Rólunk

2020. március 22., vasárnap

Van kiút a drog világából? - Vélemény Kovács Gyula Drogtestvérek című könyvéről


Köszönöm szépen a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak és a szerzőnek is, hogy kaptam egy példányt a könyvből! A fülszöveg alapján nagyon megtetszett, mert olyan témát dolgoz fel, ami napjainkban nagyon aktuális.

Kovács Gyula - Drogtestvérek


Tartalom:

Mit ​tennél börtönbüntetésed letöltése után, ha a pártfogód nem éppen a te pártodat fogná?
Vagy ha harmincévesen jössz rá arra, hogy az életed nem abba az irányba tart, amerre tervezted? Ráadásul a jó útra térésben a börtön sem segített.
A nagyváros lüktető világában két testvér, Szabolcs és Laci sorsa – annak ellenére, hogy nem igazán szeretik egymást – akaratlanul is összefonódik.
Szabolcs exdrogos, börtönviselt, nagyszájú fickó, Laci pedig flegma sztárügyvéd, aki nem éppen a mintapolgár életét éli. Kapcsolatukat megfertőzi a múlt, mégis együtt kell megküzdeniük a rájuk leselkedő veszéllyel és nehézségekkel, mert így vagy úgy, de élniük kell – és élni is akarnak.
Kovács Gyula első regénye izgalmas bűnügyi történet, amelyben életszerű karakterek küzdenek a végzetük ellen. Olyan világba kalauzol el, ahol nincsenek teljesen fekete vagy fehér bábuk a sakktáblán, mindent az érdekek és az érzelmek vezérelnek.
Vajon múltja ellenére sikerül összefogni a két testvérnek?
Minden a valósággal való egyezés csak a véletlen műve!

Véleményem:
4,5/5

 Mint fentebb említettem, a regény témája nagyon életszagú. Olyan helyen élek, ahol a drog, a börtönviseltség nem ritka jelenség, így mikor elkezdtem megismerni a szereplőket és a cselekményt, óhatatlanul is elkezdtem összehasonlítani a falumban lévő állapotokkal, noha az író jelzi, hogy az egész csupán kitaláció.
Többször látom, hogy a tudatmódosító szerekről való leszokás mennyire megterhelő, mint a betegnek, mint pedig a körülötte lévőknek. Nehezebben tudnak kikerülni abból a romboló közegből, melyekbe az évek során belekeveredtek, sőt, sokaknak erre igényük sincs.
Szerencsére itt nem egészen ez történik: Szabolcs úgy hagyja el a börtönt, hogy feltett szándéka, új és tiszta életet kezdeni. Szimpatikus volt az elhatározása, bár gyanítottam, hogy nem lesz egyszerű dolga a betartásával.
Az élet sem könnyíti meg a dolgát, hiszen a korrupció, és a titkok azonnal keresztezik az ő és barátai terveit.
Minél tovább haladunk az olvasásban, annál inkább elgondolkodunk azon, hogyan tudják a körülmények maximálisan megváltoztatni az élet folyását. Mivel ez a téma nagyon frissítő volt a számomra, őszintén szerettem a regényt.
Az író stílusa is nagyon egyedi: néha olyan érzésem volt, mintha egy régi filmet néztem volna. Picit szaggatottan kaptam az információkat, de ez hozzájárult ahhoz a hangulathoz, amit a szerző éreztetni akart.
Egyetlen egy dolog miatt vontam le egy fél csillagot: a szerkesztés miatt. Tele volt szóismétléssel és engem ez nagyon zavart, még akkor is, ha első könyvről van szó. Fontos nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy megfelelő korrektúrázást kapjon egy mű, mert magasan növeli az olvasás élményét.

A könyvet itt tudjátok beszerezni:
Álomgyár kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése