2022. október 30., vasárnap

Szilágyi Heléna: Reménysugár: ("Ha egy kéz lenyúl értünk a mélybe, ne legyünk restek megragadni!")

Szeretném megköszönni Szilágyi Heléna írónőnek, hogy lehetőségem nyílt elolvasni a nemrég megjelent Reménysugár című regényét. A Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak pedig azért vagyok hálás, mert elmondhatom a véleményemet.

Szilágyi Heléna:
Reménysugár
Van élet a halálvágy után is


Fülszöveg:

Bullying. Depresszió. Öngyilkosság.

Minek a remény, ha csak csalódás fogan belőle? Miatta lesz a testem a depresszió keltető verme – gondolja Hajnal, aki egy kórteremben tér magához. Azt hitte, a kísérletét siker koronázza, de a halál helyett az újrakezdés lehetősége kopogtat az ajtaján.

Egy kamaszokról szóló naplóregény nemcsak kamaszoknak!

„Megcsillanhat a remény a legmélyebb lelkiállapotban is. Magány, kilátástalanság, depresszió, és a kiút lépései.”
/Kiss-Nemes Veronika, családterapeuta, sportpszichológus/

Véleményem
5/5

Már megjelenés előtt szemet vetettem erre a könyvre, ugyanis megfogott a témája. Nem olvastam még az írónőtől, így kíváncsian vártam a történetet.

Egy letisztult írói stílussal találkoztam. A megfogalmazás annyira megragadott, hogy szinte biztos vagyok benne, ha fiatalok is olvassák a regényt, könnyen megértik a sorok mögött húzódó mély érzelmeket, dilemmákat. Emellett tükröt tart eléjük, segíthet a dolgok mögé látni.

Hajnal élete a kirekesztettség, a bullying és a mobbing kereszteződésében zajlik. A szülei nem foglalkoznak vele, nem támogatják, pedig a lányban rengeteg tehetség van, és ahogy kiderül, nem is annyira elveszett. Eljön azonban a pillanat, hogy Hajnal nem bírja tovább, és lecsúszik abba a mélységbe, ahonnan a halál számára az egyetlen kiút.

Innen indul a történet.

Hajnal megmenekül, és úgy érzi, ad magának és az életnek egy újabb esélyt. Hihetetlenül erős személyiség, hiszen még ezek után is egymás után kapja a pofonokat az élettől, saját magán kívül senkire sem számíthat. Egészen Viktor felbukkanásáig.

Nagyon tetszett az ő karaktere. Megvan a maga keresztje, ugyanolyan nehezen boldogul az akadályokkal, mint Hajnal. Kettejük egymásra találása volt az a pont, ami után nem tudtam letenni a könyvet. Az írónő ügyesen forgatta a szavakat, teljesen életszerű szituációkba helyezte Hajnalt és Viktort. A megoldásaikat is a való életből meríthette, ami elhiteti velünk, hogy tényleg létezik megoldás az utolsó utáni pillanatban is.

A történet nem mondható átlagosnak. Hajnal és utána Viktor szemén keresztül a mai világ aktuális témáit feszegeti az írónő, és valljuk be, szükség van ilyen könyvekre. Szókimondó, a lélek mélyéig hatoló gondolatok jellemzik, amiket a remény kényszerít ki a szereplőkből.

Egy nagyon összetett és fontos olvasmány lehet minden fiatalnak és felnőttnek egyaránt. Ajánlom minden könyvespolcra!

2022. október 24., hétfő

Nagy Alex: Lelkek harca " Egy valóságos regény, valós karakterekkel és egy kis fantasy elemmel kiegészítve, hogy az olvasó egy olyan utazáson vehessen részt, ahová visszavágyik."

Először is szeretném megköszönni Nagy Alex írónak és a NewLine Kiadónak, hogy lehetőséget adtak nekem arra, hogy el tudjam olvasni Nagy Alex: Lelkek Harca Hogy hívják az elvtársnőt? című történelmi fantasy regényét. Ez a könyv többet rejt, mint amire az olvasó számít. Olyan dolgok vannak benne, hogy a legjobban csak az az olvasó érti meg, aki a szocializmusban élt vagy született. Sok dolgot lehetett hallani erről a korról. Sokat lehet róla olvasni is, de ilyen őszintén és valóságosan talán sehol.

Nagy Alex:
Lelkek harca
Hogy hívják az elvtársnőt?

Tartalom:


A Lelkek harca regény első része a nyolcvanas évek világát kelti életre.
Netti fiatal anyukaként egy dél-szlovákiai kisvárosban neveli kisfiát. Férje, Gábor, az országos szállítmányozási vállalat fejlesztő mérnöke. A házaspár közösen keresi a kiutat a szocialista rendszer és a párt fojtogató szorításából.
Greta és Andreas egy alpesi farmon gazdálkodnak és hosszú évek óta várják a gyermekáldást.
Bár a két házaspár különböző társadalmi körülmények között él, egyik sem sejti, hogyan befolyásolja majd életüket a lelkek harca, ami már kezdetét vette. Ni és Dork, a két rokonlélek ugyanis többször megszegte a szabályokat, és ez súlyos következményekkel jár…
A bűnügyi elemekkel, hatalomvággyal, ármánnyal tűzdelt történet Netti és Gábor viszontagságain keresztül tart tükröt a hanyatló rendszernek, mindezt egy fantasy világgal keretbe foglalva.

Véleményem:
5/5

Az író első regénye egy igen összeszedett és összetett írás. Hiszen két eltérő világot mutat be, és két eltérő zsánert fogott össze benne. A Lelkek harca egy könnyen és gördülékenyen olvasható fantasy történelmi regény. A könyv nagy érdekessége számomra az volt, hogy két különböző zsánerű történetet egy ponton összeköt úgy, hogy egy kötet két külön történetet tartalmaz. A szerző azonban olyan szépen felvezetett és kapcsolt össze mindent, hogy ez egyáltalán nem zavaró.
De én egy kicsit mégis szétszedem a történetet.

1. A fantasy elemei hitelesek és egészen mások, mint az eddig megszokottak. Kevés olyan könyvet olvastam, amelyben a lelkekkel foglalkoztak volna. Az ő gondolataikkal, érzéseikkel és harcaikkal. Azzal, hogy milyen az, amikor két összetartó lélek ennyire egymásra hangolódik, és milyen akadályokat kell legyőzniük, miután szétválasztották őket. A legfontosabb kérdés az, hogy hogyan tudnak egymás nélkül boldogulni? Vajon sikerül kiállni a próbát? Ezt megtudhatjuk a történetből.

2. Történelmi elemek.
A történet a kommunizmus hanyatlását mutatja be történelmi elemként. Azt, hogy szüleink és nagyszüleink mit éltek át. Mi működött ott jobban és mi nem. Az akkori valóság egy részét mutatja be.
Ami nagyon tetszett, hogy az ellenszenves szereplők is hétköznapi emberek, hétköznapi problémákkal, ugyanúgy, mint a szeretetre méltó szereplők. Két családot és azok küzdelmét ismerhetjük meg. Az egyik család egy szlovákiai kis város él, és küzd a szocialista állam ellen. Együtt harcolnak az elnyomás ellen a barátaikkal, kollégáikkal és ismerőseikkel, akik a kommunizmus bukását szeretnék. Vagy elbuknak?
A másik család pedig egy kis farmon él valahol az Alpokban. Gyermekre vágynak. Ezért küzdenek már régóta. Vajon sikerül nekik?
Ezekre a kérdésekre is választ találhat az olvasó.


2022. október 20., csütörtök

Eve Red: Félelem és vágy "Akciódús, fordulatos és szenvedélyes történet. Amely bemutatja, hogy milyen is egy maffiavezér és egy orvostanhallgató szerelme."

Szeretném megköszönni Eve Red írónőnek a bizalmat és Kovács Áginak az ajánlást. Nekik hála elolvashattam egy érdekes erotikus-romantikus történetet a Félelem és vágy című könyvet. A kötet nemrég jelent meg, egy orosz maffiózó és egy orvostanhallgató szerelmét mutatja be.

Eve Red:
Félelem és vágy

Tartalom:

Mark ​Belinszkij az orosz maffia bűnszövetkezet feje, aki piszkosul jóképű, arrogáns és öntelt. Egy könyörtelen ember, akinek mégis helyén van a szíve. Mindent és mindenkit megkap, amit, vagy akit csak akar. Barátjával, Dariusszal, aki a jobb keze, hosszú utat jártak meg idáig. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy felszámoljanak egy gyerekkereskedelmi szervezetet.

Dasha Belov gyönyörű, angyalarcú orvostanhallgató. Az ő gyermekkora sem volt egyszerű a labilis természetű édesanyja mellett. Ennek ellenére becsületes, felelősségteljes életet él. Nehezen tudott elszakadni az anyjától, aki eddig elnyomta őt. Meg kell találnia önmagát, hivatását.

Mark a nőkre, mint eszköz tekint, míg nem találkozik Dashával. Ez a tűz, ami köztük van, mindent felemészt. Különböző személyiségük és életútjuk ellenére vad és szenvedélyes viszonyt kezdenek, amiből mindent elsöprő szerelem lesz.

Izgalmakkal teli olvasmány gyilkossággal, vallatással, kínzással. Két nehéz múltú embert mutat be, akik a különböző személyiségük ellenére egymásba szeretnek. Vajon ez a szerelem elég a párkapcsolat fenntartásához?

Véleményem:
5/4

Most egy elsőkönyves írónő, Eve Red – a Félelem és vágy szerzője - kért fel, hogy olvassam el a nemrég megjelent regényét.
Meglepetés volt számomra ez a regény, mert az írónő elég erős témával indított.
A karakterei szerethetőek és szabadszájúak. Dasha, Mark, Darius, Nina és Rose voltak a kedvenc szereplőim.
Pörgős és kidolgozott a történet. Az írónő rendesen elengedte a fantáziáját, de be kell vallanom azt is, hogy ebben a regénybe vannak hibák és hiányosságok is. A könyv végére azonban ez ritkul, és lehet látni a fejlődést. A történet elején még kicsit zavaros, hogy kinek a gondolataiba látunk bele, de ahogy a történet halad, úgy kerül majd minden a helyére, hogy ki mikor mit mond vagy gondol. A történet E/3. személyben íródott.
Mivel egy orosz szereplős történetről van szó, és vannak benne orosz szavak ezért, a fordítás nekem hiányzott a lap alján vagy a könyv végén. Ez ne tévesszen meg senkit, ott vannak a szavak mellett a magyar megfelelői is mindjárt. De nekem kicsit furcsán hat így.
Emiatt nem tudtam rá 5 csillagot adni.
Az alaptörténet egy különlegesen erős szerelmet mutat be az olvasónak, amelyért megéri küzdeni. Tetszett, hogy voltak benne visszaemlékezések, és nem csak egy ember szemszögéből. Így jobban megismerhetjük a főszereplők és a mellékszereplők múltját, és megérthetjük a tetteik mögött húzódó indítékokat. Sok váratlan fordulatot rejt, senki nem az, akinek mutatja magát.
A történetben harcolnak a pedofília és a gyermekprostitúció ellen. Az írónő bemutatja az egyik főszereplőn, Markon keresztül, hogy mit élhet át egy gyermek, aki a családon belül szexuálisan molesztálnak. Ezenkívül családon belüli verbális és nonverbális bántalmazásról is szó van. Elég nehéz és összetett a téma.
Az alaptörténet Mark, az orosz maffiafőnök és Dasha, az orosz orvostanhallgató szerelmének kibontakozásáról és annak nehézségeiről szól.
Hogyan viszonyul a dolgokhoz egy kívülálló, aki a szerelme által kerül be egy számára idegen világba? Ki a barát és ki az ellenség?
A regényben a szemünk láttára fog kibontakozni egy zárkózott nő, akinek az édesanyja beteg, ezért a lányát tartotta lelki terrorban.
A fő- és a mellékszereplők közt egy a közös: nincsenek szüleik. Hiába él Dasha édesanyja, olyan mintha nem is lenne.
A kedvenc mellékszereplőm a két főszereplő mellett Darius volt. Nemcsak azért, mert Mark legjobb barátja, hanem mert elismeri a hibáit. Rájön arra, hogy Dasha nem az ellensége, így egyfajta tiszteletet érez iránta. És nem mellesleg a leírás szerint egy szexi pasi lehet.


2022. október 19., szerda

Mészáros Dorka: #Filter nélkül ("Vajon hányan merjük magunkat filter nélkül felvállalni?")

Szeretném megköszönni Mészáros Dorka írónőnek, hogy bizalmat szavazott nekem, és megtisztelt azzal, hogy elolvashattam a #Filter nélkül című regényét. A Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak pedig hálás vagyok a lehetőségért, hogy elmondhatom róla a véleményemet.

Mészáros Dorka
#Filter nélkül


Fülszöveg:

Hosszú, szőke haj, kék szem, babaarc: Írisz egyszerűen tökéletes. Az Instagramján több ezren követik, a modellügynökségek kapkodnak utána. Ám a lány másra vágyik, gyerekkori álma, hogy mikrobiológus legyen. Amikor sikeresen pályázik egy neves külföldi egyetemi ösztöndíjra, ez a cél egészen közelinek látszik, csakhogy olyan akadályok állják útját, amelyek egy részét önmagában kell leküzdenie. Írisz meg akarja mutatni, hogy ő sokkal több egy csinos arcnál, ugyanakkor görcsösen igyekszik megfelelni a felé támasztott elvárásoknak, a szorongás csaknem felemészti. Első szerelem, mozaikcsalád, bántalmazó kapcsolat, szexuális ragadozók, online zaklatás, kényszeresség, szorongás: Mészáros Dorka szókimondóan ír a felszín mögött rejtőző valóságról.

Véleményem
5/5

Ahogy a szerző az utószóban írta, kell egy nagy levegő a történethez, és ebben teljesen egyetértek vele. Korábban már olvastam tőle egy regényt (Nem biztos, hogy visszajövök), és az is nagyon elgondolkodtató volt számomra.

A Filter nélkült nem igazán tudnám egyetlen kategóriába belerakni. Ifjúsági? Young Adult? Romantikus? Tudományos? Érzékenyítő? Vagy mind egyben?

Az írónő stílusa nekem nagyon betalált. Faltam a sorokat, az utolsó 200 oldalt egy szuszra elolvastam, mert tudni akartam, hogyan végződik Írisz története. Eltalálta a hangnemet is, amivel a mai fiatalokhoz szólhat, és megértetheti velük a közösségi média előnyeit, hátulütőit, az emberek másságának és elfogadásának lehetőségét, ahogy azt is, hogy egy „celeb” arca mögött talán valami mélyebb is húzódhat, nem csupán a napi lájkminimum, vagy az aznapra tervezett „outfit” összhatása.

Rengeteg kérdéssel, negatívummal indulunk a történetben, ahol Írisz egyáltalán nem patinás élete áll a középpontban. Ezt a világot, amit a szerző elképzelt, a külsőségek, a pénz, a személyiség elé húzott álarc mutogatása mozgatják. Ebben Írisznek jut a legtöbb pofon, mindenért őt hibáztatják, még azért is, mert a sors gyönyörűnek alkotta.

Csupán néhányan vannak, akik az álarc mögé látnak, és felfedezik, hogy Írisz sem csak egy szép arc vagy egy két lábon járó ékszerdoboz.

Győző. Imádtam őt. A karaktere tökéletes volt, csodás lelke van. Azt hiszem, a legtöbben éppen egy ilyen barátra, szerelemre vágyunk, mint amit ő testesít meg. Hálás vagyok az írónőnek, hogy megalkotta őt.

Cinti. Hihetetlenül jól összerakott szereplő. Szerintem mindannyiunknak van legalább egy ilyen barátnője. Csúcsszuper volt minden jelenet, nagyokat nevettem rajta, amikor felbukkant a történetben.

A könyvben sok tudományos leírás és részlet helyet kapott, amik még nekem, a matek-fizika-kémia antibarátjának sem okoztak fejfájást. Azért az ionvadászat nekem is megmaradt, pedig fogalmam sincs, mi az, és mire jó, de érdekesen hangzik.

Még több ilyen könyvet! Kell az embereknek, hogy hasonlót olvassanak, és remélem, többünket visszaránt a valóság talajára.

Köszönöm az élményt!

2022. október 11., kedd

Előolvasás: Lexie King: Az összetört szívek vallomása (Fekete szív II.) "Semmi sem az, aminek látszik. Ez a története tele van meglepetésekkel, fordulatokkal és titkokkal."

Szeretném megköszönni Lexie King írónőnek, hogy lehetőséget biztosított nekem arra, hogy megjelenés előtt elolvashassam a hamarosan megjelenő regényét, amely Az összetört szívek vallomása (Fekete szív II.) címet viseli. Ez egy sötét romantikus erotikus történet második része. Ezt csak erős idegzetűeknek vagy 25 év feletti olvasóknak ajánlom, de mindenképpen azoknak, akik elmúltak 18 évesek.

Lexie King:
Az összetört szívek vallomása
(Fekete szív II.)

Tartalom:

365 nap elég ahhoz, hogy az orvosok kigyógyítsanak önmagamból?
Képesek arra, hogy megváltoztassák az elmémet?
Képesek arra, hogy kivezessenek a magam alkotta labirintusból, vagy a hátralevő életemet abban az útvesztőben, tudatlanul kell leélnem?
Azóta is bennem kavarognak megválaszolatlanul a kérdések…
Már találkozhattál a történetemmel, amelyben az én szememen keresztül láttad az életemet, érezted a fájdalmamat, a szomorúságomat, a szerelmemet.
Azóta ismét eltelt egy kemény év. 365 nap.
Újabb egy év az életemből, amit gyógyulásra szántam.
Az utolsó kezelés után egy dologban biztos voltam: nem szeretnék többé abban a gödörben vergődni, ahova kerültem.
És hogy mit sikerült azóta elérnem?
Tarts velem, és tudd meg az igazat!
Még a legreményvesztett helyzetben is kisüt a nap.
De ugye tudod, hogy táncolnod kell az esőben, hogy lásd a szivárvány csodás színeit?
Viharban táncoltam, bőrig áztam. A szívem tavaszi szélben boldogan lüktetett, addig, amíg… olyan dolgok nem történtek, melyekre még én sem voltam felkészülve.

Véleményem:
5/5

Ez a része a történetnek még sötétebb, még erotikusabb, még akciódúsabb. Az összetört szívek vallomásai (Fekete szív II.) című regény ott kezdődik el, ahol a Ha összetörik a szív (Fekete szív I.) című regény befejeződik. A két regény eseményei közt egy év telik el. Egy éve annak, hogy Letty élete végleg megváltozott és elveszítette szerelmét, Cole-t. Egy éve már, hogy Coltonnal randevúzik, de semmit nem érez iránta a barátságon kívül. Nem vonzza őt. Vajon van értelme így fent tartani a kapcsolatukat? Vagy a múlt örökké üldözni fogja, és nem engedi újrakezdeni? Esetleg jön valaki más, akibe beleszeret és megváltoztatja az életét? Ezekre a kérdésekre is keressük a választ a regényben. Mert valljuk be, egy év nem rövid idő, és ennyi ideje gyászolni egy szerelmet, ami nem teljesedett be, vajon nem időpocsékolás? Sok hasonló kérdés merülhet fel az olvasókban az olvasás során. De szerintem nem árulok el azzal nagy titkot, ha azt mondom, nem minden az, aminek látszik. Az írónő ebben a részben nagyon kitett magáért, látni a fejlődést. Egy olyan világba kalauzol el most bennünket, amelybe nem biztos, hogy önszántunkból betekintenénk. Hisz egy nagyon komoly társadalmi problémát boncolgat ebben a részben, mégpedig a nők szexuális bántalmazását.
Ez a rész kész hullámvasút, többször tört darabokra a szívem. Rengeteg titkot rejt és rengeteg kérdésre ad választ. De vajon ez elég lesz? Nem lesz hiányérzete az olvasónak? A regény olvasása közben kiderül.

A történetről:
Ebben a részben Letty erős nő, viszont vannak gyenge pillanatai, hiszen a szíve mélyén még gyászolja a rég elvesztett szerelmet. Erre megjelenik egy sötét idegen, és minden megváltozik. Mert a lány szíve újra dobogni kezd, és úgy érzi, Troy Black számára az a férfi, akire szüksége van. De ez vajon tényleg igaz? Tényleg el lehet felejteni egy nagy szerelmet, és újrakezdeni? Vajon Troy tud majd rajta segíteni?
Ez mind ki fog derülni, de be kell vallanom, Mr. Black nem a kedvenc karakterem. Hiszen többször bántalmazza verbálisan és nonverbálisan Lettyt. És ez nagyon idegesített. Bár a végére kiderül, mit miért tett, de akkor is.
Cole felbukkanásának viszont nagyon örültem. Mert úgy éreztem, ha valaki, akkor ő meg tudja a lányt menteni Troytól és önmagától. Hiszen a szerelemnek szárnyakat és szabadságot kell adnia, nem igaz? De vajon erre ő képes lesz?
Sok sötét titkot rejt ez a regény. Ebben a részben jobban megismerjük Jokert is és a cselekedetei mögött álló személyt, akit véd. Egy személyt, akibe szerelmes. De vajon megéri védeni az a nőt akár az élete árán is? Fontosabb, mint a saját lánya élete? Ki az a titokzatos nő? És ha annyira szereti, miért nincs vele?
De aminek a legjobban örültem, hogy felbukkantak a régi szereplők is. Ők nem mások, mint Lexie és Graham, akiket ismerhetünk az írónő Élet vár című regényéből. Jó volt megtudni, hogy mi történt velük az évek alatt.
Sok titkot rejt még ezen kívül is a könyv. De nem szeretnék nagyon előre szaladni. Így minden olyan olvasónak ajánlom ezt a sorozatot, aki legalább elmúlt 18 éves és érett gondolkozású. Szívem szerint a 25-ös karikát simán rátenném a tartalma miatt.
Senki ne kezdjen bele, aki nem bírja az erőszakot. Ez nem egy tündérmese, ahol ránk talál a szőke herceg fehér lovon. Ez az a történet az, ahol Hófehérke a Hóhér szeretője lesz.

2022. október 10., hétfő

Előolvasás: Hadházi Anita: Örökölt múlt "Egy olyan történelmi regény, amely minden igényt kielégít, és a kor leírása is hiteles, sőt élethű.''

Szeretném megköszönni Hadházi Anitának a bizalmat, hogy megjelenés előtt elolvashattam hamarosan megjelenő első regényét, amely az Örökölt múlt címet kapta. Ez a regény egy történelmi romantikus regény. Könnyed, kellemes kikapcsolódást nyújt a téli estékre, és hűen tükrözi a múlt egy részét. Kellően izgalmas és titokzatos.

Hadházi Anita:
Örökölt múlt

Tartalom:

Mit ​teszel, ha a kastéllyal együtt a múltját is megöröklöd?

London, 1819. Sophie Plumbury zavartalanul éli előkelő életét, mígnem apja vidéki birtokot örököl, és lányaival azonnal költözni akar. A Plumbury családot gazos park, omladozó falú kastély és egy mogorva házvezetőnő fogadja Berrytonban. Sophie nem is lehetne csalódottabb, nem érti, apjának mi oka van rá, hogy egy rozoga házért hátrahagyja kényelmes életüket, az úri társaságot. Gőgös viselkedésével magára haragítja a környék lakóit, még a falu elhivatott orvosával, Oliver Doyle-lal is összetűzésbe keveredik.

A kastély ráadásul nemcsak huzatos, hanem titkokat is őriz, a birtok néhai uráról különös pletykák keringenek a faluban. Sophie-t hidegen hagyják a történetek, amikor azonban kiderül, hogy az édesanyja fiatalon sok időt töltött itt, rájön, hogy talán ez a kastély a kulcs az asszony titokzatos múltjához. De nem csak a birtok kelti fel az érdeklődését. Bár megfogadta, hogy soha többé nem áll szóba Oliverrel, a sors úgy hozza, hogy segítséget kell kérnie tőle.

Hadházi Anita debütáló regénye kalandos utazás a múltba, mégis aktuális. Egy történet családi titkokról, önámításról és az őszinte szerelemről, ami ma is ugyanúgy reményt ad, mint kétszáz évvel ezelőtt.

Véleményem:
5/5

Most egy olyan történelmi regényt volt szerencsém elolvasni, amely az 1800-as években játszódik. Ez a kor mindig is közel állt a szívemhez. Hogy miért, arról fogalmam nincs, talán az akkori táj érintetlensége és a szebbnél szebb ruhák vonzanak felé. Ez a regény a régi Londont és Barrytont mutatja be az akkori szépségében.
Nekem nagyon tetszett a tájleírás. A karakterek élethűek voltak és olyanok, mintha a mai napig köztünk járnának. Olvasás közben szinte a szemem előtt pörögtek le az események.
Ami nagyon tetszett benne, hogy a cselekmény szépen felépített, a titkokkal együtt. Igaz, hogy az írónőnek ez az első regénye, mégsem érezni ezt rajta. Inkább a rengeteg utánajárás érződik. Látni, hogy az olvasónak át akarja adni az akkori kor szépségét és hangulatát.
A történet egy családról szól, akik a londoni nagyvárosból egy festői, vidéki birtokra költöznek, ahol meglepetések, titkok és barátságok is szövődnek. A szemünk előtt változnak meg a karakterek. A kényes kisasszony igazi vidéki lánnyá, sőt birtoktulajdonossá változik.
Tetszett, hogy nem csak a gazdagokat, de a szegények rétegét is bemutatta az írónő. Például a munkások életének egy részét, hogy hogyan szereztek a földtulajdonosok embereket, milyen ünnepségek voltak, sőt, hogy milyen ügyekben kellett döntenie a hölgyeknek, és milyenben az uraknak.

Összességében kellemes kikapcsolódást nyújt a történet a történelmi regényt szeretőknek. Szívből tudom ajánlani. A regényben voltak olyan karakterek, akik a szívemhez nőttek, és olvastam volna még róluk. Remélem, a jövőben az ő történetüket megírja majd az írónő, és még rengeteg titokra és ármányra fény derül. Most így a könyv végére érve kicsit elveszett vagyok és üresnek érzem magam, mert hiányérzetem van. Tudom, kapott egy méltó lezárást a történet, mégis úgy érzem, van egy nyitott része. Szívesen olvasnék még arról, hogy mi történt a karakterekkel, hogyan alakult a sorsuk. A terveik és az álmaik vajon valóra váltak?

A könyv a NewLine Kiadó gondozásából jelenik meg novemberben!


2022. október 5., szerda

Jud Meyrin: Vércseppek a hóban (Itáliai rejtélyek 1.) - ("Nem is gondoltam eddig, hogy jó dolog krimit olvasni. Egészen eddig a történetig.")

Nagyon szépen köszönöm Jud Meyrin írónőnek, amiért bizalmat szavazott nekem, és elolvashattam a nemrég megjelent, Vércseppek a hóban (Itáliai rejtélyek 1.) című krimi kisregényét. A Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak pedig hálás vagyok, hogy elmondhatom az olvasottakról a véleményemet.


Jud Meyrin:
Vércseppek a hóban
(Itáliai rejtélyek 1.)

Fülszöveg:

Lily Bolton nyomozó Londonban. A munkája az élete, és ez tökéletesen meg is felel neki. Igyekszik elfeledkezni félig olasz származásáról, ám váratlan meghívást kap Livignóba. Az anyja, akitől rég elhidegült, férjhez készül menni karácsonykor.

Lily, bár megfogadta, hogy többet be sem teszi a lábát az országba, mégis elutazik az esküvőre. Úgy gondolja, azt a pár napot könnyedén átvészeli, de hiba csúszik a számításába. Ráadásul mindjárt kettő.

Raffaele, a szemtelenül szexi mostohabátyja.
És egy vérbe fagyott holttest a sípályán.

Jud Meyrin legújabb sorozatában, az Itáliai rejtélyekben az olasz Alpokba kalauzolja el az olvasókat izgalmakkal, fordulatokkal, romantikával teli kisregényeivel.

Véleményem
5/5

Először is leszögezném, hogy nem igazán olvasok krimit. Az írónő munkásságát csupán hallomásból, valamint mások véleményéből ismerem, és mivel csupa jót hallottam eddig, amikor felajánlották a lehetőséget a friss megjelenésű kisregénye elolvasására, azonnal igent mondtam.

Az írónő azonnal betalált nálam a helyszínválasztással. Mivel 12 éve Tirolban élek, a havas táj, a sípályák, felvonók, a hajnalig nyitva tartó bárok, valamint a hóval borított alpesi épületek képe azonnal elém ugrott. Nekem csupán ki kell néznem az ablakon, évek óta ilyen tájra ébredek telente.

A szereplőket nagyon megkedveltem. Lily karaktere egyszerre profi, összeszedett, emellett gyengédségre vágyó és együttérző. Nekem tetszett ez a kombináció, mert rengeteg lehetőséget nyújt a kibontakozásra.

Raffaele személye eleinte az igazi nőcsábász amorózó képével azonosult a gondolataimban, de aztán róla is kiderült, hogy a felszín alatt végtelen mélységű érzelmek húzódnak, amik miatt szimpatikus szereplővé vált a szememben.

A krimi szálat ki kell emelnem, mert – ahogy említettem – nem igazán (sőt, nem) olvasok ilyen témájú könyveket, de ez a történet nem eresztett el, és Lilyvel együtt agyaltam, ki lehet a gyanúsított. Tökéletes ugródeszka volt krimikerülő énemnek, és ezután bátrabban nyúlok majd ilyen és hasonló történetek után. Ha pedig az írónő tollából származnak, akkor bizonyosan gondolkodás nélkül.

Engem a romantikával minden könyvben be lehet húzni, ezért örültem a finom érzelmeknek, a flörtnek, és annak, hogy senki nem esett egymásnak az első oldalakon. Ezt nagyon értékeltem, miközben lélegzetvisszafojtva olvastam bizonyos jeleneteket.

Összességében nagyon ajánlom mindenkinek, aki szeretne megismerkedni a krimi műfajával, és akik szeretik, ha a komoly téma ellenére némi humor és romantika is megjelenik a sorok között.

Mivel egy sorozat kezdő részéről van szó, engem már megvett a folytatásra.
Kedves Írónő, olvasnám tovább!

2022. október 4., kedd

Lis Ohtears: Örvény (Atlantisz I.) "Egy humoros szórakoztató történet, amely elkalauzol egy párhuzamos világba, ahol a mesék valósággá vállnak."

Szeretném megköszönni Lis Ohtears írónőnek a lehetőséget, hogy elolvashattam az Örvény (Atlantisz I.) című fantasy történetét. Tetszett az írónő stílusa, mert könnyed volt és humoros. Kellemes kikapcsolódást biztosított a számomra. Minden 14. életévét betöltött fiatalnak szívből ajánlom.

Lis Ohtears:
Örvény
(Atlantisz I.)

Tartalom:


Szofi és Derm története

Voltaképpen az életem a feje tetejére állt…
Mindez egy átlagosnak tervezett nyaralás során történt. Mondanom sem kell, nem számítottam arra, hogy egy mítikus lény – egy sellő! – ejt rabul, miközben nyugisan lubickolok a Balaton vizében.
És ha ez önmagában még nem elég hajmeresztő, nem egy átlagos habfiú szemelt ki magának, hanem egyenesen egy herceg!
Noha minden porcikám tudja, hogy nem helyes vonzódnom hozzá, mégsem tudok megálljt parancsolni az érzéseimnek – amit természetesen hülye lennék bevallani bárkinek is…
Egyetlen dolgot kell szem előtt tartanom: kiutat találni ebből az átkozott tündérmeséből.

Véleményem
5/5

Ez a regény egy kellemes kikapcsolódást nyújtott nekem a fárasztó hétköznapok zárásaként. Tetszett benne az írónő stílusa, hogy humorosra fogta az egész történetet. Gyorsabban haladtam vele, mint szerettem volna. Szofi és Derm karaktere a szívemhez nőtt. De ott volt még Lex, Drem bátyja, Derm szülei, Léna és Réka is. Mind különleges karakterek voltak a maguk módján. Bár az írónő befejezettnek szánta Szofi és Derm történetét, bízom benne, hogy ők még visszatérnek. Hisz az ő meséjük itt még nem érhet véget.
A nevekkel kicsit bajban vagyok, hiszen nem hétköznapiak.
A történet két részre osztható: múltra és jelenre.
A múlt elmeséli, hogy miként alakult ki Atlantiszon a négy királyság, és azon belül a törvények. Arra is fény derül, hogy honnan szereztek tudomást az emberek Atlantisztól, a vízalatti városról, ahol a mágia mindennapi és elfogadott. Ahol a férfiak sellők, a nők többsége ember. Kiderül, hogy miért is van ez így. És az is, hogy Szófia, a főhősnőnk hogyan került ebbe a titokzatos mágikus világba. Ahol semmi sem az, aminek látszik, és sok minden mégis megtörténik. Sőt kiderül az is, hogy a Kristály és a Gránit királyság közt miért feszült hosszú évek óta a viszony.
A jelen bemutatja Szofi és Derm életét és kalandjait. Hisz sok kalandban lesz részük.
A történetben tetszett az, hogy Szofi nem hagyja magát már az első perctől kezdve sem, harcol önmagáért és az elveiért. Tetszik a civódás és a beszólások. A kedvenceim a halfiú és a ponty.
De mesélek most kicsit a karakterekről, akik a szívemhez nőttek.

Szofi: Egy erős és határozott karakter. Harcos természet. Ő az egyik főszereplő.

Derm: Egy beképzelt, nagyra nőtt óriás ponty. De valójában ő az Atlantiszi Kristály királyság hercege, és sellő. Varázserővel bír. Szofi szerelme és ellensége egyben.

Lex: A Gránit királyság koronahercege. Derm unokatestvére, akivel egy múltbéli félreértés miatt ellenségek lettek. Az ő karakterét nehéz kiismerni,
mert nem annak mutatja magát, aki valójában.

Réka: Egy cserfes, nagyszájú fiatal lány, ami a szívén, az a száján. Szofi legjobb barátnője lesz Atlantiszon. Ő is ember és ugyanúgy elrabolták, mint a barátnőjét. Ő tartja Szofiban a lelket és segít neki mindenben.

Léna: Egy
lány, aki másnak adja ki magát a félelmei miatt, mint aki valójában. Egy hisztis, senkit nem tűrő nő álcája mögé bújik. Mégis két ember átlát rajta, az egyik Derm bátyja, a másik személy pedig Szofi.

Az alaptörténet arról szól, hogy Szófia elmegy a családjával Balatonlellére nyaralni. De ez a nyaralás nem úgy záródik, ahogyan azt hitték, hiszen egyszer csak Szofit magával rántja egy örvény, amely egy vihar miatt keletkezik. Sokáig keresik őt, de sehol sem találják. Eközben ő egy másik világban tér magához, pontosabban Atlantiszon. Ekkor kezdődik meg számára csak az igazi kaland. Sokszor kiborul, de ez érthető. Később, amikor megtudja, hogy ott másképpen megy az idő, mint a Földön az emberek világában, meglepődik. Hiszen, ami Atlantiszon csupán 6 hónapnak számít, az az emberek világában 2 évet jelent. Ezért csodálkozik majd mindenki, mikor két év után egy kórházi ágyban részlegesen amnéziásan tér magához. Mert nem tudja, mi történt vele 2 éven keresztül, egész addig, míg meg nem tudja, hogy egy furcsán öltözött férfi a Balaton partján őt keresi.
És most jöjjenek a kérdések:
Hogyan viseli el Szófia az új helyzetet? Milyen titkokra derül fény Dermmel kapcsolatban? Kicsoda Lex, és miért akar a hercegen bosszút állni? Hogyan ismerkedik meg egymással Réka és Szofi? Hogyan reagál Szofi, amikor meglátja a családját a titkos kert vizében? Milyen képességet titkol el Lex a családja és mindenki más elől? Milyen különleges kalandban lesz része? Hogy szól a Kristály királyság legendája? Vajon Szofi visszatér még Dermmel együtt Atlantiszra?
Ezekre és még sok más kérdésre is megtalálod a választ a regényben. Minden 14 évnél idősebb fantasy zsánerben olvasni szerető embernek szívből ajánlom.