Rólunk

2020. március 3., kedd

Szerelem és rejtély a "passzív ellenállás" időszakában - Vélemény B. Czakó Andrea - Hervadhatatlan című regényéről

Mikor tavaly megkaptam a regényt, a borító volt az első, ami megfogott. Annyira szép és egységes, hogy azóta is a könyvespolcom éke. Mivel nem ismertem az írónő munkásságát, ezért azonnal elolvastam a fülszöveget, ami szintén nagyon megfogott. Szeretem a történelmi romantikus regényeket, az pedig csak fokozza az élményt, ha a kis hazánkban játszódik.

B. Czakó Andrea - Hervadhatatlan


Tartalom:

1860 nyarának végén a vidéki kastélyukba száműzött fiatal Szalgháry nővérek élete gyökeresen megváltozik, amikor édesanyjuk Pest-Budára rendeli őket, a Minna-szalonként működő családi villába. Gizella, a fiatalabb lány a székesfővárosba érkezésük első órájában beleütközik Fejérváry Árminba, akiről akkor még nem sejti, hogy sorsuk már a múltban összekapcsolódott.
A kíváncsi Ella a szülői házban egyre több rejtélyre bukkan. Vajon a szülei haza- vagy felségárulók? Feslett asszony-e az anyjuk és miért zárkózik el gyermekeitől? Miért éltek eddig a szüleiktől távol? Miféle bizarr tények húzódnak az apjuk nyájassága mögött?
Míg Ella azon munkálkodik, hogy kérdéseire válaszokat kapjon, kétségbeesetten beleszeret Fejérváryba, a fararcú grófba, akinek nyomós oka van ellenállni a lánynak. Közben az idősebbik Szalgháry lány a szerelme, a híres bükki betyár, Vidróczki Márton után bánkódik. Nővére boldogságáért Ella vakmerő tettekre képes.
B. Czakó Andrea, első könyves szerző romantikával itatja át a magyar történelem „passzív ellenállás” időszakát. Regényében ismert történelmi személyeket vonultat fel és rávilágít a politika nagyasztalának láthatatlan erőire, a kor kémhálózataira, miközben a két fiatal sorsának és szerelmének alakulása fogva tartja az olvasót. Vajon a szeretet képes felülírni a gyarló tetteket?

Véleményem:
3/5 

Az eleje még nagyon-nagyon tetszett. Két fiatal grófkisasszony, akiket szüleik magukra hagynak a forradalom és szabadságharc idején. A nővéreknek egyedül kell boldogulniuk és megtalálni a helyüket a világban.
Őszintén szólva, ez így maximálisan a kedvencem lett volna. Még az idősebb testvér, Riza is nagyon tetszett az ifjú Mártonnal….igen erről olvastam volna még.
Ám a történet nem róluk, hanem a húgáról, Elláról és Árminról szól. Az ő érzelmeik állnak a középpontban.
Minél inkább megismerjük a két főhőst, számomra annál kevésbé szimpatikusak. Ellán nem tudok kiigazodni, Ármin pedig egyszerűen az idegeimre ment! Teljesen mást mutat magából, mint amilyen valójában.
Viszont a regényben szépen érződik a régi Magyarország hangulata. Ebből a szempontból szívesen venném, ha film vagy sorozat formájában képernyőre kerülne, igaz kicsit több háttér információval. Például azt sajnáltam, hogy Erzsébet királyné kimaradt a regényből.
Összességében egy érdekes, de egy kicsit kidolgozatlan történetet kaptam.
Mindenesetre az érdeklődésem megmaradt az írónő további munkássága iránt!  Kíváncsi vagyok, hogy más regénye milyen hatást vált ki nálam!

A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése