Rólunk

2019. október 20., vasárnap

Interjú: Ferger Annamáriával


Ferger Annamária eddig három kötettel örvendeztette meg az olvasóit. Akik szeretik az írónő műveit és egyedi stílusát, örömmel jelentem, hamarosan jön az új regénye! Megtiszteltetés számomra, hogy még megjelenés előtt elolvashattam a kéziratot és elmondhattam a véleményemet. Jöjjön a Más szemmel világa és dolgok, amiket Annamária szívesen oszt meg velünk.



Mondanál pár szót a munkásságodról azok számára, akik nem ismernek? Mikor kezdtél el írni, milyen könyveid jelentek meg?

Köszönöm a lehetőséget Bellának, hogy megkeresett ezzel az interjúval. Fontos kihangsúlyoznom, mennyi támogatást kapok tőle szinte pályafutásom elejétől kezdve. Köszönöm, hogy ismerhetlek.  
Gimis korom óta írok, nagyjából 14-15 éves koromtól kezdve. Először versekkel kezdtem, ez  áll a legközelebb hozzám, majd novellákat és regényeket is elkezdtem írni.


2016 december elején jelent meg először nyomtatásban könyvem, ekkor 21 éves voltam. A Néma utazás című verses kötetemet meglepően jól fogadták az olvasóim, pedig bevallom, igencsak tartottam tőle, mert úgy éreztem, mostanában nem túl népszerű a költészet. A könyvet az UGK kiadó webshop-jából tudjátok megrendelni.


2018 nyarán jelent meg első regényem Törékeny álmok címmel. Egy kis fordulatos, titkokkal terhes, New Adult könyv. A nyomtatott példányomból már csak 2 db maradt, de ekönyvként hamarosan beszerezhető lesz a Book&walk-on.



  Az új történeted várhatóan 2019. november 20-án fog megjelenni nyomtatásban. Műfaja ifjúsági regény szeretném, ha elmondanád, miért emellett a műfaj mellett döntöttél?

Mindenki szereti magát egy kicsit új témában kipróbálni. Most a fiatalabb réteget céloztam meg, és hogy miért? Szeretnék én is kicsit visszamenni az időben, újra tizenöt-tizennyolc éves lenni, és stresszelni az iskolai teljesítményemen.

A főhősöd Abigél, elvált szülők gyermekeként próbálja túlélni a kamaszkort. Édesanyja elviszi őt az apjához, hogy annak családjával és féltestvérével töltse a nyári szünet egy részét. Innen indulnak a bonyodalmak, ugyanis ő és a húga, Judit nem jönnek ki jól egymással. Nehéz volt két lánykaraktert úgy szembeállítani egymással, hogy tudtad, ez adja az egész történet gerincét?

Mivel hárman voltunk lánytestvérek otthon, nagyon is bele tudtam képzelni a szerepbe magamat. Bár mi nagyon szoros testvéri kapcsolatban állunk, de azért nálunk is mindig megvoltak a veszekedések. Csupán elég volt beleképzelnem magam Abigél szemszögébe, egy adag féltékenységet lenyomni a torkán és máris megvolt az a kamaszokra jellemző dac és ellenállás, illetve szurkálódás féltestvére irányába.
Viszont a szembeállásuk egy merőben más témát dolgoz fel.
Elsősorban rá szerettem volna világítani arra, hogy mennyire elítélik mások azokat, akik írásban fejezik ki magukat. Abigél nem tudja megérteni, hogy húga, Judit mit szeret az írásban, és ezt nem is rejti véka alá.
Másodsorban, egy családon belüli mély fájdalmon kell túltennie magát Abigélnek. Sokan tudják, milyen rossz „csonka” családban felnőni, és bár ez mély seb lehet majd néhány olvasómnak, de remélem, hogy ezt is sikerült hitelesen megírnom.



Judit nagy álma, hogy egy irodalmi táboron vehessen részt, ám amikor megkapja az értesítést, egy baleset miatt mégsem tud elmenni. Ám a két lány egyességet köt: végül Abigél utazik el helyette. Judit imádja az irodalmat, Abigél a lehető legtávolabb szeretne kerülni tőle. Mennyire volt nehéz ezt a két, ellentétes érzelmet átérezni, illetve hitelesen átadni?

Talán kiérződik majd az olvasók számára is, hogy leginkább Judittal szimpatizáltam írás közben. Abigél a megtestesítője mindannak a rossznak, amit mi írók kapunk a külvilágtól. De mentségére szóljon, hogy a történet végén teljes fordulatot vesz az élete és a gondolkodása.
Ha lenne lehetőségem egy irodalmi táboron részt venni, biztos én is jelentkeznék rá. Ezt a vágyat nem volt nehéz Judit szerepébe beépíteni. Viszont mikor Abigél karakterét kellett felépíteni, mindössze mindannak az ellentétére gondoltam, mint amit én tennék hasonló helyzetben.

A táborban a résztvevőknek különböző feladatokat kell megoldaniuk, és ezek mindegyikét te találtad ki.  Mennyi nehézséget okozott a feladványok megalkotása? 

Őszinte leszek, eleinte csak az irodalmi tábor alapötlete volt meg, és hosszú időbe telt, mire kitaláltam, mik legyenek a feladványok. A csütörtöki nap egészen a legvégéig más versenyfeladatként indult, de ahogy egyre inkább a sztori hatása alá kerültem, úgy éreztem, ebben a táborban sokkal több potenciál van, mint elsőre gondoltam volna, és kicsit felpörgettem az eseményeket.

Te szívesen részt vennél egy ilyen versenyen? Mit gondolsz, számodra milyen lenne a legszórakoztatóbb feladat?

Nagyon élvezném, ha eljutnék egy ehhez hasonló táborba. Nekem a szórakozáshoz megfelelő lenne bármi, ami kicsit meglep, és egyben fejtörő is. Ne legyen túl egyszerű, de túl könnyű sem. Elég tág, tudom. De ezen belül szinte bármi jöhet, ami szem szájnak ingere, de ha arra kerülne sor, legyen hova segítségért menni.

Kivel tudsz jobban azonosulni? Abigéllel vagy Judittal?

Az elején határozottan Judittal azonosultam, mivel a családban is én vagyok a legkisebb testvér, illetve jelenleg az egyedüli „szerző”. A táborban viszont, ahogy Abigél átformálódik, és teljesen a hatása alá kerül, onnantól kezdve már inkább vele szimpatizáltam. A rajzoláshoz sajnos nem értek, és nem játszok egyetlen hangszeren sem ellentétben a lányokkal. Ezek csak karaktertulajdonságok.

A következő regényed is ezt a kategóriát fogja erősíteni? Mire számíthatunk tőled legközelebb?

Szeretnék a következőkben egy teljesen más témában, Urban fantasyban megmutatni magamat. Még egyelőre nincs címe, csupán két kezdetleges fejezet van meg belőle, de eddig biztatónak tűnik. Kivételesen ez férfi szemszögből fog íródni (tudom, nagyon sokan szokták óva inteni a hölgyeket, hogy férfi szemszögből írjanak, de én azért megkísérlem ).
Jövőre várható lesz második verses kötetem megjelenése, amely a Néma ölelés címet viseli. Hasonló témájú és szerkezetű versek találhatóak meg benne, mint a Néma utazásban, így akik azt szerették, remélem, ezt is fogják.

2019-ben egy ingyenes e-kiadvány keretében jelent meg a novelláskötetem a Múló idő. Romantikus hangvétele miatt csak azoknak ajánlom, akik szeretik az érzelmekkel teli rövid történeteket. A ferannamari@gmail.com e-mail címre bárki írhat, aki érdeklődik a kötet iránt.



Verseskötetét itt tudjátok beszerezni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése