Rólunk

2019. október 22., kedd

Skolik Ágnes hamarosan megjelenő könyvéről mesél

Skolik Ágnes felújított verzióban, hamarosan újra kiadja mesekönyvét. A mai beszélgetésünk apropója ez.


-Mesélnél a mesekönyvedről? Miért kerül újra kiadásra? Kiknek ajánlod?

A csodatermő fa című meséskönyvem 2015-ben jelent meg először egy kiadó segítségével.
Ez a kötet puha borítós volt, és kevés illusztráció volt benne. A könyv formátuma, és a felhasznált papír minősége sem nyerte el a tetszésemet, ezért miután elfogytak azok a kötetek, úgy gondoltam, hogy új, bővített, javított kiadásban adom ki újra.
A legfőbb ok a borító volt, hiszen gyerekkönyvet nem szerencsés puha borítóval kiadni, mert nem bírja a strapát olyan jól, mint a keménytáblás könyvek.

A könyvben található meséket és verseket a nagyobb gyerekeknek, 6-10 éveseknek szoktam ajánlani, de az ovis korosztálynak is találhatók benne rövidebb történetek.



- Miért fontosak szerinted egy kisgyermek életében a mesék?

A mesékből sokat tanulhatnak a környezetünkről, a természet szépségeiről, a család fontosságáról, de nem maradhatnak ki a csodás elemek sem.

A mese tanít, nyugtat, szórakoztat. Ez a mondat jellemzi legjobban az írásaimat.

A mese tanít: a környezetünkről, állatokról, növényekről, az időjárás változásairól írok. Olyan dolgokról, amik körülöttünk vannak, de talán észre sem vesszük. Olyan dolgokról, amivel nemhogy a városi, de a falusi gyerekek sem mindig találkoznak közvetlenül. A veteményes növényeiről, a tojásból kibújó kiscsibéről, a kiscicáról, aki megtudja, mi az, hogy napsütés, vagy hóesés. Sok mesém tanít az alapvető emberi értékekre, a segítőkészségre, barátságra, becsületességre.
A mese nyugtat: nem eszi meg a macska az egeret, nem mérgezik meg a királylányt, nem vágják le a sárkány fejét. Tudatosan figyelek arra, hogy a mesékben ne legyen erőszak, olyan dolog, ami a kisgyermeket felzaklatja, amitől esetleg félelmei lehetnek. Hiszen az esti mese célja a megnyugvás, a pihenés előkészítése, ezért fontosnak tartom, hogy a mese hallgatása után kellemes élményként gondolja át a hallottakat.
A mese szórakoztat: az írások hangvétele mindig pozitív, könnyed, sokszor humoros, a való életről, vagy rég letűnt korokról szólnak. Mai modern hangvételű, vagy  népmesei elemekkel szőtt történetek. Célom a gyerekeket a környezetünk életével megismertetni, és szeretném, ha hallanának a régebbi korokban élt gyerekek életéről is. Ezekben a mesékben régi tárgyak, eszközök nevét is megörökítem, és olyan szavakat használok, amiket a mai gyerekek már nem ismernek.

- Mennyiben lesz más az újonnan megjelenő kötet még?

Az új kiadásban tüneményes illusztrációk találhatóak. A történetek, és a hozzájuk készült rajzok tökéletes összhangot teremtenek a könyv teljes tartalmában. A grafikus ráérzett, hogy mi a szándékom, mit szeretnék elérni a mesékkel, és így az illusztráció nem csak az oldalak kitöltésére szolgál, hanem a mesék szerves része. 

- Kiknek köszönhető, hogy ebben a formában jelenik meg?

Az illusztráció Kis Buchberger Petra munkája.
A szerkesztésben, tördelésben a Beecorp Studio segített. 
A kötet a veszprémi Ookpress nyomdában készül.

- Aki kedvet kapott hozzá, az hol tudja meglelni a könyved?

A meséskönyv könyvesboltban nem kapható, megrendelni a skolikagnes@gmail.com címen lehet, október 21-ig előrendelési kedvezménnyel.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése