Rólunk

2021. január 11., hétfő

Kritika vagy Vélemény - avagy miről is van szó?

 


Moncsi:

     Most egy olyan cikket hoztunk nektek, ami eddig nagyon is távol állt tőlünk, hiszen eddig főként csak könyvekről írtunk véleményt. Most pedig elérkezettnek láttuk azt az időt, hogy ez is megszülessen.

Csendes figyelőként ugyan, de napi szinten részt veszek a magyar irodalom életében, sőt nyomon követem a külföldi irodalom alakulását is. És sajnos nehéz szívvel, de egyre gyakrabban veszem azt észre, hogy sok ember nem tud különbséget tenni vélemény és kritika között, ahogy más fogalmak közt sem. Sokszor csak olvasunk, de nem értelmezünk, pedig pont ez lenne a lényeg; értelmezni azt, amit elolvastunk. Legyen szó akár Facebookon egy posztról, újságban egy cikkről, a könyvekben egy-egy eseményről, történésekről, vagy a való életben a beszélgetések alkalmával elhangzottakról. Bevallom, velem is sokszor van úgy, hogy valamit félreértek, vagy elértek dolgokat, de ezzel nincs is baj egészen addig, amíg konfliktust nem szül a megbeszélés hiánya miatt. Ezért is szeretnék veletek pár fogalmat tisztázni, hogy Ti is tisztában legyetek ezekkel. Tanuljunk együtt.

Ági:

Nagyon köszönöm Moncsinak, ezt a remek ötletet. Én is gondoltam már arra, hogy érdemes lenne megírni ezt a témát, kibeszélni, és elmagyarázni a fogalmakat. Sajnos ma az írók, olvasók, bloggerek között igencsak félreértések vannak. Úgy veszem/vesszük észre, hogy egyesek nem tudják, mit is jelenet némely fogalom, ezért Moncsival ketten igyekszünk a lehető legjobban elmagyarázni a dolgokat. De!

Nem akarunk senkit sem megbántani, megsérteni. Hiszen nem ez a célunk. Hanem az, hogy ha valakinek esetleg nem tetszik egy adott mű, ne kapjon az író sem tőle,   sem senki mástól össztüzet a nyakába.

Moncsi:

            Emellett szeretnék megemlíteni még egy fontos dolgot, ami szerintem tisztázásra szorul. Nálunk, a magazinnál ugyan ez nem téma, de azt vettük észre, hogy az olvasók és az írók körében viszont napi szinten, terítéken van. Ez pedig az, hogy egy író írhat-e kritikát vagy véleményt más író könyvéről. Legyen szó akár magyar, akár külföldi szerző művéről. Ugye tudjuk azt, hogy a magazinunknál több magyar író is van, akik cikkeket írnak akár más magyar írók könyveiről is. Ezért kapnak/kapunk is hideget, meleget. De azt sokan elfelejtik például, hogy nem csak a mi magazinunknál vannak olyan írók, akik más magyar írók könyvéről írnak. Hanem kis hazánkban egyre több olyan blogger tűnik fel, akik valamilyen szinten kapcsolódnak a magyar irodalomhoz, legyen az író, korrektúrázó, szerkesztő, borítótervező, grafikus, vagy legyen bármi egyéb foglalkozása. Ez nem rossz, sőt szerintem kifejezetten jó, mert így egy-egy mű nem csak olvasói, hanem a szakmában helytálló értékelést is kap. Hogy ez most pozitív vagy negatív, ill. építő jellegű-e, úgy vettem észre, hogy manapság már mindenki maga dönti el. Pedig ha jobban belegondol az ember, mind a háromnak más a jelentése. És pont emiatt miatt született meg ez a cikk. Hogy ne önkényesen döntsük el azt, hogy számunkra mit jelent, hanem lássuk meg benne azt, aminek szánták.


 

 

Ági:

Ahogy Moncsi említette, vannak íróink a magazinnál. Szeretném kiemelni, hogy őszinte véleményt írnak az egyes könyvekről és nem az a cél, hogy ellehetetlenítsük az írót, hanem éppen az, hogy segítsük. Ha meglátjuk a hibákat, kiemeljük, ahogy a jót is egyaránt. Sajnos kaptam olyan megjegyzést is, hogy író nem írhat véleményt, mert nem illik, nem szabad. De, miért is? Mert író? Szerintem neki is ugyanolyan joga van megírni a véleményét, kritikáját, hiszen olvasó is egyben. Nem egy írót láttam, már aki véleményt írt egy adott könyvről. És ez igazából nem is baj.

A baj az, hogy nem mindenki tudja helyén kezelni a kritikát. Történt egy botrány pár hónappal ezelőtt a magazinunknál. Szembesülnöm kellett azzal, hogy ma az olvasói és írói társadalom nincsen felkészülve az építő jellegű kritikákra. Nem tudják helyén kezelni a dolgokat. Ez pedig mindenkire rossz fényt vet. Ezért mindketten arra vállalkoztunk, hogy megmagyarázzuk a fogalmakat, mi mit jelent. Nem megmondani szeretnénk, hogy kezeljék ezt, inkább eloszlatni igyekszünk a félreértéseket.

 


 

Moncsi:

Pl.:

            Ha pozitív kritikákat vagy véleményt kaptunk az adott műről, örüljünk neki, de ne hagyjuk a fejünkbe szállni. Mert lehet, hogy most tetszik a legtöbb embernek, de nem tudhatjuk azt, hogy nem lesz-e olyan, aki másképpen gondolja majd az egészet.

            Ha negatív kritikákat vagy véleményt kapunk, akkor se törjünk le, nem a világ vége érkezett meg, de még a szakmai karrier vége sem. Mert nem tetszhet mindenkinek egyformán az, amit olvas. Sokszor a hangulatunk is rányomja a bélyegét egy-egy kritikára vagy véleményre.

            Ha építő jellegű kritikát vagy véleményt kapunk, akkor tanuljunk belőle. Ennek kellene mindenkinek a legjobban örülnie. Hogy miért? Azért, mert szerintem ez a legtisztább kritika/vélemény. Itt az író megtudhatja azt, hogy az olvasónak mi tetszett, és mi nem. Hogy szerintük miben lehetne még fejlődni. És természetesen van az írónak is döntési joga, hogy megfogadja-e a tanácsot, és tanul a hibáiból, vagy nem, és figyelmen kívül hagyja azokat. Ebbe az olvasónak nincs beleszólása. Én az ilyen fajta kritikát/véleményt tartom előnyösnek.

            Most pedig még szeretném egy kicsit kifejteni, hogy nekem mi a véleményem arról, ha egy író ír másik író könyvéről véleményt. Velem ellentétben vannak, akik ezt a dolgot elítélik, mondván, hogy egy író nem írhat mások könyvéről kritikát/véleményt, mert elfogult. Ez szerintem nem igaz, mert akkor ennyi erővel ne írhasson az sem a könyvekről, akinek a férje, felesége, gyermeke, unokatestvére, barátja vagy barátnője, ismerőse könyvet ír. Hogy miért? Mert akár őket is megvádolhatnánk azzal, hogy elfogultak. Pedig lehet, hogy pont ezek az emberek a leghozzáértőbbek. Pont az ilyen emberek veszik észre jobban a hibákat, főleg azokat, amelyeket az olvasó figyelmen kívül hagy, akár szándékosan, akár véletlenül is. Itt nem a vesszőkre, ékezetekre, vagy egyéb ilyen hibákra gondolok, hanem például: olyanokra, amik a hiteles történeteket elrontják, mert nem dolgozták ki, vagy nem jártak utána rendesen. Az írók viszont megmondják őszintén, hogy mi a számukra sok vagy kevés. Ezért is gondolom azt, hogy magyar író írhat magyar író könyvéről építő jellegű kritikát/véleményt. De hogy a másik hogyan fogadja, az már a saját privát dolga. Vagy elfogadja ezt, vagy nem, de nem éri meg egymás torkának ugranunk csak azért, mert más nézeteket vallunk. Éppen ezért logikus, hogy jobb, ha nem értékeli hivatalosan egyik író sem a saját könyvét, mert azt nem tudná elfogulatlanság nélkül tenni. Ez olyan dolog, hogy a sebész sem műti meg a saját gyermekét, mert nem tudna kellőképpen objektív maradni. Éppen ezért, hogy ha azt látjátok, hogy másik író értékeli egy másik író könyvét, azt ne ítéljétek el. Mert lehet, hogy ezzel az a bizonyos író segítséget kap. Hiszen ebből tanulhat. Ezért kérek mindenkit, hogy ezen a pár gondolaton gondolkozzon el. Köszönöm.

A későbbiekben sort kerítünk pár fogalomra és ezek jelentésére, csak hogy mindent tisztán átláthassunk.

 


Fogalmak, amikről a következő cikkekben fogunk beszélni:

  • Kritika
  • Vélemény
  • Író
  • Olvasó
  • Építő kritika
  • Negatív kritika

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése