Rólunk

2021. január 16., szombat

C.C.Brown: Tania ''Tetszett az, ahogy a múlt és a jelen találkozott.''

Szeretném megköszönni a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak és C. C. Brown írónőnek, hogy olvashattam a Tania c. könyvét.

    C. C. Brown
    Tania


Tartalom:

Almási Tania egy rendkívüli lehetőséget kap a dél-angliai tengerparton működő Living Coasts víziállatkerttől, így néhány hónapra Torquay-ba költözik. A tenger fölött magasodó állatkert helyén száz éve még az angol arisztokrácia társasági életének központja, a Marine Spa épülete állt. Egy éjszakai, egyéni mentőakciója alkalmával a sziklák alatt kavargó örvény a mélybe, vagyis 1893-ba sodorja. Így veszi kezdetét egy izgalmas, kalandokkal átszőtt utazás, ahol egy okostelefon fontos szerepet kap, de számtalan bonyodalom okozója is. Hogyan sikerül áthidalnia az évszázados különbségeket? Izgalmas hajsza, kalandos utazás, szerelem, humor, és felhőtlen kikapcsolódás, legfőképp az olvasónak!

Véleményem:

5/5

Hú, ez a könyv valami fantasztikus volt. Annyira élveztem olvasni! Tetszett az, ahogy a múlt és a jelen találkozott. Ez volt az első könyvem az írónőtől, de biztosan, nem az utolsó. Az alaptörténet és a cselekmény önmagában nagyon jó, mert fordulatos. Látszik, hogy mennyi munka volt ezzel a könyvvel, sőt érezni a kutatómunkát is. Mert nemcsak a korszak beszédstílusát, de az akkori ruhaviseleteket is szépen bemutatja. Olvasás közben pár jelenetet magam előtt láttam. Pl.: Az örvényt, ami beszippantja Taniát, a vadregényes tájat, a régi macskaköves utcákat, a fogatokat, amiket lovak húznak s a kocsisokat a maguk 1893-as egyenruhájában. Annyira élethűen fogalmaz az írónő, hogy az olvasó szinte abban az időszakban érzi magát.

A történetről röviden az én szememmel:

Adott egy főszereplő lány, aki a mai világban él és dolgozik, de egy nap elutazik Angliába egy munka miatt. Itt békességben tölt el két hónapot, amíg nem történik valami furcsa dolog vele. Hogy micsoda? A harmincadik születésnapját ünnepli a kollégáival egy bárban, és iszogatnak. Ekkor még nem tudja, hogy mi fog vele történi. Az ünneplés után visszamegy egyedül az állatkertbe, ahol dolgozik, ahol furcsa üvöltő hangot hall. Mintha egy fóka bajba jutott kiáltása lenne, és úgy dönt, utánanéz, hogy mi lehet ez. Ekkor motorcsónakba pattan, és egy barlang felé halad, ahol meg is lát egy sérült állatot, aminek az uszonya beakadt. Segít neki kiszabadulni, és ekkor magával ragadja egy örvény, amely mindent megváltoztat, a jelent a múltba viszi. A modern keveredik a régivel, a jó a rosszal. Van egyáltalán valami, ami mindenképpen ugyan az marad? Taniának segítenie kell, vagy éppen ő szorul segítségre? Ez kiderül a történetből.

Kedvenc/utálatos szereplők:

Tania: Egy lány, aki a mi időnkben él, de valamilyen oknál fogva a múltba kerül, hogy ott segíthessen és tanuljon.

Andre: Egy makacs és ellenséges nemesember. Aki eleinte nagyon az idegeimre tudott menni, de ahogyan haladt a történet, úgy nőtt a szívemhez.

Lady Thinder (Georgia): Egy kedves idős hölgy, aki oltalma alá veszi Taniat az ott tartózkodása alatt. Nagyon megszereti őt, és a lányaként bánik vele.

John, az inas: Rajta sokszor jól szórakoztam.

Robert: Andre féltestvére. Egy kegyetlen ember. Gúnyneve a Pápa. Őt meg tudtam volna fojtani egy kanál vízben.

A történetről:

Nagyon tetszett ez a történet, főleg azért, mert a múlt és a jelen találkozik, de ezt már említettem. Emellett voltak benne olyan tájleírások, amikről mi már csak álmodozhatunk. Mert már az az érintetlen táj, amit az írónő bemutatott, nem létezik. Ebben a történetben megismerhetjük az 1893-as év Angliáját és Egyiptomát is. Mellette betekintést nyerhetünk a kor szokásaiba, viselkedési stílusába, sőt megismerhetjük az akkori viseleteket is. Mindezek mellett megtudhatjuk azt, hogy akkor sem volt könnyű az élet, nem úgy ahogyan azt ma képzeljük. Mert már abban az időben is a pénz beszélt, ahogy a jelen időben is. Tania, a főhősnőnk is kénytelen megtanulni ezt, és emellett azt is, hogy a nők nem mindig mutatták meg azt az erőt, ami bennük rejlik. Persze voltak kivételek. A könyv olvasása közben úgy éreztem, hogy voltak ugyan elnyomások, de mégsem ez jelentette a legfőbb problémát. A pénzért már akkor is egymásnak estek a családok, vegyük csak alapul Lady Thindert és a mostohagyermekeit, akik mindent el szerettek volna venni az idős hölgytől. Azt is, ami nem őket illeti meg. Emellett vehetjük akár Andre és a testvére, Robert viszonyát is. Egy nő miatt vesztek össze, akibe Robert szerelmes lett, a nő mégis Andret választotta, aki szintén szerette őt. Ebből következett a testvérviszály.

De nagyon eltértem a tárgytól, a lényeg az, hogy fordulatokkal, titkokkal és egy cseppnyi megmagyarázhatatlan misztikummal átszőtt csodálatos történetet kaptam. Látni lehet olvasás közben azt, hogy az írónő szívvel-lélekkel írta meg a könyvet.

Hogy mi tetszett benne? Úgy általánosságban az egész történet. Nehéz kiemelni részeket, sőt nem is tudnék, nem is akarok.

Mi nem tetszett benne? Talán az, hogy voltak részek, amik nem voltak rendesen kifejtve. Maradtak még megoldatlan rejtélyek. Titkok, amikre nem derült még fény. Vagy olyan dolgok, amik nem igazán voltak kidolgozva.

De ahogy már megszokhattátok tőlem, ha valami megfog, vagy ha valamit nem teljesen értek, esetleg úgy érzem, hogy nincs kidolgozva, akkor kérdéseket teszek fel. Ez itt sincsen másképp. Rengeteg kérdés merült fel bennem olvasás alatt és után is.

Nézzünk most egy párat ezek közül, amiket ha nem is válaszolt meg ez a regény, reméljük, hogy a következő meg fog.

Íme:

Az örvény valóban csak egy sima örvény, vagy esetleg egy átjáró egy másik időbe? Vajon Taniát miért hagyta el a biológiai anyja? Ki ő valójában? Ebben a világban született ő egyáltalán, vagy csak egy átjárónak köszönhetően került a mi világunkba? Dr. Almási mit érzett akkor, amikor kiderült, hogy a lánya eltűnt? Hogy cselekedett ezek után? Tania hogyan érezhette magát egy számára ismeretlen időben és helyen? Andre miért volt vele ellenséges az első pillanattól kezdve? Mi a titka Lady Thindernek? Kik Lord Thinder gyermekei, és miért akarják annyira a vagyont? Miért nem látogatták meg a Ladyt? Robert miért kapta a Pápa csúfnevet? Mi történt valójában Andre néhai feleségével? Vajon Taniának sikerül visszajutnia a jelenbe vagy a múltba? Miért került éppen az 1893-as évbe? Mi a célja ezzel a sorsnak? Valamit tanulnia kell Taniának, vagy éppen tanítania?

Mennyi kérdés, és van, amire van válasz, de olyan is, amire nincs.

Remélem a folytatásban sok mindenre fény derül, és választ kapunk a miértekre.

Jó szórakozást kívánok a könyvhöz azoknak, akik szeretik a szerelemmel, megpróbáltatásokkal, titkokkal és misztikus történetekkel körbeölelt fantasy regényeket.

Mindenkinek csak ajánlani tudom.

Még egyszer köszönöm a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak a lehetőséget, hogy elolvashattam eme csodálatos történetet, s köszönöm az írónőnek C. C. Brown-ak, hogy megírta.

Kedvenc idézetek:







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése