Rólunk

2020. december 14., hétfő

Kékesi Dóra: Rád találok

Köszönöm szépen az Álomgyár Kiadónak és a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy elolvashattam Kékesi Dóra Rád találok című regényét. Szeretem az egzotikus tájakon játszódó, kalandos-romantikus történeteket, így nagy reményekkel vetettem bele magam az olvasásba. Egy mozgalmas, ám kissé felületes történetet kaptam. Elmondom, miért gondolom így. Olvassatok tovább!

Kékesi Dóra: Rád találok

Tartalom

Sosem tudhatod, hol talál rád a szerelem.

Bánhidi Nóra csúfos szakítása után szenvedélyes viszonyba bonyolódik válófélben lévő főnökével, a gazdag és vonzó Kohán Zalánnal, aki egy Costa Rica-i nyaralással lepi meg a lányt. A romantikus idillnek azonban hamar vége szakad, miután a hotelben váratlanul összetalálkoznak a férfi régi barátjával, Nándorral és párjával, Rékával, majd nem sokkal később a két nőt titokzatos módon elrabolják a szállodából. Az álomból rémálom lesz. A dzsungelbe viszik őket, ahonnan ugyan Nórának és Rékának sikerül megszöknie, de csöppet sem észrevétlenül…

Elrablóikkal a nyomukban próbálják átverekedni magukat az esőerdő sűrűjén. Az egyik faluban összetalálkoznak egy nemzetközi kutatóprogramban résztvevő magyar egyetemi tanárral, Fekete Barnával, aki segít nekik visszajutni a szállodába. A jóképű férfi és Nóra között érezhető a vonzalom, de egyikük sem mer lépni. És bár Nóra visszatérve Magyarországra reménykedik, hogy Barna felkeresi őt, a férfi nem jelentkezik. A fiatal nő száműzi gondolataiból a tanárt és Zalán mellett marad, mígnem egy véletlen folytán olyan titkos információhoz jut, ami felforgatja és veszélybe sodorja az életét. Nóra ráébred, semmi sem történt véletlenül…

Véleményem
3,5/5

A könyv borítója nagyon szép, remekül átjön belőle a dzsungelhangulat, és az is, hogy itt bizony románcra számíthatunk. Ezt a kettőt pedig meg is kapjuk.

Nóra a történet első számú főszereplője, a csendes, kicsit naiv lány a válófélben lévő főnökével, Zalánnal jár. Kezdettől érezni lehet, hogy ez a kapcsolat nem az igazi. Zalán a felszínen kedves Nórival, étterembe, Costa Rica-i álomnyaralásra viszi, de tudni lehet, hogy igazából egyáltalán nem ilyen. Tipikus negatív karakter, egyetlen percig sem gondolkodtam el azon, hogy talán tévedek, és nem olyan rossz ember ő, amilyennek hiszem. Emiatt a karaktere számomra nem volt elég árnyalt és kidolgozott.

A mélység hiánya sajnos a többi szereplőre is jellemző. Nóri a félénk jókislány, Réka a nagyszájú bevállalós csaj, Barna a nemes hősszerelmes. Nincs persze gond a sablonos szereplőkkel, de véleményem szerint csak akkor működnek igazán jól, akkor tűnnek valósnak, és akkor fogom magam közel érezni hozzájuk olvasás közben, ha a tipikus karakterjegyek mellett kapnak további rétegeket is. Ez sajnos ebben a könyvben nem történt meg. Ennek ellenére Barnát szimpatikusnak találtam, drukkoltam is neki, de a többiekkel szemben teljesen közömbös maradtam.

A regény Costa Rica-i részeit szerettem a legjobban, nagyon jól hozták az egzotikus, dzsungelhangulatot. Érződött, hogy a szerző alaposan utánanézett mindennek, esetleg járt is az országban. Néha ugyan voltak információs blokkok a párbeszédekben. Ezek ismeretterjesztő hatást keltettek a túl sok belezsúfolt érdekességgel Costa Ricáról, és meg is akasztották a cselekményt. A párbeszédeket néha, de főleg ezeknél a részeknél nagyon didaktikusnak éreztem. Mintha nem a szereplők beszélnének, hanem a szájukba lenne adva az ország bemutatása vagy a történet szempontjából éppen szükséges információ. 

A történet bár kicsit nehézkesen indul be, de aztán mozgalmassá válik. A kezdeti döcögősség után már jobban olvastatja magát a könyv. Az viszont számomra kicsit csalódást okozott, hogy a fülszöveg a történet több mint felét elmeséli, így ebben a részben nincsenek meglepetések. A regény kétharmadánál jön egy csavar, amit azonban már jóval korábban sejteni lehetett, úgyhogy az sem igazán okozott meglepetést. Az utolsó száz oldal viszont nagyon izgalmas. Nóri és Barna idillikus balatoni kirándulásánál végig érezni lehet, hogy itt bizony történni fog valami, egy-egy résznél még a hátborzongató thrilleri hangulat is előjön.

Ajánlom a könyvet azoknak az olvasóknak, akik nem az árnyalt, szerethető karaktereket részesítik előnyben, hanem inkább a pörgős történetet és az egzotikus helyszínt.

A könyv beszerezhető az Álomgyár webshopban:

Kékesi Dóra Facebook oldala:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése