Rólunk

2021. június 15., kedd

Megyeri Judit: Csontvázak a szekrényben (Rózsakői rejtélyek 2.)

 Egy fordulatos, lebilincselő romantikus krimit olvastam Megyeri Judit írónőtől Csontvázak a szekrényben (Rózsakői rejtélyek 2.) címen. Köszönöm a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy közölhetem a véleményemet róla. 

 


Fülszöveg

Ha ​a legmocskosabb titkod napvilágra kerül, a következmények beláthatatlanok… 

Alex azt hitte, nem tartogat semmilyen meglepetést a jövő. Ugyanaz a munka az apja cégénél, ugyanazok az arcok a bulikban, ugyanolyan nők az ágyában. Aztán előkerül a lánya, akiről eddig nem is tudott, és a mindennapjai fenekestől felfordulnak. Apává kell válnia, de fogalma sincs, hogyan csinálja, ráadásul valaki nyilvánosságra akarja hozni a múltja legsötétebb foltját, amivel romba döntheti az egész életét. 

Liza azt hitte, jó ötlet Rózsakő közelébe költözni. Így legalább a barátnője, Flóra mellett lehet, akit nemrég majdnem megölt egy őrült gyilkos. Állást vállal a szomszéd város gimnáziumában, közben görcsösen igyekszik bizonyítani, hogy nincs szüksége komoly kapcsolatra, és semmit sem jelent neki Alex meg a hónapokkal korábban együtt töltött éjszakájuk. A férfi zsarolója azonban mindent összezavar.

Alex és Liza folyton hajba kapnak, izzik körülöttük a levegő, mégis együtt kell kideríteniük, mi áll a fenyegetések mögött. Szimpla zsarolás vagy valami jóval több? Egyre közeledik a halloween, ám a csontvázak nemcsak ünnepi díszként szolgálnak, hanem egymás után potyognak ki a szekrényből… 

Látogass el Rózsakőre egy újabb izgalmas kalandra, és nyomozz együtt a szereplőkkel!

 

Vélemény:

5/5

Nagy örömömre szolgált visszatérni Rózsakőre. Ebben a regényben tanúja lehettem egy, már mondhatni kifejlett kapcsolatnak, ami Ben és Flóra között alakul, és egy viharos, bimbódzó románcnak Alex és Liza között. Engem már maga az alaphelyzet is megvett, ugyanis a főszereplőink Halloweenre készülnek, amit vagy lehet szeretni, vagy lehet nagyon utálni, de valahogy a hangulata jól illett ehhez a regényhez (egyébként nálam az előbbi van érvényben). Az E/3 személyű elbeszélés is segített, hogy még jobban megismerjük a szereplőket.

            Az első részben főként Bent és Flórát ismerhettük meg közelebbről. A második részben már a kapcsolatuk elején járnak, ami korántsem zökkenőmentes. Ben sokat dolgozik, nyomoz, ráadásul felszínre kerülnek múltjának eltitkolt részletei a drogokkal, nőkkel, verekedésekkel, I-Clubbal kapcsolatban. Flóra szeretné megismerni a férfi múltját, de Ben nem szívesen osztja meg vele a történteket. Ebből több konfliktus is adódik, de amúgy őket el tudom képzelni úgy, hogy nyugdíjas korban a verandán ülnek és fogják egymás kezét. Nagyon összeillő páros, a kisebb súrlódások ellenére harmonikus a kapcsolatuk. Örülök, hogy a második részre még többet kaphattunk belőlük.

            Ugyanez nem mondható el Alexről és Lizáról. Mindketten nagyon hasonlóak; szeretik az életet, ahogy az egyéjszakás kalandokat is. Ezért is olyan puskaporos a hangulat kettejük között. Alex élete Gréta halálával megváltozik, mert bekerül a képbe Pipi, a lánya, akit részidőben ő nevel. Éppen ezért meg kell tanulnia felelősséget vállalni. Benne van a szándék, hogy jó apa lesz, de ez nem mindig jön össze. Rákényszerül a felelősségteljes gondolkodásra. Eközben napvilágra kerül egy sötét titka, ami egykori barátnőjét érinti. Ezzel zsarolják őt, amiben előbb-utóbb Liza is érintett lesz. A nő már-már körömszakadtával ragaszkodik a kötöttségmentes élethez. Persze, így egyszerűbb minden, mivel nem bánthatják meg őt. De azok a próbálkozások, hogy mindenáron férfit vigyen az ágyába, nekem nem a független, magabiztos nő látszatát sugallja, hanem pont az ellenkezőjét. Ugyanezt mondja el róla az Alexszel való kapcsolata is. Mindketten menekülnek az érzéseik elől, de meddig? Velük kapcsolatban nehezen tudnám elképzelni a fentiekben vázolt verandás jelenetet, hiszen úgy tűnik, testileg kívánják egymást, valószínűleg húznák is pár évig együtt afféle se veled, se nélküled kapcsolatban, aztán talán belátnák, hogy mindkettőjüknek jobb külön. Legalábbis ezen a ponton így érzem, de gondolom, a következő részből többet tudunk meg erről.

            Arról is szoktam írni, hogy mi az, ami kevésbé nyerte el a tetszésemet egy-egy történet kapcsán. Volt egy-két filmszerű, kissé klisés jelenet, mint a golyó elé ugrálás, csak azért, hogy védjük szeretett hölgyünket, de ez még szerintem jól is állt ennek a regénynek. Bevallom őszintén, hogy én a végére valami nagyobb durranást vártam. Folyamatosan gyártottam az elméleteket arról, hogy ki lehetett a gyilkos, és miféle oka volt a tettére. Mégsem éreztem elég ütősnek az eredményt. Persze annak örültem, hogy e téren is összeértek a szálak. Emellett éreztem, hogy ez egyfajta átvezetés a harmadik kötetre, hiszen ott maradt abba a történet, hogy Ben egy újabb ügy felgöngyölítésébe kezd, amiben ő is érintett. Valamiért az első rész nagyon feltette nálam a lécet, és annak végkifejlete nagyon ütősre sikeredett. Ennél valahogy nem éreztem ugyanezt. De ettől függetlenül szerintem minden szál a helyére került és elrendeződött.

            Összességében a Csontvázak a szekrényben vérpezsdítően izgalmas romantikus krimi Megyeri Judittól. Szerintem az írónő hozta a formáját, úgy csűrte-csavarta a szálakat, hogy mindvégig fenntartotta az olvasó érdeklődését. Megvolt az az érzés közben, hogy „Na, még egy fejezetet! Na, még egy fejezetet!” Úgyhogy egy hét kihagyással gyakorlatilag két nap alatt elolvastam a csaknem 500 oldalas regényt. Tetszett, ahogy összhangban volt a romantika és a krimi. Sosem éreztem soknak az egyiket vagy a másikat, úgyhogy engem nagyon meggyőzött. Várom a folytatást! Mindenkinek ajánlom, aki jó pár óra önfeledt kikapcsolódásra, izgalomra, romantikára, szórakozásra vágyik. 

 

Az írónő Facebook oldala

Moly


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése