Rólunk

2020. szeptember 12., szombat

L. J. Wesley: Hetedhét birodalom – Ahol a tündérmesék véget érnek


Nem ismertem L. J. Wesley műveit, így amikor az író megkért, hogy olvassam el a Hetedhét birodalom című könyvét, örömmel kaptam az alkalmon. Szeretek számomra új szerzőkkel megismerkedni, ráadásul ennek a regénynek a fülszövege is azonnal felkeltette a figyelmemet, így nagy várakozással vetettem bele magam az olvasásba. Ezúton is köszönöm a lehetőséget!

L. J. Wesley: Hetedhét birodalom


Tartalom:

És boldogan éltek, amíg meg nem haltak. A mesék mindig így érnek véget, de a happy end csak addig tart, amíg a függöny össze nem zárul. Ideje megtudni, mi történt Hófehérkével a boldogító igen után. Beleszerethetett a hercegbe első látásra, vagy csak a hála vezérelte? Mi történt a saját országával? És persze, mi van a többi hercegnővel, akikkel egykor osztozott a mesekönyvek lapjain?

Íme egy könyv, ami pontosan ott kezdődik, ahol a mesék véget értek.
Egy komor, sötét történet, ami nem a szende kislányoknak íródott.

Véleményem:
5/5

Gondolkoztatok azon gyerekkorotokban, hogy mi történik a mesékben a happy end után? Én állandóan. Persze nem úgy képzeltem el a boldogan élteket, hogy Aranyhaj PTSD-ben szenved és visszamegy a tornyába, Csipkerózsika meg a hosszú alvás miatt kimaradt évtizedeket úgy pótolja, hogy folyton ezer fokon pörög, a férje nagy bánatára.
A Hetedhét birodalom főszereplőjének, Hófehérkének sem úgy alakult a sorsa, ahogy azt elképzelte. Bár sejthette volna, hogy egy olyan herceggel, aki lelkesen csókolgat egy halott nőt, nincs minden rendben, de a hála és a szerelem elaltatta a gyanakvását. Aztán pillanatok alatt újdonsült férje kastélyában találja magát, már-már fogolyként, a rózsaszín köd pedig oszladozni kezd, amit a hercege nem vesz jó néven, sőt erőszakossá is válik. Ezután a pasas már egyáltalán nem is tűnik olyan jó partinak, mint első pillanatban.
Szóval Hófehérkénk élete sem fenékig tejfel, de nem kell aggódni érte, mert ő egy kemény, eltökélt csaj. Megvan a terve, hogyan szökjön el a férje birodalmából, hogy aztán a saját királyságában uralkodhasson. Lehetőleg anélkül, hogy egy herceg durván megszabja, mit és hogyan tegyen.
A történet Hófehérke útját mutatja be, a kalandokat és nehézségeket, amiket le kell gyűrnie ahhoz, hogy királynő lehessen. Ez az út pedig végig nagyon izgalmas, és gyakran tud meglepetéssel szolgálni. Tetszett, hogy az író kerüli a kliséket, hogy rengeteg egyedi megoldást használ. Azt pedig főleg szerettem, ahogy a mesék alapköveit ugyan megtartotta, de egy teljesen más világot, más hangulatot kreált hozzájuk. Ez a regény igazából egy komor fantasy, ami elég sötéten festi le az emberi kapcsolatokat, a tündérmesei elemek ellenére.
Hófehérke remek főszereplő. Egy erős, öntudatos lány, aki az őt ért csapások ellenére is kitart. Vannak nehezebb pillanatai ugyan, de túllendül rajtuk. Imádtam, hogy az egész történetet áthatja az, hogy egy hercegnő egyedül is lehet okos és bátor, egyedül is elérhet bármit, nem kell neki a fehér lovon érkező herceg, hogy megmentse. Ezt a tanulságot pedig nem szájbarágósan kapjuk, hanem egy izgalmas történetbe csomagolva.
Az útja során Hófehérkének persze akadnak segítői. A kedvencem Zin, aki testőrként kerül a lány mellé. Nagyon élveztem a csipkelődős, civakodós jeleneteiket, és nagyon szerettem, hogy végül barátok lesznek.
Imádtam az író stílusát, a történet humorát, a sorok mögött bujkáló iróniát. Azt, hogy ez egy könnyed, gyorsan olvasható történet, mégis észrevétlenül tanít arról, hogy a nők, legyenek akár hercegnők, képesek ugyanarra, amire a férfiak.
Azoknak ajánlom a regényt, akik szeretik a humort, a nem sablonos fantasyt, és nem rettennek meg attól, ha keményebb témák is előkerülnek. Na meg ha nem bánják, hogy a könyv olvasása után teljesen más szemmel fognak a tündérmesékre tekinteni.

A könyv megvásárolható a Mogul kiadó webshopjában:

A szerző Facebook oldala:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése