2022. október 5., szerda

Jud Meyrin: Vércseppek a hóban (Itáliai rejtélyek 1.) - ("Nem is gondoltam eddig, hogy jó dolog krimit olvasni. Egészen eddig a történetig.")

Nagyon szépen köszönöm Jud Meyrin írónőnek, amiért bizalmat szavazott nekem, és elolvashattam a nemrég megjelent, Vércseppek a hóban (Itáliai rejtélyek 1.) című krimi kisregényét. A Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak pedig hálás vagyok, hogy elmondhatom az olvasottakról a véleményemet.


Jud Meyrin:
Vércseppek a hóban
(Itáliai rejtélyek 1.)

Fülszöveg:

Lily Bolton nyomozó Londonban. A munkája az élete, és ez tökéletesen meg is felel neki. Igyekszik elfeledkezni félig olasz származásáról, ám váratlan meghívást kap Livignóba. Az anyja, akitől rég elhidegült, férjhez készül menni karácsonykor.

Lily, bár megfogadta, hogy többet be sem teszi a lábát az országba, mégis elutazik az esküvőre. Úgy gondolja, azt a pár napot könnyedén átvészeli, de hiba csúszik a számításába. Ráadásul mindjárt kettő.

Raffaele, a szemtelenül szexi mostohabátyja.
És egy vérbe fagyott holttest a sípályán.

Jud Meyrin legújabb sorozatában, az Itáliai rejtélyekben az olasz Alpokba kalauzolja el az olvasókat izgalmakkal, fordulatokkal, romantikával teli kisregényeivel.

Véleményem
5/5

Először is leszögezném, hogy nem igazán olvasok krimit. Az írónő munkásságát csupán hallomásból, valamint mások véleményéből ismerem, és mivel csupa jót hallottam eddig, amikor felajánlották a lehetőséget a friss megjelenésű kisregénye elolvasására, azonnal igent mondtam.

Az írónő azonnal betalált nálam a helyszínválasztással. Mivel 12 éve Tirolban élek, a havas táj, a sípályák, felvonók, a hajnalig nyitva tartó bárok, valamint a hóval borított alpesi épületek képe azonnal elém ugrott. Nekem csupán ki kell néznem az ablakon, évek óta ilyen tájra ébredek telente.

A szereplőket nagyon megkedveltem. Lily karaktere egyszerre profi, összeszedett, emellett gyengédségre vágyó és együttérző. Nekem tetszett ez a kombináció, mert rengeteg lehetőséget nyújt a kibontakozásra.

Raffaele személye eleinte az igazi nőcsábász amorózó képével azonosult a gondolataimban, de aztán róla is kiderült, hogy a felszín alatt végtelen mélységű érzelmek húzódnak, amik miatt szimpatikus szereplővé vált a szememben.

A krimi szálat ki kell emelnem, mert – ahogy említettem – nem igazán (sőt, nem) olvasok ilyen témájú könyveket, de ez a történet nem eresztett el, és Lilyvel együtt agyaltam, ki lehet a gyanúsított. Tökéletes ugródeszka volt krimikerülő énemnek, és ezután bátrabban nyúlok majd ilyen és hasonló történetek után. Ha pedig az írónő tollából származnak, akkor bizonyosan gondolkodás nélkül.

Engem a romantikával minden könyvben be lehet húzni, ezért örültem a finom érzelmeknek, a flörtnek, és annak, hogy senki nem esett egymásnak az első oldalakon. Ezt nagyon értékeltem, miközben lélegzetvisszafojtva olvastam bizonyos jeleneteket.

Összességében nagyon ajánlom mindenkinek, aki szeretne megismerkedni a krimi műfajával, és akik szeretik, ha a komoly téma ellenére némi humor és romantika is megjelenik a sorok között.

Mivel egy sorozat kezdő részéről van szó, engem már megvett a folytatásra.
Kedves Írónő, olvasnám tovább!

2022. október 4., kedd

Lis Ohtears: Örvény (Atlantisz I.) "Egy humoros szórakoztató történet, amely elkalauzol egy párhuzamos világba, ahol a mesék valósággá vállnak."

Szeretném megköszönni Lis Ohtears írónőnek a lehetőséget, hogy elolvashattam az Örvény (Atlantisz I.) című fantasy történetét. Tetszett az írónő stílusa, mert könnyed volt és humoros. Kellemes kikapcsolódást biztosított a számomra. Minden 14. életévét betöltött fiatalnak szívből ajánlom.

Lis Ohtears:
Örvény
(Atlantisz I.)

Tartalom:


Szofi és Derm története

Voltaképpen az életem a feje tetejére állt…
Mindez egy átlagosnak tervezett nyaralás során történt. Mondanom sem kell, nem számítottam arra, hogy egy mítikus lény – egy sellő! – ejt rabul, miközben nyugisan lubickolok a Balaton vizében.
És ha ez önmagában még nem elég hajmeresztő, nem egy átlagos habfiú szemelt ki magának, hanem egyenesen egy herceg!
Noha minden porcikám tudja, hogy nem helyes vonzódnom hozzá, mégsem tudok megálljt parancsolni az érzéseimnek – amit természetesen hülye lennék bevallani bárkinek is…
Egyetlen dolgot kell szem előtt tartanom: kiutat találni ebből az átkozott tündérmeséből.

Véleményem
5/5

Ez a regény egy kellemes kikapcsolódást nyújtott nekem a fárasztó hétköznapok zárásaként. Tetszett benne az írónő stílusa, hogy humorosra fogta az egész történetet. Gyorsabban haladtam vele, mint szerettem volna. Szofi és Derm karaktere a szívemhez nőtt. De ott volt még Lex, Drem bátyja, Derm szülei, Léna és Réka is. Mind különleges karakterek voltak a maguk módján. Bár az írónő befejezettnek szánta Szofi és Derm történetét, bízom benne, hogy ők még visszatérnek. Hisz az ő meséjük itt még nem érhet véget.
A nevekkel kicsit bajban vagyok, hiszen nem hétköznapiak.
A történet két részre osztható: múltra és jelenre.
A múlt elmeséli, hogy miként alakult ki Atlantiszon a négy királyság, és azon belül a törvények. Arra is fény derül, hogy honnan szereztek tudomást az emberek Atlantisztól, a vízalatti városról, ahol a mágia mindennapi és elfogadott. Ahol a férfiak sellők, a nők többsége ember. Kiderül, hogy miért is van ez így. És az is, hogy Szófia, a főhősnőnk hogyan került ebbe a titokzatos mágikus világba. Ahol semmi sem az, aminek látszik, és sok minden mégis megtörténik. Sőt kiderül az is, hogy a Kristály és a Gránit királyság közt miért feszült hosszú évek óta a viszony.
A jelen bemutatja Szofi és Derm életét és kalandjait. Hisz sok kalandban lesz részük.
A történetben tetszett az, hogy Szofi nem hagyja magát már az első perctől kezdve sem, harcol önmagáért és az elveiért. Tetszik a civódás és a beszólások. A kedvenceim a halfiú és a ponty.
De mesélek most kicsit a karakterekről, akik a szívemhez nőttek.

Szofi: Egy erős és határozott karakter. Harcos természet. Ő az egyik főszereplő.

Derm: Egy beképzelt, nagyra nőtt óriás ponty. De valójában ő az Atlantiszi Kristály királyság hercege, és sellő. Varázserővel bír. Szofi szerelme és ellensége egyben.

Lex: A Gránit királyság koronahercege. Derm unokatestvére, akivel egy múltbéli félreértés miatt ellenségek lettek. Az ő karakterét nehéz kiismerni,
mert nem annak mutatja magát, aki valójában.

Réka: Egy cserfes, nagyszájú fiatal lány, ami a szívén, az a száján. Szofi legjobb barátnője lesz Atlantiszon. Ő is ember és ugyanúgy elrabolták, mint a barátnőjét. Ő tartja Szofiban a lelket és segít neki mindenben.

Léna: Egy
lány, aki másnak adja ki magát a félelmei miatt, mint aki valójában. Egy hisztis, senkit nem tűrő nő álcája mögé bújik. Mégis két ember átlát rajta, az egyik Derm bátyja, a másik személy pedig Szofi.

Az alaptörténet arról szól, hogy Szófia elmegy a családjával Balatonlellére nyaralni. De ez a nyaralás nem úgy záródik, ahogyan azt hitték, hiszen egyszer csak Szofit magával rántja egy örvény, amely egy vihar miatt keletkezik. Sokáig keresik őt, de sehol sem találják. Eközben ő egy másik világban tér magához, pontosabban Atlantiszon. Ekkor kezdődik meg számára csak az igazi kaland. Sokszor kiborul, de ez érthető. Később, amikor megtudja, hogy ott másképpen megy az idő, mint a Földön az emberek világában, meglepődik. Hiszen, ami Atlantiszon csupán 6 hónapnak számít, az az emberek világában 2 évet jelent. Ezért csodálkozik majd mindenki, mikor két év után egy kórházi ágyban részlegesen amnéziásan tér magához. Mert nem tudja, mi történt vele 2 éven keresztül, egész addig, míg meg nem tudja, hogy egy furcsán öltözött férfi a Balaton partján őt keresi.
És most jöjjenek a kérdések:
Hogyan viseli el Szófia az új helyzetet? Milyen titkokra derül fény Dermmel kapcsolatban? Kicsoda Lex, és miért akar a hercegen bosszút állni? Hogyan ismerkedik meg egymással Réka és Szofi? Hogyan reagál Szofi, amikor meglátja a családját a titkos kert vizében? Milyen képességet titkol el Lex a családja és mindenki más elől? Milyen különleges kalandban lesz része? Hogy szól a Kristály királyság legendája? Vajon Szofi visszatér még Dermmel együtt Atlantiszra?
Ezekre és még sok más kérdésre is megtalálod a választ a regényben. Minden 14 évnél idősebb fantasy zsánerben olvasni szerető embernek szívből ajánlom.

2022. október 3., hétfő

Előolvasás: Anne Raven: Egy riport ára "Fordulatos, szenvedélyes és izgalmas történet, amely egy riporternő és egy külföldön élő üzletember kapcsolatát mutatja be. De vigyázz semmi sem az, aminek látszik, hisz a múlt még tartogat meglepetéseket."

Szeretném megköszönni Anne Raven írónőnek, hogy a megjelenés előtt olvashattam a hamarosan megjelenő regényét, amely az Egy riport ára címet viseli. Ez a történet kicsit más, mint a tőle megszokott, mégis az ő stílusa. Hiszen van mondanivalója, és nem egy rózsaszín vattapamacsba csomagolt történet. Látni, hogy az írónő folyamatosan fejlődik írás közben. Ez a regénye tele van akcióval és rejtéllyel. Szívből ajánlom mindenkinek.

Anne Raven:
Egy riport ára
Tartalom:

 Nem hiszel a sorsban? Itt az ideje, hogy higgy!

A sikeres és gazdag Matthew Darmian teljhatalommal uralkodik vállalata felett Angliában. Magánélete mégis üres és felszínes.

Tíz éves kora óta nem hallott az apjáról. Gyűlöli őt. Váratlan halála azonban arra kényszeríti, hogy hazautazzon Magyarországra és feltépje a régi sebeket.

Jakab Petra szabadúszó újságíróként, mindenki más előtt ugrik rá a titokzatos örökös sztorijára, és mindent latba vet, hogy kiderítse mi történt húsz évvel ezelőtt.

Kettejük találkozása több lesz egyszerű interjúnál. A nő hamar rádöbben, ha meg akarja tudni az igazat a családról, a rideg és közönyös férfi játékszabályai szerint kell játszania. Kapcsolatuk gyorsan átalakul. A vágy úgy bontakozik ki köztük, akár a felkavaró titok, mely csak még több kérdést vet fel. A féktelen szenvedély egy rövid időre elhomályosítja a céljaikat, azonban a sérelmek és a hazugságok kíméletlenül törnek a felszínre.

Rá kell ébredniük, minél tovább tart ez a kaland, annál nagyobb árat kell fizetniük érte.

De vajon megéri megfizetni ezt az árat?

Véleményem:
5/5

Ez a regény merőben más lesz, mint ahogy azt az írónőtől már megszokhattuk , bár ebben is van romantika, sőt erotika is, mégis azt kell mondanom, nagyon mély mondandója van. Hogy őszinte legyek, úgy érzem, ennél a regénynél három az egyben történetet kapunk. Hisz eléggé összetett cselekményű, ezért is más. Ez lett a kedvencem. Nem azért, mert váltott szemszögből íródott, így mind a két főszereplőt megismerhettük, hanem a mondandója miatt. Számomra sok jó tanácsot is rejtett a könyv. Ha az olvasó figyelmesen elolvassa, rájön arra, hogy nem minden az, aminek látszik. Sőt, ha küzd valamiért, amit nagyon szeretne és nem adja fel az első nehézség után, akkor minden ember elérheti a célját. Kitűnő példa erre a főszereplőnő, Petra, aki szabadúszó újságíróként mindent megtesz egy cikk kedvéért. De vajon tényleg mindent? Vagy van olyan határ, amit még ő sem lép át?
A történet másik főszereplője nem más, mint Matthew, azaz Máté, aki édesanyjával együtt húsz évvel ezelőtt elhagyta Magyarországot és Angliába költöztek. Máté évente egyszer visszatért Magyarországra, hogy meglátogassa a legjobb barátját, Ádámot, aki a családjával együtt Angliából hazaköltözött. De Máté most nemcsak a látogatás kedvéért tért haza, hanem azért kellett eljönnie, hogy végleg lezárja a múltját és mindent felégessen maga után. De ez vajon lehetséges úgy, hogy a múlt rengeteg titkot rejteget? Mi van akkor, ha kiderül, hogy az eddigi élete hazugságokon alapul? Elkezd nyomozni és kideríti, hogy mi történt? Vagy pedig hagyja azt, hogy minden a múlt feledésébe merüljön?

A történetet én négy részre tudnám osztani.
1. A meggyilkolt polgármester múltja és titka
2. Máté és édesanyja története
3. Szalai alpolgármester és Petra kapcsolata
4. Máté és Petra kapcsolata

1. A meggyilkolt polgármester múltja és titka

Az alaptörténet fő szála, hiszen ez indítja el a történéseket. A polgármestert mindenki szerette, és lesújtja a várost, hogy meggyilkolták. Senki sem tudja, mi lehet az oka, és azt sem tudják, hogy ki örökölhetett. Míg ki nem derül, hogy van egy fia valahol a nagyvilágban. Ez mindenkit meglep, mert senki sem tudott róla, kivéve a polgármester féltestvére és a régi szomszédai. Miért titkolta el eddig azt, hogy van családja? Hol vannak most? Miért nem tud róluk senki? Mit titkolt még el? Valaha fény derül rá, vagy örök homály fedi majd? Ezekre a kérdésekre mindaddig nem kapjuk meg a választ, míg fel nem bukkan Matthew. De vajon ki ő? És mi köze a polgármesterhez?

2. Máté és édesanyja története

Ez a rész szorosan kapcsolódik az elsőhöz. Mátét és az édesanyját felhívják Magyarországról telefonon, és közlik velük, hogy a polgármester meghalt. Máténak haza kell utaznia, hogy mindent le tudjon zárni. De vajon mi köti őt Magyarországhoz? Hol él most? Miért őket értesítették arról, hogy meghalt a polgármester? Hogy érinti ez a hír Máté anyját?

3. Petra és az alpolgármester viszonya

Ez egy külön szálon futó rész. Petra és az alpolgármester kapcsolata nem éppen a legfényesebb, mivel a múltban való elkövetett hibáiról írt egy cikket a lány. Ezért az alpolgármester dühös rá, és büntetni akarja. De vajon ez sikerül neki? Vagy valaki/valakik a segítségükre sietnek? Ez mind kiderül a történetből.

4. Petra és Máté kapcsolata

Ez a történet szerelmi szála, hogy úgy mondjam. Hisz a két főszereplőnek valamilyen módon találkozniuk kell. De vajon hogy is történt az első találkozó? És milyen hatással volt az a főszereplőkre?
Petra felveszi a kapcsolatot Fehér Máté legjobb barátjával, Ádámmal és megkéri, hogy beszélje rá legjobb barátját arra, hogy interjút adjon neki. Szeretné lerántani a polgármesterről a leplet. Az interjúnak Máté nem örül, de az vonzza, hogy megtudják az emberek, hogy valójában milyen ember is volt a polgármester. De vajon ő tudja az igazat róla? Vagy az az igazság, amit Petra tud? Ki mond igazat és ki hazudik? Ki lett félrevezetve? És ami a legfontosabb, kicsoda valójában Fehér Máté?

Rengeteg kérdés és rengeteg válasz, de vajon mindre kapunk választ? Vagy lesz olyan is, ami homályban marad? Hamarosan kiderül.
Nekem két kedvenc szereplőm volt a történetben. Egyik Petra, hiszen ő egy erős és határozott nő. Mindenki példát vehetne róla. Bár Máté volt a középpontban és Petráról keveset tudhattunk meg, mégis így volt tökéletes.
A másik kedvenc szereplőm egy mellékszereplő volt: Ádám. Miért pont ő? Fogalmam nincs, valahogy közel éreztem magamhoz. Őrültem neki, amikor ő is révbe ért Dalma mellett. Szívesen olvastam volna még róla, nem bánnám, ha neki is lenne egy története.
Összességében nagyon tetszett a történet. Tanulságos volt és van mondanivalója. Mindenkinek szívből ajánlom.

2022. szeptember 27., kedd

Ella Steel: Érzéki rabság " Ezt a történetet már nagyon vártam az írónőtől, mert sokak kedvenc Nagyvadja visszatér egy rövid időre. De ami a legjobban tettszett ebben a könyvben, hogy megismerhetjük a Wright testvérek és a Sawyer testvérek múltját."

Most egy olyan írónő regényéről hoztam el a véleményem, akitől már több történetet is olvastam, és nagyon szerettem őket. Ő nem más, mint Ella Steel írónő, és a regény, amelyről most szeretnék írni, nem más, mint az Érzéki rabság. Amit különálló regényként is olvashat az ember, de a Hajsza sorozat folytatása. A már megismert Mira Wright nyomozónő kishúgáról, Monáról szól.


Ella Steel:
Érzéki rabság

Tartalom:

Travis Sawyer élete gyökeresen megváltozik egy tragédiát követően. Feltett szándéka, hogy jobbá tegye a világot, mindeközben folyamatosan küzd a belső démonjaival.
Mona Wright számos rossz döntés után céltalanul és magányosan tengeti mindennapjait. Nincs semmi, ami izgalommal töltené el, mígnem egy napon nyomozók érkeznek a munkahelyére. A lány megízleli az adrenalin vérpezsdítő hatását és mindent elkövet, hogy ne kelljen róla lemondania…
Egy megoldatlan ügy, egy véletlen találkozás és egy elkeseredett döntés, ami megkérdőjelezheti Travis nyomozói mivoltát…
Egy tekintet, ami elvarázsol, egy érintés, ami magával ragad és érzéki rabságba zár…

Családon belüli erőszak, gyász, depresszió, újrakezdés.

Visszatérnek Ella Steel szereplői, akiket a szerző Hajsza-sorozatában ismerhettünk meg, hogy ezúttal az ő szemükön keresztül élhessük át az eseményeket.

Véleményem:
5/5

A Hajsza sorozat immár folytatódik Mona Wright és Travis Sawyer történetével. Azért emeltem ki, hogy a sorozat folytatódik, mert aki még nem olvasta az írónő Hajsza című sorozatát, annak sok lehet benne az a rész, ami számára nem túl fontos. Bár önálló kötetként is olvasható, mégis ajánlom az előzmény elolvasását, hogy az olvasó egy egész képet kaphasson.
A történetet három részre tudom szétosztani.
1. Múlt: 10 évet visszamegyünk az időben. Itt mind Travisről, mind a Wright testvérekről sok mindent megtudunk, és meg is értünk velük kapcsolatban.
2. Jelen: A Végzetes hajsza kötet nyílt befejezést kapott. Ez azért érdekes, mert ott 3 irányban folytatódhat a történet. Az Érzéki rabság az egyik irány.
3. A nem túl régi múlt/jelen keveréke: Olyan részek, amelyek már szerepeltek a Hajsza sorozat mindkét részében, csak most éppen Travis vagy Mona szemszögéből mutatja be.
Meg kell mondanom, hogy számomra ez a rész volt eddig a kedvenc a sorozatból. Lehet azért, mert sok kérdésemre választ kaptam, hogy mi miért történt.
A történet maga pörgős és akciódús. Szerettem olvasni a Travis és Jay közti párbeszédeket. Jó volt visszaolvasni azokat a részeket is, amelyek tetszettek az előző részben. Mira itt sem hazudtolta meg magát, sőt Mona sem. Hiába látni, hogy testvérek. Tetszik az, hogy nem kényes hisztis csajok, bár vannak pillanatok, amikor ez megengedett.
Jó volt többet megtudni Travis testvéréről is. Fura volt olvasni, hogy szinte ő is gyermekfejjel, „nevelte” fel a húgát. Ilyen bátyó jól jönne nekem is.
Elgondolkodtató volt mindenek előtt. Aki figyelmesen elolvassa a regényt, és a sorok közé lát, észrevehet elrejtett megjegyzéseket.
Jó volt, hogy a régi szereplők ismét felbukkantak. Sokat mosolyogtam egy-egy reakción. Főleg mikor Mira kiakadt, hogy a húga férjhez ment Travishoz. Hát azt a fejet megnéztem volna.
De nem merek többet írni, mert félek, hogy túlságosan is spoileres lenne az egész.
Ezért csak annyit szeretnék még írni, hogy minden olyan olvasónak ajánlom, aki szereti az akciókkal, szenvedéllyel, meglepetésekkel teli romantikus-erotikus regényeket. Erősen 18+-os könyv. Nemcsak az erotikus jelenetek miatt, hanem a tartalma és a mondanivalója miatt is.

Koncz Mars János - Buborékember értékelés

Az “Ismerd meg hazánk íróit”, saját magam kihívása volt, ami sok olvasással kezdődött, értékeléssel, majd videókkal folytatódott. Ezeken túl pedig egy újabb mérföldkő talán, hogy a Magyar Szerzők Könyvei Magazinba is elkezdtem írni, támogatva őket ezzel is.
Ezúttal Koncz Mars János Buborékember című regényét olvastam, amellyel szintén ismeretlen területre tévedtem, ugyanis pszicho/krimi még sosem volt a kezemben. Nagyon érdekes volt számomra, egy sérült elme ilyetén bemutatása, ami amúgy is érdekel. Ajánlom minden zsáner kedvelőjének.

Koncz Mars János: 
Buborékember


Fülszöveg:

Kristóf Ilona és négytagú csapata internetes szélhámosokra, veszélyes virtuális károkozókra és pszichopatákra vadásznak. Rejtőzködő megbízójuk anyagi támogatása mellett feladatuk ezen veszélyes elemek internetes térből való eltávolítása és kiiktatása. A nyomozati munka során képbe kerülő Éjsötét Kiadó munkatársaival kommunikálva egyre mélyebb bugyrait ismerik meg az önimádat végzetes poklának, miközben puszta fizikai létük is veszélybe kerül. Vajon sikerül az eszközökben nem válogató ellenfelet legyőzniük? Minden képességüket latba vetve is kétesélyes a játszma még akkor is, ha ők maguk sem finnyáskodnak a módszereiket illetően.

Értékelés:
5/4

A négy a borítónak szól, mert az engem nem fogott meg és számomra nem is tükrözte a történetet, vagyis a borító után egy teljesen más sztorira számítottam, továbbá zavartak a fejezetek tagolásai.
Ettől függetlenül a történet maga érdekes, a karakterek is jól kidolgozottak, hétköznapi emberek, akik igyekeznek megszabadítani a világot az interneten terjedő pszichopatáktól, amit egy rejtélyes megbízó tesz lehetővé számukra anyagilag, aki szintén megjárta a poklot, ahogyan elvesztette a feleségét; akik egy álprofil mögé bújva oly sok embert tettek már tönkre, zúzták szét önbecsülésüket.
Recenziós példányként került hozzám, amúgy lehet nem talál meg. Én magam nem követtem nyomon a nemrégiben kialakult botrányt egy kiadó és szerzői között, de ez a tény maga nem lepett meg annyira.
Ahogy én is közelebb kerültem az itthoni könyves piachoz, mint író és olvasó, hallottam, tapasztaltam hajmeresztő dolgokat, de a könyvben leírtak minden képzeletemet felülmúlták.
A történet tehát egy valamennyire valós eseményt dolgoz fel, fikcióba ültetve, de látszik rajta, hogy gondos utánajárás és háttérmunka bújik meg mögötte. A nárcisztikus személyiség, egy sérült elme ilyetén megközelítése, számomra igen érdekes volt, mivel amúgy is érdeklődöm ezután a téma iránt.

Hogyan sikerül, vagy sikerül-e egyáltalán elbánni a kiadóval? Kiderül a könyvből.
Ajánlom, minden zsáner kedvelőjének és annak, aki szintén lemaradt volna.

Megvásárolható: Marsbook Kiadó webshopja


2022. szeptember 25., vasárnap

Wattpad: pro és kontra

 Ebben a cikkben a Wattpad mint írói felület előnyeiről és hátrányairól fogok beszélni. Tehát főként írói szemszögből prezentálom a felülettel kapcsolatos tapasztalataimat. Köszönöm a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy megjelentethetem ezt a cikket.Miért választottam a Wattpadot?

Írói karrierem elejétől fogva alkotok interaktív történeteket, melyek lényege, hogy az olvasóimmal együtt alakítom a sztori szálait, ők szavaznak a csoportomban a folytatásokról, így kézenfekvő volt, hogy kell egy felület, ahol a megjelent fejezeteket olvashatják. Korábban a blogomon tettem közzé a regényeket, de sok jót hallottam a Wattpadról. Ezért úgy gondoltam, a negyedik interaktív történetemet ezen a felületen fogom megírni. Meglepett, hogy sok olvasó ódzkodott tőle. Lehet, hogy a Wattpadnak már van egy előzetes híre, és ez sokakban rossz benyomást kelt.

Én teljesen tiszta lappal vágtam neki a dolognak, nem voltak konkrét elvárásaim. Illetve volt egy, ami miatt a blog helyett ezt a felületet választottam. Azt reméltem, hogy maga a Wattpad algoritmusa lehetővé teszi, hogy olyanok is olvassák, akiknek nem én tolom az orruk elé a készülő fejezeteket, különböző közösségi média felületeken való megosztással. Itt egy kicsit csalódnom kellett, mivel nem így működik. Ha én nem osztom meg, és nem kiáltom égbe világba, hogy gyerekek, van egy új fejezet, akkor bizony az algoritmus csendben marad, és a kutya sem olvassa. Talán mert új vagyok, nekem nem így működik a felület, talán az öreg rókák jobban tudják, hogy kell olyanokat is elérni, akik korábban nem olvasták őket. Illetve, ha elér a regény bizonyos fokú olvasottságot, akkor dobálja fel majd a hasonló érdeklődési körrel rendelkező olvasóknak. De úgy gondolom, ezt az olvasottságot kis hazánkban elég nehéz produkálni. De ki tudja? Talán nem lehetetlen.

Milyen a Wattpad felülete?

Hamar letöltöttem az applikációt is. Sokan szoktak panaszkodni arra, hogy a Wattpad nem jelzi, ha üzenetük, kommentjük érkezett, vagy ha az olvasólistájukon lévő könyvhöz újabb fejezetet töltöttek fel. Szerencsére eddig nekem még nem volt ilyen tapasztalatom. Az e-mail és az applikáció is küldi az értesítéseket mint a kisangyal, ha van valami történés. Viszont nem mondom azt, hogy a felület könnyen kezelhető. Az tetszik benne, hogy van afféle közösségépítő szerepe, tehát ugyanúgy be lehet követni egymást, mint a többi közösségi média által kínált platformokon, lehet kommentet, üzenetet hagyni. Sőt! Még akár a regény egy-egy szavához, mondatához is külön kommentet lehet fűzni, úgyhogy ez tetszik.

De megtalálni rajta valamit? Sokszor még a saját regényemet is nehezen találom. Vagy ha meg akarom osztani az adott fejezetet, olyan linket ad, ami az első fejezettel kezd. Ezért többször utána kellett néznem, hogy amit megosztok, az a jó link-e. Volt, amikor az olvasók szóltak, hogy itt valami nem stimmel. Ráadásul a szöveg formázási lehetőségei is hagynak némi kívánni valót maguk után. Sokkal kevesebb lehetőségem van a formázásra, mint a blogon, és ez meg is látszik a szövegen. Az viszont pozitívum, hogy a regényt egyben és fejezetenként is lehet kezelni (ha a rendszer is engedi), míg a blognál csak fejezetek léteztek. Az is tetszik, hogy van borítószerkesztő funkció rajta. De mivel a sztorimhoz volt olyan, akivel külön terveztettem borítót, nem tudom, hogy az mennyire profi.

Milyen extrák vannak a Wattpadon?

Azonkívül, hogy közösségépítő, tehát bekövethetsz bárkit, és bármit hozzáadhatsz az olvasási listádhoz, láttam, hogy vannak olyan olvasmányok, amiket pénzért lehet elérni, de nem néztem utána, így ezt most csak futólag említem. Ami viszont felkeltette a figyelmem, hogy van egy csomó „writing contest”, vagyis verseny, amikor is különböző témákban várnak regényeket. De mivel engem ez kevésbé érint, nem tudok bővebb információval szolgálni erről sem.

Szerintem valamennyire extrának számít, hogy lehet szavazni a történetekre. Míg a blognál is látható, hogy hányan olvasták az adott bejegyzést, a Wattpadon három fontos szám szerepel a fejezetek, vagy éppen az egész regény mellett; a nézettségi mutató, hogy hányan csillagozták, vagyis szavaztak a sztorira, és hogy hány fejezetből áll.

Kiknek ajánlom a Wattpadot?

Mindenkinek, aki ír, és akinek van ingyen hozzáférhető tartalma. Összességében nekem eddig pozitív tapasztalataim vannak a Wattpaddal kapcsolatban, de még bőven nem ismerem csínját-bínját, és idő, amire kitapasztalom, hogy működik. Ezért a türelmetlen embereknek kevésbé tudom ajánlani. Hogy többet ad-e mint egy blog? Határozottan. Úgyhogy szerintem megéri kockáztatni, és megnézni, neked bejön-e, vagy köszönöd szépen, és inkább más felületet választasz írásra.

A Wattpadnak jogosan rossz a megítélése?

Mivel én tényleg minden előítélet nélkül vágtam bele a wattpadozásba, meghökkentett, amikor hallottam, hogy leszólták ezt a felületet. Olyasmiket mondtak, hogy „Wattpad borítónak még elmegy”, „Wattpad sztorinak jó, de nyomtatásban!” stb. És elgondolkodtam, hogy ennek vajon mi lehet az oka. Tény; a mai világra jellemző, hogy mindenki ír, és erre kiváló felület a Wattpad. Könnyen bele lehet futni kevésbé igényes munkákba, hiszen bármi ellenőrizetlenül jelenik meg ezen a felületen bármely témában. Úgyhogy megértem, hogy nem olyan a presztízse, mint mondjuk egy nyomtatott regénynek. Viszont én hiszek abban, hogy nincs rossz könyv. Vannak olyanok, amik kisebb tatarozással szuper könyvekké varázsolhatók, másokon meg csak a bulldózer segít, és az újjáépítés, de attól még az ötlet, amiért az az emberben megfogant, igenis számít, és kisebb vagy éppen tetemes rekonstrukcióval még jó lehet. Ahányan vagyunk, annyi történet él, és ez egy jó platform, hogy megmutassuk.

Tervezem a továbbiakban is használni a Wattpadot?

Mindenképpen. Elvégre sok olvasóm direkt a készülő regényem miatt regisztrált be, ezért kegyetlen lenne tőlem, ha visszatérnék a blogra. Van egy csomó Wattpados csoport, ami közül a teljesség igénye nélkül belinkelek párat. Itt direkt Wattpados történeteket írnak és olvasnak az emberek, így talán szélesebb körben eljut az adott írás oda, ahova szánták, még ha a Wattpad maga nem is dobálja fel olvasóinak. Úgyhogy a jövőben tervezek még itt írni. Ami jó, hogy be lehet jelölni, ha elkészül egy regény, vissza lehet menni, javítani a szövegen (igaz, a blognál is), és akár törölni is lehet, ha esetleg nyomtatott könyvet terveznék a jelenleg futó történetemből is. Ha eddig kételkedtél, vágj bele! Próbáld ki! Én eddig nem bántam meg ezt a döntést.

Wattpad

Wattpadosok

Wattpad mentorprogram

Wattpad írói

Sarah Shadow: Az alvilág árnyékában " Izgalmakkal, fordulatokkal teli történet, amelynek érdekessége, hogy nem csak a főszereplők szemszögéből ismerhetjük meg a történetet, hanem a mellégszereplők is megszólalnak."

Most egy elsőkönyves magyar írónő regényéről szeretném nektek elmondani a véleményemet. Sok könyvet olvastam, amelyikben szerepel a maffia. De ilyet még nem. Látni, hogy komoly kutatómunka van mögötte a fantázián kívül. Ritkán mondom azt, hogy nehezen találok szavakat, de most Sarah Shadow írónőnek sikerült ezt elérnie nálam. Az alvilág árnyékában egy akcióval, izgalommal, titkokkal teli történet, amelyben bármi megtörténhet.

Sarah Shadow:
Az alvilág árnyékában

Tartalom:

Hangár Kristóf, az ukrán-magyar kábítószer-kereskedelem egykori dílere, néhány hónap letöltendő börtönbüntetés után felhagyott alvilági életével. Már több, mint húsz éve lezárta a szervezett bűnözéshez köthető kapcsolatait, és Budapest egyik legkapósabb építészeként jeleskedik az országban. Egy dupla véletlensorozat folytán megismerkedik a velencei lakosú, gyönyörű, óvónőként dolgozó Sallai Szonjával, aki azonnal megbabonázza a férfit.
Mielőtt még a tündérmese elkezdődne, az alvilág mélyről feltörő haragja keresztülhúzza a békés jövő reményébe vetett hitet. A maffia nem felejt. Ha egyszer megmart a kígyó, az izzó méreg örökre ott dolgozik benned. Van, amiből nem kell egy újabb adag, mert sosem fogy el.
Amikor a félelem begyűrűzik a mindennapokba, a pengeélen táncoló nyugalom illúzióját felváltja a gyötrő bizonytalanság, és a kétség. Mindkettőjüknek van takargatnivalója. De vajon ki hazudik nagyobbat?
Ezen a sakkpályán csak gyalog vagy a fekete királyok birodalmában.”

Véleményem:
5/5

A Könyvhéten szereztem be ezt a regényt. Úgy vettem meg, hogy láttam a neten, de nem volt tervben, és hát a borító nagyon vonzott. Meglátni és beleszeretni, de meg kell vallanom, hogy nem csalódtam a választásomban, mert egy izgalmas regényt kaptam.
Sarah Shadow írónő neve még sokatok előtt ismeretlen lehet, de ha egy izgalmas maffiás romantikus krimi regényt szeretnétek olvasni, szívből ajánlom Az alvilág árnyékában című regényt.
Érdekessége, hogy négy szemszögből íródott. Így négy különböző világba is betekintést nyerhetünk, de mégis a négy világ találkozik egy pontban.
Egy volt drogcsempész, egy olasz maffiafőnök lánya, egy rendőr és egy ukrán maffia egyik embere. Ők négyen a fő karakterek a történetben.
De kezdjem is el a véleményezést.
A történet maga összetett, mégis sok mindent rejt magában. Ha az ember figyelmesen olvas a sorok közt, nem sok minden kerüli el majd később a figyelmét. Hiszen itt minden információ aranyat ér. Így értheted meg csak a regény lényegét és mondanivalóját.

A történetet magát 3 időbe tehetjük: jelent, múlt, bizonytalan jövő.
Ebben a részben a férfi főszereplő múltjára fektet nagy hangsúlyt az írónő.
Hogy ez miért is fontos? Mert ez adja meg a sorozat első részének a lényegét, itt kezdődik el minden. Itt derül ki, mi miért történik vagy fog történni.
A történetnek vannak könnyed humoros részei is, illetve szívfacsaróak is. Ha meg kellene határozni azt, hogy mire szeretné felhívni Sarah Shadow írónő a figyelmet, nehéz lenne. Ugyanis a könyvnek több mondandója is van, de mindenképp a család és a szeretet áll a központban. Szépen meg van a regényben az is fogalmazva, hogy egy családot nem csak a vér határozza meg. Mert vannak olyan családok is, ahol nincsen vérségi kötelék, mégis nagy szerepet játszik egy-egy ember életében. Ez itt be is bizonyosodik, hiszen a főhősünket, Kristófot örökbe fogadták, miután elvesztette a vér szerinti szüleit. Emellett főhősnőnknek valamivel könnyebb volt olyan szinten, hogy az édesapja még élt. De sajnos az édesanyját ő is elveszítette, és a nevelőanyja pedig úgy szerette őt, mint a saját lányát.

Nagyon nehéz most úgy írni erről a regényről, hogy ne áruljak el sok mindent. De annyira összetett, annyira jól kidolgozott és rengeteg kutatómunkát igényelt, míg ezt a művet megírta az írónő, hogy hiteles legyen. Ezért nem is akarok nagyon részletekbe bocsátkozni, mert félek, elspoilerezném csak. Szóval a lényeget írom le. Hangár Kristóf és Sallai Szonja története nem egy rózsaszín buborékban megírt romantikus regény. Nem egy álomvilágban játszódó vágyakozó történet. Hanem maga a kőkemény valóság, amelyben az ember mindig megpróbálja megtalálni a boldogságot. Van, aki elrejtőzne előle, és van olyan, aki elébe menne. Ebben a történetben sok a titok és az akció. Ez teszi izgalmassá a sztorit. De jöjjön pár kérdés.
Meddig lehet egymás elől elrejteni a titkainkat és hazudni nem csak a másiknak, de önmagunknak is? Vajon ki lehet lépni egy olyan világból, ami egyszer már magába szippantott minket? Meg tud változni egy ember valakinek a kedvéért? Mennyit kell önmagunkkal és másokkal harcolnunk, hogy elérjük a kívánt végeredményt? Mennyit ér a család és a szerelem? Hogy védhetem meg azokat, akiket szeretek? Vajon sikerül hátat fordítani a múltnak?
Ezek csak átlagos kérdések, amelyeket az emberek feltehetnek maguknak akár minden nap. De ebben a könyvben a válaszok egy részét meglelheted.
Íme, a történet alapján felmerülő kérdések, amelyekre vagy kapunk választ ebben a részben, vagy pedig várnunk kell a folytatásra.
Hogyan ismerkedik meg Kristóf Szonjával? Mit tudsz tenni akkor, ha az az ember, akit szeretsz, veszélybe kerül?
Vajon Szonja vagy Kristóf az, aki fél kimutatni, mit is érez a másik iránt, és miért? Vajon meddig ér el a maffia keze? Hogyan mentheti meg egy apró tárgy az ember életét? Hátat tudsz fordítani annak a világnak, amiben felnőttél? Vajon jól döntött Kristóf, jó döntést hozott?

Minden olyan 18 év feletti olvasónak ajánlom ezt a regényt, akik szeretik a maffiás romantikus-krimit akcióval, titkokkal és meglepetéssel. Ez a könyv szól a szeretet és a család erejéről, a gyászról, a múltról és a jelenről. Megmutatja, hogy minden egyes perc ajándék, amit a szeretteinkkel tölthetünk el, mert sosem tudhatjuk, mikor kell elválnunk tőlük. A történetben van még korrupció, sőt társadalmi problémák is előfordulnak benne, mint például a kirekesztés. Ezenkívül a humor is megtalálható a regényben, ami nagyon fontos. Az írónő stílusa egyedi. A történetek egyes részei az olvasó szeme előtt válnak filmszerűvé. Hiteles és valósághű, szépen bemutatja Magyarország, főleg Budapest nem éppen napos oldalát is. Látni a sok utánajárást és utána olvasást. Az írónő egy újabb gyöngyszem lett a saját maga zsánerében.

Sarah Shadow hivatalos oldala
Gyémántfelhő Kiadó