Rólunk

2022. július 24., vasárnap

ÍróTesók – Bemutatkozik a mai magyar kortárs irodalom eddigi legjobb összefogása

Március óta aktív tagja vagyok egy olyan írói társaságnak, amivel eddig sehol máshol nem találkoztam. A csoportosulás 2022 elején indult útjára, és kisebb akadályok után már hónapok óta szakadatlanul működik. Amikor hallottam erről a kezdeményezésről, csupán a kíváncsiság vezérelt, de aztán egyre jobban érdekelt, ezért csatlakoztam hozzájuk.

Meglepett a módszer, hiszen amilyen egyszerű volt, annyira hatékony. A mai online platformok algoritmusa nem mindig a szerzők jóbarátja. Sokan nem is vagyunk jó marketingesek, esetleg nem tudjuk, hol találjuk az olvasókat a könyveinkhez, de a legfontosabb, hogy az önmarketing a legtöbbször visszaüt, ami miatt a könyvmolyok elveszítik az érdeklődést irántunk.

Lily Defiant írónő ezért gondolt egy nagyot, és életre hívta az ÍróTesók nevű csoportot. Hitt benne, hogy hozzá hasonlóan még sok szerző vágyik támogatásra, megértésre, és hogy sok olvasóhoz eljuthatnak a mai magyar kortárs művek műfajtól függetlenül. Az én tapasztalataim csakis pozitívak. Azon kívül, hogy kitágult az olvasóim köre, rengeteg írótársamat ismertem meg közelebbről, láttam bele a munkásságukba, és nőtt az érdeklődésem más műfajok iránt.

Hatalmas köszönet ezért Lily Defiant írónőnek, aki egy mini-interjúban mesél a csoport születéséről.

Kedves Lily! Mi volt a motiváció, hogy létrehozz egy ilyen csoportot? Mesélnél róla, hogyan jutott eszedbe ez a kezdeményezés?

Elsőként arra jöttem rá, hogy hiába teszem fel akár naponta a könyvem reklámját a Facebookra, az oldalamra vagy az Instagramra, ugyanazok az emberek látják. Akik már megvették, vagy azok, akik soha nem fogják megvenni. Úgyhogy egy olyan módszeren kezdtem gondolkozni, amivel másokhoz is eljuttathatom, és nem kell emiatt fizetett hirdetéshez folyamodnom. Az jutott eszembe, ha mások raknák fel az oldalukra, osztanák meg ismerőseikkel, akkor tágulna az a rádiusz, amiben felfedezhetnek engem az emberek, és szélesebb körben is megismerhetik a könyvemet. Korábban már a barátaim könyveit is többször megosztottam, ugyanezen okból. Így jutott eszembe, ha egymás regényeit reklámoznánk megbeszélés alapján, akkor nem csak magamnak, de másoknak is segíthetnék ezen a téren.

Biztosan sokakat érdekel a kérdés. Mik a csatlakozás feltételei? Vannak-e egyáltalán kikötések?

Eleinte voltak. Aki a csoportba be akar lépni, két kérdéssel találkozik. Az egyik, hogy “Van-e megjelent könyved?”, a másik, hogy “Kész vagy-e reklámozni a saját felületeiden mások könyvét?”. Mindez azért, hogy könnyebben össze tudjuk állítani havonta a párokat. De már nem foglalkozom a válaszokkal, hiszen a páralkotást mostanra havi szintű jelentkezés előzi meg, ami jelentősen megkönnyítette a dolgot. Másrészről már azért sem válogatok, mert a csoport kinőtte magát egy egymást segítő közösséggé, ami nem követeli meg, hogy aktívan részt vegyen az ember mások reklámozásában, vagy egyáltalán legyen megjelent könyve.

Milyen volt a fogadtatás? Hogyan jutott el a szerzőkhöz a csoport híre?

Először csak a barátaimnak mondtam el, hogy van egy ilyen ötletem. Hívtam őket, hogy vegyenek részt benne. Kb. 5-10 taggal kezdtem el a csoportot, majd elkezdtem reklámozni az íróismerőseim között. A népszerűsítésben segítséget is kaptam a tagoktól és a barátaimtól.

A csoport segítséget, támogatást is nyújt a szerzőknek. Volt már bejegyzés írói válságról, időhiányról, vagy egyszerűen csak biztosítottad nekik a lehetőséget a segítségkérésre, akár privát beszélgetésben is. A csoporttagok hogyan reagálnak ezekre a bejegyzésekre?

Eddig csak pozitív reakciót tapasztaltam. Mindenki örül, ha van segítség. Ha csak annyi, hogy meghallgatják az embert vagy tanácsot adnak. Esetleg hasonló helyzetet mesélnek el neki, és biztosítják, hogy van kiút a válságból. Legyen az akár lelki, akár írói, akár anyagi.

Hogy látod a csoport jövőjét? Működik a tesós összefogás? Van rá igény?

Messze felülmúlta az elvárásaimat. Nagyon boldog vagyok, hogy idáig eljutottunk, és annak is, hogy én is rengeteg segítséget kaptam. A tagok aktívak, segítőkészek, és mindenki pozitívan áll a felmerülő helyzetekhez. Nekem is hirtelen sűrűsödtek be a dolgaim, és azonnal kaptam is segítséget, amiért nagyon hálás vagyok. Hirneth-Fajth Evelin nélkül nem folytatódhatott volna a program, sőt, rengeteg plusz dolgot adott hozzá. Igyekszem én is minél hamarabb visszatérni a csoport életébe.

Lily, köszönöm szépen a válaszaidat! A segítségeddel sok író minden hónapban újabb esélyt kap, hogy egyre több olvasóhoz eljusson a neve, valamint a művei. Remélem, hogy nemsokára újra aktívan velünk tartasz!

A cikk másik felében Hirneth-Fajth Evelinnel folytatjuk a beszélgetést. Fogadjátok szeretettel az ő gondolatait!

Kedves Evelin! Te vetted át Lilytől a csoport moderálását. Milyen érzés volt, amikor megkaptad ezt a feladatot?

Óriási potenciált látok ebben a csoportban, így semmiképp sem szerettem volna, ha szüneteltetésre kerül a dolog, mert jelen pillanatban nagy összefogásra van szükség, mind az olvasók, mind az írók között. Tudtam, hogy hatalmas felelősséget veszek a nyakamba, hiszen egy csoport moderálása nem könnyű, főleg ha tiszta szívvel végezzük. Mindezek ellenére örömmel vettem át ezt a feladatot Lilytől, hiszen látom, hogy mennyi tehetséges író van kis hazánkban, mégsem jutnak el sokan az olvasókhoz. A személyiségem pedig nem hagyja nyugodni ezt az igazságtalanságot, tehetetlenséget. Lilynek pedig ezúton is köszönöm a lehetőséget, hogy hitt bennem.

Az ÍróTesók beosztása is jelenleg a te feladatod. Hogy érzed magad ebben a szerepben?

Megterhelő és egyben izgalmas feladat, hiszen egy hónapig kvázi két idegen embernek kell együtt dolgoznia, akiknek bár ugyanaz a céljuk, mégis szükséges valamilyen szinten megismerkedniük egymással. Viszont nagyszerű érzés és tudat, hogy ezekből az egy hónapnyi együttműködésekből akár barátságok is köttethetnek! Az elmúlt hónapok alatt jómagam is több értékes embert ismertem meg, és kíváncsian várom a további együttműködéseket is!

Hogyan zajlik egy Tesó-választás? Vannak listáid, vagy másképp dolgozol? Szívesen olvasnánk kulisszatitkokról is!

Lelkiismeretesen végzem minden munkámat, így a Tesó-választás is fontos számomra. Excel-listában vezetem, külön hónapokra bontva, hogy még véletlenül se keveredjek bele, és ugyanazokat a párokat rakjam egymás mellé újra és újra. Minden jelentkező esetében végignézem a megjelenéseiket, könyveiket, és próbálom a hasonló témájú, zsánerű könyveket összerakni. Néha 1-1 könyv landol a kívánságlistámon is. J

Volt már probléma a Tesók között, vagy minden rendben működik?

Ez idáig nem érkezett hozzám panasz, hála Istennek, de minden hónapban kiírom, hogy probléma esetén keressenek bátran, vagy a későbbiek folyamán, ha kérésük, kérdésük van, nyugodtan írjanak nekem. Nem egyszerű párokat sorsolni, mert lehet, hogy a két könyv passzol egymáshoz, azonban az írók személyisége annyira különböző, hogy előfordulhat olyan, hogy nem tudnak együttműködni. Apróbb utalásokból, megjegyzésekből látom ezeket, de komoly negatív visszhang nem érkezett, reménykedem a továbbiakban is efelől, illetve mindig kérem az ÍróTesókat, hogy legyenek kicsit nyitottak egymásra, hiszen itt az összefogás számít.

Mit gondolsz? Az eddigi tapasztalataid alapján van igény erre a kezdeményezésre?

Mindenképp van rá igény, hiszen a korábbi beszélgetős posztjaimból kiderül, hogy a legnagyobb problémát az jelenti az íróknak, hogy nehezen érik el az olvasókat. Én viszont úgy vélem, ha a saját olvasótáborunknak ajánljuk egymást, akár hasonló zsánerben, akár valami teljesen új témával, felkeltheti az olvasó kíváncsiságát, és máris át tudjuk irányítani a Tesónk oldalára. Kaptam több visszajelzést is, miszerint ez egy remek lehetőség, valamint saját együttműködéseim alkalmával is azt a következtetést vontam le, hogy erre szükség van. Rengeteg tehetséges írónk van, muszáj kihasználni minden lehetőséget. Az ÍróTesók csoport pont ez mellett próbál segíteni a csatlakozni vágyó íróknak.

Nagyon szépen köszönöm a beszélgetést!

Kedves érdeklődők! Bármilyen kérdés, észrevétel miatt forduljatok Lilyhez vagy Evelinhez! Ha úgy érzitek, hogy jó lenne ehhez az összetartó, írói közösséghez tartozni, ezen a linken csatlakozhattok.

ÍróTesókFacebook-csoportja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése