Rólunk

2019. október 15., kedd

Interjú: T.Kovacsics Arankával


T. Kovacsics Aranka írónő   egy igazán egyedi fantasy -  sorozattal lepte meg az olvasókat. Zora Zirch, a Sárkányharcos története hét kötet is magába foglal: eddig három jelent meg az Underground Kiadó gondozásában. Jómagam is olvastam az első részt és meg kell mondjam, nem találkoztam még hozzáfoghatóval.


Pár mondatban összefoglalnád a Sárkányharcos tartalmát?
Mindjárt az elején elég nehéz a kérés. Eddig megjelent három kötet, a negyedik pedig már csak a kiadásra vár. Nem könnyű feladat kétezer oldalnyi regény sorozat tartalmát röviden összefoglalni, de megpróbálom. A történet lényegében arra épül, hogy az emberek nem képesek megóvni a Földünket, ami irtózatos természeti katasztrófákkal vág vissza lakóinak. Szinte teljes kipusztulásra ítéli az emberiséget. Miután lecsillapodik az anyatermészet, az életben maradt emberek kénytelenek belátni, hogy kifosztották a jó öreg Földet. Ha életben akarnak maradni, meg kell tanulniuk tisztelni, szeretni, óvni azt a pici anyaföldet, ami az örökségük maradt. Meg is teremtik a harmóniát és elégedetten élnek az új környezetükben. Innen kezdődik a felnőttek számára íródott Tündérmese. Ugyanis a Sárkányharcos valójában nem tudományos, vagy figyelemfelkeltő írás az emberi butaságra, hanem egy szórakoztató, izgalmas mese, amiben megjelennek a Felhő szülöttjei, akiknek a vezetőjük át tud változni Sárkánnyá, hogy felvegye a harcot a Földön született, gonosz vérszívó Vámpírral. Mint minden tündérmesében, a Sárkányharcosban is a szerelem körül forog a történet. Életre kelnek benne a mesébe illő szépségek, jó és igazszívű, nemeslelkű lovagok és természetesen a gonosz teremtmények is. Aki a kezébe veszi ezeket a regényeket és olvasni kezdi, elrepül a szereplőkkel együtt egy csodálatos mesevilágba
A regény műfaja fantasy. Mik azok a sajátosságai melyek maximálisan egyedivé különlegessé teszik az olvasók számára?
Miféle sajátosságot is mondhatnék a fantasy világában játszódó élőlényekről?
A vámpírok már évszázadok óta szerepelnek a mítoszokban, legendákban és regényekben. Számtalan film is készült róluk. Én átformáztam a vámpírokat a saját ízlésemre. Sárkánnyá átváltozni tudó lények is akadnak, bár nem annyira elterjedt, mint a vámpír. Persze a Sárkányharcosban léteznek olyan különleges lények, amik kizárólag az én fantáziám szülöttjei, ők teszik mássá a regényeim, talán még egyedivé is. Az, hogy különleges regények - e, csakis az olvasóim joga eldönteni.


Hogyan fogadták a történeteidet? Milyen sikerélményeid vannak? Hogyan tudod kezelni ezt a fajta figyelmet? Van valami tanácsod ezzel kapcsolatosan?
Elmondhatom, hogy minden olvasómmal tartom a kapcsolatot. Van, akivel személyesen is megismertük már egymást, másokkal telefonon, vagy messengeren szoktunk beszélgetni. Büszkén mondhatom, hogy a legrosszabb kritika, ami ért eddig, abból áll, hogy nem mondott róla véleményt az olvasóm. Viszont nem ez a jellemző, talán két ilyen személy akad. Sikerélményben azonban bőven volt és van részem. Rengeteg dicsérő, elismerő szavakat kapok az olvasóktól. Szinte napi szinten kapom a kérdéseket, "Mikor jelenik meg a következő kötet?" Minden kérdésre válaszolok, sosem hagyom figyelmen kívül egyetlen olvasóm hozzám intézett kérdéseit, szép szavait. Szerintem minden szerzőnek baráti kapcsolatot kellene ápolni az olvasóival, hiszen értük dolgozunk, nekik írunk.
Melyik részt szeretted a leginkább írni? Az olvasóidnak van kedvence?
Nincs úgymond kedvenc részem egyik regényemben sem. Az első szótól az utolsó betűig, örömmel tölt el az írás.
Az olvasóimnak mindig épp az utolsó olvasott kötet a kedvence és várják a folytatást. Sokan kérdezik, hogyan tudok több száz oldalra előre utalni egyik-másik kötetben. Szeretik, hogy pl. a Vámpírdenevérben előre vetítek egy olyan eseményt, amire csak a Káoszban kapunk választ. Talán ez a titokzatosság teszi számukra olyan vonzóvá a regényeimet, hogy minden Sárkányharcosban hagyok itt-ott elvarratlan szálat, ami izgatja az olvasók fantáziáját.
Mivel figyelem az online tevékenységeidet, tudom, hogy más műfajban is próbálkozol. Számíthatunk esetleg valami teljesen másra tőled?
A kérdés jogos. Valóban más témájú írásaim is vannak. A követőim tudják, hogy időnként folytatásos novellákkal szoktam őket meglepni. Életszerű, szomorkás, elgondolkodtató karácsonyi történeteim bizony nem egy-két könnycseppet csalt a szemükbe. Biztos, hogy még többször fogok ilyen "merényletet" elkövetni, mert van rá igény. Gyermekverseim tömege is arra vár, hogy eljussanak a legkisebbekhez.
Jelenleg egy misztikus kalandregényen is dolgozom. Még csiszolgatom, ízlelgetem az új stílust, de előbb-utóbb kész lesz.
Az az igazság, hogy sok-sok "meg nem született regény" van még a fejemben. Hogy ezekből hányat tudok megírni, az a jövő titka. Nem vagyok már fiatal, betöltöttem a 60 - ik évemet. Addig írok, ameddig a Jó Isten megengedi nekem.
Köszönöm szépen a riportot. 
Minden fiatal Magyar szerzőnek sok sikert és kitartást kívánok!



A könyveket itt tudjátok beszerezni


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése