Rólunk

2020. február 26., szerda

,,belekényelmesedtünk a helyzetbe, mivel hűséges és fantasztikus olvasóközönségre tettünk szert - Interjú a Newkids Kiadó vezetőjével

A hazai kiadók között a Newkids az egyetlen, amely melegregényeknek köszönheti jelenlegi ismertségét és egyre növekvő népszerűségét. A newkids Kiadó csak úgy ontja magából a jobbnál jobb melegregényeket, melyek közül néhány erősen döngeti a tabunak számító témák kapuit. A pár nap múlva esedékes könyvbemutató előtt kérdeztem Lugosi Dániel Dömötört, a kiadó tulajdonosát.
Gwen: Döme, köszönöm, hogy elfogadtad a megkeresésemet, és a kérdések ellenére remélem, válaszolás közben legalább fele olyan jól fogsz szórakozni, mint én a kitalálásuk közben.
Honnan jött a kiadó ötlete? 


L.D.D.: Amikor megismerkedtem Beccával (Prior) ő már ismert blogger volt, és nagy olvasóközönség szerette az írásait. Innen jött az ötlet, hogy alapítok egy kiadót, ami lefedi ezt a piaci rést (sicc!).
 
Gwen: Voltak nehézségek, amikkel az elején szembe kellett nézned?
L.D.D.: Azon kívül, hogy fogalmam sem volt a könyves szakmáról?
Természetesen voltak és vannak nehézségek, de épp ez benne a szép, ettől izgalmas az egész. Szeretem a kihívásokat. 
 
Gwen: Mióta ismerlek, elég sok mindent hallottam a Newkids Kiadóról, de az valahogy mindig kimaradt, hogy miért ez lett a neve. Nekem vannak ötleteim, de miért a Newkidset választottad? 
L.D.D.: Sokáig agyaltunk a dolgon, de majdnem minden, ami eszünkbe jutott, foglalt volt már. Olyan ez, mint amikor e-mail-címet választasz. Nem akartunk Szamárfül4-et, vagy ilyesmit, így maradt a Newkids. Olyat akartam, amiben benne van az új idők szele, a fiatalosság.

Gwen: Voltak kétségeid a legelső megjelenéseknél?   
L.D.D.: Semmilyen szempontból nem vállaltunk akkora kockázatot az első könyv megjelenésénél, ami álmatlan éjszakákat kellett volna, hogy okozzon.
Inkább a kíváncsiság és az újdonság varázsa dominált.

Gwen: Hogy érzed, milyen a hangulat a kiadón belül, hogy tudtok együtt dolgozni a többiekkel? 
L.D.D.: Szerintem remek, de ha a többieket kérdezed, lehet, hogy csak én érzem így.
Viccet félretéve, most már négy szerzőnk van, a háttérben is sokan dolgoznak, így egyre nehezebb kézben tartani a szálakat. Hála az égnek, mindenki tudja a dolgát, úgyhogy nem kell ostorral állnom a hátuk mögött. Nem is tudnék, alapjáraton konfliktuskerülő vagyok.

Gwen: Jelenleg milyen feladataid vannak a kiadón belül?
L.D.D.: Számolom a pénzt… Igazából a marketing, a webes felületek kezelése, a pénzügy tartozik rám, de azért mindenbe beleszólok, hogy érezzék a törődést. 

Gwen: Nem érzed magad fiatalnak ahhoz a felelősséghez, amit egy kiadó jelent?
L.D.D.: Nem. Legtöbbször olyan öregnek érzem magam, mint az országút.

Gwen: Ha újra kezdhetnéd, mit csinálnál másképp?
L.D.D.: Inkább azt mondanám, mi mást csinálnék, mint kiadót. Bármit!

Gwen: Néhány könyvetek megtalálható a könyvesboltok polcain, nem tervezitek, hogy a többit is eljuttatjátok oda?
L.D.D.: Ez egy sok összetevős, bonyolult kérdés, amire a válasz meghaladná a cikk terjedelmét. Mindent beadunk, ami megfelel azoknak a kritériumoknak (anyagi megtérülés a bekerülési költség fényében, várható forgalom stb.) amiket szem előtt kell tartanunk.

Gwen: Egyre népszerűbbek az e-könyvek. A Newkids kiadónál kaphatóak lesznek ilyen kiadványok?
L.D.D.: Nem tervezzük. A hazai hozzáállás sajnos nem teszi lehetővé egy ilyen kicsi kiadónak, hogy egyből lophatóvá tegye a könyveit. Öngyilkosságnak felelne meg. Akik szeretik és értékelik ezt a műfajt, azok azzal is tisztában vannak, hogy mennyire rétegirodalom, és mennyire oda kell figyelni a balanszra. Nekünk szükségünk van a nyomtatott könyvek bevételére, hogy életben maradhassunk, és további köteteket jelentethessünk meg.


Gwen: Nem gondolkodtok a melegregények külföldi forgalmazásán?
L.D.D.: De, mindig gondolkodunk rajta, de egy (mondjuk) angol-magyar kétnyelvű fordítót találni sem egyszerű, hát még olyat, aki ezeket a könyveket úgy tudja lefordítani, hogy megtarthassák a különleges atmoszférájukat. Több próbamunkán vagyunk túl, sajnos, egyelőre nem találtunk olyat, aki megfelelő minőségben tudná megoldani a feladatot.

Gwen: Van már új író a láthatáron, aki hamarosan debütálni fog a Newkids-nél?
L.D.D.: Folyamatosan kapjuk a kéziratokat, de egyelőre nem találtunk olyat, amire azonnal lecsapnánk.

Gwen: Íróként milyen feltételeknek kell megfelelni, hogyan lehet bekerülni a kiadóhoz?
L.D.D.: Egyedi, különleges stílus; valamint a romantikán és az erotikán kívül is kell, hogy legyen tartalom, mondanivaló. Próbáljuk elkerülni a sematikus, egy kaptafára készülő történeteket.

Gwen: Amikor megalapítottad, gondoltad volna, hogy ekkora sikere lesz a kiadónak?
L.D.D.: Ennél kicsit nagyobb őrületre számítottam.
Komolyra fordítva a szót, nagyon szépen alakul minden, de még messze vagyunk attól, amire én azt mondanám, igazi siker. Dolgozunk az ügyön!

Gwen: Hogy érzed, miben tudna még fejlődni a kiadó, hogy ennél is több emberhez eljussanak a könyveitek?
L.D.D.: Ez sem egy pár mondatban megválaszolható kérdés. Nyilván sok minden van, amiben fejlődnünk kell, elsősorban a marketing területén, mert kicsit belekényelmesedtünk a helyzetbe, mivel hűséges és fantasztikus olvasóközönségre tettünk szert.

Gwen: Mik a kiadó tervei a közel jövőre nézve?
L.D.D.: Megjelenések idején ezt kérdezni vétek! Ilyenkor mindig azt mondom, hogy ezt az őrültek házát soha többet nem akarom átélni.
A terveink egyelőre unalmasak. Könyv, aztán még több könyv.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése