Rólunk

2021. április 4., vasárnap

Tudtad-e? Tokody Klára

Tokody Klára meseíró elárul nektek 10 érdekességet a magazinunk oldalán. Klára mesekönyveket ír, az egyik ilyen Mina és Vidi című mesekönyv, melyet Menyhei Moncsi fog majd értékelni.



Tudtad-e?

Amit pedig rólam lehet tudni: mindenem a balatoni mese, blogomon gyűjtöm a balatoni mondákat, legendákat, és decemberben jelent meg magánkiadásban a Balatonnál játszódó meseregényem, a Mina és Vidi az óriások nyomában. A weboldalam.

1

Első nagy szerelmem az oviban B. Petin kívül III. Béla volt. Édesanyám ugyanis esténként Andersen és Grimm meséi helyett az Árpád-házi királyokról mesélt mindig, olyan izgalmasan, hogy e nagyszerű, mégis kevéssé ismert királyba kicsit mindketten szerelmesek voltunk.

2.

Első befejezett regényemet gimnáziumban írtam Zeusz a nagybátyám címmel. Akkoriban nagy divat volt a Kaland, játék, kockázat sorozat, amik olyan könyvek voltak, ahol az ember maga alakította a történetet. Az enyém is ilyen volt, mégpedig - mint a címe is mutatja - a görög mitológiában játszódott. Jelenleg a pincénkben van egy dobozban.

3.

A Mina és Vidi az óriások nyomában című meseregényem két főhősét gyerekeimről mintáztam. De rajtuk kívül is van több valóságos szereplő: a bölcs mocsári teknős, Apóca alakját például egy 2019-ben elhunyt barátunkról, mintáztam, akinek a könyvben is szereplő cseresznyefa pipáját mindenki jól ismeri Fonyódligeten.

4.

A könyv illusztrátorával, Elek-Varga Viktóriával sosem találkoztam a pandémia miatt, mégis hihetetlen harmóniában tudtunk együtt dolgozni.

5.

A meseregényemben szereplő, a somogyvári bencés apátság romjai között található kút valóban létezik, egyik kedvenc kirándulóhelyünk a déli parton. De hogy van-e ott tényleg titkos tündérkönyvtár, abban nem vagyok teljesen biztos.

6.

Első interjúmat a blogomról a Fonyód Média készítette, és izgalmamban annyira rugdostam az asztalt, amire az egyik mikrofont helyezték, hogy majdnem meg kellett ismételni a felvételt, mert semmi sem hallatszódott a szövegből. Második alkalommal, amikor a mesekönyvről interjúvoltak meg, inkább mikroportot kaptam.

7.

Kedvenc helyem a Balatonon egy fonyódligeti hullámtörő, ahol a gyerekek állandóan titkos bázisukon dolgoznak, én pedig akármennyit el tudok üldögélni a parton nézve a Badacsonyt, hallgatva a hullámok csobogását, és gondolkodva a mesém következő fordulatain.

8.

Blogomon, ahol gyűjtöm a balatoni legendákat, négy olyan monda is szerepel, ami a balatoni kecskekörmök kialakulására ad magyarázatot.

9.

A családbarát hotelek némelyikénél kedves szokás, hogy a kisgyerekkel érkező családoknak bekészítenek egy esti mesét. Így van ez a siófoki Hotel Azúrnál is, és engem ért az a megtiszteltetés, hogy írhattam a hotel kabalaállatáról, Azúrkáról, a dankasirályról. Kedvencem közülük a kalózos kaland, ami blogomon is megtalálható.

10.

Imádok fotózni. Bár sajnos még hobbifotós szinten sem űzöm, rejtélyt jelentenek számomra az ISO, rekeszérték szavak, de szerencsére fő témám, a Balaton így is rendkívül látványos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése