Rólunk

2022. június 3., péntek

Gutási Gábor: A nyaralás (Gabi - Csabi kalandjai 1. ) "Ez a könyv a még a szüleinkből is előhozza a legjobb nyaralós emlékeket."

Nagyon szépen köszönöm a szerzőnek, Gutási Gábornak a lehetőséget, hogy megjelenés előtt elolvashattam A nyaralás (Gabi-Csabi kalandjai 1.) című mesekönyvét, valamint a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy a Mesesarok keretein belül leírhatom a véleményemet a könyvről.

A nyaralás
(Gabi-Csabi kalandjai 1.)


Fülszöveg:

„Gabi ​és Csabi története egy kedves családi mese, ami a szülőknek legalább annyit ad, mint a gyerekeknek. Olvasás közben a gyerekek egy izgalmas nyaralás történetét ismerhetik meg, míg a szülőknek visszaidézi a gyerekkori élményeket. A karakterek végtelenül aranyosak és szimpatikusak, a történet izgalmas, a hangulat családias, vagyis egy olyan könyv, ami nem maradhat ki nyáron a táskából a nyaralás alatt, de a könyves polcról se.” – Kőszegi-Arbeiter Anita, meseíró

„Egy nagyon kedves, múltidéző családi idillt ismerhettem meg a könyvben, mely nagyszerűen bemutatja a legapróbbaknak, milyen volt régen az élet, egy családi nyaralás. A karakterek kedvesek. Könnyű azonosulni velük. A sztori izgalmas minden apróságnak, hiszen folyton történik valami. Észrevétlenül tanít meg apró, ám jelentőségteljes dolgokat a kicsiknek, miközben jól szórakoznak és remek kalandokban vesznek részt. A stílus, a nyelvezet közérthető, könnyen olvasható.” – Mayerné Répási Adrienn, blogger

„Gábor gyermekkori történetei a felnőtteket is magukkal ragadják, magam is élvezettel és érdeklődéssel olvastam a két kisfiú kalandjait. Mindenkinek hatalmas szeretettel ajánlom, mert ez a mese elrepít mindenkit az önfeledt játék, a feledhetetlen élmények világába, ugyanakkor sok tanulsággal is szolgál a gyermekek számára.” – Becz Dorottya író és a #mesenagykövet kezdeményezés megalkotója

Véleményem:
5/5

Már az első oldalakon tudtam, hogy ez a mese számomra időutazás lesz vissza a múltba. Ahhoz a generációhoz tartozom, ahol a nyaralásokról nem hiányozhatott a rántott hús a szendvicsből, hozzá pedig az elmaradhatatlan tévépaprika. Vagy amikor a nap fénypontjának a vízibiciklizés számított, és a táborban éjszakába nyúlóan pingpongot játszottunk a tábortűz mellett.

Ez pont az a könyv, ami feleleveníti bennünk, szülőkben a múltat, illetve azonnal mesélhetünk a gyermekeinknek a saját élményeinkről, amiket ez az aranyos kötet a felszínre hoz. Rég elfeledett csínyek, örök életre köttetett barátságok és az első szerelmek története. Gabi és Csabi pontosan ugyanolyan, de legalábbis hasonló kalandokban vett részt, mint mi annak idején, és már az is telitalálat, hogy a szerző a saját gyermekkorából merített ihletet. Az élet mindig a legjobb mesélő, amit elénk tár ez a szeretnivaló, kedves kötet.

A rövidke, gyerekbarát fejezetek végén feltett kérdések a gyerekekhez (és valahol hozzánk, szülőkhöz is) szólnak, és akaratlanul is felemlegetjük a legjobb, legemlékezetesebb pillanatainkat. A gyermekeink közben elámulnak, hogy bizony, anya utazott gyerekülés nélkül jó messzire, vagy keveredtünk el tömegben, mégis megkerültünk.

Az illusztrációk nagyon kedvesek, mindegyik illik a könyvhöz és a meséhez is. A legfontosabb történéseket ragadta ki az illusztrátor, és ezekhez készített részletes rajzokat. Az utolsó oldalakon az egyik illusztráció nagyon meghatott. Nem szeretném elárulni, mi volt a meghatottságom oka, ugyanis akkor már nem lenne meglepetés senkinek.

Összegezve kijelenthetem, hogy Gabi és Csabi nyaralós története egy csodálatos emlék-buborék, amit azonnal kipukkanthatunk, hogy a fejünkre és a szívünkre záporozzanak gyermeki lelkünk legkedvesebb emlékei.

Ajánlom kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

A könyv hivatalos oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése