Rólunk

2021. január 6., szerda

Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Egy fordulatos kalandregényt olvastam III. Amenemhat rejtélye címmel. Köszönöm a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy közölhetem a véleményemet róla. 



Fülszöveg:

Egy ​fáraó.

Három fiatal egyiptológus.

Egy idős kalandor.

No meg egy kairói tolvajbanda és egy macska.

Gracie új tárlatra készül a British múzeumban. Úgy gondolja, a legnagyobb problémája az, hogy asszisztense, a jóképű Louis folyton összecseréli a leleteket, és hogy a nagyképű újságíró, David mindenbe beleüti az orrát.

Ám este felhívja őt a Kairói Egyiptológiai Múzeum igazgatója, hogy helyettesítsen egy tárlaton, mivel a helyi egyiptológusnő, Rania rejtélyes körülmények közt eltűnt.

Gracie és Louis hamar rádöbbennek, hogy darázsfészekbe nyúltak. Kiderül, hogy Rania eltűnése szokatlanabb, mint hitték és a baljós eseményeknek itt nincs vége.

A fiatalok rábukkannak egy titkos kamrára III. Amenemhat csarnokában. Gracie a bazárban belebotlik bácsikájába, és az idős kalandor sietősen a lánynak adja a naplóját, mert valaki üldözi. Ráadásul Louis is eltűnik.

Mi olyan fontos a naplóban? Ki ez a III. Amenemhat? Ki van az idős kalandor nyomában és miért?

Gracie, Louis és David egyesíti erőit. Kalandjuk során a napló újabb és újabb titkait fedezik fel. Ez a különös ókori egyiptomi rejtély valóban a múltba röpíti olvasóit, keljünk útra Kairóba! 


Vélemény:

4/5

 

Gyerekkorom óta vonz Egyiptom a maga misztikumával, isteneivel, kultúrájával, minden érdekességével együtt. Ezért sem csoda, hogy rögtön felkeltette az érdeklődésemet Buótyik Dorina regénye. Egy kalandokban gazdag, fordulatos, rejtélyes történetre számítottam, és nagyjából be is igazolódott a számításom. Ebben a regényben keveredik a múlt a jelennel, a képzelet a valósággal, s így válik igazán érdekes olvasmánnyá.

            Tetszett a könyv hangulata, s bár a kalandregények zöme azzal kezdődik, hogy néhány kutató és/vagy kalandor váratlanul rátalál valami szokatlanra, különösre, ez ebben az esetben egyáltalán nem volt zavaró. Vártam, miként bontakoznak ki a regény szálai.

            Szoktam ejteni pár szót a szereplőkről, bár sajnos ennél a történetnél azt tapasztaltam, hogy nagyon összemosódtak a karakterek, nem éreztem, hogy minden szereplőnek egyedi hangja, a többiekétől elválasztható egyénisége lenne. Úgy gondolom, nem igazán sikerült az olvasónak részletesen megismernie őket.

            Egy fáraó…

III. Amenemhat fáraó körül szövődik ez a bizonyos rejtély, és bár nem szeretnék spoilerezni, nagyon tetszett, hogy ez a fáraó kézzelfoghatóbbá vált ebben a regényben, mint más hasonló kalandregényekben felbukkanó fáraók, uralkodók. Nagyon ügyes gondolat volt az írónőtől, hogy így csavarja a szálakat, és hogy összevegyítse a múltat és a jelent.

            Három fiatal egyiptológus…

Ők tulajdonképpen a főszereplőink. Gracie egy fiatal tudós, aki Egyiptomba érkezik Louis társaságában. A férfi Gracie segédje, és mindvégig érződik közöttük némi szikra. David pedig egy talpraesett újságíró, aki kicsit irritálja Gracie-t. Vártam, hogy majd jót mulatok a csipkelődéseiken, de ez még a regény elején elhalt. Ezt leszámítva szerintem ügyesen oldotta meg az írónő a szerelmi szálat, és örültem, hogy Gracie nem esett Louis karjaiból Davidébe, majd ugyanez fordítva. Azonban érezhető, hogy e három karaktert egyetlen akarat mozgatja, nagyon összeolvad a személyiségük.

            Egy idős kalandor…

Ahogy minden kalandregénybe, ebbe is kellett mindenképpen egy „apafigura”, akinek van egy naplója, s ami kapcsán a fiatalok nyomozásba kezdenek. Örültem, hogy az idős kalandor vissza-visszatér, és nem csupán az elején, az események beindítójaként szerepel.

No meg egy kairói tolvajbanda és egy macska.

Valahogy a tolvajoktól több izgalmas fordulatot, támadást vártam, de hozzájuk köthető az egyik kedvenc jelenetem is. Nem szeretném lelőni a poént, de megmosolyogtatott, amikor a mai kor emberei órát, tornacipőt cserélnek a régmúlt kincseiért. Ez szerintem igazán egyedi ötlet volt. A macska pedig hamar a kedvencemmé vált. Ő volt az egyik legtitokzatosabb szereplője a sztorinak. Mindig történt valami váratlan fordulat, amikor megjelent.

Ami nem nyerte el túlzottan a tetszésem, az a történet kuszasága volt. Az elején nem mindig tudtam, hogy hol járok; a múltban vagy a jelenben, nem túlzottan voltak egyértelműek ezek a jelenetek. Még egy apróságot furcsának éreztem, méghozzá azt, hogy az írónő a három kalandorra fiúként és lányként referált. Ez nekem nagyon furán hangzott, elvégre felnőtt emberekről van szó, akik egyetemet végeztek, dolgoznak.

Összességében III. Amenemhat rejtélye egy szórakoztató kalandregény, mely elvezet bennünket az ókori és a jelenlegi Egyiptom misztikus világába. Úgy gondolom, hogy az írónő jól ismeri és szereti ezt az országot, kiváló tudója az egyiptomi kultúrának, történelemnek. Örülök, hogy egy kevésbé ismert fáraót választott a regény egyik központi figurájának. Bár a történet így kerek és egész, ha lesz folytatása, bátran a kezembe merem venni. 

 

 Buótyik Dorina szerzői oldala

Moly



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése