Rólunk

2022. június 27., hétfő

Tudtad-e? Dömötör László

Most a Tudtad-e? rovatunkban egy első könyves magyar szerző, Dömötör László árul el magáról 10 tényt. Első regénye ebben az évben jelent meg. Ifjúsági sci-fi műfajban ír.
Eddig megjelent regényei: A hold hősei 2022.


1.
Gyermekkoromban csillagásznak készültem, de mivel nem sikerült kellően mély barátságot kötnöm a fizikával és a matekkal, jogász lett belőlem.

2.
A világűr iránti érdeklődés azonban megmaradt, és hozta magával a fantasztikus irodalom szeretetét. Kedvenceim az old-school felfedezős sci-fik (pl. Arthur C. Clarke: Randevú a Rámával).

3.
Borzalmasan félek az imádkozó sáskáktól. Számomra ők a földönkívüli lények. Ha betéved egy a lakásba, akkor inkább segítséget hívok. Viszont méterekről kiszúrom őket még a fűben is.

4.
Ha megkérdezik, ki a kedvenc szerzőm, mindig nehezen válaszolok, annyi remek alkotó művét olvastam már. De ha rá kell böknöm valakire, mindenképpen Stephen Kinget választom. Nemcsak az elborult történeteit és emlékezetes karaktereit szeretem, hanem azt is, ahogy az olvasó köré varázsolja a helyszíneket és a szereplők lelkivilágát.

5.
Szeretek utazni, új tájakat bejárni, városokat felfedezni. A legtávolibb hely, ahova eljutottam, a Mars. Igaz, ide csak a nevemet vitte el a Perseverance küldetés leszálló egysége egy mikrochip-en tárolva, több ezer másik jelentkező nevével, akik még a start előtt a NASA közösségi kampányán regisztráltak.

6.
Nálam mindig szól a zene: otthon, munkában, kocsiban. Első regényem írása közben is jó zenék inspiráltak, ezek meg is hallgathatók a Hold hősei című Spotify lejátszási listámon. Olvasáshoz is ajánlom!

7.
Az írás számomra nem kitervelt folyamat. A Hold hősei kalandjai is menet közben alakultak, néha magam sem tudtam, hogy fognak kimászni a szereplőim az általam teremtett galibából. Emiatt talán az olvasó számára sem lesz kiszámítható a történet végkifejlete.

8.
Macskabarát vagyok. Le tudnak venni a lábamról azzal a laza hányavetiségükkel, ahogy elhitetik a gazdival, hogy ő a főnök, pedig közben dehogyis. Persze ha jobban megismerjük őket, akkor látjuk, hogy valójában a cicák is szeretetre és figyelemre vágynak, szeretik a nyugalmat és a kiszámíthatóságot, és ha éppen nem ugrálnak körülöttünk, akkor is ragaszkodnak hozzánk. Még nem írtam róluk, de már tervezem, hogy hamarosan színre lép az első macskaszereplőm is.

9.
Mivel a könyvem nem egy profitorientált kiadó, hanem a Vöröskereszt kiadásában jelent meg (melynek magam is munkatársa vagyok), ezért a marketing feladatokat is saját magam látom el. Így aztán rövid idő alatt fel kellett tuningolnom magam képszerkesztésre, videótrailer-gyártásra, kreatív posztok közlésére és még mindenféle másra. Hogy ezek hogyan sikerülnek, azokról az instagram.com/holdhosei oldalon bárki meggyőződhet.

10.
A Hold hősei írása közben rejtvénykészítőként is kipróbáltam magam. A sztori egy versbe kódolt üzenet megfejtése körül bonyolódik, és az izgalmas kalandokon túl a humanitárius eszme megrendítő történetét is feltárja. Ezért nagyon boldog lennék, ha sok-sok olvasóhoz eljutna, mert az üzenet manapság is nagyon fontos és időszerű. Ráadásul a kötet eladásának bevétele a Vöröskereszt támogatására folyik be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése