelművé teszi, hogy nekik még maradniuk kell.
A közlés módjában is visszatükröződik az elhunyt személyisége (pl. igen-nem, fekete-fehér), kedves vagy keményebb reakciókkal találkozhatunk.

A vissza-visszatérő elemek, mint az idősödő édesanyáról való gondoskodás, az új élettér keresése, mind a gyászoló és az önmagát, a helyét kereső lélekgyógyulásának útját mutatja be.

Idővel elérkezünk a bizonyosságot adó álmokhoz, amelyek megnyugtatóak és pozitívak.
A könyvet Ladócsy Lujza letisztult sziluett rajzai kísérik végig.

Véleményem:
4/5

Nehéz témát dolgoz fel, hiszen a gyász köré épül. Édesapja elvesztése utáni időszakot mutatja be az írónő ebben a könyvben. Ezt az időszakot álmok útján járhatjuk be. Rövidebb, hosszabb álmokat olvashatunk. Néhányhoz még illusztrációkat is kapunk egy-egy kép, motívum megjelenítésével.

A spiritualitás is helyet kap a műben, hiszen álmok útján ez is jelen van. Az elhunyt személyisége a könyv egészében visszaköszön, gondolok itt például a borítóra. Keményebb és kedvesebb hangnemmel, reakciókkal is találkozhatunk. Minden álom az édesanyáról való gondoskodást, a gyászoló és magát kereső lélekgyógyulásról és az élettér kereséséről szól, ezekről olvashatunk.

Bár a történet eleje nyomasztó, ez változni fog és a végére a bizonyosságot adó álmokhoz is eljutunk. Furcsa volt olvasni, mivel nem igazán olvasok álmokról szóló történeteket, de tetszett. Volt olyan rész, ahol elszorult a torkom és majdnem megkönnyeztem, voltak nyomasztóbb részek, amiket nehezen értettem meg. Összességében némelyik résszel együtt tudtam érezni, jobban átjött a mondanivalója, jobban át tudtam érezni a hangulatát.

A borító egyszerű, letisztult, de pont illik a hangulathoz, a témához.

Összességében egy rövid kötet, amellyel gyorsan lehet haladni, ugyanakkor emészteni is kell. Ajánlom mindenkinek, aki ki szeretne lépni a komfortzónájából. Viszont mivel a gyász a fő téma, így csak olyanok vegyék a kezükbe, akik nem félnek az elmúlástól. Bár mindez nincs az olvasóra zúdítva, és nincs benne szerintem olyan nagyon durva rész, de nem biztos, hogy mindenki szeretné. Jól felépített történet, a kivitelezése is tetszik, bár szokatlan.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése