Rólunk

2021. július 27., kedd

Kiadó bemutatás: Szivárványálom Kiadó

Most egy újabb hazai kiadót szeretnénk nektek bemutatni, amely konkrétan az Lmbtq+ zsánerrel foglalkozik. Ez a kiadó nem más, mint a Szivárványálom, amelynek tulajdonosa, Sam Wilberry. 2018 óta találhatjátok meg őket a magyarországi könyvpiacon. Céljuk, hogy az emberekhez eljuttassák azokat a könyveket, amelyekről vagy nem hallottak, vagy pedig félnek tőle, mert a mai napig az Lmbtq tabu témának számít.

Ezzel a cikkel szeretnénk őket támogatni, és segíteni őket abban, hogy minél több emberhez eljussanak a könyveik. Lehet, hogy sokak számára ez egy apró lépés, de a kiadó és a mi számunkra hatalmas.

Tudni illik Magyarországon két darab kiadó van, amelyek kizárólag Lmbtq+ zsánerben adnak ki könyveket. Ezért is esett rájuk, közülük egyre most a választásunk, mert ugyan kicsi, de lelkes csapatról van szó.

Szeretném megköszönni elsősorban Samnek, hogy megkeresésemet nem utasította el, és készségesen és türelmesen válaszolgatott a kérdéseimre, és én ennek megfelelően szeretném neki ezzel a félig cikkel és félig interjúval megköszönni a türelmét, segítőkészségét és munkáját. Amit a kiadóért és az olvasókért tesz egyaránt.

Jó olvasást kívánok mindenkinek.

Szívárványálom Kiadó

Ahogy már említettem fentebb, ma Sam Wilberryvel beszélgettem a kiadóval és a munkásságukkal kapcsolatban. És elhihetitek nekem, a kérdéseimre kimerítő és őszinte válaszokat kaptam. Sok mindenről beszélgettünk. Többek között szóba került a kiadó megalakulása, a célja, szlogenje, termékei, jövőbeli megjelenéseik stb.

Akkor kezdjük is bele!

Megkérdeztem Samtől azt, honnan jött az az ötlete, hogy kiadót alapít.

2018 tavaszán fogalmazódott meg az ötlet, amikor megismerkedtem Tira Nael főszerkesztővel. Szerettük volna – és azóta is szeretnénk – színesíteni a hazai LMBTQ-irodalmat, ehhez pedig a kiadóalapítás volt a legelső lépcsőfok. Fontos hangsúlyoznom, hogy a Szivárványálom teljes mértékben hagyományos könyvkiadáson alapuló kiadó, tehát egyetlen szerző sem fizet a megjelenésért, a beérkező műveknek komoly belső szűrőn kell átesniük. (Beleértve a saját regényeimet is! Megjegyzem: kaptam vissza már kéziratot úgy, hogy egyelőre még nem jelenhet meg, mert át kell dolgoznom a különféle hiányosságai/hibái végett.)”

Ahogy a válaszból is olvashatjátok, a kiadó 3 éve van a piacon. Az ötlet, hogy azért alapítsanak egy kiadót, mert szeretnék színessé tenni a hazai könyvpiacot, nagyon szép és nemes kezdeményezés. Kevés olyan kiadó van, aki szívét és lelkét beleadja a kiadásokba. Persze azt is megértem, hogy nem akarnak bármilyen könyvet kiadni, ezért kell eléggé komolyan szűrniük a jelentkezők kéziratait. De ami igazán érdekes és tiszteletre méltó az az, hogy még a kiadóvezető könyvei sincsenek ettől a szemlélettől és elbírálástól megkímélve. Ez szerintem minden szerző javára válhat csak, hiszen rengeteget tanulhatnak. A hiányosságokat és a hibákat javítani és pótolni kell. Ezzel egyetértek. Mert csak így kaphat az olvasó olyan könyvet kézhez, amely élvezhető, szórakoztató és persze kellőképpen igényes.

Bátorkodtam még arról is érdeklődni nála, hogy milyen célja van azzal, hogy Lmbtq+ zsánerű történeteket ad ki a kiadója. Részletes választ kaptam rá.

Megmutatni, hogy ezek a történetek is rengeteg szépséget rejtenek, hogy az azonos neműek szerelmének sem szabadna elutasítottnak lennie. Támogatni egy ügyet, közös összefogással, hogy ha kicsit is, de mi is hozzájárulhassunk ahhoz, hogy a világon egyre elfogadottabbá váljon.”

Ha jobban belegondolunk, akkor igazat kell neki adnunk. Akik ilyen zsánerben olvastak már, azoknak nem kell bemutatnom azt, amiről Sam beszél. Egyetértek vele abban, hogy ezeknek a történeteknek is megvannak a maguk szépségei, és meg kell ismernie az embernek másokat is. Ki kell lépnünk a komfortzónánkból néha azért, hogy megérthessünk másokat is. Az olvasás is segíthet ebben. Sam rámutat arra a válaszában, hogy az azonos nemű emberek élete is lehet boldog, kiegyensúlyozott és vidámsággal teli a nehézségek ellenére is. És abban is egyetértek vele, hogy nem szabad elítélni őket, elutasítani őket. Vannak viszont olyanok, akik nem fogadják el ezeket az embereket, és nekik nap mint nap meg kell küzdeniük ezzel. A kiadó könyvei azt a célt is szolgálják, hogy életüket és történeteiket megismerjük a szerzők szemén keresztül.

A következő kérdésem az volt a kiadó vezetőjéhez, hogy hány emberrel dolgoznak jelenleg együtt.
„Jelenleg négy szerzőnk van, ám sokan mások dolgoznak a háttérben, hogy minden a legnagyobb rendben menjen.”

Ebből is látszik, hogy egy kisebb, de lelkes csapattal ismerkedhet meg az olvasó. Mert lehet, hogy 4 szerző van a kiadónál, de lelkesek és termékenyek. Hiszen nemrég jött ki egy újabb könyv a gondozásukban, ez pedig Sam Wilberry: Égből hulló versek c. ifjúsági regénye. Ezenkívül több mint 10 könyv jelent meg a kiadó gondozásában. De itt nem állnak meg, nem hagyják cserben az olvasókat, és még rengeteg olvasnivalóval fognak minket megörvendeztetni. Amit tudni kell még a kiadóról, hogy nem csak a saját kiadású könyveiket lehet megvásárolni náluk, hanem pl. a sokak által elítélt mesekönyvet is, amelynek címe Meseország mindenkié. De nagy örömmel veszem észre azt, is hogy sokan mégsem utasítják el ezt a könyvet hanem megveszik és felolvassák a gyermekeiknek. Ez azért is fontos, mert így a gyermek kap egy képet, és nem fog félni az ismeretlentől, a mástól.
Innen a szerkesztőségünkből szeretnénk nekik megköszönni azok munkáját is, akik a háttérben dolgoznak a kiadó szerkesztőségében, és hálásak vagyunk nekik azért, hogy az ő segítségük által az olvasó sok remek könyvvel gazdagodhat.

Voltam olyan merész, és megkérdeztem Samet arról, hogy nem gondolkoztak-e azon, hogy más zsánerű könyvet is kiadjanak.

„A kiadó célja, hogy minél több igényes LMBTQ-kötettel gazdagítsuk a hazai palettát, így egyelőre nincs tervben más típusú kiadvány megjelentetése.”

Ebből is látszik az, hogy a kiadó hű önmagához. További sok sikert kívánok nekik és kitartást. Nagy bátorság tőlük ez, főleg a mai helyzetet véve. Mi támogatni fogjuk őket úgy, ahogyan tudjuk, és ahogy az erőnkből telik.

Következő kérdésem Samhez az volt, hogy honnan jött a kiadó neve.

„Őszinte leszek: már nem emlékszem minden apró részletre, azt viszont tudom, hogy valami kreatív, jól hangzó és könnyen megjegyezhető nevet szerettünk volna… Végül megszületett a Szivárványálom. Gondolkodtunk, hogy magyarul vagy angolul legyen, aztán az előbbi mellett döntöttünk.”

Szerintem jól döntöttek, hogy magyarul hagyták a kiadó nevét, mert így könnyen megjegyezhető. A másik dolog, amiért tetszik ez a névválasztás, az az, hogy tökéletesen illik a történeteikhez. Mert ugye tudjuk, hogy a szivárvány tele van szebbnél szebb színekkel ugyan úgy, mint a kiadó történetei és a benne lévő emberek is. Minden tiszteletem Samé és a mögötte álló embereké, hogy megalakult ez a kiadó. Bátorság és nagy elszántság kellett ahhoz, hogy egy kiadót elindítson, és embereket toborozzon. Ez nem mindenkinek sikerül.

Ha van a kedves olvasók közt olyan ember, aki Lmbtq+ zsánerben ír, vagy próbálkozik vele és kiadót keres, számára a következő kérdésem és Sam válasza segítség lehet. Mert megkérdeztem tőle, hogyan lehet hozzájuk bejutni, mint szerző.

A megkereséseket a kiado(kukac)szivarvanyalom.hu e-mail-címen fogadjuk. A beérkező anyagok első körben minden esetben a főszerkesztőhöz kerülnek. Amennyiben lát bennük fantáziát, én is átnézem, aztán közösen hozzuk meg a végső döntést.”

Szóval, ha kíváncsiak vagytok a véleményükre az írásotokat illetően, nyugodtan keressétek őket a fent említett e-mail-címen. Szerintem, ha nem is tudják azonnal megjelentetni, vagy úgy látják, hogy az írónak még fejlődnie kell, ezt a szerzőnek is megírják és elmondják majd neki, hogy miért nem felelt meg. Min kell változtatni, miben kell fejlődni, hogy egy élvezhető könyv kerüljön az olvasóhoz.

Kicsit érdeklődtem arról, hogy Sam Wilberry: Égből hulló versek c. ifjúsági könyvön kívül idén várható-e még megjelenés, és ha igen, milyen könyveket várhat az olvasó.

„Egészen biztosan, ám egyelőre nem szeretnénk ezzel kapcsolatban többet elárulni. Legyen meglepetés!”

Hát ez a válasz egy kicsit titokzatosra sikerült, de én várom már azt, hogy mivel is készül a kiadó a jövőben. Milyen csodákat olvashatunk.

Következő kérdésemre a válasz igen érdekes és kielégítő lett. Megkérdeztem Samet arról, hogy szerinte miért szükséges az embereknek Lmbtq+ zsánerű könyveket olvasniuk.

„Nem csak LMBTQ-irodalom, hanem alapvetően az olvasás fontossága elengedhetetlen. De ha már LMBTQ, akkor azért tartom fontosnak, mert egyfelől érzékenyít, másfelől megmutatja, mennyire színes is a világ. Szerintem jó dolog többféle sorssal, élettörténettel találkozni.”

Igen, egyetértek abban Sammel, hogy többet kellene olvasni, hisz annyi minden miatt fontos bővíteni az ember szókincsét, aminek köszönhetően más megvilágításból kezd el dolgokat látni, és fejleszti a megértés és elfogadás készségét. Az olvasást sohasem késő elkezdeni. A válasza második felét amiatt tudtam tökéletesen megérteni, mert egyre több Lmbtq+ zsánerű könyvet kezdtem el én is olvasni. És igen, tényleg sok mindent megmutat főleg azt, hogy az embereknek meg kell tanulniuk elfogadni a másikat. És tényleg számtalan élettörténetet, sorsot ismerhetünk meg ezekből a könyvekből.

Következő kérdésem az volt, hogy mit kínál a kiadó a webshopjában a könyveken kívül. Megkértem Samet arra, hogy meséljen erről egy kicsit, azért mert biztos akad olyan olvasónk, aki még nem ismeri a kiadót és a kínálatát. Így eleget téve a kérésemnek ez volt a válasza:

„Többféle elképzelésünk volt, végül azokat valósítottuk meg, amelyekről úgy gondoltuk, érdemes foglalkozni vele. Van vászontáskánk, kitűzőnk, az új csomagban pedig bögre, gyertya és fából készült, gravírozott könyvjelző is. Általában a megjelenésekhez igazítjuk a merchandise termékeinket, hogy ezekkel is kedveskedjünk szeretett olvasóinknak.”

Itt látható az, hogy a kiadó nem csak a könyvekkel akar minket olvasókat megajándékozni, hanem olyan ajándéktárgyakkal is, amely kedves lehet nekünk. És ami a legmeghatóbb a részükről, hogy a maguk érdekei és nézetei elé az olvasók kívánságát helyezik. Aszerint választják ki a csomagokba rakott meglepetéseket vagy a megvételre kínált szuveníreket.

Megkértem még a kiadó tulajdonosát mondja el most a kedves olvasóknak, hogy mi a mottójuk, és miért ezt választották.

Szeretnéd másképp is látni a világot? Olvass Szivárványálom könyvet!

Egy rövid mottót akartunk, ami kellően csalogató és figyelemfelkeltő. Reméljük, sikerült megvalósítani!”

Ez a mottó szerintem egy aranyos, ütős és lényegre törő kijelentés. Tényleg felkelti az ember figyelmét. Sőt szerintem sokan elgondolkoznak azon, hogy milyen is lehet az a Szivárványálom.

Még egy utolsó kérdést tettem fel Samnek. Ez pedig nem más, mint az, hogy mit üzenne/üzennének a meglévő és a jövendőbeli olvasóik számára.

„Ne legyenek bizonytalanok! (nevet) Komolyra fordítva a szót: a kiadó webshopján minden egyes kötetnél található beleolvasó, ami picit nagyobb betekintést nyújt az adott kiadványba és annak hangulatába, így ez alapján biztosan el lehet dönteni, érdemes-e bizalmat szavazni nekünk. Mi minden egyes olvasónkért hálásak vagyunk. Kis kiadó vagyunk (nagy lelkesedéssel), örülünk, boldogok vagyunk, ha támogatnak.”

És ezzel a cikkünk végére is érünk. Köszönöm szépen Samnek a türelmet és az őszinte válaszokat. A kiadót csak ajánlani tudom. Eddig egy könyvük kivételével az összes megvan. És meg kell vallanom, élveztem eddig azokat a történeteket, amelyek a kiadó gondozásában jelentek meg. Én csak ajánlani tudom Sam Wilberry, Hajnal Kitti, Tira Neal, Erdős Alex könyveit.
Gratulálok a kiadó rendületlen működéséhez ezekben a nehéz időkben is. És ami számomra egy kifejezetten fontos dolog, a kiadó együtt kezdett dolgozni egy szervezettel, amely támogatja az Lmbtq+ embereket Magyarországon és világszerte. Büszkék lehetünk a kitartásotokra. Köszönjük.

Szivárványálom Kiadó Hivatalos oldala
Szivárványálom Webshop
Sam Wilberry hivatalos oldala
Hajnal Kitti hivatalos oldala
Tira Neal hivatalos oldala
Erdős Alex hivatalos oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése