2023. február 4., szombat

Torma István: Örökmozgó - ("Életmorzsáink filozófiai mélysége tanulság a jövő nemzedékeinek...")

Szeretném megköszönni a bizalmat a szerzőnek, Torma Istvánnak, hogy elolvashattam Örökmozgó című írását. A Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak pedig hálás vagyok a lehetőségért, hogy elmondhatom az olvasottakról a véleményemet.

Torma István
Örökmozgó


Fülszöveg

Örökmozgó

Könyvem főszereplője Örökmozgó, egy örökmozgó, egy igen egyszerű gép, aki(!) végtelen idő óta beszélget emberekkel, csiszolja elméjét, nagyon sok mindent tud, emlékszik. Bármennyire hihetetlen, felébredtek benne érzelmek: barátság, szeretet, aggódás, gyász.

„Senki, egy ember nem tudja azt elképzelni, hogy Örökmozgó mennyi társat, barátot vesztett már el.

Neki az nem vígasz, hogy ő örökké él. Fáj ez, nagyon fáj…

– A lelkem, és senki ne vitassa, hogy van lelkem, bizony sajog, szinte megszakad a fájdalomtól. Üres és tompa…”

Nem érti a szerelmet, féltékenységet, azt meg végképpen nem, miért van hűtlenség, féltékenység.

A szexuális élet, már az udvarlásnál érthetetlen. Azt elmagyarázni neki, hogy milyen egy érintés, egy szerelmes tánc, csók, na az lehetetlen.

Velem történt

Az életemből kiragadott, valóban megtörtént esetek.

Én nem az vagyok aki ír

egy sajátos önéletrajz, amiben leírom, hogy tulajdonképpen fogalmam sincs, hogyan lettem író.

Alkotásleírás

hogyan születik egy-egy történetem

Véleményem
4/5

Bevallom, nagyon ritkán olvasok önéletrajzi ihletésű könyveket, memoárokat. Ez a kötet azonban nem csupán egy elbeszélés vagy életút-bemutatás, hanem kicsivel több annál. A szerző nagyon változatos és gazdag szókinccsel tárja elénk életének kisebb-nagyobb szeleteit, és bár nem szoktam embereket az írásukból megítélni, szerintem a szerző egy végtelenül intelligens és világlátott személy.

A könyv maga négy részből áll. Az első, leghosszabb felvonásban Örökmozgó gondolatait, elmélkedéseit olvashatjuk. Ezeket az oldalakat jól megrágni, majd emészteni kell, mert tényleg filozofikus irányba indulunk el rögtön a kötet elején. A szerző mélyről jövő gondolatai átszövik ezt az első részt, amelyeket annyira tudatosítani szeretne bennünk, hogy egy-egy ilyen filozofikus megnyilvánulás később többször is megjelenik az oldalakon. Oda-visszacsatolunk a történetben, vagyis hiába áll négy részből a kötet, szorosan összefüggenek egymással.

A további három, lényegesen rövidebb rész már valóban a szerző életmorzsáinak gyűjteménye. Pár mondatos, illetve pár oldalas történetek, anekdoták, amiket jó társaságban, egy pohár ital vagy kávé mellett emleget fel az ember, és elmeséli azt a hallgatóságnak. Amikor még a nagyszüleim éltek, hasonló „sztorizgatásokban” volt részem gyermekként, így enyhén nosztalgikus hangulatba keveredtem a könyv második felében. Olvashatunk a különböző művek megszületésének, megjelenésének körülményeiről is.

Emellett grafikák, fényképek színesítik a kötetet, érdekes hangulatot árasztva magukból.

Érdeklődésemet csupán a korrektúrában maradt hiányosságok állították meg. Szerintem érdemes lett volna még egyszer átolvasni a teljes szöveget. Valószínűleg szakmai ártalom, és mások észre sem veszik ezeket, de engem itt-ott zavartak az olvasásban.

A szerző azonban olyan átéléssel és lelkesedéssel mesél nekünk a saját életfelfogásáról, hogy vétek lenne kihagyni ezt a kötetet. Ajánlom azoknak, akik nem a megszokott, teljes mértékben önéletrajzi elemekre épülő írásokat keresik, illetve mindenkinek, akik szeretnének az íróval együtt elmélkedni az örökkévalóság és az elmúlás egymásnak feszülő küzdelmén.

Alba Ferro: Gyémánt Szívhúr (Isteni játszmák I.) - ("Hová vezet az, ha maga a szerelem istene vet ránk szemet?")

Nagyon szépen köszönöm Alba Ferro írónőnek és a FairBooks Kiadónak, hogy megtiszteltek a bizalmukkal, és elolvashattam a Gyémánt Szívhúr (Isteni játszmák I.) című e-könyvet. Emellett szeretném megköszönni a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy elmondhatom az olvasottakról a véleményemet.

Alba Ferro
Gyémánt Szívhúr
(Isteni játszmák I.)


Fülszöveg

Erost, a szerelem istenét évezredekkel ezelőtt megfosztották a hatalmától, és az emberek közé száműzték. Most azonban úgy érzi, karnyújtásnyira került tőle a hazatérés. Csak magába kell bolondítania Desiré Janette Roux-t.
Desiré kutatóként azon dolgozik, hogy megfejtse különleges képességét, közben igyekszik jó anyja lenni a kislányának, akit egyedül nevel. Esélye sincs visszaverni Eros közeledését, de miért is akarná? Egyetlen forró együttlét, és ismét csupán jó szomszédok lesznek… Ugye?!

Véleményem
5/5

A borító volt az első, ami azonnal felkeltette az érdeklődésemet a könyv iránt. Nekem általában ez adja meg az első löketet, hogy egyáltalán felfigyeljek egy új megjelenésre, és ez a borító számomra telitalálat volt.

A fülszöveg szerint a görög mitológia egyik alakja lesz a főszereplő, és én nagyon szeretem ezt a témakört. Újabb ok arra, hogy elolvassam a könyvet.

Nem is csalódtam.

Amilyen rövid a történet, olyan tüzes és pikáns. Eros nem hiába a szerelem istene, mindent elkövet, hogy a nők a lábai előtt heverjenek, és természetesen az erotika sem maradhat el.

Desiré különleges képessége csak bonyolítja a helyzetet, és kiderül, hogy miért ilyen egyedi a könyv címe. Desiré színes egyéniség, ami a külsejében és az élethez való hozzáállásában is megnyilvánul.

Nagyon kedveltem a két főszereplőt. A civódásaik, a flörtjeik és a kettejük közötti kémia nagyon jól passzolt a szókimondó stílushoz. A szerző elég magasra tette a lécet rögtön az első írásával.

Maradtak azonban kérdéseim, amikre nem kaptam választ, bár ezek inkább csak amolyan háttérinformációként szolgáltak volna a karakterek múltjának, sorsának megértéséhez.

Remélem, hasonló stílusban folytatódik még a történet, mert ez egy határozott kezdésnek ígérkezik.

 A FairBooks Kiadó webshopja 

2023. február 3., péntek

Garajszki Rozika - Júlia könyvajánló

Az “Ismerd meg hazánk íróit”, saját magam kihívása volt, ami sok olvasással kezdődött, értékeléssel, majd videókkal folytatódott. Ezeken túl pedig egy újabb mérföldkő talán, hogy a Magyar Szerzők Könyvei Magazinba is elkezdtem írni, támogatva őket ezzel is.
Ezúttal Garajszki Rozika Júlia című könyvét olvastam. Eddig mind a három kötetet olvastam tőle, de ez lett a kedvencem. Meleg szívvel ajánlom minden zsáner kedvelőjének.

Garajszki Rozika

Fülszöveg:

Három ​magyar főiskolás lány Londonba indul egy amerikai énekessrác, Gary koncertjére. Az énekesnek az a szokása, a koncert utolsó számához felvisz egy lányt a közönségből, és vele énekli el a koncertzáró számát. Mindhárom lány pályázik a szerepre, de leginkább Júlia, akinek kedvez is a szerencse. Sikerrel jár. A koncert után az énekes Júliát vacsorázni viszi, majd meghívja a szállodai lakosztályába. A közöttük szövődő érzések hatására Gary többet szeretne, magával csábítja a lányt az európai koncertsorozatára, ahol még egy külön neki írt dallal is meglepi. A turné végével sajnos külön kell válniuk. Az énekesnek Amerikában vannak kötelezettségei, Júliának be kell fejeznie a főiskoláját. A lány gyűrűvel az ujján, de vajon milyen állapotban jön haza? Hogyan dönt, mikor három hónap múlva Gary meghívására Amerikába megy, és a sztár meglátogatása után kiderül számára, hogy az énekes anyja mindenáron meg szeretne tőle szabadulni? Nem őt képzelte a fia mellé! Tudnak még valaha mást szeretni, vagy boldogtalan lesz a hátralévő életük? Mit érez Gary, mikor tizenhatév elmúltával hazánkba jön koncertezni, és meglátja egykori szerelme kiköpött mását gyönyörű fiatal lányként? Persze, hogy ő lesz a kiválasztottja a színpadra! De hogy éli ezt meg a lány édesanya?

Garajszki Rozika - Júlia

Értékelés:
5/5

A borító gyönyörű, elsőre megfogott, pedig általában a borítók nem vonják magukra a figyelmem, de a külsején túl, a történet is izgalmakban és történésekben gazdag.
Eddig három könyvét olvastam az írónőnek, kell mondjam, ez lett a kedvencem.
Magával ragadó az írónő stílusa, amit vártam is, amiről ezer közül is megismerném és nagyon szeretem, de mégis valahogy ez a történet áll hozzám a legközelebb. Voltak igazán megható pillanatok a könyvben, amitől szem nem marad szárazon.
Mivel a zene nagyon közel áll hozzám, így ez adott még egy pluszt a sztorihoz és a szívemhez.
Fordulatos cselekmény jellemzi, a karakterek jól kidolgozottak, a történt remekül adja vissza egy mai fiatal aggodalmait. Júlia egy erős, határozott karakter, amíg Gary, az énekes, az érzelmes, szenvedélyes, de mégis következetes. Mind a kettővel könnyen lehet azonosulni.
Ahogy megszoktam, tanulság is van benne bőven, a sztárság és a származás kérdését (is) feszegeti.
Kedves történet igaz szerelemről, megbocsátásról, újrakezdésről, amit meleg szívvel ajánlok mindenkinek.

Szerzői oldal: Garajszki Istvánné |

Vic Flames - A Mocsár-trilógia könyvajánló

Az “Ismerd meg hazánk íróit”, saját magam kihívása volt, ami sok olvasással kezdődött, értékeléssel, majd videókkal folytatódott. Ezeken túl pedig egy újabb mérföldkő talán, hogy a Magyar Szerzők Könyvei Magazinba is elkezdtem írni, támogatva őket ezzel is.

Ezúttal Vik Flames A mocsár trilógia című három könyvből álló sorozatot olvastam (A mocsár, A belső mocsár, A lángoló mocsár), amellyel szintén ismeretlen területre tévedtem, ugyanis disztópia jellegű történet még sosem volt kezemben. Nagyon érdekes volt számomra, hogyan fejlődik egy mai férfi, vagy, hogyan feszegeti a saját korlátait és lép ki a komfortzónájából. Ajánlom minden zsáner kedvelőjének.

Vik Flames

Fülszöveg:

Troy, a huszonhét éves seattle-i fiú eddigi életét a kanapén ülve töltötte, videojátékok és pizzásdobozok társaságában. Egy napon furcsa küldeményt kap, majd Las Vegasba utazik magyar származású barátnőjével, ahol a show részeként a fiút felhívják a színpadra, hogy lépjen be a kellékdobozba. Mikor magához tér, azonban egy teljesen idegen helyen találja magát, egyedül, ezer mérföldekre onnan, ahol addig volt. De mi történt?
Troy azon kapja magát, hogy a túlélésért küzd, miközben egy egész világot érintő katasztrófa kialakulásának középpontjába kerül.
Lépj be egy világba, ahol soha nem tudhatod, mi vár a következő fa mögött!


Vik Flames - A Mocsár-trilógia

Értékelés:
5/5

Troy a mai fiatalok átlagos életét éli, miközben egy kanapén fekszik, egy kart nyomogat és katona valamilyen konzoljátékban, de a szemetet nehezére esik levinni. Munkája is csak egy fél van, ahová apuci nyomta be. Ez neki teljesen megfelel és elégedettnek érzi magát, amíg egy napon, a trükkös apjának köszönhetően, a Louisiana-i mocsárban találja magát és kezdetben egyedül van, mint az ujja. Még be is próbálkozik a kar nyomogatásával, hátha csak elbambult játék közben, de egy aligátor igen hamar a tudomására hozza, hogy nem álmodik. Az első részben arra derül fény, hogy Troy mégiscsak megállja a helyét a mocsárban. A második rész, ami az első folytatása, nem különálló rész, Troy anyja, Catherine a férjét és a fiát próbálja megtalálni, de ebben a részben ő kapta meg Bo-t segítségül, aminek az elején kifejezetten nem örült, de aztán egész jól összemelegedtek. A harmadik rész is karba öltve követi a másodikat, ahol Bo a fiatalokat boldogítja, miközben versenyt futnak az idővel, hogy megmentsék az Egyesült Államokat. Nem lőném le a poént. Egy fejlődéstörténetnek is nevezhetjük a kalandos utat, amit Troy bejár, hogy felnőtté váljon végül. Férfivá. Vagy mégsem?
A cselekmény szövevényes, de nem nehezen követhető. Ötletes fordulatok vannak benne. Igazán tetszettek a megoldások egy-egy szituációra.
Habár Karolin volt a magyar lány, nekem mégis az idegeimre ment. Kedvencem Bo lett természetesen, a beszédstílusa és a személyiségének megformálása igazán magával ragadott.
Recenziós példányként került hozzám, amúgy lehet nem talál meg, de semmiképpen nem bántam meg.
Hogyan sikerül, vagy sikerül-e egyáltalán Troynak megmenteni az Á? Kiderül a könyvből.
Ajánlom, minden zsáner kedvelőjének és annak, akit érdekel egy jellegtelen fiúcska férfivá változása.

Idézet a könyvből

„Az elmúlt napokban már kezdte látni ennek a jeleit, de ez volt az a pillanat…ez volt az a tekintet a szemében, amikor valaki kitör a biztonság adta burokból, kezébe veszi a dolgokat és nekilendül az ismeretlennek.”

Azóta, 2022 decemberében megjelent a szerző új, dupla könyve. A Mellőzöttek meséi 6 novellát tartalmaz, amik a Mocsár-szereplőinek a történeteit mesélik el. A könyv másik oldala pedig a RE:SET c. regény, ami azt a kérdést feszegeti, hogy mi lenne, ha újrakezdhetnénk életünket.”

Szerzői oldal: Vik Flames |

2023. január 28., szombat

Fodor Ferenc: Út a végtelenbe - ("Legyen az egész életünk olyan kaland, amilyet megálmodtunk magunknak!")

Hálásan köszönöm a szerzőnek, Fodor Ferencnek, hogy bizalmat szavazott nekem, és elolvashattam Út a végtelenbe című önéletrajzi regényét. A Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak pedig köszönöm, hogy elmondhatom a véleményemet az olvasottakról.

Fodor Ferenc
Út a végtelenbe


Fülszöveg

Vajon mi késztet valakit arra, hogy elhagyja hazáját és nekivágjon az ismeretlennek? Hősünk huszonnégy évesen kerül az egzotikus Afrikába, ahol hosszú éveket tölt el. De kalandvágya nem hagyja nyugodni. Húszéves afrikai tartózkodása után harmadmagával útra kél, hogy meghódítsa az óceánokat. A hosszú hajóút jó alkalom arra, hogy útitársainak meséljen, felidézze izgalmas múltjának epizódjait. Ám a kötetből nemcsak a múlt eseményeit ismerhetjük meg, hanem az utazás során átélt élményeket is, melyek bővelkednek kalandokban, romantikában, tragédiákban. A stílus magával ragadó, úgy érezzük, mi is részesei vagyunk az utazásnak. Gyönyörűbbnél gyönyörűbb helyeken kötünk ki, megismerhetjük a Karib-szigetek egzotikus világát és kultúráját. Ez a könyv maga az élet, mely kihívásokkal és kalandokkal teli, megtörtént eseményeken alapul.

Véleményem
5/5

Erre a könyvre nem lehet kevesebb csillagot adni. Egyik ámulatból a másikba estem, hogy mennyi kaland fér egy emberéletbe, és mennyire izgalmas egy életen át az álmunknak élni, behajózni az óceánt, a Karib-tengeren hánykolódni, és egy iránytűvel a kezünkben, a sötétségben navigálni a végtelen vizeken.

Ferenc egy fáradhatatlan mesélő. Szívből, az emlékeiből ad nekünk nagyon sokat, és mindezt úgy, hogy szinte filmként pereg előttünk minden kalandja. Csak egy koktél hiányzik a kezünkből, hogy odaülhessünk mellé, és hallgassuk a rengeteg történetet, amit a világnak – nekünk – szánt.

Vannak azok az emberek, akiknek nem szabad magukban tartaniuk az emlékeiket, mert túlságosan színesek és azonnal magukkal ragadják az embert. Széles szókincs, remek kifejezőkészség jellemzi a könyvet, a sorok gördülékenyen folynak a szemünk előtt. Nem tudtam, hol hagyjam abba, amikor félbe kellett szakítanom az olvasást egyéb külső tényezők miatt, és siettem, hogy újra felvegyem a fonalat.

A könyv nem csupán egy útinapló vagy emléktár. Sokkal többet kapunk tőle, ugyanis Ferenc a kalandok mellett érdekes, az adott helyszínnel, tájjal kapcsolatos információkat ad át, beleszőve a történelmet, így eléri, hogy azonnal útra keljünk, és meglátogassuk ezeket a helyeket.

Barátok, szerelmek, útitársak kísérik Ferencet az állomásain, és mindenhol ismerősökbe botlik. Csodálatos lehet, ha az emberhez szinte a világ összes pontján szól valaki egy jó szót, mert egy hónapokig tartó utazás során sokat jelenthet egy-egy véletlen találkozó.

Nagyon örülök neki, hogy részese lehettem a kalandoknak, és titkon remélem, hogy amit Ferenc az utolsó bekezdésben kijelentett, valóra válik majd.

2023. január 26., csütörtök

Eve Red: Félelem és vágy "Ez a kiegészítő novella betekintést enged az olvasóknak abba, hogy megismerje Mark és Dasha életét Nastya születése után, és felkészíti az olvasót a következő részhez."

Szeretném megköszönni Eve Red írónőnek, hogy lehetőséget biztosított elolvasni a Félelem és vágy című könyvéhez készült novellát. Ez a rövid történet bemutatja azt, hogy az esküvő után sem unalmas az élet, sőt kicsit visszacsöppenhetünk a kedvenceink világába.

Eve Red:
Félelem és vágy
A novella

Tartalom:

Mark és Dasha idilli életét Nastya születése koronázza meg, azonban a fenyegetések egyre durvábbak, nem hagynak nekik felhőtlen boldogságot.

Véleményem:
5/4,5

Most egy novellát olvastam, ami ugyan a rövidségéről híres, mégis úgy érzem, hogy Eve Red írónő Félelem és vágy című regénye így teljes. A novella ott folytatódik, ahol a történet véget ért.
Meg kell mondanom, hogy már itt látom azt, hogy az írónő fejlődik a regényhez képest. Az akarás és a tanulási szándék mutatkozik nála.
Ez a rövid történet tele van izgalmakkal és fordulatokkal. Tud meglepetést okozni az olvasó számára. Hisz igazán csak most kezdődik el Dasha és Mark története, mint egy család.
De felbukkannak benne a régi szereplők is. Van, aki csak egy kisebb szerepet kapva, de olyan is, aki kicsivel nagyobb jelentőséggel bír.
A cím ehhez passzol szerintem a legjobban. Mert ez tükrözi leginkább a két szó jelentését.
Aki olvasta már a könyvet, az a novellát se hagyja ki. Amíg a folytatás nem kerül ki a piacra, addig is a kedvencek velünk maradhatnak egy rövid történet elejéig.

Eve Red hivatalos oldala
Red Zone Kiadó

2023. január 25., szerda

Leslie Potter: Az alagút csillagai " Egy családtörténet, amely megmutatja mennyire erős is az ember, a sok nehézség ellenére, és milyen akkor, amikor mindent felad"

Szeretném megköszönni Leslie Potter írónőnek és a Magyar Szerzők Könyvei Magazin vezetőségének, hogy lehetőségem volt elolvasni Leslie Potter: Az alagút csillagai című regényét. Meg kell mondanom, hogy olyan volt, mintha egy igaz történetet olvastam volna, sokszor a szívem is összeszorult.

Leslie Potter:
Az alagút csillagai

Tartalom:

Leslie Potter modern romantikája könnyfakasztó történet két fájdalmas szerelem útjáról.

Az egykor boldog házasságban élő Dina és Gareth kapcsolata – a nő családjának ármánykodása miatt – zátonyra fut. A válást követően Garethre ismét rátalál a szerelem Sylvie személyében. Noha a lánnyal ismerték már egymást, csak az újbóli találkozás révén kapnak esélyt a közös életre. A sors azonban kegyetlen akadályokat állít a két, boldogságra vágyó szerelmes elé. Megrendítő, ahogy Sylvie és Gareth együtt néznek szembe a nehézségekkel, sőt még a fenyegető halállal is…

Véleményem:
5/4,5

Ez a történet nagyon meg tudja viselni az embert a mondandója miatt. Egy olyan családot mutat be, akinek az élete tele van nehézségekkel. Bemutatja, hogy a titkok és a hazugságok vagy egyes betegségek mennyire tehetik tönkre a kapcsolatokat.
Az írónő karakterei nagyon élethűek. A könyv maga fordulatos, izgalmas. Gyorsan olvasható, érdekes. A társadalmi problémákat a valóságnak megfelelően mutatja be.

Gareth és Sylvie története minden olvasó szívét megérinti majd. Nekem többször is könnyeket csalt a szemembe.
De ami a legjobban tetszett nekem, hogy szépen fel volt építve. Látni, hogy egyes részeknél az írónő alapos kutatómunkát végzett, illetve segítséget kért.

Komolyan bajban vagyok, mert annyi mindent lehetne írni erről a történetről, de félek, túl spoileres lenne.
Ez volt az első könyvem az írónőtől, de semmiképpen sem az utolsó.
Nehéz besorolni számomra a sima romantikába ezt a kötetet, inkább a romantikus dráma illik rá a legjobban. Nem igazán szeretem ezt a műfajt, mert engem ezek nagyon maguk alá tudnak gyűrni, és napokig melankolikus hangulatban vagyok.
Ezért is van az, hogy sokáig olvastam és dolgoztam fel az olvasottakat. Azon kívül, hogy szórakoztató volt, elég nagy hangsúlyt fektetett a mondanivalóra. De ami nagyon érdekes ezzel kapcsolatban, hogy mindenki mást von le olvasás után a történetről, mertszámtalan üzenete van.
Bemutatja a harcokat, amivel egy átlagember nap mint nap szembenéz.
Megmutatja, mennyi erő is lakozik bennünk. Az is kiderül belőle, hogy miért éri meg küzdeni. Hol van az a pont, amikor már nincs remény. Megmutatja, mennyit bír ki egy ember.

Leslie Potter hivatalos oldala

Álomgyár Kiadó