Rólunk

2021. július 6., kedd

Fantasy világok a magyar irodalomban Bacsa Zsófiával készült interjú ("Ebben a műfajban érzem magam a legjobban. Olyanná alakíthatom a karaktert, ami nem e világi.")

 A Fantasy világok a magyar irodalomban interjúsorozatom keretein belül Bacsa Zsófiát kérdezem az írásról és a világteremtésről.

 


Köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést és beszélgetsz velem erről az érdekes témáról.

Miért pont a fantasy zsánerben kezdtél el írni? Mi vonz benne?

A szabadság. Ebben a műfajban érzem magam a legjobban. Olyanná alakíthatom a karaktert, ami nem e világi. Akár új fajt is létrehozhatok. Szeretem a misztikus lényeket.

Amikor eszedbe jut egy ötlet, hogyan alkotod meg a világot?

Először is a karaktereket alkotom meg. A főszereplőt és a közvetlen környezetében élőket. Majd elhelyezem őket egy környezetben, amelyet kidolgozok, legyen az például egy sziget. A történet írása közben lesz kidolgozva a teljes világ. Néha még le is rajzolom. Nem érzem magam elég türelmesnek ahhoz, hogy magával a világgal foglalkozzak. Jobban érdekel maga a történet, miközben úgy látom a világot, akár egy filmet.

Mennyi ideig tart kiépítened a világodat és ez mitől függ?

Legfőképpen az időtől. Igen változó.

Szoktál ihletet meríteni? Ha igen, honnan?

Igen. Zenéből, természetből, épületekből, de ez is változó. Sokszor váratlan pillanatokban kap el az ihlet. Olyankor előveszek egy kis jegyzetfüzetet, vagy a telefonom jegyzettömbjét és leírom azt a kis jelenetet, vagy részletet, ami akkor bennem van és beépítem abba a történetbe, amin épp dolgozom.

Mit érzel a legnehezebbnek és mit a legkönnyebbnek a fantasy írásban?

Nem érzek különösebb nehézséget a megírásában. Ha már eleget foglalkoztam egy adott történettel és tudom, hogy mit szeretnék benne leírni, akkor gördülékenyen megy. De természetesen vannak olyan helyzetek is, amikor a történet írása közben nem tudom eldönteni, hogy az adott karakter mit is tegyen pontosan, de ez mindenkivel megesik.

Szerinted lehet a mai világban újat alkotni, amire még senki sem gondolt, vagy az író egyedi látásmódja teszi az adott művet különlegessé?

Úgy gondolom, nehéz bármi újjal is előállni, hiszen a fantasyban is temérdek kidolgozott lény született, többféle kombinációban, amivel lehet dolgozni. Igazából igen, a kérdés második felére hivatkozva, az író egyedi látásmódjától és világától válik a történet különlegessé. Nincs két egyforma történet.

Számodra mitől lesz egy fantasy középszerű és mitől kiemelkedő?

Szeretem, ha egy történetben zajlanak az események.  Minél változatosabb a világa és a cselekménye, úgy gondolom, annál jobb. Egy jó történet tele van konfliktussal.

Mit gondoltok a magyar fantasy irodalomról? Külföldi írók meglehetősen komoly műveket tesznek le az asztalra. Szerintetek a magyar írók is képesek erre, vagy még messze járunk tőlük?

Véleményem szerint megvan az a színvonal itt Magyarországon is. Nagyon sok remek fantasy íróval rendelkezünk.

Az írónő oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése