Rólunk

2019. szeptember 1., vasárnap

Interjú Mike Mendersszel


„A történeteim legtöbbjében egy közös pont van, a játék”


Halasi Miklós, azaz Mike Menders azon szerzők táborát erősíti, akik szeretik több oldalról is megmutatni magukat. Verseskötete és regényei olyan témákat dolgoznak fel, melyekbe könnyen bele tudja élni magát az olvasó, mély nyomot hagyva benne. A következő pár percben ő mesél az írásról a karaktereiről, illetve egy-két érdekességgel is szolgál.



Bella:  A versesköteteddel kezdeném: úgy tudom, a fiatalságodat eleveníted fel benne. Milyen volt újraélni a régi emlékeket? Véleményed szerint mennyire tudja felkavarni az embert, ha a múltjából merít ihletet?

MM: A verseimet korábban hagyományos füzetekbe írtam, és régi vágyam volt, hogy maradandóbb formában legyen a  polcomon. Amikor elkezdtem gépbe vinni a  régi, majdnem húsz éves gondolatokat, akkor nagyon magukkal ragadtak, visszakaptam a fiatalkori hangulatot a  romantikával és a  depressziós érzésekkel együtt. A  versek legtöbbje a  szerelemről szól, és akkoriban elég mélyen éltem meg ezt az érzést, ami nem feltétlenül csak a kellemes dolgokkal járt együtt. A negatív hatások miatt többször is meg kellett állnom gépelés közben, hogy kifújjam magam, elfojtsam az emlékeket, mert tényleg visszahúztak a hajdani kétsé- gek közé. Több, hasonló kitérő után eldöntöttem, hogy nem írok több verset. Egy vidám ember nem vet rímeket a papírra, viszont eldöntöttem, hogy depresszióba sem szeretnék esni, ezért fordultam el az ilyesféle irodalomtól. Miután az utolsó sorokat is beírtam, majd a kötetet nyomdába küldtem, nagy tehernek intettem búcsút. Egyes versek már előrevetítették a későbbi regényeket, mert annak idején jó pár hosszabb történetet foglaltam rímekbe, mint a  Fülemüle és a  pacsirta ódám, vagy a Sziget-trilógia, illetve a Fenyő.

Bella:  Ha választanod kellene a próza és a költészet között, melyikben volt könnyebb alkotni és miért?

MM:  Mára egyértelműen a  próza. Habár fiatalabb koromban a  rímek könnyebben jöttek, miközben már jó pár lapot írtam tele erotikus történetekkel. A  szerelemből kijózanodva a versek is elmúltak. A novellák és regények világában sokkal kötetlenebben tudok írni, legyen komorabb vagy humorosabb, netán erotikusabb. Persze verselve is lehet vidám meséket írni (említsem akár Romhányit, aki a  magyar nyelv mestere volt), de maradok inkább a  hagyományos történetmesélésnél, a romantikánál.




Bella: A Krisztin, illetve a Házinyuszi már teljesen más műfajt képviselnek. Mindkét regény elég provokatív témát dolgoz fel: a  Krisztin alapja egy erkölcsileg megkérdőjelezhető szerelem, a  Házinyuszié pedig egy titkos munkahelyi kapcsolat. Miért ezeket választottad a regényeid alapjául? Olvasói igényeknek szerettél volna megfelelni, vagy te is ezekben érzed leginkább otthon magad?

MM:  Olvasói igényeknek semmiképp sem szeretnék megfelelni, mert akkor olyan történeteket írnék, melyben a  gazdag, zárkózott férfi elcsábítja az átlagos nőt, aki aztán megtöri a kemény szívet, feltárja annak titkait. A Krisztin vagy a Házinyuszi nem ezt a sémát követi. Mindig vonzottak a harmincas évek, valamint a múlt század fordulóját jellemző elegáns romantika. Talán a Kabos Gyula filmek lehettek rám ilyen hatással, amikor úgy tudtak udvarolni egymásnak az emberek, hogy a  félszavaknak, mozdulatoknak is jelentősége volt. Apróságok, melyek élvezetesebbé tették a  mindennapokat, miközben a  háttérben sokkal jobban megélték a  vágyakat, mint manapság gondolnánk. Ezt a  tisztelettel teli pávatáncot hiányolom a  mai világból, azaz a  minőségi flörtöt, a  tényleges előjátékot. Krisztin története pont erre építkezik, hiszen a két főszereplő tudja jól, hogy nem lehet közöttük semmi, mégis elmennek a  végső határig. Írótársnőmmel a  játékok tárházát élvezzük, az utolsó mozdulatot is kihasználjuk. Egy igazán érzelemdús történet, amiben olyan szexualitás jelenik meg, amit manapság átugrunk egy ismerkedés során. A Házinyuszi már a mai korban játszódik, és valójá- ban tényleg abból a helyzetből született az ötlet, ami sok munkahelyen elhangzik, hogy „Házinyúlra nem lövünk!”. Dehogynem. Ha belegondolunk, már iskolá- ban is kik között keresnek párt a gyerekek? Igen, az osztály- vagy iskolatársak lesznek az első szerelmek, mert a  nap jó részét velük töltik. Ezt az összezártság okozza, amikor jobban megismerhetik a  másikat. Ahogy telnek az évek, óhatatlanul ugyanúgy visszük tovább ezt a szokást a munkahelyre. Ráadásul a könyvben egy szimpla üzlet is megköttetik: swingerklub-társaságért cserébe erotikus játékot kap Hank, a főszereplő. Aztán a szereplők jobban összegabalyodnak, mint korábban gondolták volna. Ez a  könyv még csak a  felvezetője mindannak, ami a következő két részben történni fog a  hőseinkkel. A  trilógia végigmegy egy kapcsolat há- rom főbb állomásán: az ismerkedésen, az együttélé- sen, végül a megbocsátáson és újrakezdésen. A két könyv, illetve a történeteim legtöbbjében egy közös pont van, a játék. Talán azért ez a kapocs, mert szeretek örök gyerek lenni, imádok játszani, de már felnőtt módjára teszem, kizárólag pozitív irányban. Igyekszem megmutatni azokat az apróságokat, erotikus szilánkokat, amelyek bárki számára megvaló- síthatók, melyekkel fel lehet dobni a mindennapokat, illetve azt is, hogyan valósíthatók meg. Izgalmas lehet a tudat, hogy bárhol vagy – és kellően körültekintően játszol –, akkor mennyi minden beleférhet egy adott helyzetbe, legyen szó flörtről, egyszerű simogatásról vagy jóval többről.




Bella:  Jelenleg a  NewLine Kiadónál is megtalálhatóak a könyveid. Mesélnél nekünk arról, milyen velük dolgozni?

MM:  Bár nem vagyok kiadói tag, de szeretek velük dolgozni, mert rugalmasak, ha bármi történik, szinte azonnal reagálnak. Amikor a  könyveimet akciózni szeretném, vagy netán egy újabb promóról lenne szó, közösen megbeszéljük a  teendőket, és akár pár napon belül életbe léphet a tervünk. Ráadásul az áruházban lévő sokféle fizetési mód miatt lehetőségem nyílt arra is, hogy akár külföldön élő honfitársainkhoz is eljuthassanak az e-bookjaim. Csak ajánlani tudom őket, akár az olvasóimnak, akár a szerzőtársaknak.

Bella:  Milyen élményeid vannak a  közelmúltban megrendezett Könyvhétről? Volt alkalmad találkozni, beszélgetni az olvasóiddal?

MM:  Az idei Könyvhétre elsősorban azért mentem ki, hogy többekkel találkozzak, legyen olvasó, vagy kortársszerző, amire a legjobb alkalom egy ilyen esemény. Idén is nagyon sok baráttal hozott össze a sors, igazán tartalmas beszélgetésekben lehetett részem. A Könyvhét egy másik kísérletre is alkalmat adott, a mozgó dedikálásra. Mivel szabadban tartják az eseményt, ezért a  telefonomban lévő GPS alapján a weboldalamra látogatók követhették, hogy épp merre járok a forgatagban. Ennek két előnye is volt: nem kötött meg senkit a dedikálási idő – tehát mindkét nap megtalálhatott az olvasó, amikor épp neki jó volt –, illetve bárhová beülhettünk akár egy kávéra is, ha hosszabb beszélgetésbe kezdtünk. Összegezve: nagyon élveztem a helyszínt és a találkozásokat, jövőre is egy hasonló megoldáson gondolkodom.

Bella: Tudom, hogy borítótervezőként is része vagy a magyar irodalomnak, és nemcsak a sajátodat tervezed meg, de más magyar szerző is neked köszönheti a végső simításokat. Megnéztem az oldaladon lévő mappát, és minden elismeré- sem: igazán nagyon szépek! Ha egy szerző veled szeretne dolgozni, hogyan és milyen feltételekkel találhat rád?

MM: – Köszönöm a kedvességed! Igazából azt a vonalat képviselem a borítókészítésnél, hogy legyen egyszerű, de látványos, vagy inkább ütős. Figyelem a külföldi borítótrendeket, és sok esetben csak ámulok a megoldá- sokon, aztán összehasonlítom a hazai kínálattal, amit még elég konzervatívnak tartok. Persze előfordul, amikor nagyon jó ötleteket is látok – például nem egyszer az Álomgyár kínálatában –, aminek nagyon örülök, hogy itthon is elkezdődött a modernizáció. Manapság annyi gyönyörű kép készül, hogy sokszor még cifrázni sem kell, és önmagában is sokatmondó lesz a  borító. Ha valaki szereti az ilyen egyszerűbb, de látványos megoldásokat, az Facebookon, a Halasi Miklós szerzői oldalamon (link) megtalálhat. Ugyanitt átböngészheti a referenciáimat is, milyen stílusokban munkálkodtam eddig. Természetesen nyitott vagyok az új dolgokra, persze a technikai lehetőségeken belül.

Bella:  Okozzunk egy kis örömet: milyen terveid vannak a jövőre nézve? Mikorra várható a következő könyved?

MM: A  következő könyvem a  kisebb terjedelme miatt csak e-bookban jelenik meg szeptemberben, a  címe Macsóbőrben lesz. A  történet szerint hősünk egy szívtipró bőrében ébred fel, és igyekszik minél kevesebb feltűnést kelteni, inkább sodródik az esemé- nyekkel, mint megfigyelő. Érdekes helyek és kalandok váltogatják egymást, melyekben a  legjobb tudása szerint próbál helytállni. A történet önálló sztori, más könyvemhez nem kapcsolódik. Hank és Misty rajongóinak sem kell aggódni, ugyanis már készül a  Házinyuszi folytatása, a Hercegnő, ami jövőre jelenik meg, természetesen e-book és nyomtatott formátumban is.

A könyveket NewLine Kiadó oldalán szerezheőek be


Irta: Isabella Healian Rose
Képek: Mike Menders
Könyv: NewLine Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése