Rólunk

2020. június 1., hétfő

Interjú Hajnal Kittivel, a Szivárványálom Kiadó egyik tehetséges írónőjével

Köszönöm Kitti, hogy elfogadtad az interjú felkérésemet. Mióta olvastam a Falak c. könyvedet, azóta érlelődik bennem a gondolat, hogy szeretnék veled beszélgetni, megismerni azt az alkotót, aki ilyen remek történetet álmodott meg nekünk. És az olvasók felé némi érdekességekkel szolgálni rólad. Falak című történeteddel egyértelműen a kedvenc íróim egyikévé váltál, sőt a könyved is. Jó szívvel ajánlom mindenkinek!



1.
Mikor fogalmazódott meg benned, hogy írással szeretnél foglalkozni?

Hm. Ez a kérdés így nem pontos rám, mert sosem fogalmazódott meg bennem így. Körülbelül kilencéves korom óta írok, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Igaz, akkor még nagyon gyenge versecskéket írtam, amik a családot viszont szórakoztatták. Általános végén szerelmes regényeket írtam, amiket legnagyobb örömömre egyik hazalátogatásnál megtaláltam, és nagyon sokat nevettem. Gimnáziumban kinéztem magamnak egy fiút, és hozzá írtam plátói verseket, egyetemen fordultam újra a próza felé. Ekkor jött az LMBTQ téma is, ami azóta is tart, immár tizenöt éve. Mondhatjuk tehát, hogy az írás majdnem folyamatosan végigkísért eddig, még ha akadtak is egy-kétéves leállásaim, de így szó szerint sosem gondoltam úgy rá, hogy ezzel akarok foglalkozni. Ha viszont nem írok, egy idő után konkrétan fizikai tüneteket okoz, akár az elvonás.
2.
Hogy jött az ötlet meleg  regényeket írj? Nem volt gond, hogy nem egy szokásos hetero kapcsolatról mesélsz romantikus történeteidben?

Az egyetemen elkezdtem olvasni a témában, és megfogott. Ennek elég sok oka van, az egyik, hogy íróként érdekelt, mert van mindig rajta egy-két plusz réteg, ami kihívást jelent.

Általában meglepem az embereket a témával, bár utálkozó beszólást nem igazán kapok, hanem maximum zavarba jönnek, és ilyenkor azt mondják, ne haragudjak, de akkor nem olvasnák el. Nem szoktam haragudni, nekem is vannak olyan témák, amiknek az elolvasására nem igazán lehet rávenni. :) Igaz, van olyan ismerősöm is, aki már többször megjegyezte, hogy írhatnék végre valami „normálisat”. Mindenki szerencséjére, nem sértődöm meg túl könnyen. 

3.
Hogyan éled meg az írói létet? Írtál már két könyvet, és hamarosan megjelenik Főnix címmel a  harmadik regényed. Erről szeretnék kicsit részletesebb információt kérni! Milyen érzés volt,  míg készült és milyen források ihlettek meg?


Közben már meg is jelent a Főnix. :)

Ez a regény különleges számomra, mert ez a kedvencem. Pont ezért, amikor készült, szinte kis sem látszottam belőle, folyamatosan körülötte keringtek a gondolataim, ezzel keltem és ezzel feküdtem. A kérdéssor elejére is így tudnék válaszolni: hogyan élem meg az írói létet? Írásfüggő vagyok, szóval leginkább úgy, hogy ráfüggök, és írok. Van olyan kisregényem, ami három hét alatt készült el, és több olyan regényem, aminek nem kellett három hónap sem. Igaz, hogy könyvem eddig három jelent meg, de ennél jóval több regényem és kisregényem lelhető fel az online térben. Igaz, azok egy része, főleg a régebbiek, egy teljesen más írói szintet tükröznek, illetve esetenként a témájuk is erőteljesebb.

4.
Mesélnél az eddig megjelent könyveidről? Miről szólnak, kiknek ajánlanád?

A Falak főszereplője Áron, aki új albérletbe költözik, egy meleg srác mellé. Ezzel viszont olyan érzéseket hoz a felszínre magában, amiket évek óta igyekezett elnyomni. Megismer egy baráti társaságot, akik a második családjává válnak, és arra is rájön, hogy át kell értékelnie néhány dolgot annak érdekében, hogy boldog lehessen. Főleg, hogy a szerelem is rátalál…

A Hinta a Falak testvérregénye, a baráti társaság egyik tagjának, Patriknak egyszerűen, muszáj volt saját könyvet kapnia. Érdekesség, hogy a Falak és a Hinta összeér, szórakoztató volt egy-egy jelenetet két teljesen különböző szemszögből megírni, néha homlokegyenest más a kettő, mert különböző érzelmeket vált ki a két szereplőből. Nagyon tanulságos volt. Természetesen nem csupán arról van szó, hogy a két történetet külön szemszögekből írtam meg, a Hinta hamarabb kezdődik, hamarabb is ér véget, olyan részletekbe nyerhetünk betekintést, ami a Falakból kimaradt, hiszen Áron nem lehetett jelen.

A Főnix már nagyon eltér az előző kettőtől. Korábban is keletkezett náluk, illetve amerikai környezetben játszódik, és egy tanár-diák viszont mutat be, annyi különbséggel más hasonló történetekhez képest, hogy nem az elején kezdődik, nem a románc alakulása van középpontban, hanem egy már három éve tartó, épp szétesőben lévő kapcsolat. A hangulata is komolyabb a könyvnek, aki a Falak humorát várja, meg fog lepődni.
Kinek ajánlom a könyveket? Őszintén? Nem tudom. Mindenkinek, aki elbírja viselni a humoromat, és érdekli az LMBT téma.



5.
Sokan idegenkedve fogadják az ilyen típusú történeteket. Te, hogy látod ezt, és mit javasolsz a kezdő olvasóknak?

Bízom benne, hogy a történeteim hozzájárulnak kicsit az elfogadáshoz. Nem tudom, aki idegenkedik, mennyire fog ezzel kezdeni, hiszen minden történetem 18 karikás, tehát erotikus jeleneteket is tartalmaz. A Főnix kicsit visszafogottabban ugyan, de attól még van benne, nem is egy. Szóval fogalmam sincs, mit javasolhatnék azon kívül, hogy érdemes néha olyan témák felé is nyitottsággal állni, amivel kapcsolatban előítéletesek vagyunk. Ha azok vagyunk, mert ha nem, akkor mi tart vissza?

6.
Egy ilyen történet mennyi idő mire elkészül, és hogyan zajlik? Van valami „rituáléd”, amikor írsz?

Ez nagyon változó.
Általában nagyon gyorsan írok, körülbelül három hónap regényenként a keletkezési idő, de akad olyan, amit már évek óta írok, mert mindig félreteszemvalami más miatt. Igaz, a rászánt idő ettől függetlenül itt sem több. Mivel ráfüggök, így az esetek többségében képtelen vagyok lassúságra.
Az egyetlen rituálém, hogy zenét hallgatok. Előfordul viszont, hogy a teljes regény alatt egyetlendal szól, tehát amikor egy bizonyos történetet írok, az ahhoz tartozó zenét/zenéket kapcsolom, mert különben nem működöm. Van, hogy ha vége a dalnak,egyszerűen a mondat közepén megáll a kezem a billentyűzet felett. Ez azért néha kicsit ijesztő, de én ilyen furán vagyok összerakva. 

7.
Könyveid karakterei közül van kedvenced? Illetve volt olyan, amelyiket nehezebben írtad meg?

Mindannyiukat szeretem, de az abszolút kedvencem Jake a Főnixből. Szeretem, mert bár ő olyan, mint a tűz, folyamatosan visszafogja magát. Ráadásul művész, ennek minden előnyével és hátrányával.
Őt követi Patrik, akivel viszont nagyon megszenvedtem. Sokszor hiába ültem le írni, nem jöttek a gondolatok, nem súgott, úgyhogy ki voltam akadva, mert sajnos nagyon kevés írásra fordítható idővel rendelkezem. Viszont nagyon szeretem az ő melankolikusságát, a zen nyugalma mögött rejlő folyamatos zsongását.
Még van szereplőm, akiket nagyon szeretek, de ők nem könyvekben jelennek meg. 


8.
Az íráson kívül, van más kedvenc elfoglaltságod? Hogy tudod kikapcsolni magad, hogy ne a regényeid főhősei zakatoljanak a fejedben?

Nem nagyon lehet őket kikapcsolni. Egyébként szeretek a családommal lenni, olvasni, zenét hallgatni, de az írás foglalja el a szabadidőm nagy részét.

9.
Milyen további terveid vannak?

Rengeteg minden van előkészületben. Következőleg egy rendhagyó regénnyel jövök, ugyanis a főszerepben nem románc fog állni, hanem egy anyáról szól, akinek bejelenti a fia, hogy meleg. Ő azonban képtelen ezt a gondolatot elviselni, ami rengeteg súrlódást szül a családban. Szóval mondhatjuk, hogy egy coming out utóélete, szülői szemszögből, ami az anya-fia kapcsolatra fókuszál.

Ezen kívül több kisregényem van folyamatban, valamint két regényem is, így egyelőre kérdéses, mi jön utána, már ami a kiadást illeti.


Köszönöm Kitti az interjút.


A könyveket itt tudjátok beszerezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése