2023. február 9., csütörtök

Interjú Nagy Alex íróval. "Sajnos nagyot változott a világ az utóbbi években. Magam sem gondoltam volna, hogy ilyen idők jöhetnek. "

Szeretném megköszönni Nagy Alex írónak, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónak tavaly jelent meg az első regénye, amely egy trilógia első része, és a Lelkek harca címet viseli. A véleményemet egy korábbi bejegyzésben már olvashattátok, és ott kifejtettem azt, hogy miért is tetszett nekem a történet. Ezzel kapcsolatban is szeretnék feltenni neki pár kérdést, ahogy a jövőbeli terveiről is beszélgetni fogunk.

 Honnan jött az ötlet, hogy az írói pályára lépjen?

Alex: Már gyerekkoromban játszadoztam a gondolattal. Szerettem az irodalmat, sokat olvastam és emellett olykor belekezdtem egy-egy történet írásába. Néhány oldalnál azonban sosem sikerült leírnom többet. Aztán jött a nagybetűs Élet, el is feledkeztem az írásról...
Majd történt egyszer a covid előtt, hogy az egyik este kinyitottam a számítógépem, és pár óra alatt megírtam a Lelkek harca első oldalait. A történet ugyanis már évek óta formálódott a fejemben...

 Már elmesélte nekünk a Tudtad-e? rovatban, hogy eredetileg egyrészesre tervezte. Honnan jött az a gondolat, hogy akár trilógiát is lehetne belőle írni?

Alex: A mentorom, Nádasi Krisz írónő hívta fel a figyelmem arra, hogy még a történet a felében sem tart a kézirat és már így is túl hosszú egy kötetre. Ezután döntöttünk úgy, hogy három részes lesz a könyv.

Ahogy láttam, a weboldalán és oldalán is írta azt, hogy novellaírásra is adta a fejét. Melyik jelent az ön számára nagyobb kihívást?

Alex: Valahol azt olvastam, hogy ha a novella egy fotó, akkor a regény az film. Mind a kettő mást igényel és mind a kettőt szeretem. A nagyobb kihívás számomra egyértelműen a regény. Egy komplex és egyben összetett folyamat, folyamatos energiát, odafigyelést és kreativitást kíván. És persze kitartást, hogy az alázatról ne is beszéljek... Az elején fontos motivációként szolgált számomra, hogy képes vagyok-e ilyen formátumú művet megírni.

Vannak olyan személyek, akikről mintázta a karaktereit vagy mind kitalált?

Alex: A történet, ahogy a szereplői is kitaláltak. Ezt gyakran kérdezik, ezért egy kicsit bővebben kifejtem. A nyolcvanas években én huszonéves voltam. Akkor jártam egyetemre, akkor voltam katona, akkor alapítottam családot és akkor voltam pályakezdő alkalmazott. A saját bőrömön tapasztaltam meg a rendszer pozitív és negatív oldalát egyaránt. Tehát a regény korrajza valós. Ami ráépül, az viszont fikció. A Lelkek harca nem valós történet. Persze egy-két szituációhoz a valóság adta az ötletet.

Hogyan jött az ötlet, hogy a romantikus, a történelmi és a fantasy zsánert ötvözze?

Alex: A fantasy-t egy szeretett személy miatt fűztem a történet köré. Ez az a része a könyvnek, amely rengeteg figyelmet követelt. Többszöri átdolgozás után nyerte el végső formáját. Hogy ki is az a személy? Megtudod, ha belelapozol a könyvbe. Mert benne van a neve. Neki ajánlottam a történetet...

Jelenleg dolgozik valamin? Új regényen vagy a folytatáson esetleg?

Alex: A Lelkek harca második része már készül. Néhány fejezet papíron van, a többi a fejemben. Egyes szereplők sorsa már lezárt, mások sorsának szálai még formálódnak.

Mit gondol arról, hogy manapság a papír és a könyvek ára is drasztikusan felfelé megy? Ön szerint mit lehetne ellene tenni? Lehetne egyáltalán?

Alex: Sajnos nagyot változott a világ az utóbbi években. Magam sem gondoltam volna, hogy ilyen idők jöhetnek. A járvány, a háború, a migráció... Nehezebb lett a megélhetés. Legbelül úgy érzem, hogy ez nem véletlen. Talán egy figyelmeztetés, egy magasba emelt mutatóujj. Az embereknek változtatniuk kell a gondolkodásmódjukon, az értékrendszerükön. Szívből remélem, hogy a fiatalabb generációk megtalálják az utat és helyrehozzák az elrontott dolgokat. Ezért is fontos az irodalom, a leírt és kinyomtatott gondolat. Remélem, nem a könyv lesz az első, amiről az emberek lemondanak...

Mennyire nehéz ön szerint íróként érvényesülni Magyarországon vagy Szlovákiában?

Alex: Mivel debütáló író vagyok, nem tudok válaszolni. Minden kezdet nehéz, mondja mondás is. Ezt tapasztalom én is. De optimista vagyok, hiszem, hogy a könyv megtalálja az útját. Beszéljünk erről bővebben az év végén.

Mit szólt ahhoz a családja és a baráti köre, hogy ön regényírásra adta a fejét?

Alex: Erről csak pozitív dolgokat mondhatok. Amikor lehullott a lepel a titkomról, meglepődtek. A csodálkozás rövidesen támogatássá alakult. A legtöbbet feleségemnek és a fiaimnak köszönhetek, akik sokszor átsegítettek a felmerült nehézségeken. Kívánok minden kezdő írónak, művésznek ugyanilyen „szurkolótábort”!

 Ha lehetne 3 kívánsága az irodalmi világban, mik lennének azok?

Alex: 1. Az olvasás legalább egyenértékűvé váljon a számítógépes játékokkal.

2. Sok-sok értékes magyar művet, sok-sok tehetséges magyar művésztől.

3. Regényeim örömet szerezzenek az olvasóknak nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világon.


Mik a jövőbeli tervei? Mikorra tervezi kiadni a következő könyvét?

Alex: Elsősorban a Lelkek harca a terv. Idén a második, jövőre a harmadik rész. Ezután meglátjuk! Néhány ötlet már van a tarsolyomban...

Nagy Alex hivatalos oldala

Nagy Alex weboldala

NewLine kiadó

Máté Enikő: Elvarázsoltál "Egy krimiregény amelynek az olvasó is részese lehet."

Szeretném megköszönni Máté Enikő írónőnek és a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak a lehetőséget, hogy elolvashattam az Elvarázsoltál című romantikus krimi regényét. Amely tele volt meglepetésekkel és érdekességekkel. Az olvasó bele is bújhat a főszereplőnő bőrében akár, hisz valahol mégis csak mi vagyunk, akikről a történet szól.

Máté Enikő:
Elvarázsoltál

Tartalom:

„Kényszeredetten ​nézem magam a tükörben; megváltoztam. Nem tudom megállapítani, pontosan miben, de mintha egy másik ember nézne vissza rám. Nem akarom látni ezt az arcképet! Egész életemben mindig mindenre nemet mondtam. És mit értem el vele? Megkíméltem magam mindentől. Miért ne mondhatnék végre igent is? Most, amikor már úgyis minden mindegy…Kár volt megadnom neki a telefonszámom – ismerem be végül. Majd holnap kitalálom, mit mondjak neki.

Elgondolkozva nézem őt. Soha életemben nem találkoztam senkivel, aki ennyire elvarázsolt volna. Valahogy nem jön a megfelelő alkalom a szakításra… Épp ellenkezőleg, csak minden egyre bonyolultabb kezd lenni. Van benne valami érdekes kettősség, amit nem tudok hova tenni. Néha olyan, mint egy nagy gyerek, hogy az embernek megölelgetni támad kedve, néha pedig olyan mélyen magába zárkózik, hogy nem tudom, hol járhat. Vagy éppen kivel…Elcsípek egy mosolyt az arcán, szinte ragyog tőle. De nem ver át, átlátok rajta; ez egy fáradt mosoly valaki olyantól, aki már sokat élt. Aki már sok mindent látott, amit talán nem kellett volna. Érzem, hogy valamit eltitkol előlem. Talán itt az ideje, hogy én is őszinte legyek vele. ”

Véleményem:
5/4

Olvasás közben nekem kicsit furcsa volt az, hogy a szereplőknek nem derült ki a neve. Mégis úgy érzem, hogy ezáltal az olvasó bele tudja élni magát a főhősnő szerepébe. Hiszen az írónő E/1-es nézőpontot használ.
Ez a könyv összetett történetet tartalmaz, hiszen a cselekményt két részre vehetjük.
A regényben megismerhetjük a főhősnőnk küzdelmét a betegségével szemben, és emellett részesei lehetünk egy kibontakozó szerelemnek is.
De vajon milyen erős ez a szerelem? És mennyit bír elviselni?
A másik része a történetnek az, hogy bűncselekményt követnek el. És ebbe több ember is belekeveredik, köztük a főhősnőnk is. De vajon neki mi köze lehet ehhez? Mivel vádolhatják meg? Vajon mindenki az, akinek kiadja magát?
A regényben kiderül minden. Főleg az, hogy ki mond igazat és ki hazudik. Vajon jó vége lesz mindennek?
E rövid történet izgalmat és akciót rejt magában, ez mellett pedig rengeteg érzelmet is, pl: kíváncsiságot, csalódottságot.

Ismerjük meg a külföldön élő magyar szerzőket VI.''Sokszor elmeséltem már az anekdotát a férjem és köztem lezajlott beszélgetésről, ami végül dobbantóként funkcionált, de most álljon itt is: „– Mit olvasol? A könyvedet? – Igen. – Kiadod? – Miért? Kiadjam?”

Most egy újabb része következik az Ismerjük meg a külföldön élő magyar szerzőket rovatunknak. Ezúttal a magazin egyik szerkesztője, Aurora P. Hill mesél arról, hogy milyen kint élni Ausztriában. Mesél arról, hogy miért döntött úgy, hogy magánkiadásban jelennek meg a regényei és hogy ez milyen nehézségekkel is járnak együtt. Szó lesz arról is, hogy milyen nehéz terjesztőket találni. Továbbá elárul magáról jó pár érdekességet is, pl.: Miért kezdett el japánul tanulni, hogy került ki Ausztriába, mik a jövőbeli tervei, mesél az írás és olvasás iránti szenvedélyéről is. Higgyétek el, sok érdekességet megtudhattok róla. De most ne én meséljek, hanem meséljen magáról ő maga. Jó szórakozást!

Aurora P. Hill

Lassan 13 éve élek Kitzbühelben, Ausztriában.

2009 nyarán egy friss magyar irodalom és nyelvtan szakos diplomával a kezemben kiléptem az egyetemről. Keresgéltem az állásokat, de akkor épp senkinek nem kellettek a tanárok, így megragadtam az alkalmat, hogy egy teljesen másik úton induljak el. Fogalmam sem volt arról, hogy hónapokkal később Tirolban találom magam.

Az egyetem alatt a japán nyelv volt a szerelmem, és amikor meghirdettek egy Távol-Kelet referensi kurzust, menni akartam. Az anyagi vonzata azonban rettenetes volt, és frissen végzett, munkanélküli tanárként nem volt elég félretett pénzem. Úgy voltam vele, megpróbálkozom a nagy Ausztriában, és ha összegyűjtöttem a kurzusra valót, akkor elvégzem. Konzulens lehettem volna, ha.

Ha ez a „ha” nem lett volna…

2009 decemberében tehát kijutottam Ausztriába. Szobalányként dolgoztam néhány hotelban hol hosszabb, hol rövidebb ideig, ahogy a szezon vagy a szerződés engedte. Szerettem, sok új emberrel találkoztam, ahogy a kijutásom után 2 hónappal megismerkedtem a férjemmel. (nevet) Sokat fejlődtem mind emberileg, mind nyelvileg. Németül végeztem el 2 spanyol nyelvkurzust a saját szórakoztatásomra, majd diplomás Hausdame (ők vezetik a Housekeepinget a szállodákban) lettem.

Végül Kitzbühelben ragadtam, és a referensi kurzus sem indult el azóta. Nem bántam. Tetszett a szemléletmód, a nyugalom, a felfogás, és az, hogy ott élhetek, ahol más nyaral. Szabadnapjaimon kirándultam a hegyekbe, a szorosokba, vízesésekhez, töltekeztem.

Azonban sosem éreztem, hogy teljes egész vagyok. 16 éves korom óta írtam a történeteimet, de az írást nagyon sokáig legyűrtem magamban, és eltelt 10 év, amire megint elővettem a kézirataimat. Az ihlet, a szenvedély azonban nem talált meg, valahogy csak az olvasásig jutottam, vagy néha leírtam egy-egy fejezetet a gépen lévő dokumentumba, azt is úgy, mintha a fogamat húznák.

Munka, költözések (városon belül), házasság, gyerekek, háztartás. Mindig volt kifogásom, miért nem tudok írni vagy olvasni. A 10 év alatt talán ha 5 könyvet elolvastam, mert minden másra szakítottam időt, csak erre nem. Kőkemény olvasási és írói válságban voltam.

Aztán jött 2020. Ausztriában sokszor volt Lockdown, és 2 kicsi gyerekkel, férjjel hetekig bezárva kezdtem becsavarodni. Próbáltam ezt-azt, hátha kikapcsol, zenét hallgattam, filmeket néztem, elővettem a japán nyelvcuccaimat, de még mindig üres voltam. Egyik nap eszembe jutottak a kéziratok, és mintha valaki egy reflektort kapcsolt volna a fejemben. Azonnal tudtam, mit akarok.

Írni!

Onnantól kezdve, mint egy megszállott, olvasgatni kezdtem egy akkor 18 éves kéziratot, a jelenlegi Serbeniai Krónikák első (többszörösen javítgatott, átírt) változatát. A férjem osztrák, így nem beszél magyarul. Mégis mellettem állt, és valójában neki köszönhetem, hogy bíztam magamban annyira, hogy vágjak bele a kiadásba. (A családomnak nem szóltam, de mint kiderült, sejtették, hogy ügyködöm valamin.)

Sokszor elmeséltem már az anekdotát a férjem és köztem lezajlott beszélgetésről, ami végül dobbantóként funkcionált, de most álljon itt is:

„– Mit olvasol? A könyvedet?

– Igen.

– Kiadod?

– Miért? Kiadjam?”

Fogalmam sem volt, hogyan kell könyvet kiadni. A családban nincs senki, aki segíthetett volna, így hónapokat töltöttem kutatással, videók nézegetésével, és próbáltam beleásni magam a hazai kortárs irodalomba. Rádöbbentem, mennyire lemaradtam. Ismeretlen nevek, kiadók, és úgy általában minden új volt. Azóta bőven és sokszorosan bepótoltam a hiányosságaimat, és a szerzők közül, akiknek addig a neve sem mondott semmit, mára sokan az ismerőseim, barátaim, írótársaim, írótesóim lettek.

A Magyar Szerzők Könyvei Magazin egyik munkatársaként mondhatni a kortárs könyviadás kellős közepébe kerültem (alliteráció a javából, ugye?. Hálás vagyok a főszerkesztőnek, Áginak, és minden lehetőségnek. Kihasználom az alkalmat, hogy segíthessek, hogy olvassak, hogy cikkeket, recenziókat, interjúkat készíthessek, és a magyar szerzők neve mindenhol ismerősen csengjen.

A magánkiadás mellett döntöttem a kutatásaim miatt. A történet hozzámnőtt, minden szava a szívemből jött, ezért szerettem volna egészen megtartani magamnak. Gondoltam, majd az idő és az olvasói visszajelzések eldöntik, jó úton vagyok-e. Eddig nagyon elégedett vagyok. (nevet)

Mindent egyedül csináltam. Az internet segítségével az egész folyamat online zajlott, ami valahol előny, de máshol hátrány volt. Mindenesetre megtaláltam a tökéletes csapatot ehhez a történethez (vagy talán a csapat talált rám), és amíg ennek a sorozatnak nincs vége, nem változtatok.

Itt vagyok majdnem 2 évvel később, és arra készülök, hogy a Serbeniai Krónikák harmadik kötete is világot lásson. A borítótervezés már folyamatban van, a kéziratot az első béták olvassák, én pedig végzem a teendőimet.

Nem mondom, hogy könnyű innen dolgozni. Minden csak szervezés kérdése (köszönöm, Anyu!), így idén még a Könyvhétre is eljutottam, ami a karrierem eddigi fénypontja a regényeim mellett. Az osztrák szomszédaim is nagyon lelkesek voltak, amikor meglátták a raklapnyi könyvet a házunk előtt. Várják a német fordítást, és már a háziorvosom is jelezte, hogy szeretne egyet az első részből. (nevet)

Nem állok a magam útjába, és ha az időm engedi, jövőre megpróbálkozom a német fordítással. Az angolt is jó lenne beiktatni, de ahhoz nyelvileg már kevés vagyok, sokat felejtettem. Ez valószínűleg nem önálló munka lesz, kelleni fog a segítség. Meglátjuk, mit hoz a jövő. Hiszek a vonzás törvényében.

Amit azonban biztosan tudok, hogy történetekből és kéziratokból nem lesz hiány.

Aurora P. Hill hivatalos oldala

Németh Balázs: Az élet alkonya "Egy novelláskötet, amely tele van hátborzongató történetekkel."

Szeretném megköszönni Németh Balázsnak és a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak a lehetőséget arra, hogy elolvashattam Az élet alkonya című novelláskötetet. Amelyben találhatóak tanulságos novellák is, emellett a szórakoztatás és a borzongatás áll a fő helyen.

Németh Balázs:
Az élet alkonya

Tartalom:

Az emberi elme furcsa jószág… képeket tárol, figyel és álmokat kever a valósággal. Néha ébredés után zavartan pislogva próbáljuk helyre tenni az eseményeket, szétválasztva a valóságot a fantázia szülte filmkockák boldog, vagy éppen bénító pillanataitól.
A félelmek, életünk során felhalmozódott sérelmek gyűlnek a memória rejtett zugaiban, éles karmokkal kaparászva az értelem falát. Ha elég erősek vagyunk féken tudjuk tartani, de ha nem, akkor kiszabadul és minden, ami addig megszokott volt számunkra, a múlt ködébe veszve távolodik tőlünk és hétköznapjainkba beletapos a rémület…
Németh Balázs második kötetében elkísér minket egy olyan sötét világba, ahol az elnyomott elme démonjai utat törnek maguknak és elkezdődik „Az élet alkonya…”

Vélemény:
5/3,5


Sok érdekes történet került ebbe a kötetbe. Az író stílusa olyan, mintha az olvasóval beszélgetne, és úgy mesélné el neki a történeteket. Ezért is volt érdekes ez a számomra.
Hiszen kevés olyan író van, aki ily módon ír.
Minden történetének központja az emberi elme furcsasága. Ez a novellák tartalmából derül ki a legjobban. Hiszen sosem tudhatjuk azt, hogy mi is fog velünk másnap történni. Mikor jön el egy bizonyos pont, amikor megváltozunk. És nem biztos, hogy a helyes irányba vagy mégis?
Balázs az írásaiban ezekre a kérdésekre is keresi a választ.
Sajnálom, hogy nem tudtam négy csillagot adni a novelláskötetére, de sok volt a hiba benne. Voltak olyan történetek, amelyeket nem is igazán értettem, mert egyik irányból hirtelen a másikba váltottak. És így zavaros volt nekem.
Kikapcsolódásnak tökéletesen megfelelnek borzongató történetei.

2023. február 5., vasárnap

Marilyn Miller: A királynő "Küzdelemmel a szerelemért és a családért."

Szeretném megköszönni a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy elhozhatom a véleményemet Marilyn Miller: A királynő c. romantikus-erotikus krimi könyvéről, amely tele van szenvedéllyel, titokkal és érzelmekkel, veszéllyel.

Marilyn Miller:
A királynő

Tartalom:

Serena Salvatore vagyok, és ez az én történetem.
Egy olyan világ részévé váltam, ahol egy szabály létezik: a hűség. Egy olyan világ részévé, amely nem ismeri a könyörületet, ahol mindennap meg kell küzdeni az életben maradásért. Félre kellett tennem az elveimet, azt, aki voltam, hogy azzá az emberré válhassak, aki ma vagyok.
Egy maffiavezér felesége. Szerelme. Társa. Bizalmasa.

Hogy féltem-e? Igen. Hogy akartam? Az már nem számít, mert ezt az életet választottam. Egy maffiavezért. Egy férfit, akibe visszavonhatatlanul beleszerettem. Már az övé vagyok. Az alvilág része vagyok.
Én vagyok A KIRÁLYNŐ.

Mikor megérint, világok dőlnek romba. De leginkább az én világom erősnek hitt pillérei. Olyan ez, mintha csak ekkor élnék igazán. Mintha az érintése nélkül egy haldokló test lennék, ami a sötétséget vágyja.”

Marilyn Miller újra az alvilág kegyetlenségébe taszítja az olvasóit A vezér c. könyv folytatásában, választ keresve arra, hogy egy hétköznapi nő, hogyan képes az alvilág egyik legmeghatározóbb személyévé válni.

Véleményem:
5/5

Az első részről már régebben hoztam nektek véleményt, most úgy döntöttem, ideje lenne a másik részről is nyilatkoznom, amely tele volt izgalommal és szenvedéllyel, titkokkal. A Vezér című könyvvel kezdődött Selena és Alexander Salvatore története. Mindkét rész váltott szemszögből íródott, mégis miután elolvastam ezt a részt, úgy éreztem, hogy a Vezér inkább Alexander szempontjából mutatja be a történetüket, míg A királynő inkább Selena nézőpontjából írja le az életüket. Ez azért jó, mert az események ott folytatódnak, ahol az előző könyv véget ért, a másik szempontból azért tetszik nekem ez a megoldás, mert így mind a két főszereplő fejébe beleláthatunk. Ezt a részt kicsit nehezebben olvastam, talán azért is, mert megszerettem a szereplőket, és mert sok mindent fel kellett dolgoznom. Tanúi lehettünk annak, hogy egy erős nő hogyan lesz erősebb és miként áll ki a férje mellett.
A történetről:
Serena Salvatorénak szembe kellett néznie azzal, hogy férje a nagybetűs Vezér, akitől a maffia több klánjának a feje is tart. Ennek ellenére sok ellensége is akad. Ezért a nő úgy dönt, hogy távolságot tart a családjától, abban a hiszemben, hogy ezzel megvédi őket attól a világtól, amibe ő csöppent bele. Ezért sokat hazudik is nekik, egy valaki tudja csak a teljes igazságot, aki nem más, mint a húga.
Selena az esküvőjük után egy olyan világban találja magát, ahol a hűség fontos és szent, de a pénz sem megvetendő. Ezért Alexander elhatározza, hogy az erős feleségét próbára teszi, és lelkileg megerősíti, hogy számára a legmegfelelőbb partner lehessen. Megtanítja neki, hogy kell lőni és később ölni.

Selena megtanulta, hogy az érzéseire hallgasson attól függetlenül, hogy ki mit mond neki. Megtanulta, hogy kiben bízhat meg és kiket kell fenntartásokkal kezelni Kivel érdemes szembeszállni. Ki a barát és ki az ellenség. De a legfőbb dolog, amit megtanult, az volt, hogy igazán csak magában bízhat meg az ember, senki másban.

Ebben a regényben volt minden, ami szem-szájnak ingere. Romantika, erotika, titok, szenvedély, veszély, akció. Ezt a könyvet olyan embereknek ajánlom, akiknek erős az idegzetük. Mert nem egy könnyű olvasmány. Tele van fájdalommal és küzdelemmel is. Küzdelemmel a szerelemért és a családért. De mint ahogy sok történet, ez is jól végződik, vagy mégsem? Meddig vonulhat nyugalomba egy maffiaszervezet feje? Meddig adatik meg nekik a nyugodt élet? Mit tartogat számukra még a jövő?

Marilyn Miller hivatalos oldala
Álomgyár

Közösségi Írók Céhe: Hétmérföldes mesék - ("Nincs csodálatosabb a mesék varázsánál...")

Egy különleges antológiát mutatok be a Mesesarok rovatban, ami nem más, mint a Közösségi Írók Céhe gondozásában kiadott Hétmérföldes mesék című mesegyűjtemény. A Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, hogy elmondhatom a véleményemet.

Bank Eszter Katalin (szerk.) ­– Sebők Balázs (szerk.)
Hétmérföldes mesék


Fülszöveg

Tudod-e, kicsoda a Balaton tündére? Ismered talán a királylányt, aki egérré változott? Vagy láttad már az égen repülni az ősz gyönyörű sárkányát? Velük, és még sok más mesehőssel találkozhatsz e könyv lapjain.

Ha egy hétmérföldes csizmával három lépés alatt áthidalható a távolság, akkor a Hétmérföldes mesék sem vállalkozhat kevesebbre, minthogy az ország minden tájáról összehozza a kortárs, magyar meseírókat és a kedves olvasót ebben a kötetben.

Hisszük, hogy mindenkiben van mese, és reméljük, hogy a könyvben szereplő 33 történetből megtalálod majd a számodra legkedvesebbet.

Mert mesélni jó! Akár hallgatod, akár olvasod, jó szórakozást kívánunk hozzá!

A Hétmérföldes mesék a Közösségi Írók Céhének immár negyedik közös műve, és a harmadik, amely nyomtatásban is megjelent.

Véleményem
5/5

Mindig csodálattal töltenek el azok a projektek, amiknek a végén sok-sok különböző gondolatból egy kerek egész lesz. Ilyen a Hétmérföldes mesék antológia is, amelynek készítéséhez sok szerző állt össze, és a lelkükből született meséket egy kötetbe gyűjtötték. A projekt keretein belül együtt választottak borítót, címet, és izgatottan várták a könyv érkezését.

Az oldalakon sokféle történetet találhatunk egy elfeledett, sárga bicikliről, a Tarka-rétről, az egérré változott királylányról, ahogy még sok izgalmas mese vár ránk az oldalakon. Minden szerző szívét-lelkét beletette a saját írásába, ez érezhető. A történetek megszólítják az olvasókat, csodás gondolatokat és tanulságokat tartalmaznak.

A meséket aranyos illusztrációk egészítik ki, tökéletesen megragadva a legfontosabb jelenetet vagy momentumot, amiről az adott történet szól.

A kötet gyerekkézbe való, a vastagsága ellenére nagyon könnyű, és mivel A/5-ös méretű, egyszerű forgatni is. A betűméret tökéletes egy stabilan már olvasni tudó gyermeknek, ahogy a halvány lámpafénynél felolvasó anyukáknak, apukáknak, nagyszülőknek is. Olvasás gyakorlására is megfelelő lehet.

Bár a kötet a kisiskolások korosztályának szól, bátran ajánlom minden, mesét kedvelő felnőttnek is.

2023. február 4., szombat

Torma István: Örökmozgó - ("Életmorzsáink filozófiai mélysége tanulság a jövő nemzedékeinek...")

Szeretném megköszönni a bizalmat a szerzőnek, Torma Istvánnak, hogy elolvashattam Örökmozgó című írását. A Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak pedig hálás vagyok a lehetőségért, hogy elmondhatom az olvasottakról a véleményemet.

Torma István
Örökmozgó


Fülszöveg

Örökmozgó

Könyvem főszereplője Örökmozgó, egy örökmozgó, egy igen egyszerű gép, aki(!) végtelen idő óta beszélget emberekkel, csiszolja elméjét, nagyon sok mindent tud, emlékszik. Bármennyire hihetetlen, felébredtek benne érzelmek: barátság, szeretet, aggódás, gyász.

„Senki, egy ember nem tudja azt elképzelni, hogy Örökmozgó mennyi társat, barátot vesztett már el.

Neki az nem vígasz, hogy ő örökké él. Fáj ez, nagyon fáj…

– A lelkem, és senki ne vitassa, hogy van lelkem, bizony sajog, szinte megszakad a fájdalomtól. Üres és tompa…”

Nem érti a szerelmet, féltékenységet, azt meg végképpen nem, miért van hűtlenség, féltékenység.

A szexuális élet, már az udvarlásnál érthetetlen. Azt elmagyarázni neki, hogy milyen egy érintés, egy szerelmes tánc, csók, na az lehetetlen.

Velem történt

Az életemből kiragadott, valóban megtörtént esetek.

Én nem az vagyok aki ír

egy sajátos önéletrajz, amiben leírom, hogy tulajdonképpen fogalmam sincs, hogyan lettem író.

Alkotásleírás

hogyan születik egy-egy történetem

Véleményem
4/5

Bevallom, nagyon ritkán olvasok önéletrajzi ihletésű könyveket, memoárokat. Ez a kötet azonban nem csupán egy elbeszélés vagy életút-bemutatás, hanem kicsivel több annál. A szerző nagyon változatos és gazdag szókinccsel tárja elénk életének kisebb-nagyobb szeleteit, és bár nem szoktam embereket az írásukból megítélni, szerintem a szerző egy végtelenül intelligens és világlátott személy.

A könyv maga négy részből áll. Az első, leghosszabb felvonásban Örökmozgó gondolatait, elmélkedéseit olvashatjuk. Ezeket az oldalakat jól megrágni, majd emészteni kell, mert tényleg filozofikus irányba indulunk el rögtön a kötet elején. A szerző mélyről jövő gondolatai átszövik ezt az első részt, amelyeket annyira tudatosítani szeretne bennünk, hogy egy-egy ilyen filozofikus megnyilvánulás később többször is megjelenik az oldalakon. Oda-visszacsatolunk a történetben, vagyis hiába áll négy részből a kötet, szorosan összefüggenek egymással.

A további három, lényegesen rövidebb rész már valóban a szerző életmorzsáinak gyűjteménye. Pár mondatos, illetve pár oldalas történetek, anekdoták, amiket jó társaságban, egy pohár ital vagy kávé mellett emleget fel az ember, és elmeséli azt a hallgatóságnak. Amikor még a nagyszüleim éltek, hasonló „sztorizgatásokban” volt részem gyermekként, így enyhén nosztalgikus hangulatba keveredtem a könyv második felében. Olvashatunk a különböző művek megszületésének, megjelenésének körülményeiről is.

Emellett grafikák, fényképek színesítik a kötetet, érdekes hangulatot árasztva magukból.

Érdeklődésemet csupán a korrektúrában maradt hiányosságok állították meg. Szerintem érdemes lett volna még egyszer átolvasni a teljes szöveget. Valószínűleg szakmai ártalom, és mások észre sem veszik ezeket, de engem itt-ott zavartak az olvasásban.

A szerző azonban olyan átéléssel és lelkesedéssel mesél nekünk a saját életfelfogásáról, hogy vétek lenne kihagyni ezt a kötetet. Ajánlom azoknak, akik nem a megszokott, teljes mértékben önéletrajzi elemekre épülő írásokat keresik, illetve mindenkinek, akik szeretnének az íróval együtt elmélkedni az örökkévalóság és az elmúlás egymásnak feszülő küzdelmén.

Alba Ferro: Gyémánt Szívhúr (Isteni játszmák I.) - ("Hová vezet az, ha maga a szerelem istene vet ránk szemet?")

Nagyon szépen köszönöm Alba Ferro írónőnek és a FairBooks Kiadónak, hogy megtiszteltek a bizalmukkal, és elolvashattam a Gyémánt Szívhúr (Isteni játszmák I.) című e-könyvet. Emellett szeretném megköszönni a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy elmondhatom az olvasottakról a véleményemet.

Alba Ferro
Gyémánt Szívhúr
(Isteni játszmák I.)


Fülszöveg

Erost, a szerelem istenét évezredekkel ezelőtt megfosztották a hatalmától, és az emberek közé száműzték. Most azonban úgy érzi, karnyújtásnyira került tőle a hazatérés. Csak magába kell bolondítania Desiré Janette Roux-t.
Desiré kutatóként azon dolgozik, hogy megfejtse különleges képességét, közben igyekszik jó anyja lenni a kislányának, akit egyedül nevel. Esélye sincs visszaverni Eros közeledését, de miért is akarná? Egyetlen forró együttlét, és ismét csupán jó szomszédok lesznek… Ugye?!

Véleményem
5/5

A borító volt az első, ami azonnal felkeltette az érdeklődésemet a könyv iránt. Nekem általában ez adja meg az első löketet, hogy egyáltalán felfigyeljek egy új megjelenésre, és ez a borító számomra telitalálat volt.

A fülszöveg szerint a görög mitológia egyik alakja lesz a főszereplő, és én nagyon szeretem ezt a témakört. Újabb ok arra, hogy elolvassam a könyvet.

Nem is csalódtam.

Amilyen rövid a történet, olyan tüzes és pikáns. Eros nem hiába a szerelem istene, mindent elkövet, hogy a nők a lábai előtt heverjenek, és természetesen az erotika sem maradhat el.

Desiré különleges képessége csak bonyolítja a helyzetet, és kiderül, hogy miért ilyen egyedi a könyv címe. Desiré színes egyéniség, ami a külsejében és az élethez való hozzáállásában is megnyilvánul.

Nagyon kedveltem a két főszereplőt. A civódásaik, a flörtjeik és a kettejük közötti kémia nagyon jól passzolt a szókimondó stílushoz. A szerző elég magasra tette a lécet rögtön az első írásával.

Maradtak azonban kérdéseim, amikre nem kaptam választ, bár ezek inkább csak amolyan háttérinformációként szolgáltak volna a karakterek múltjának, sorsának megértéséhez.

Remélem, hasonló stílusban folytatódik még a történet, mert ez egy határozott kezdésnek ígérkezik.

 A FairBooks Kiadó webshopja 

2023. február 3., péntek

Garajszki Rozika - Júlia könyvajánló

Az “Ismerd meg hazánk íróit”, saját magam kihívása volt, ami sok olvasással kezdődött, értékeléssel, majd videókkal folytatódott. Ezeken túl pedig egy újabb mérföldkő talán, hogy a Magyar Szerzők Könyvei Magazinba is elkezdtem írni, támogatva őket ezzel is.
Ezúttal Garajszki Rozika Júlia című könyvét olvastam. Eddig mind a három kötetet olvastam tőle, de ez lett a kedvencem. Meleg szívvel ajánlom minden zsáner kedvelőjének.

Garajszki Rozika

Fülszöveg:

Három ​magyar főiskolás lány Londonba indul egy amerikai énekessrác, Gary koncertjére. Az énekesnek az a szokása, a koncert utolsó számához felvisz egy lányt a közönségből, és vele énekli el a koncertzáró számát. Mindhárom lány pályázik a szerepre, de leginkább Júlia, akinek kedvez is a szerencse. Sikerrel jár. A koncert után az énekes Júliát vacsorázni viszi, majd meghívja a szállodai lakosztályába. A közöttük szövődő érzések hatására Gary többet szeretne, magával csábítja a lányt az európai koncertsorozatára, ahol még egy külön neki írt dallal is meglepi. A turné végével sajnos külön kell válniuk. Az énekesnek Amerikában vannak kötelezettségei, Júliának be kell fejeznie a főiskoláját. A lány gyűrűvel az ujján, de vajon milyen állapotban jön haza? Hogyan dönt, mikor három hónap múlva Gary meghívására Amerikába megy, és a sztár meglátogatása után kiderül számára, hogy az énekes anyja mindenáron meg szeretne tőle szabadulni? Nem őt képzelte a fia mellé! Tudnak még valaha mást szeretni, vagy boldogtalan lesz a hátralévő életük? Mit érez Gary, mikor tizenhatév elmúltával hazánkba jön koncertezni, és meglátja egykori szerelme kiköpött mását gyönyörű fiatal lányként? Persze, hogy ő lesz a kiválasztottja a színpadra! De hogy éli ezt meg a lány édesanya?

Garajszki Rozika - Júlia

Értékelés:
5/5

A borító gyönyörű, elsőre megfogott, pedig általában a borítók nem vonják magukra a figyelmem, de a külsején túl, a történet is izgalmakban és történésekben gazdag.
Eddig három könyvét olvastam az írónőnek, kell mondjam, ez lett a kedvencem.
Magával ragadó az írónő stílusa, amit vártam is, amiről ezer közül is megismerném és nagyon szeretem, de mégis valahogy ez a történet áll hozzám a legközelebb. Voltak igazán megható pillanatok a könyvben, amitől szem nem marad szárazon.
Mivel a zene nagyon közel áll hozzám, így ez adott még egy pluszt a sztorihoz és a szívemhez.
Fordulatos cselekmény jellemzi, a karakterek jól kidolgozottak, a történt remekül adja vissza egy mai fiatal aggodalmait. Júlia egy erős, határozott karakter, amíg Gary, az énekes, az érzelmes, szenvedélyes, de mégis következetes. Mind a kettővel könnyen lehet azonosulni.
Ahogy megszoktam, tanulság is van benne bőven, a sztárság és a származás kérdését (is) feszegeti.
Kedves történet igaz szerelemről, megbocsátásról, újrakezdésről, amit meleg szívvel ajánlok mindenkinek.

Szerzői oldal: Garajszki Istvánné |

Vic Flames - A Mocsár-trilógia könyvajánló

Az “Ismerd meg hazánk íróit”, saját magam kihívása volt, ami sok olvasással kezdődött, értékeléssel, majd videókkal folytatódott. Ezeken túl pedig egy újabb mérföldkő talán, hogy a Magyar Szerzők Könyvei Magazinba is elkezdtem írni, támogatva őket ezzel is.

Ezúttal Vik Flames A mocsár trilógia című három könyvből álló sorozatot olvastam (A mocsár, A belső mocsár, A lángoló mocsár), amellyel szintén ismeretlen területre tévedtem, ugyanis disztópia jellegű történet még sosem volt kezemben. Nagyon érdekes volt számomra, hogyan fejlődik egy mai férfi, vagy, hogyan feszegeti a saját korlátait és lép ki a komfortzónájából. Ajánlom minden zsáner kedvelőjének.

Vik Flames

Fülszöveg:

Troy, a huszonhét éves seattle-i fiú eddigi életét a kanapén ülve töltötte, videojátékok és pizzásdobozok társaságában. Egy napon furcsa küldeményt kap, majd Las Vegasba utazik magyar származású barátnőjével, ahol a show részeként a fiút felhívják a színpadra, hogy lépjen be a kellékdobozba. Mikor magához tér, azonban egy teljesen idegen helyen találja magát, egyedül, ezer mérföldekre onnan, ahol addig volt. De mi történt?
Troy azon kapja magát, hogy a túlélésért küzd, miközben egy egész világot érintő katasztrófa kialakulásának középpontjába kerül.
Lépj be egy világba, ahol soha nem tudhatod, mi vár a következő fa mögött!


Vik Flames - A Mocsár-trilógia

Értékelés:
5/5

Troy a mai fiatalok átlagos életét éli, miközben egy kanapén fekszik, egy kart nyomogat és katona valamilyen konzoljátékban, de a szemetet nehezére esik levinni. Munkája is csak egy fél van, ahová apuci nyomta be. Ez neki teljesen megfelel és elégedettnek érzi magát, amíg egy napon, a trükkös apjának köszönhetően, a Louisiana-i mocsárban találja magát és kezdetben egyedül van, mint az ujja. Még be is próbálkozik a kar nyomogatásával, hátha csak elbambult játék közben, de egy aligátor igen hamar a tudomására hozza, hogy nem álmodik. Az első részben arra derül fény, hogy Troy mégiscsak megállja a helyét a mocsárban. A második rész, ami az első folytatása, nem különálló rész, Troy anyja, Catherine a férjét és a fiát próbálja megtalálni, de ebben a részben ő kapta meg Bo-t segítségül, aminek az elején kifejezetten nem örült, de aztán egész jól összemelegedtek. A harmadik rész is karba öltve követi a másodikat, ahol Bo a fiatalokat boldogítja, miközben versenyt futnak az idővel, hogy megmentsék az Egyesült Államokat. Nem lőném le a poént. Egy fejlődéstörténetnek is nevezhetjük a kalandos utat, amit Troy bejár, hogy felnőtté váljon végül. Férfivá. Vagy mégsem?
A cselekmény szövevényes, de nem nehezen követhető. Ötletes fordulatok vannak benne. Igazán tetszettek a megoldások egy-egy szituációra.
Habár Karolin volt a magyar lány, nekem mégis az idegeimre ment. Kedvencem Bo lett természetesen, a beszédstílusa és a személyiségének megformálása igazán magával ragadott.
Recenziós példányként került hozzám, amúgy lehet nem talál meg, de semmiképpen nem bántam meg.
Hogyan sikerül, vagy sikerül-e egyáltalán Troynak megmenteni az Á? Kiderül a könyvből.
Ajánlom, minden zsáner kedvelőjének és annak, akit érdekel egy jellegtelen fiúcska férfivá változása.

Idézet a könyvből

„Az elmúlt napokban már kezdte látni ennek a jeleit, de ez volt az a pillanat…ez volt az a tekintet a szemében, amikor valaki kitör a biztonság adta burokból, kezébe veszi a dolgokat és nekilendül az ismeretlennek.”

Azóta, 2022 decemberében megjelent a szerző új, dupla könyve. A Mellőzöttek meséi 6 novellát tartalmaz, amik a Mocsár-szereplőinek a történeteit mesélik el. A könyv másik oldala pedig a RE:SET c. regény, ami azt a kérdést feszegeti, hogy mi lenne, ha újrakezdhetnénk életünket.”

Szerzői oldal: Vik Flames |

2023. január 28., szombat

Fodor Ferenc: Út a végtelenbe - ("Legyen az egész életünk olyan kaland, amilyet megálmodtunk magunknak!")

Hálásan köszönöm a szerzőnek, Fodor Ferencnek, hogy bizalmat szavazott nekem, és elolvashattam Út a végtelenbe című önéletrajzi regényét. A Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak pedig köszönöm, hogy elmondhatom a véleményemet az olvasottakról.

Fodor Ferenc
Út a végtelenbe


Fülszöveg

Vajon mi késztet valakit arra, hogy elhagyja hazáját és nekivágjon az ismeretlennek? Hősünk huszonnégy évesen kerül az egzotikus Afrikába, ahol hosszú éveket tölt el. De kalandvágya nem hagyja nyugodni. Húszéves afrikai tartózkodása után harmadmagával útra kél, hogy meghódítsa az óceánokat. A hosszú hajóút jó alkalom arra, hogy útitársainak meséljen, felidézze izgalmas múltjának epizódjait. Ám a kötetből nemcsak a múlt eseményeit ismerhetjük meg, hanem az utazás során átélt élményeket is, melyek bővelkednek kalandokban, romantikában, tragédiákban. A stílus magával ragadó, úgy érezzük, mi is részesei vagyunk az utazásnak. Gyönyörűbbnél gyönyörűbb helyeken kötünk ki, megismerhetjük a Karib-szigetek egzotikus világát és kultúráját. Ez a könyv maga az élet, mely kihívásokkal és kalandokkal teli, megtörtént eseményeken alapul.

Véleményem
5/5

Erre a könyvre nem lehet kevesebb csillagot adni. Egyik ámulatból a másikba estem, hogy mennyi kaland fér egy emberéletbe, és mennyire izgalmas egy életen át az álmunknak élni, behajózni az óceánt, a Karib-tengeren hánykolódni, és egy iránytűvel a kezünkben, a sötétségben navigálni a végtelen vizeken.

Ferenc egy fáradhatatlan mesélő. Szívből, az emlékeiből ad nekünk nagyon sokat, és mindezt úgy, hogy szinte filmként pereg előttünk minden kalandja. Csak egy koktél hiányzik a kezünkből, hogy odaülhessünk mellé, és hallgassuk a rengeteg történetet, amit a világnak – nekünk – szánt.

Vannak azok az emberek, akiknek nem szabad magukban tartaniuk az emlékeiket, mert túlságosan színesek és azonnal magukkal ragadják az embert. Széles szókincs, remek kifejezőkészség jellemzi a könyvet, a sorok gördülékenyen folynak a szemünk előtt. Nem tudtam, hol hagyjam abba, amikor félbe kellett szakítanom az olvasást egyéb külső tényezők miatt, és siettem, hogy újra felvegyem a fonalat.

A könyv nem csupán egy útinapló vagy emléktár. Sokkal többet kapunk tőle, ugyanis Ferenc a kalandok mellett érdekes, az adott helyszínnel, tájjal kapcsolatos információkat ad át, beleszőve a történelmet, így eléri, hogy azonnal útra keljünk, és meglátogassuk ezeket a helyeket.

Barátok, szerelmek, útitársak kísérik Ferencet az állomásain, és mindenhol ismerősökbe botlik. Csodálatos lehet, ha az emberhez szinte a világ összes pontján szól valaki egy jó szót, mert egy hónapokig tartó utazás során sokat jelenthet egy-egy véletlen találkozó.

Nagyon örülök neki, hogy részese lehettem a kalandoknak, és titkon remélem, hogy amit Ferenc az utolsó bekezdésben kijelentett, valóra válik majd.

2023. január 26., csütörtök

Eve Red: Félelem és vágy "Ez a kiegészítő novella betekintést enged az olvasóknak abba, hogy megismerje Mark és Dasha életét Nastya születése után, és felkészíti az olvasót a következő részhez."

Szeretném megköszönni Eve Red írónőnek, hogy lehetőséget biztosított elolvasni a Félelem és vágy című könyvéhez készült novellát. Ez a rövid történet bemutatja azt, hogy az esküvő után sem unalmas az élet, sőt kicsit visszacsöppenhetünk a kedvenceink világába.

Eve Red:
Félelem és vágy
A novella

Tartalom:

Mark és Dasha idilli életét Nastya születése koronázza meg, azonban a fenyegetések egyre durvábbak, nem hagynak nekik felhőtlen boldogságot.

Véleményem:
5/4,5

Most egy novellát olvastam, ami ugyan a rövidségéről híres, mégis úgy érzem, hogy Eve Red írónő Félelem és vágy című regénye így teljes. A novella ott folytatódik, ahol a történet véget ért.
Meg kell mondanom, hogy már itt látom azt, hogy az írónő fejlődik a regényhez képest. Az akarás és a tanulási szándék mutatkozik nála.
Ez a rövid történet tele van izgalmakkal és fordulatokkal. Tud meglepetést okozni az olvasó számára. Hisz igazán csak most kezdődik el Dasha és Mark története, mint egy család.
De felbukkannak benne a régi szereplők is. Van, aki csak egy kisebb szerepet kapva, de olyan is, aki kicsivel nagyobb jelentőséggel bír.
A cím ehhez passzol szerintem a legjobban. Mert ez tükrözi leginkább a két szó jelentését.
Aki olvasta már a könyvet, az a novellát se hagyja ki. Amíg a folytatás nem kerül ki a piacra, addig is a kedvencek velünk maradhatnak egy rövid történet elejéig.

Eve Red hivatalos oldala
Red Zone Kiadó

2023. január 25., szerda

Leslie Potter: Az alagút csillagai " Egy családtörténet, amely megmutatja mennyire erős is az ember, a sok nehézség ellenére, és milyen akkor, amikor mindent felad"

Szeretném megköszönni Leslie Potter írónőnek és a Magyar Szerzők Könyvei Magazin vezetőségének, hogy lehetőségem volt elolvasni Leslie Potter: Az alagút csillagai című regényét. Meg kell mondanom, hogy olyan volt, mintha egy igaz történetet olvastam volna, sokszor a szívem is összeszorult.

Leslie Potter:
Az alagút csillagai

Tartalom:

Leslie Potter modern romantikája könnyfakasztó történet két fájdalmas szerelem útjáról.

Az egykor boldog házasságban élő Dina és Gareth kapcsolata – a nő családjának ármánykodása miatt – zátonyra fut. A válást követően Garethre ismét rátalál a szerelem Sylvie személyében. Noha a lánnyal ismerték már egymást, csak az újbóli találkozás révén kapnak esélyt a közös életre. A sors azonban kegyetlen akadályokat állít a két, boldogságra vágyó szerelmes elé. Megrendítő, ahogy Sylvie és Gareth együtt néznek szembe a nehézségekkel, sőt még a fenyegető halállal is…

Véleményem:
5/4,5

Ez a történet nagyon meg tudja viselni az embert a mondandója miatt. Egy olyan családot mutat be, akinek az élete tele van nehézségekkel. Bemutatja, hogy a titkok és a hazugságok vagy egyes betegségek mennyire tehetik tönkre a kapcsolatokat.
Az írónő karakterei nagyon élethűek. A könyv maga fordulatos, izgalmas. Gyorsan olvasható, érdekes. A társadalmi problémákat a valóságnak megfelelően mutatja be.

Gareth és Sylvie története minden olvasó szívét megérinti majd. Nekem többször is könnyeket csalt a szemembe.
De ami a legjobban tetszett nekem, hogy szépen fel volt építve. Látni, hogy egyes részeknél az írónő alapos kutatómunkát végzett, illetve segítséget kért.

Komolyan bajban vagyok, mert annyi mindent lehetne írni erről a történetről, de félek, túl spoileres lenne.
Ez volt az első könyvem az írónőtől, de semmiképpen sem az utolsó.
Nehéz besorolni számomra a sima romantikába ezt a kötetet, inkább a romantikus dráma illik rá a legjobban. Nem igazán szeretem ezt a műfajt, mert engem ezek nagyon maguk alá tudnak gyűrni, és napokig melankolikus hangulatban vagyok.
Ezért is van az, hogy sokáig olvastam és dolgoztam fel az olvasottakat. Azon kívül, hogy szórakoztató volt, elég nagy hangsúlyt fektetett a mondanivalóra. De ami nagyon érdekes ezzel kapcsolatban, hogy mindenki mást von le olvasás után a történetről, mertszámtalan üzenete van.
Bemutatja a harcokat, amivel egy átlagember nap mint nap szembenéz.
Megmutatja, mennyi erő is lakozik bennünk. Az is kiderül belőle, hogy miért éri meg küzdeni. Hol van az a pont, amikor már nincs remény. Megmutatja, mennyit bír ki egy ember.

Leslie Potter hivatalos oldala

Álomgyár Kiadó

2023. január 21., szombat

Interjú Gutási Gáborral, a Meskete meseportál alapítójával - ("Álmodtam egy nagyot...")

A Mesesarok rovatba ez alkalommal nem egy könyvismertetőt hoztam. Gutási Gáborral már korábban megismerkedhettünk megjelent mesekönyve kapcsán, azonban most egy különleges projektről beszélgettünk, ami egyedülálló a mesekönyves közösségi portálok között.


Kedves Gábor, mutasd be nekünk pár szóval a meskete.hu-t! Mit talál az olvasó, ha a linkre kattint?

A meskete.hu kíván lenni az első magyar (bár nem ismerek nemzetközi példát sem) közösségi meseíró portál, ahol elsősorban hazai amatőr és profi meseírók kapnak megjelenési felületet és ingyenes publikálási lehetőséget.

Saját nyilvános meseírói adatlapjukon bemutatkozhatnak, képet tölthetnek fel, díjaikról, megjelent könyveikről is beszámolhatnak, elérhetőségeiket, közösségi linkjeiket, weboldalukat és webáruházukat is népszerűsíthetik.

Meséiket és gyerekeknek szóló verseiket különböző kategóriákba sorolva, korcsoport szerint oszthatják meg és egy meseíró közösség részévé válhatnak, ahol – csúnyán fogalmazva, de – a kereslet és a kínálat egymásra talál.

Az oldal fő témája ugyanis a mese, és nem titkolt célom, hogy a Google keresőjében előkelő helyet szerezzek majd a portállal, és ha valaki mesére keres, az nálunk kössön ki és megtalálja gyermeke számára a tökéletes mesét.

Mi ihlette a megszületését? Miért gondoltad, hogy szükség van egy ilyen platformra?

Az egész történet még tavaly indult, amikor én magam is kiadtam egy mesekönyvet, Gabi-Csabi kalandjai: A nyaralás címen. Miközben írtam és a könyv magánkiadásán dolgoztam, a mesekönyv-kiadás számos szereplőjével ismerkedtem meg és kötöttem barátságot. A meseírókkal történő beszélgetésem során pedig feltűnt, hogy szinte mindenki hiányolt olyan megjelenési lehetőséget, amely ingyenes és sok emberhez eljutna.

Ekkor már régóta blogoltam saját apukás blogomban, ahol sok apukás történet mellett két mesémet is megosztottam az olvasókkal. A statisztikai adatok pedig meglepően azt mutatták, hogy – annak ellenére, hogy a blogom nem mese témájú volt – a keresőből nagyon sokan találtak az oldalamra a meséim kapcsán.

Én magam már közel 15 éve webfejlesztőként és vállalkozóként dolgozom, így adta magát a dolog, hogy kedvezzek az íróknak, miközben az olvasóközösséget is kiszolgáljam valahogy. Ekkor álmodtam egy nagyot, és a kezdetben „ingyen mese” projektnév alatt futó munkám végül a meskete.hu meseportálban öltött végleges alakot.

Milyen visszajelzéseket kaptok?

Amikor a célközönséget határoztam meg, elsősorban anyukákat, nagymamákat és óvodai pedagógusokat képzeltem el a látogatóink között, de a visszajelzések alapján apukák és iskolai tanárok is szép számmal az olvasók és írók között vannak.

Örömmel tölt el, hogy már több osztály is részt vesz a meseíró pályázaton, amit hirdettünk, és a tanárok töltik fel a diákok által írt műveket.

Már voltak meseíróink, akik arról számoltak be, hogy új olvasókat, követőket és rajongói visszajelzéseket kaptak olyanoktól, akik a Meskete portálon találtak rájuk.

A statisztikai adataink is szépen alakulnak, havi szinten már sok ezer oldalletöltésünk van, regisztrált tagjaink száma bármelyik pillanatban elérheti az 1500-at, a feltöltött, olvasható mesék száma pedig most lépte túl a bűvös 1000-et, de 150 hangos mese is található az oldalon. A közel 300 szerzői adatlapot már több, mint 10.000 alkalommal megtekintették, és pont ma értük el a 70.000 meseolvasást. Úgy érzem, ezek a számok egy pár hónapos hobbiprojekthez képest, amely mögött nem állnak milliárdos médiabirodalmak, igazán jónak mondhatók.


Kik és hogyan jelentkezhetnek? Vannak feltételek?

A meseíró pályázatunkra természetesen bárki jelentkezhet, aki szeret mesét írni, akármilyen szinten is írjon. Egy számít; a mese szeretete. A feltételek igen „lazának” mondhatók, hiszen csak egy díjmentes regisztrációra van szükség, majd a szerzői adatlap kitöltésére, ezután már tölthető is fel a mese.

Szeretnénk, ha a kiadott könyvben minél több magyar nyelven író szerző helyet kapna, ezért egy szerző maximum három meséjével kaphat majd helyet a könyvben akkor is, ha többel pályázott és ért el érdemes helyezést a szavazáson. A könyvbe kerülés egyik feltétele ugyanis, hogy az olvasók „kedveljék” a művet. Természetesen a végleges sorrendbe a kiadás előtt mi, az oldal üzemeltetői is beleszólhatunk és az arra nem érdemes, csalással szavazatokhoz jutó mesét nem kötelességünk megjelentetni.

A pályázat végén, március elsejétől indul el a szavazás, amelyre külön kampányt fogunk indítani, hogy szavazásra ösztönözzük az olvasóinkat. Terveink szerint a szavazás eredménye nyáron már publikus lesz, és külön-külön szerződünk a szerzőkkel, akik bekerülnek a könyvbe. Célunk, hogy a kiadott mesekönyv már karácsonykor sok-sok karácsonyfa alatt ott lehessen és sok meseolvasó gyereket tegyenek még idén boldoggá ezek a mesék.

Hány szerző meséivel találkozhatunk az oldalon?

Most olyan 260 szerzői fiók van az oldalon, de nem mindenki töltött fel még mesét. A legtöbb mesét Erdős Sándor töltötte fel (84 mese), őt Gani Zsuzsanna követi 65 mesével, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig jelenleg Fodor Gyöngyi kerülne a feltöltött 48 meséjével. Összesen a portálon már több mint 1000 mese található, amelyből 150-et a szerzője vagy más valaki fel is olvasott. A többi mese is meghallgatható egy robotizált hangfelolvasó segítségével, amit az oldalba beépítettünk, de nyilván nem tudja azt az élményt nyújtani, mint amit valós mesélő ember olvas fel.

Ahogy már említettem, nemcsak írók, hanem tanárok és kisebb csapatok is összeálltak egy-egy írói profil alatt, hogy többük művét együtt publikálják. Örömmel veszünk minden ilyen kezdeményezést is a tanárok és a baráti társaságok részéről. Szerencsére egyre több bloggerhez, hobbiíróhoz, amatőr szerzőhöz és profi, mesekönyvet már kiadott hivatásos íróhoz is eljut az oldalunk híre, és reményeink szerint ez a szám megsokszorozódhat. Titkon reménykedem benne, hogy a hazai neves írók is előbb-utóbb csatlakoznak az oldalunkhoz, hiszen még rengeteget fogunk fejleszteni rajta, amivel nem csak a kezdők, de a tapasztalt írók igényeit is szeretnénk kielégíteni.

Mit gondolsz arról, hogy a gyerekek mellett a felnőtteknek is szükségük van a mesékre?

A mese az örök. Nem csak nézni, de olvasni is érdemes őket az életünk több szakaszában is. Jelen van a gyerekkorban, amikor még ártatlan, naiv szemmel és kíváncsi fülekkel hallgatjuk, majd néhányunkat elkísér a tinédzserkorban is, hogy végül szülőként újra visszatérjen, amikor gyermekeinknek olvasunk esti mesét. Végül nagyszülőként unokáinkat tesszük vele boldoggá, s közben egy kicsit mi is újra gyermekekké válunk és elhisszük, hogy a világon minden lehetséges.

Legalábbis szerintem jó volna, ha így lenne. A valóságban azonban tudjuk, hogy a legtöbb szülőnek a napi gondjai, a munka vagy éppen a saját elfoglaltsága és hobbija miatt már nincs ideje a mesékre. Egyszerűbbnek tartják az okostelefont, tabletet vagy a játékkonzolt odaadni a gyerekek kezébe (sajnos már pár éves korban is) és szűretlen, sokszor káros tartalmakkal bombázzák őket.


Mik a további terveitek?

A meskete.hu egy olyan biztonságos rendszer szeretne lenni, ahol a gyerekeket egy meghitt környezet várja, kedves történetekkel. Éppen ezért tervezzük a mobil és tablet applikációs, gyerekeknek szánt verziót is, hogy a modern korunk körülményeihez igazodva, ezeken az eszközökön is megtalálhatóak és meghallgathatók lehessenek.

Már most elérhető a mesék pdf-fájlban történő letöltése, így könnyedén kinyomtathatók otthon is a történetek és versek, de tervezzük prémium funkciók bevezetését is, amelyben olyan szolgáltatások is elérhetőek, mint az e-mailben küldött esti mese, a saját mese e-book készítése a feltöltött mesékből, a saját digitális hangoskönyv összeállítása egy lejátszási listában vagy éppen a reklámmentes oldalmegtekintés.

Szerzőink számára is számos funkcióval készülünk és számukra is tervezünk prémium elemeket beépíteni. A szerzők oldalán „Hívj megy egy kávéra” gombot, hírfolyamot, eseménybejelentőt (pl. könyvbemutató) és kiemelt előre sorolásokat fogunk kínálni, de jelen lehetnek könyveikkel az oldalunk készülő saját webáruházában is.

Szeretném, ha egy külön blokkban szülői fórum is beindulhatna és egy helyen megyékre szűrhetően gyerekprogramokat is listázhatnánk. Emellett mesekönyveket, játékokat és más, gyerekeknek és szülőknek szóló árucikkeket is szeretnénk majd a saját webshopunkban árusítani a látogatóink számára. De tervezem egy digitális diavetítő rész kidolgozását is. Egyelőre azonban ezek még csak tervek, és sok mindenhez majd bevételre vagy tőkére is szükségünk lesz.

Bízom benne, hogy fényes jövő áll az oldalunk előtt, és egyike lehetünk Magyarország vezető lapjainak, amelyet majd minden mesekedvelő ismerni és látogatni fog.

Köszönjük szépen a lehetőséget! :)

Nagyon szépen köszönöm a beszélgetést!