Rólunk

2021. október 3., vasárnap

Buótyik Dorina: Az egyiptomi királynő rejtélye (Gracie Simpson történetei 2.)

 Egy izgalmas kalandregényt olvastam Az ​egyiptomi királynő rejtélye (Gracie Simpson történetei 2.) címmel. Köszönöm Buótyik Dorinának, hogy lehetővé tette, hogy elolvassam, és a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy közölhetem a véleményemet róla. 



Fülszöveg: 

Egy ​ókori fáraónő szerelme. Egy nemzetközi műkincsrablás napjainkban.

Mi köti össze őket?

Gracie Simpson már megint olyasmibe keveredik, amibe nem kellett volna. A British Museum fiatal egyiptológusa nászútra utazik Kairóba, de egy CIA ügynökbe botlik.

Bradley Larkin egy titokzatos, nemzetközi műkincstolvajt keres, akiről csak annyit tudnak, hogy a fedőneve Habibi. Amikor ellopnak öt melldíszt az Egyiptomi Múzeum vitrinjéből, Bradley biztos benne, hogy Habibi keze van a dologban. De a biztonsági felvételek alapján Gracie-t azonosítják bűnösként.

Gracie apja, Adam Simpson, a neves régész éppen ásatást vezet Dahsúrban, és egy izgalmas sztélétöredékre bukkan a sivatag mélyén. Megkéri Gracie-t, segítsen neki. Talán össze lehet rakni a sztélét, és megtudnak valami újdonságot arról az időszakról amikor az ugariti nép békés módon ugyan, de megszállta az Egyiptomi Királyságot.

Gracie örömmel vesz részt a keresésben. Azonban amikor megérinti a sztélédarabot, látomása támad. Az ókori Egyiptomban találja magát, ahol Szobeknoferuré fáraónő életének egyes napjait kíséri figyelemmel.

Vajon ez képzelet vagy valóság?

Miért tört szét a sztélé?

Gracie és férje, a higgadt Louis a rejtély nyomába ered. Ám nemcsak a fáraónő életébe bonyolódnak bele, hanem a Habibi ellen folyó nyomozásba. Vajon kinek áll érdekében, hogy a lányt börtönbe juttassa?

Netán valóban a lány van a múzeumi felvételeken?

Gracie Simpson újabb kalandjaiban részt vesznek a sorozat korábbi kötetének kedvelt hősei: az újságíró David, az Egyiptomi Múzeum igazgatója, Ahmed, valamint Wallid nyomozó, és persze a stáb nem lehet teljes Oscar, a kék macska nélkül!

 

Vélemény:

4,5/5

Nagy örömömre szolgált, amikor Buótyik Dorina megkeresett engem azzal, hogy elolvasnám-e második regényét. Az első könyve is tetszett, így nem mondhattam nemet a nagylelkű felkérésre. Örültem, hogy ismét visszatértünk Egyiptomba, és nemcsak korunk Egyiptomába, hanem az ókoriba is. Egyre inkább elbűvöl, ahogy a szerző összevegyíti a jelent a múlttal. Az első részben ezt a párosítást kissé kuszának éreztem, de a második részben egyértelműen elkülöníthetővé vált múlt és jelen. Szívesen olvastam volna még részletesebben Szobeknoferuréról és világáról, a hercegről, Egyiptom és Ugarit kapcsolatáról. Ez az egy, amit a regény hiányosságaként tudok felróni.

            Nagyon tetszett maga a nyomozás. Úgy éreztem magam, mint maga az ügy nyomozója; amint megvolt a tettes, kapkodtam a fejem, mivel újabb és újabb fordulatok következtek, újabb rejtélyekre derült fény. Bár azt nem tudom, a való életben Gracie és alteregója közti hasonlóság mennyire vezethet egy efféle félreértéshez (hiszen mindenkinek más-más az ujjlenyomata, a szőke festék sem hiszem, hogy minden esetben félrevezető lehet). Mindenesetre kellő csavart és fordulatokat éreztem a műkincsrablást és hozzá fűződő nyomozást illetően. Izgalmasak voltak ezek a részek, ahogyan azok is, melyek a sztélédarabokhoz fűződnek.

            Amellett, hogy jó volt visszatérni Egyiptomba, jó volt újra találkozni a régi szereplőkkel, jobban megismerni őket. A karakterek árnyaltabbakká váltak, többségében szimpatikusak voltak, kedveltem őket. A vége nekem nagyon habos-babos és rózsaszín lett, már ami a (fő)szereplők kapcsolatát illeti. Jó szívvel ajánlom a happy end szerelmeseinek.

         Az írónő most is bizonyította, hogy mennyire ismeri és szereti az ókori Egyiptomot. Érződött a sorokon, hogy ennek a világnak a szerelmese. Külön köszönet, hogy megemlítette a jegyzeteket, melyeket felhasznált a regényhez.

         Összességében Az ​ egyiptomi királynő rejtélye (Gracie Simpson történetei 2.) kalandos, izgalmas utazás, mely vegyíti a jelent és a múltat. Megismertet bennünket az ókori Egyiptom világával, bepillantást enged a nyomozásba, amibe főhősünk is belekeveredik. Ezúttal nem a nyomozás segítőjeként, hanem gyanúsítottként. Láthatjuk, miként derülnek fényre Gracie családjával kapcsolatos rejtélyek. Úgyhogy ajánlom mindenkinek, aki szereti Egyiptom világát, és elmerülne egy vérbeli kalandregényben. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése