2022. április 28., csütörtök

A. J. Avans: Szenvedélyek viharában (Szenvedélyek viharában I.) " Egy szenvedélyes szerelmi történet, amely tele van fájdalommal, elkeseredéssel és bizalmatlansággal. Vajon a hőseinknek sikerül legyőzni a félelmeiket és az akadályokat? "

Most egy recenziós könyvről szeretnék véleményt hozni nektek, amely tele van szenvedéllyel, bánattal, küzdelemmel. Szeretném megköszönni a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy olvashattam A. J. Avans: Szenvedélyek viharában c. regényét, amely két fiatal nehéz és küzdelmes életéről szól. Ez a könyv megmutatja az érzelmeken túl azt is, mire képes sokszor az emberi butaság és áskálódás.


A. J. Avans: Szenvedélyek viharában
(Szenvedélyek viharában 1.)

Tartalom:

Elena, egy fiatal és törtető énekesnő, aki egy csapásra híressé vált. Nem csak a siker árnyoldalaival, de a benne tomboló démonokkal is meg kell küzdenie. Miközben különböző emberek vetik ki rá a hálóikat a haszon érdekében. Bár kislány, de helyt kell állnia az élet színpadán.

Sterling, a rock fenegyereke. Aki semmibe sem veszi a nőket, csupán használati tárgyként tekint az összesre, míg nem belefut Elenába. A vágy, és a szenvedély olyan erősen vonzza őket a másik felé, hogy érzik ebből nincs menekvés, bármennyire is tiltakoznak ellene.

A két fiatalnak meg kell küzdenie a zeneipar buktatóival, és árnyoldalaival. Miközben az életüket a drogok és az alkoholfüggőség keseríti meg.

Vajon megismerik az igaz szerelmet, miközben állandóan belekúszik a múlt kísértete a jelenbe? Vajon mire képes egy kétségbeesett ember, ha összecsapnak a hullámok a feje felett, és meg kell védenie azt, ami az övé?

Vajon mikor beszélünk szenvedélyről, és mikor szerelemről?

Véleményem:
5/4

Most volt szerencsém egy olyan regényt elolvasni, amely sok olyan problémát boncolgat, amelyekkel a mai világban is rengeteg ember küzd pl.: alkoholfüggőség, drog, gyász stb. De ezen kívül foglalkozik azzal a témával is, hogy milyen híresnek lenni, ennek milyen előnyei, illetve hátrányai vannak. Ezek magukban sem egy egyszerű témák, de az írónő nem állt meg itt, hanem a nemi erőszak és a abortusz témáját is beleszőtte a történetbe. Ez nem is lett volna rossz akkor, ha mindent ki tudott volna szépen fejteni. Az alaptörténet ötlete nagyon jó, és tetszett is. Csak bennem kicsit túlzsúfolt érzéseket keltett. Mivel tudom, hogy ez a sorozat 3 részesre lett tervezve, szépen el lehetett volna osztani ezeket, és nem egy kötetbe belekényszeríteni mindent, ami csak belefér.

Az alaptörténetről pár szó:

Adott egy fiatal, alig felnőtt nő, akinek a gyermekkora is már küzdelmekkel volt tele, mert nővére árnyékában élt, aki egy híres énekesnő. Aztán később, 16 éves korában édesanyja átadta nevelését egy férfinak, aki a menedzsere lett, mivel a lány is énekes és zongoraművész. De amint betöltötte a tizennyolcat, minden megváltozott közte és a menedzsere közt, mert a férfi elkezdte őt zaklatni, és megpróbálta megerőszakolni a lányt. Ő vezette be Elenát a drogok világába is, hogy „ellazuljon”.

Adott egy fiatal, 30-as évei elején járó férfi, akivel a sors nem volt kegyes. Ő Sterling, akinek az édesapja is híres rocksztár, nem csak ő maga. A két férfi közt a viszony nem olyan, mint amilyennek lennie kellene apa és fia között. Emellett Sterling magát bünteti egy tíz évvel ezelőtti baleset miatt, amiről nem is ő tehet. Az alkoholhoz nyúl gyászában, mert nem egy, hanem két olyan embert is elveszített, akik nagyon fontosak voltak számára.

Ez lenne röviden az alaptörténet. Itt is láthatjuk azt, hogy egyik főszereplőnek sincs könnyű élete. Ez adja a könyv alapkonfliktusát, és ezzel hívja fel magára a figyelmet.

Emellett a két fiatal megismerkedésének története is tetszett, ami már a történet fő szála. De be kell vallanom, hogy nem tetszett az, hogy a történetben sok dologba csak belekap az írónő, viszont nem fejti ki kellően részletességgel. Bízom benne, hogy egyes részekre a következő kötetekben kitér majd. Szerintem van még hová fejlődnie, de egy első könyves kezdésnek nagyon is jó ez a történet.

Vannak benne olyan karakterek, akik szerethetőek. Megírom nektek őszintén, engem Elena karaktere irritált néha. Az tény, hogy nagyon fiatal és sztár, de nem kellene úgy viselkednie mint egy gyereknek. Nem tudom, lehet, hogy velem van a baj, de szerintem, aki híres és fiatal, az nem azt jelenti, hogy kényes is és úgy viselkedik, ahogy ő a könyvben. Néha voltak dühkitörések, amiket még meg is értek, sőt a makacs természetét is, de azt, hogy minden miatt ok nélkül kötekedjen, bántson és mindenen megsértődjön, azt nem. Az szerintem nem hírességhez méltó. Viszont Sterling heves természete, kicsit más. Mert ő próbál küzdeni, sokszor kettőjük miatt is, és vannak pontok, amikor elveszíti a fejét, és a türelmét. Belefárad abba, hogy csak neki kell bizonyítani azért, mert Elena bizonytalan. Bár a könyv közepe, és vége felé láttam fejlődést a lány karakterét illetően.

Aztán ott volt Pati, aki Sterling bandájának a tagja, és szerelmes a férfiba, ezért mindig megpróbál keresztbe tenni neki. Hazudik neki, és elválasztja őt attól a nőtől, akit életében másodszor a világon a legjobban szeret. Hogy ez sikerül-e neki, az a történetből kiderül. Sterling mellett a kedvenc szereplőm Steve és a felesége voltak, akik mindig kiálltak Sterling mellett. És ez nagyon tetszett. Talán ők voltak hárman, akik a legközelebb kerültek hozzám.

Szóval a történet élvezhető, annak ellenére, hogy vannak hiányosságai, és néha már-már szinte szappanoperába illő jelenetek is találhatók benne. Viszont azt látni a történeten és annak alakulásán, hogy az írónő rengeteget fejlődött a regény elkészítése alatt. Csak azt sajnálom, hogy egyes részekbe belekezdett és nem fejezte be, mintha nem lenne biztos magában, hogy az kell oda, és ezeket mégis bennhagyta. Vagy csak megemlít egy-egy tényt, és nem bontja ki.

Sajnos emiatt nem tudok öt csillagot adni, ezért kapott rá 4-et. És őszintén mondom, kíváncsi vagyok, hogyan alakul Sterling és Elena élete a végkifejlet után. Mi lett velük? Hogy oldottak meg bizonyos problémákat? Vajon Particia ármánykodásai sikerrel jártak? Szerintem ez kiderül a folytatásból.

Ezt a könyvet azoknak tudnám ajánlani, akik szeretik a romantikus-erotikus könyveket, nem riadnak meg a nagy korkülönbségtől, és nem zavarják őket a drámai, már-már szappanoperába illő jelenetek. Kíváncsian várom a folytatást, mert valahogy a végére nagyon megszerettem a karaktereket. Nem szívesen engedném el őket.
Köszönöm, hogy olvashattam.

Cornelie C. G.: Bármi megtörténhet " Érezted már úgy, hogy jó lenne, ha máshol ébrednél fel? Mi tennél, ha ez nem csak egy vágy lenne hanem meg is történne veled? "

Köszönöm szépen az írónőnek Cornelie C. G.-nek, hogy meglepett ezzel a könyvvel, és ezzel lehetőséget biztosított nekem arra, hogy olvashassam.

Cornelie C. G.: Bármi megtörténhet

Tartalom:

Egy ​talpraesett, fiatal nő, egy fájdalmas csalódás és a megcsillanó remény egy új kezdetre.
Emily Joyce Montel San Francisco egy kellemes negyedében él szabadelvű festő barátjával. Az irigylésre méltó, fényűző élete csupán a látszat, jó ideje szabadulni akar a kilátástalan, érzelmileg kiüresedett kapcsolatból. Utolsónak szánt közös programjuk azonban balul sül el, a Golden Gate hídon átkelve autójuk balesetet szenved, és a vízbe zuhan.
Millie egy különös faluban ébred, egyedül. Az ott élők kedvesen fogadják, de a történtekre
ők sem tudnak magyarázattal szolgálni. Ahogy a maradni kényszerülő lány megismeri a
közösség múltját, mindennapjait, egy sor kérdés merül fel benne.
Hová tart a világ? Melyek az igazán fontos, mindenáron megőrizendő értékek? És főként
mit tegyen, ha soha nem térhet vissza a korábbi életébe?
Vajon teljesül a vágya? Megtalálja a szerelmet egy olyan társ oldalán, aki igazán figyel rá, és nem bonyolódik lépten-nyomon más kapcsolatokba?
Cornelie C. G. ezúttal egy olyan világba vezeti az olvasóit, ahol minden megtörténhet, és
meg is történik. Még az akadályokkal dacoló szerelem is.

Véleményem:
5/4

Nem is tudom, hogy hol kezdjem. Ez volt az első könyvem az írónőtől, bár bevallom, egyik könyve már régóta ott lapul a polcomon, de valami miatt féltem eddig a kezembe venni. Ennek ellenére nem bántam meg, hogy elolvastam ezt a regényét, mert nagyon is élveztem. Számomra a misztikus romantikus történetek egészen új oldalát mutatta meg ez a könyv. Érdekes volt arról olvasni, hogy az írónő, milyen furfangos módon állította párhuzamos síkra időket: a múltat, jelent és jövőt. A történetben minden szükséges elem benne van egy ígéretes regényhez.

Történet az én szememmel:

Adott egy nő, aki szeretné elhagyni a párját, mert már nagyon sok fájdalmat okozott neki az évek során. Ezért úgy határoz, hogy egyszer még elmegy a férfival a szüleihez egy partira, de ekkor történik valami, és jön egy földrengés, ami megváltoztatja a nő életét.

Millie egy csónakban tér magához, miközben érezi magán a nap melegét, de a szemét nem tudja kinyitni, egyszer csak érzékeli azt, hogy valaki kiemeli onnan. Egy idősebb férfit lát meg. Nem érti, hogyan lehetséges ez, hiszen az előbb még egy autóban ült, most pedig azt sem tudja, hol van, és hogyan került a csónakba. De vajon hol van a barátja? És hová került ő? Egyszer a távolból meglát még egy férfit futva közeledni az ő és az idős férfi irányába. Hallja, hogy a fiatalabb Liamnak nevezi a férfit, aki a karjában tartja, és azt is hallja, hogy Liam a másik férfit Michaelnek szólítja, és megkéri, hogy vegye át tőle a nőt. Itt Millie-t újra beszippantja a sötétség. Amikor ismét magához tér, egy ágyon fekszik, és körülötte ott áll a két ismeretlen, akik bemutatkoznak neki. Millie az idősebb férfit kedvesnek és közvetlennek, míg a fiatalabbat beképzeltnek találja elsőre. De vajon az első benyomása az igaz? Ez a későbbiek során kiderül. Liamnak vannak érdekes elméletei, hogyan is kerülhetett hozzájuk a lány. Elmeséltették vele, hogy mire emlékszik, és hogy mi történt vele.

A történet számomra azért is volt érdekes, mert semmiben nem lehettem biztos. Nem tudhattam egészen az utolsó lapig, hogy mi a valóság, és mi az álom, sőt még az utolsó lapon sem derült fény az igazságra. Arra, hogy Millie valóban ott volt-e, vagy csak álmodta az egészet. Hogyan és mikor került kórházba? Ki segített neki? Hogy kerül oda Michael, és miért nem ismeri meg őt? Sok olyan kérdés merült fel bennem, amikre nem kaptam választ. A könyv folytatásért kiállt.

Attól függetlenül, hogy tetszett a könyv, találtam benne hiányosságokat is. Ilyen volt egy-két helyzet összecsapása. Nem minden karakter került egyformán kidolgozásra, mintha az írónő úgy írta volna bele, ahogy az eszébe jutott. Voltak olyan dolgok, amikről szívesen olvastam volna még, ilyen volt Village, a Birodalom és a többi falu. Szívesen megismertem volna még azt a rengeteg miértet. Kíváncsi lettem volna, hogy milyen rendesen a Birodalomban élni, nem csak úgy, ahogy Michael mesélt róla.

De ami tetszett, hogy a régi és az új idők, sőt még a jövő is egybe volt vonva. Mintha az írónő kiemelte volna azt, ami régen jó volt, összegyúrta volna azzal, ami volt, és jelenleg is van.

Bevallom, volt két kedvenc részem a könyvben. Az első ezek közül az esküvő volt. Érdekesnek találtam egy olyan esküvőről olvasni, aminek mintha saját különleges szövegezése lenne. Olyan érzésem volt kicsit, mintha egy hippi esküvő részese lettem volna. A másik kedvenc részem az volt, amikor Millie felébredt, és meglátta az orvosát Michaelt. Ott abban a pillanatban olyan érzésem támadt, mintha a lány mindent csak álmodott volna. De vajon tényleg csak álmodta?

Mint a legtöbb történetnél, ennél is akadtak kérdéseim. Íme néhány:

Hogyan került Millie egy párhuzamos világba? Az írónő melyik korról mintázta Village-t? Vajon tényleg létezik párhuzamos világ? A Birodalom hogyan alakult meg? Ott hogyan számolják az idő múlását? Hogy került Millie kórházba, és mennyi idő után ébredt fel? Mi az álom, és mi a valóság? Vajon az álom valóban csak egy álom? Hogy került Michael rajza Millie-hez egy másik világban?

Tudtad-e? Garajszki Rozika

A Tudtad-e? rovatban ismét egy olyan írónő oszt meg érdekes információkat magáról, aki egyszer már szerepelt benne, de azóta már 2 megjelent regény boldog anyukája. Ő nem más, mint Garajszki Rozika, akinek a Holnap Magazin gondozásában jelent meg mind a két regénye.
Regényei: Aminah 2021, Katica 2021.

Íme, 10 tény az írónőről: 

1.
Tudtad-e, hogy kislányként annyira szerettem olvasni, hogy a fagyipénzemből iratkoztam be a könyvtárba?

2.
Tudtad-e, hogy nemcsak regényeket, hanem novellákat és verseket is írok?

3.
Tudtad-e, hogy a fiatalkoromban írt írásaim elvesztek, és mikor visszatértem a versekhez, az elsővel mindjárt megnyertem a „Szárnyalj velünk” irodalmi pályázat felnőtt kategóriáját?

4.
Tudtad-e, hogy sokáig sehol nem mertem megmutatni az első regényem, sőt még sokáig a család előtt is titokban írtam? És azt, hogy ezt még mindig nem küldtem el kiadónak, mert azóta is csiszolgatom, és hogy két kötetes családregény lesz belőle?

5.
Tudtad-e, hogy az Aminah - A szokás hatalma egy 105 regényből álló pályázaton az első tízben végzett? És hogy a borítóján a srác képét az unokámról rajzolták?

6.
Tudtad-e, hogy a Katica - Nem mindig a paraszt a „paraszt” című regényem bár fikció, de a magyar valóságban játszódik? Akár veled is megtörténhetne!

7.
Tudtad-e, hogy már összesen hét regényem van megírva, most készül a nyolcadik?

8.
Tudtad-e, hogy antológiákban is jelentek meg novelláim?

9.
Tudtad-e, hogy jelenleg is van pályázaton egy regényem, amit egy blogger előtte olvasott, és nagyon tetszett neki?

Garajszki Rozika hivatalos oldala

2022. április 25., hétfő

Erica Anthony: Válassz engem! (Találj rám 2.) – („Amikor már azt hittem, hogy mindent tudok, jött egy nagy csavar, ami új irányba vitte a történetet.”)

 

Köszönöm szépen az írónőnek, Erica Anthony-nak, hogy elolvashattam a duológia második részét is, a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak pedig hálás vagyok, hogy megoszthatom a véleményemet a könyvről.

 Erica Anthony: Válassz engem
(Találj rám 2.)


Fülszöveg 

Választani. ​Szükséges?!
Két különböző férfi. Két különböző élet.

„Az életem forgatókönyvét írhatom én, vagy már minden egyes sora régen, élesen, visszavonhatatlanul bevésődött a lapok közé? Választhatom azt az életet, amit élni szeretnék, vagy a kitaposott ösvényen kell továbblépkednem?”

Erin Walsh hiába teszi fel a kérdést magának, tudja, a válasz csak a szívében keresendő. Ott, ahol annyi bánatot, elhallgatott titkot, oly sok szenvedélyt cipel magával.
Erin alig meri elhinni, hogy rátalált a szerelem Jake személyében, most mégis törékeny porcelánként óvja a szenvedélyüket, mert tudja, elég egy óvatlan pillanat, és minden apró darabokra hullhat a kezében.
Jake Valentini, a lázadó, jóképű szívtipró rátalál a szerelemre Erin mellett, de a sors élesen az életébe mar, amikor felbukkan Matt, és alaposan felbolygatja a szenvedély parazsát köztük.
Matt Foster, a karizmatikus és hihetetlenül megfontolt ügyvéd régóta érzelmeket táplál Erin iránt. Vajon figyelembe veszi, hogy a lány, aki a múltja egyik fontos szereplője volt egykoron, most Jake oldalán keresi a boldogságot, vagy minden szabályt felrúgva férkőzik egyre közelebb a lányhoz?
Két férfi, és egy előre eltervezett életút a család részéről.
Erin képes lesz megbirkózni az érzelmek viharával, miközben az élet malma szüntelenül őröl és zakatol a háttérben? A múlt veszélyes titkai tovább bonyolódnak, és fenyegetően tornyosulnak a szerelmesek fölé.
Erinnek választania kell Jake és a szenvedélyes, de titkokkal teli szerelem, vagy Matt és a biztosan elrendezett jövő közt.


Véleményem
5/5

A második kötet konkrétan ott folytatódott, ahol az első abbamaradt, és hihetetlen, de már az első oldalakon tudtam, hogy ezt a könyvet is fel fogom falni 1-2 nap alatt.

A szerző nem kegyelmez Erinnek, és bedobja Jake mellé Mattet, aki már régebb óta ismeri a lányt, és rögtön ki is derül, hogy nem közömbösek egymásnak. Kíváncsi voltam, hogy Erin kit választ, és szinte minden alkalommal éreztem a gyötrődést, amit ez a dilemma kiváltott belőle.

Jake és Matt szinte fej-fej mellett haladnak, és nincs olyan pont a regényben, ahol biztosan kimondhatjuk, hogy melyikük nyeri el Erint. Az utolsó oldalakon végül a szerző megkegyelmez nekünk, és a lányt végleg az egyik férfi mellé helyezi.

Amellett, hogy rengeteg dolog történik a regényben, jobban megismerjük Erin és Jake múltját, a családjaikat, így jobban betekinthetünk a mélységbe, és végre megértjük az egyes döntések okait. Nincs semmi kétség, az írónő mesterien keveri a kártyákat, és amikor már azt hisszük, hogy nem lehet más a végkifejlet, akkor fordít egy újabbat a történeten, és mi ott állunk tátott szájjal csodálkozva.

Erinnek nehéz kiszakadnia az apja által eltervezett sorsból, és bevallom, az édesapa volt számomra a legnegatívabb szereplő. Valahol megértettem a szándékait, de közben utáltam érte. A lánya nagyon sokat őrlődik miatta.

Ahogy a történet első része, ez a második is rendkívül izgalmas, olvasmányos és letehetetlen volt. Az írásmód gördülékeny, szerettem a párbeszédekben rejlő tüzet, a humort, a komolyságot. Mindenből akadt elég.

Nem utoljára olvastam el a könyvet, ezt biztosan tudom.

Erica Anthony hivatalos oldala

NewLine Kiadó

Tudtad-e? Tina Colt

A Tudtad-e? rovatunk folytatódik. Most egy olyan írónővel, akinek ugyan még nem olvastam a regényeit, de többen felhívták rá a figyelmem, hogy érdekesek és izgalmasak is egyben. Ez az írónő nem más, mint Tina Colt, aki írás mellett segíti a magyar szerzőket YouTube - csatornáján keresztül, ahol könyvajánlókat találhattok egy-egy regényhez.

Eddig megjelent regényei: Szerep/játék 2020, Egy fegyver két oldalán 2021, Hideg/fejjel 2021.

Na, jöhetnek akkor a tények az írónőről?

Tudtad-e?


1.
Tina Colt első történetét 8 évesen írta, és még mindig nem szereti a céklát.
2.
 Mindig sok dolgot végez egyszerre, de nap végén örül neki, hogy két füle van és nem szatyor.
3.
Minden élethelyzetben el tudja szavalni Zelk Zoltán: Ez aztán a vásárfia c. versét, akár álmából felkeltve is.
4.
 Három aranyérmet nyert sakkból, nem érti hogyan, mert utál sakkozni.
5.
 Imád sütni-főzni, már a vajas kenyere igazi remekmű.
6.
 Csak a hangja miatt nem lett énekes.

2022. április 22., péntek

Előolvasás: Lexie King: Ha összetörik a szív (Fekete szív I.) "Egy történet, amely összetöri a szíved és a lelkedet, de nem hagy remény és fény nélkül. Vagy mégis? "

Szeretném megköszönni Lexie King írónőnek, hogy megjelenés előtt megtisztelt a bizalmával, és elolvashattam Ha összetörik a szív (Fekete szív I.) című regényét, amely elég erős témákat boncolgat. Ilyen a drog, az alvilág, az alkoholizmus és a gyász. Ezt a könyvet azoknak ajánlom, akik szeretik a titkokkal teli történeteket, és olvasták Lexie King: Élet vár című legelső regényét.

Lexie King: Ha összetörik a szív
(Fekete szív I.)

Tartalom:

Letícia Hartmann vagyok, ez az én keserédes történetem.
Nem, nem egy Hamupipőke-történet. A főhős nem a szőke herceg, és a főhősnő sem éppen hercegnő. Egy haldokló és egy éhező egymásra találásának különleges története.
Ugye tudod, mi történik akkor, amikor beleszeretsz egy rosszfiúba?
Összetöri a szíved.
Ezután sosem leszel már ép, csak egyik szörnyű napról élsz a másikra, a magány lesz a leghűségesebb társad, és a szíved darabjai olyan élesre formálódnak az idő múlásával, hogy minden egyes lélegzetvételnél beléd fúródnak, hogy érezd a fájdalmat.
Azt a fájdalmat, amely elválaszthatatlanul ragaszkodik hozzád.
Rád tekeredik, mint egy anakonda az áldozatára, és addig szorít, amíg össze nem roppansz a nyomása alatt.
Sokszor felteszem magamnak a kérdést: Vajon az én történetem is úgy fog véget érni, mint a legtöbb tündérmese?
Boldogan élek, amíg meg nem halok?

Vélemény:
5/5

Nehéz írni erről a regényről most nekem, mivel nemrég fejeztem be, és még mindig a hatása alatt vagyok. De azt bátran merem állítani, hogy ez egész más, mint amit megszoktunk az írónőtől. Sötétebb, szókimondóbb, érzelmesebb. Olvasás közben nem csak a szereplők, de az olvasók szíve is összetörik. Letty és Cole története nem tündérmese. Nem egy rózsaszín vattapamacsba csomagolt, cukormázzal meghintett romantikus történet. Hanem maga a fájdalom, a gyötrelem. De vajon révbe érnek és megkapják a megérdemelt boldogságot? Vagy ez a történet akkor ér véget, mielőtt elkezdődhetett volna?
A könyv Cole Benett és Letty Hartman kapcsolatát mutatja be, amely tele van titkokkal, vágyakkal, álmokkal, harccal, fordulatokkal.
Annyi mindent tudnék nektek az ő kapcsolatukról mesélni, de nem tehetem meg, mert az tele lenne spoilerrel. De annyit elmondhatok, hogy ez a történet sem lesz tanulságtól mentes. Van mondanivalója. Mégpedig az, hogy a szívnek nem tudsz parancsolni, még akkor sem, ha összetört. Ez az egyik tanulsága a regénynek, a másik pedig az, hogy a szem a lélek tükre. Mert ha mélyen belenézel a másik ember szemébe, nemcsak az ő lelkét, hanem a sajátodat is láthatod benne. Úgy láthatod magad, amilyennek ő lát téged, minden hamis szó és érzés nélkül.
Ami engem a leginkább megfogott, hogy a főszereplő nőtől, Lettitől a mesék világa nem állt távol. Ezért ez a világ is nagy szerepet kapott benne. Megmutatta azt, hogy milyen az, amikor kemény, erős felnőtt nőként mesét nézel, amelyek tükröt állítanak eléd, hogy igen, ilyen is lehetne az életed, de a valóságban mégsem minden olyan, mint a mesékben. Nem mindig a szőke herceg az, aki a szívedhez közel kerül. De ez vajon mennyire rossz? Milyen is a szőke herceg? Vajon tényleg létezik? Ezek a gondolatok megfordulhatnak Letty fejében is Cole-lal kapcsolatban.
Rövid összefoglaló tőlem a történetről és pár kérdés.
Cole Benett egy férfi, akinek nem volt könnyű a gyermekkora, így felnőttként egy kemény motoros férfivá vált. Aki, bár tudja, kicsoda, mégis próbál megfelelni két legfontosabb embernek az életében. Egyik Joker, az alvilág egyik leghírhedtebb gyilkosa, a másik Letty, aki a szívének a Királynője. Akiért bármit megtenne, csak hogy biztonságban tudja.
Letícia Hartman egy boldog családban nevelkedett fiatal nő, akinek van két lánytestvére. Letty egyik legnagyobb hibája az, hogy mindig mindenhonnan elkésik. Így majdnem a keresztlányai keresztelőjéről is lemarad. A szüleivel nincs jó kapcsolata, főleg az apjával nem beszél évek óta.
Hogy miért? Mondhatnánk, hogy egy férfi miatt. De már gyermekkorában is voltak köztük súrlódások. Miért? Az a történetből kiderül.

Most pedig jöjjön pár kérdés.
Kicsoda Cole Benett valójában? Mi az álom és mi a valóság? Cole és Letty kapcsolata kiteljesedik valaha? Vagy sikerül továbblépniük és új életet kezdeni? Vajon Coltonnak milyen titka lehet? Ő tényleg az, akinek mondja magát, vagy valaki más? Sikerül Lettynek túltennie magát a történteken?
Van, amire megkapjuk a választ, de van olyan is, amelyre a következő részben derül csak fény.
Minden olyan olvasónak ajánlom, aki szereti a szenvedélyes, titkokkal, rosszfiúkkal teli regényeket. Aki nem riad vissza az alvilági történetektől sem, amelyekben nemcsak a kábítószer, a prostitúció van jelen, hanem más is. A regény olvasása előtt ajánlom mindenkinek elolvasni Lexie King: Élet vár című első történetét. Hogy miért? Azért, mert ez a két kötet kapcsolódik egymáshoz. Hogyan? Az maradjon titok. Ugyan egyedülálló kötetként is olvasható, de akkor az olvasóban egyre több kérdés merülne fel azzal kapcsolatban, hogy ki kicsoda. És a miértek száma is csak nő.
Még egyszer köszönöm a bizalmat Lexie King írónőnek és a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy megoszthatom a véleményem erről a nem mindennapi könyvről.

2022. április 20., szerda

Wattpadról a könyvesboltok polcaira! Victoria Miller – („Történet az íróvá válásról és az írás szeretetéről. Minden sikerülhet csak bátornak kell lennünk.”)

Rögös az útja egy-egy történetnek mire eléri végső formáját, a nyomtatásban való megjelenést. Mai írásomban Victoria Miller írónő történetét hoztam el nektek a Wattpadtól a boltokig.

Victoria életében az írás szeretete pár éve jelent meg. Felnőtt fejjel álmodott egy történetről, mely annyira átjárta lelke legmélyebb zugait, hogy nem tudott tőle szabadulni. Napról napra egyre jobban hajtotta a vágy, hogy papírra vesse gondolatait. Pedig az álombéli napig nem érdekelte az írás. Ideig óráig próbálta leküzdeni magában az érzést, hogy írjon, de szerencsére a történet utat tört magának.

Az első megírt alkotását nem találta túl jónak, így belevetette magát a tanulásba. Szinte mindent elolvasott, amiről úgy érezte, hogy hasznára válhat az íráskészség elsajátításában, mert nagyon vágyott úgy elmesélni egy történetet, ahogy ő azt megálmodta.

Telt múlt az idő, és szép lassan kialakult benne és körülötte minden. Nem ragadt le egyetlen zsánernél. Számára az a legfontosabb, hogy megérintse, átjárja, amiről írni szeretne. Történetei között megtalálható a sci-fi, a thriller és a romantikus írás is.

A Wattpadon való megjelenésre egyik kedves barátnője beszélte rá, aki szintén hobbi író. Ő bíztatta, hogy igenis mutassa meg magát egy nagyobb olvasóközönségnek. Victoria azonban így is nehezen szánta rá magát erre a nagy lépésre, mert még nem igazán volt biztos magában. Félt a csalódástól, a negatív, lehúzó kritikáktól. Ami valljuk be, nagyon tönkre tudja zúzni egy író álmait. Végül meghozta a döntést, és regisztrált a Wattpadra. A siker nem maradt el. Victoria történeteit nagyon megszerették az olvasók. Rengeteg pozitív megerősítést kapott. A sok idő és energia, amit az írásnak és a történeteinek szentelt meghozta gyümölcsét. Ekkor indult el igazán Victoria írói pályafutása.

Aztán egy évvel ezelőtt a sors összehozta a Könyvmentorokkal, akik felkarolták miután elolvasták az egyik történetét. Az Aurora című wattpados sztori teljesen elvarázsolta őket, ahogy az olvasókat is. Victoria szárnyalt a boldogságtól, mert ez az írása az egyik saját nagy kedvence is.

A történetről néhány szóban: egy ízig-vérig romantikus - részben történelmi és spirituális - történet, mely két idősíkon játszódik, kapcsolatba hozva egy mai és egy 18. századi szerelmespárt.

Érdekesség, hogy miután Victoria tárgyalni kezdett a kiadóval, a Könyvmentoroknak mégsem az Aurorára esett a választása. Nem ez a történet jelent meg először nyomtatásban, hanem A hibrid című sci-fi műfajban írt alkotása. Egy izgalmas és egyben nagyon elgondolkodtató regény az emberi fajról, az önpusztító életmódról, a gőgről és fennhéjázásról, ami sajnos az emberiség nagyrészét jellemzi.

Azonban Aurora történetére sem kell már sokat várniuk a kedves olvasóknak, mert idén zöld utat kapott a kiadótól. Nyáron nyomtatásban is megjelenik ez a nagyszerű romantikus történet. A Wattpad olvasók után szélesebb körben is bemutatkozik, biztos vagyok benne, hogy ugyanakkora sikerrel, mint a platformon.

Az írónőnek mai napig nagyon fontos mérföldkő a Wattpad. Innen indult igazán, itt tudta megmutatni, ami benne rejlik, és itt kapta az első visszajelzéseket is az olvasóktól. Egy normálisan megfogalmazott kritika, a sok pozitív visszajelzés nagyon fontos egy írónak. Legyen bár kezdő vagy haladó.

Nagyon köszönöm Victoriának, hogy megosztotta velem gondolatait, és elmesélte az íróvá válásának történetét. Biztos vagyok benne, hogy sok leendő íróra biztatóan hatnak a szavai és ezáltal erőt és bátorságot kapnak, hogy megmutassák alkotásaikat a nagyvilágnak.

Victoria Miller Facebook oldala

Victoria Miller Wattpad oldala 

2022. április 13., szerda

Olivia Brice: Újra élni és hinni "Egy olyan szerelem története ez, amely tele van titkokkal, vággyal, küzdelemmel és harccal. Harccal a boldogságért és a szerelemért."

A mostani értékelésemet egy nyereménykönyvről írom, ami nagyon tetszett, és el is gondolkodtatott. Sok olyan dolog volt a könyvben, ami megérintett, és ezáltal még inkább úgy éreztem, hogy nekem szól. Ez a könyv nem más, mint Olivia Brice: Újra élni és hinni. Ez a könyv nem csupán egy romantikus történet, hanem tele van meglepetéssel, akcióval és izgalommal.

Olivia Brice: Újra élni és hinni

Tartalom:

Nem ​hiszek a tündérmesékben, többé már nem!”A félig magyar, félig amerikai származású Elizabeth Hobbs megsebzett szívvel, de annál nagyobb álmokkal költözik Chicagóba. A múltban ért sérelmei miatt nehezen nyit a férfiak irányába; úgy érzi, soha többé nem akar szerelmes lenni. Ám a szerelmet nem lehet keresni, azt a végzet sodorja utunkba. Elizabeth első munkája egy őrületesen sármos labdarúgó útjának egyengetése, ám a focistával közös munkájuk nem várt fordulatot vesz és eddig elhallgatott titkok kerülnek felszínre.

Daniel Miller a chicagói labdarúgó csapat kapitánya és üzletember, híres egyéjszakás kalandjairól, nem akar elköteleződni egy nő mellett sem. Azonban a klub vezetősége egy „koloncot” ad mellé, akinek az utasításait követnie kell a csapat és a klub érdekében. Munkakapcsolatuk átalakul, de Elizabeth múltja és Daniel félelmei számos akadályt állítanak kiteljesedni vágyó szerelmük elé.
Hogyan nyithatjuk meg újra összetört szívünket, ha a szerelem kopogtat rajta?
Képesek vagyunk másokkal szembeni előítéleteinket legyőzni?

Ha tudni szeretnéd hogyan keveredik a történetbe a maffia, akkor tedd a kosaradba és olvasd el a könyvet!

„… milliomos vagyok, van sármom és jól nézek ki. Chicago legmenőbb agglegényének tartanak, bomlanak a nők utánam. Habár ezek az emberek mit sem tudnak a valódi énemről, a médiának sem mutatok ebből mást, mert már nem érdekelnek a külsőségek.”

Értékelés:

5/4,5

A mostani értékelést egy olyan könyvről hoztam nektek, amelyet barátnőm segítségével megnyertem, de régtől a kívánság listámon volt. És meg kell mondanom, nem kellett csalódnom a történetben, mert azt adta, amit vártam tőle. De be kell vallanom, meglepett benne az, hogy az írónő szinte azt írta le, ami velem is megtörtént, igaz kicsit másképpen. Nagyon is tudtam ezzel a regénnyel azonosulni.

A történet főszereplője Elizabeth, egy félig magyar, félig amerikai lány, akinek az élete nem volt könnyű, mert beleszeretett egy sportolóba, akinek fontosabbak voltak a nők, és a karrierje, mint a barátnője. Nem csodálom, hogy Lizy depressziós lett emiatt, valamint bizalmatlan a férfiakkal és a sportolókkal szemben. De többet nem mondok a történetről, mert nem szeretnék semmi fontosat leleplezni.

Történet az én szememmel:

Elizabeth egy magabiztos nő, a szakmájában kitűnő eredményeket ér el Magyarországon. De egyszer csak főnöke, Derek bejelenti, hogy a magyarországi céget felszámolja, és Chicagóba költözteti át. Megkéri, hogy kövesse oda őt, az új cégnél vegye át a helyét, és azt ígéri, hogy majd elő is lépteti. Nehéz szívvel, de elfogadja az ajánlatot, egyrészt azért, mert szeretné megismerni a szülővárosát, másrészt azért, mert szeretne elmenekülni a múltja és Alex elől. Így hagyja el az otthonát, ahol felnőtt, hátra hagyja az szüleit és a húgát. Chicagóban legjobb barátnőjéhez költözik, akivel még Magyarországon járt iskolába. Lilla már hamarább kiköltözött, és örült barátnője érkezésének, aki egyben a lakótársa is lett.

A történet másik főszereplője a nők kedvence, a férfiak példaképe, a világhírű focista Daniel Miller. Aki egy nőfaló, és a botrányairól híres az utóbbi időben. Ezért a főnöke, aki a klub vezetője, kitalálja, hogy felfogad egy marketinges céget segítségül, hogy frissítse a saját marketinges csapatát, plusz részt vegyenek egy új projektben, ami arról szól, hogy pénzt gyűjtsenek árva gyermekeknek. Ezzel is próbálja ellensúlyozni a botrányokat. Ezzel az üggyel Derek cégét bízza meg, Derek pedig az ügyet Elizabeth-nek adja, akinek nem nagyon tetszik, hogy egy hivatalos sportolóval dolgozzon együtt. Főleg olyannal, aki az első perctől annyira rámenős vele szemben, mint Daniel Miller.

Véleményem:

A történetben a szereplők sok megpróbáltatáson mennek ugyan keresztül, de mégis bátran mondhatom azt, hogy ez egy nem mindennapi történet nem mindennapi problémákkal. Az olvasónak sok reményt ad, és új nézeteket mutat be. Olyan problémákat taglal, mint a meddőség, a maffia, a sport és a hírnév. A történet bemutat egy olyan családot, ami tele van titkokkal, és csak azért titkolóznak, hogy védjék magukat és a családjukat. Egy egyszerűnek tűnő szerelem sem egyszerű néha, ha az egyik fél rettegésben él azért, hogy ne essen baja a családjának, és ezért inkább elválik tőlük, hogy esélyt adhasson nekik a jobb és békés életre. De vajon tényleg esélyt tud nekik adni? Tényleg örökre elmegy, vagy mindig szemmel tartja őket? Kiben bízhat az ember és kiben nem? A titkokat meddig lehet megtartani egy családban?

A másik fontos probléma a nők körében a meddőség, a fertőzések és az orvosi ellátás. Sok nő önhibáján kívül lesz meddő, egy orvosi műhiba miatt. De vajon mennyire lehet ezt feldolgozni? Vajon van remény a reménytelenségben? Lehet úgy új életet kezdeni, hogy mást ne tégy boldogtalanná? Léteznek még csodák?

A harmadik probléma, amit e könyv taglal, az a sporttal és a vele járó hírnévvel való együttélés. Hogy mennyi gondot hozhat magával a pénz és a hírnév. Vajon az ember ennek ellenére is önmaga tud maradni, vagy teljesen megváltozik?

Ezekre a kérdésekre keres és ad válasz a történet egy részében az írónő. Én kivételesen örülök annak, hogy olvashattam ezt a regényt, mert sok hasonlóságot láttam benne a saját életemmel. Valahol a szívem mélyén bíztam benne, hogy van remény, ami sokszor akkor jön, amikor nem várjuk. És tényleg van, ez a történet megmutatta, hogy sosem szabad feladni, bízni kell a saját álmainkban. Olyan embereket sodor az életünkbe a sors, akiket talán más körülmények közt messziről elkerülnénk. A Újra élni és hinni c. mű arról szól szerintem, hogy meg kell tanulnunk hátrahagyni a múltat. Nem élhetünk csak egy bizonyos szempont szerint. Az életünket úgy kell alakítani, ahogy nekünk tetszik, bízni, hinni és remélni.

Elizabeth és Daniel élete is erről szól. Az elfogadásról, a küzdelemről és a reményről, csodáról.

Ennél a történetnél is merült fel bennem rengeteg kérdés. Íme:

Miért titkolózott Elizabeth előtt hosszú éveken keresztül az édesanyja? Valójában kicsoda az a férfi, akit Elizabeth egész életében a biológiai apjának hitt? Miért kellett eljönniük kiskorában Chicagóból? Daniel apja miért nem jelent meg a lánya temetésén? Steve és Daniel miért nem keresték az apjukat válaszokat követelve a kérdéseikre? Kicsoda valójában Vincent, és miért figyelteti Elizabeth-et?

Rengeteg kérdésem van még. Egy részükre kaptam választ, más részükre nem. Sőt szívesen olvasnék még Lilláékról is. Akár egy külön történetben is ahol, Daniel és Lizy is megjelennek.


Tudtad-e? Lídia Fedina

Most a Tudtad-e? rovatban olyan írónő árul el magáról titkokat, akinek meséi a filmvászonról is visszamosolyognak ránk. Nagy megtiszteltetés a magazin számára, hogy elárult nekünk pár titkot, amit veletek, kedves olvasókkal is megosztunk. Az egyik kedvenc magyar rajzfilmem is az ő nevéhez köthető, amiről nekem fogalmam sem volt. Ez az írónő nem csak meséket, de regényeket is ír. Ő nem más, mint Lídia Fedina írónő.

Megjelent meséi és regényei: Vili, a veréb első kiadás 1989, Pumukli Mikulása 1990, Vacak, a hetedik testvér 1999, Vacak, az erdő hőse 2000, Vili, a veréb második kiadás 2002, Akikről a mesék szólnak 2002, A bűn kódja 2007, Az elfelejtett varázsigék 2011, Klaudia és az új gimi (Klaudia I.)2013, Szerelem a láthatáron (Klaudia II.) 2013, Klaudia és az első csók (Klaudia III.) 2014, Macskakaparás 2014, Ezek a fiúk (Klaudia IV.) 2015, Nyár, lovak, szerelem (Klaudia V.) 2015, Virokalipszis 2016, A Seuso-mozaik 2019, Fantasztikus! 2020, Idiótazás 2020, Az elixir (Bűbájpalota I.) 2021, Tőről vágott magyar ember 2021, A bűbájpalota lerombolása 2022.

Most pedig jöjjenek a titkok, amiket az írónő megosztott velünk:

1) Sikerfal és az elsők: 16 önálló kötetem jelent meg eddig. Tavaly karácsonyra a két utolsó. Két irodalmi díjam van: 2018-ban Zsoldos Péter díjat kaptam novella kategóriában, és 2019-ben Galaktika közönségdíjat szintén egy novellámért – aztán jött a covid...

Már gyerekként is írtam, bábdarabokat, ismert mesék átiratait olyan bábukra, amilyenjeink voltak – természetesen csak saját használatra (8-10 éves lehettem). Első színdarabomat egy Mikulás ünnepség keretében mutattuk be az általános iskolában (Hová tűntek az ajándékok? címmel). Első megjelenésem a gimnázium újságjában történt, ahol egy sci-fi novellával debütáltam (A Bermuda-háromszög titka címmel). Első könyvem a Vili a veréb animációs film átirata volt könyvre. Első önálló kötetem a 2002-ben megjelent Akikről a mesék szólnak volt.


2) A traktor útjában, avagy ledarálva: Adalék a lányregény sorozatomhoz – ez elég régen volt már, a kiadó meg is szűnt, úgyhogy nevek nélkül elárulhatom:

Írtam két rövid jelenetet, amiket az egyik iskolában a tanárnő be is tanított a gyerekeknek. A könyvbemutatón, a Vörösmarty téren adták volna elő, csakhogy:

A könyvhét csütörtökön kezdődött, pénteken meg évzáró volt az iskolában. Így csütörtökre tettük a könyvbemutatót. Mindent megszerveztem, amikor a kiadóm felesége, aki egy traktor érzelmi szintjén mozgott akkortájt (most nem tudom hol tart), lefújta az egészet, mondván, hogy nincs is felépítve a gyerekkönyves színpad, nincs hangosítás, nem lesz kint senki a téren stb. Nem lett az egészből semmi. Nem a hiúságom sérült, hanem a csalódott gyerekeket sajnáltam. A tanárnő szuper volt, azt mondta, nem ártott meg nekik, hogy megtanulták a szerepeket – természetesen minden szereplőnek ajándékoztam egy tiszteletpéldányt a könyvből (a kiadó adta). Persze, kimentem csütörtökön a Vörösmarty térre sokad magammal, mert volt érdeklődő bőven, megnéztem a felépített színpadot, ahol valóban nem volt még beszerelve a hangosítás, na de egy jelenetet nem egymásnak adogatott mikrofonokkal játszunk el, hanem szép hangosan beszélünk, és akkor mikrofon nélkül is hallja a közönség... Tény, hogy a kiadó hamarosan befejezte tevékenységét – gondolom, a feleség „áldásos” csörtetése miatt, és én megváltam tőlük. Furcsa együttműködés volt: a kiadóval nem lett volna gond – egy nagyon értelmes férfi, szintén író ember, de az asszony... huh.

3) Sosincs későn, avagy esküvő covid idején: 60 évesen mentem életemben először férjhez Kiss Ferenc képregény gyűjtő és Rejtő-kutatóhoz. Tavaly előtt májusban a covid idején két tanú jelenlétében és slussz. Nem siettem el. Tavaly akartunk lakodalmat, de a Gundel, ahová terveztük, nyárra nem nyitott ki. Szeptember elején pedig, amikor a Gundel kinyitott, már lezárták az országhatárokat az újabb hullám miatt, és így a német és szlovákiai barátnőim (a vendégek 10%-a), nem jöhetett volna el. Szóval lefújtuk a lagzit, de azért megtartottunk szűk családi körben egy templomi esküvőt és ebédet. Idén májusban, terveink szerint a második házassági évfordulónkra elmegyünk egy egyiptomi nílusi hajóútra.

4) Egymásra találva: Többen szóvá tették, milyen aktív vagyok mostanában a megjelenések terén. Ennek a titka abban van, hogy a férjemmel közösen dolgozunk nagyszabású műveken: A Seuso-mozaik 2019-ben jelent meg, a Tőről vágott magyar ember (Petőfi életrajz) 2021 karácsonyára. Férjem találta ki ezt a két témát, és ő a fő adatgyűjtő. Megírta a képregényeket, én haladtam utána a regényekkel. A Seuso-mozaik képregény négy nagyszerű rajzoló munkája, tavaly előtt jelent meg (kiadó: Vitanum Kft. Író: Kiss Ferenc, grafikusok: Sarlós Endre, Sváb József, Szendrei Tibor, Tebeli Szabolcs). Gyönyörű lett. A Petőfi képregény még készül.

5) Egy kis kitérő: Diafilmeket is írtam, pontosabban hármat: Bucó, Szeti, Tacsi és Micike – A drónok harca (a férjem képregényéből), Pinokkió (Dargay rajzokkal, az eredeti képregényből) és az Erdei lakodalom (kapott képek alapján).

6) Fránya producerek: Két egész estés animációs film forgatókönyvét írtam: Hayy, a sziget gyermeke és Sivatag gyöngye. Mindkettő Magyarországon készült, a Hayy egy arab filozófiai mű mesére való átültetése, amelyben az állatok által felnevelt gyermekből istent ismerő ember válik – olykor levetíti a magyar televízió. A másik egy vérbeli lovas történet amit, sajnos, nem vetítenek sehol, csak a Kecskeméti Filmfesztiválon mutatták be anno – én nem is láttam! Ennek a filmnek az érdekessége, hogy mivel a producer lova meghalt, ragaszkodott hozzá, hogy a filmbeli főszereplő ló is haljon meg! Jaj, producerek! – úgy oldottam meg, hogy a csikójában tovább él.

7) Árulások: A Pannónia Filmvállalat megszűnésével kikerültem az animációs filmből, és a mai napig nem sikerült oda íróként visszajutnom – ebben két „barát” árulása is ludas, akik közül az egyik csak hazudott, hogy ígérgetései ellenére nem segíthet, a másik viszont akadályozott is. Hogy mi vezette őket? Nyilvánvalóan az önzés, amikor úgy gázoltak át rajtam, hogy észre sem vették. – De lehet, hogy csak én vagyok jóindulatú, mert igenis látták, kit taposnak le. Ma már egyik sem a barátom, nem volt veszekedés, csak eltávolodtam tőlük. Így legalább nem bánthatnak többé. Mindkettő nagyon fájt. Azt hiszem, az árulásnál jobb elveszíteni valakit a halál által örökre, mert akkor legalább az illúziók megmaradhatnak.

8) Szeretet: Bár nem mentem férjhez időben ahhoz, hogy gyermekeim legyenek, a húgom lányát és fiát sajátomként szeretem, és úgy hiszem, nagyon jó a kapcsolatom mindkettőjükkel – ahogy húgommal is, aki a legjobb barátnőm. Édesanyám, sajnos nagyon fiatalon (62 évesen) meghalt, Édesapám idén tölti a 89-et, nagyszerű ember, egy igazi Grál-lovag az utolsók közül. Az, hogy a férjemmel egymásra találtunk: egy csoda. Rengeteg szeretet van benne: nem lehet őt nem szeretni.

9) Kapálózzá! : Ismeritek a viccet, amikor a cigány úszni tanítja a fiát? „Kapálózzá! – kiabálja neki jó párszor a partról, aztán legyint: – Na, b*meg!” Hát kapálózok én is, próbálok magyarosan is meg pontosan is fordítani. Fordítani kell, mert könyvírásból nem tudom eltartani magam. Igaz, adminisztrátorként dolgozom a húgom mellett az orvosi rendelőjében – ez a másik bevételi forrásom. Édesapámmal együtt fordítunk, ő 70 évesen új szakmát tanult meg a jóvoltomból: a szakfordítást, és újabban a műfordításba is belekóstol. Apukám fordította le pl. tavaly a Szigorúan titkos koszorúslány című könyvet, amit aztán én is átolvastam, sőt 20 éves unokahúgommal is elolvastattam, véleményeztettem a mai kifejezések miatt. Talán nem kellett volna egy ilyen modern regény fordítására vállalkoznunk, öregek vagyunk mi már ehhez, de ami történt, megtörtént – nem elég, hogy a szerkesztő több szlenget szeretett volna bele, de a kiadói munka során valami konvertálási hiba is becsúszott, ami miatt tele lett a szöveg plusz betűkkel, össze-vissza csúszással: szóval megszenvedett, mire mindent kijavított. Ez a munka – éltemben először – nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. A tanulság megvan: szlenges, fiatal felnőtteknek szóló könyvet nem fordítunk többé. Maradnak a klasszikusok.

10) Rémségek: Tudom milyen az utazási fóbia, amikor az ember egy 100-al haladó autóban úgy érzi, hogy száguldunk és összeszorul a szíve a rettegéstől. Nem tudom, mitől alakult ki, de sikerült legyőznöm, saját erőből (pszichológussal biztosan gyorsabb lett volna...)

Azt is tudom, milyen az, amikor idegen hang szólal meg az ember fejében. Amikor kómában levő édesanyámhoz mentem be a kórházba, egyszer csak megszólalt a fejemben egy idegen hang. Nem tudom már, mit mondott, de azt hiszem, kezdtem beleőrülni abba, hogy már hetek óta (amit én úgy éltem meg, mintha 3 hónap lett volna) járok a kórházba. Magamra parancsoltam, és a hang nem jelentkezett többé. Azért elég ijesztő volt. Horror íráshoz felhasználható elem.

A legutolsó ilyen szörnyűség, ami történt: pont egy éve édesapámnak megállt a szíve, és újraélesztettem. Szerencsére túlélte, mivel mondta, amikor rosszul lett, hogy kezd leállni a szíve: így tudtam, mit kell tennem. Tudtam...? Nem kívánom senkinek azt, amit megéltem. Azt sem tudtam, mi a mentők száma. Én még a 04-ben nevelkedtem, az amerikai filmek lökik a 119-et. Nálunk meg 112! Abban a lelkiállapotban próbáltam én mindenféle számot hívni, végül a húgomat értem el, aki szerencsére azonnal felvette a telefonját, és amikor belesikoltoztam, hogy apa nagyon rosszul van, azt hiszem leállt a szíve, ő riasztotta a mentőket. A rohamkocsi 2 percen belül ott volt! Le a kalappal előttük! De addigra már újraindítottam atyám szívét.

Nem akarok több ilyen megtapasztalást! Ez bőven elég ahhoz, hogy hitelesen tudjak megírni drámai jeleneteket, emberi érzéseket.

Lídia Fedina hivatalos oldal


2022. április 9., szombat

Borítóleleplezés – Dyta Kostova: Terra Incognita

Augusztusban jelenik meg a Pergamen Libro Kiadónál Dyta Kostova Terra Incognita című regénye. Nagyon kíváncsian várom a regényt! 


Fülszöveg

VAJON ​MENNYI ÁLDOZATRA KÉPES AZ EMBERISÉG A FENNMARADÁSÉRT?

Néhány évszázaddal azután, hogy a Földet jelentősen átformálta egy hármas természeti katasztrófa, a bolygó déli sarkán alászáll az első, idegen naprendszerből származó űrhajó. A kataklizma által sújtott emberiség a cygnitáknak elnevezett intelligens fajtól esélyt kap arra, hogy egy földszerű exobolygón újjászervezze önmagát. Ám az utazás nincs ingyen, és az egymással is hadban álló nemzeteknek teljesíteniük kell az alku rájuk eső részét.

Confidence városállamában sajátos hierarchia uralkodik. Az építők, a katonacsaládok, a cégekbe tömörült vallások teljes kontroll alatt tartják a túlélők leszármazottait, és több generációra kiterjedő büntetéssel sújtják a rebelliseket. Ebben az osztályalapú társadalomban keresi helyét egy feltörekvő pilóta, egy táncművész, egy testvérpár, és egy paleontológus, a kataklizma előtti kor utolsó szemtanúja. Miközben a rendszer egyre fenntarthatatlanabbá válik, a mélyben már forradalmi gondolatokat dédelgetnek az elnyomottak.

Kihasználva a széthúzó érdekcsoportok gyengeségét, a cygnita frakciók végül döntenek az emberiség sorsáról. Újrakezdésre csupán egyetlen alkalmas hely marad, de az ismeretlen föld, a betöretlen ősvadon egyre kevésbé tűnik alkalmasnak arra, hogy az emberi civilizáció új bölcsőjévé váljon.

Első regényében az írónő a klímaválság aktuális kérdéseit sodró lendületű eposszá formálja, melyben tanúi lehetünk az emberiség exodusának. De vajon tanul-e fajunk a múlt hibáiból, vagy ismét a pusztulásba sodorja önmagát?

Filozofikus, sokrétű és letehetetlen regény a sci-fi rajongóinak, hitről, erkölcsről, környezetvédelemről, és arról, hogy mi is teszi valójában emberré az embert.

A szerzőről
 


Dyta Kostova 1985-ben született, írással kamaszkora óta foglalkozik. Az egyetemen történelmet és egyiptológiát is tanult, végül irodalom szakon diplomázott. Jelenleg kertészmérnök képzésre jár, mellette szerkesztéssel és könyvkereskedelemmel foglalkozik. Novellái nyomtatásban az Új Galaxis és az SF.Galaxis antológiákban jelentek meg, illetve néhány írása online is olvasható. 2018-ban pályázatot nyert készülő SF-regényének kéziratával. A Terra Incognita megjelenése - hosszú várakozás és kiadóváltás után - 2022 második felében várható.

Aurora P. Hill: Csillagos ösvényen (Serbenia Krónikák 1.)

Az idei évben abban a megtiszteltetésben lehet részem, hogy egy kisebb csapattal részt veszek egy olvasási kihíváson, melynek a lényege, hogy 12 magyar szerzőtől olvassunk az év minden hónapjában. Minden hónapban egyet. Aurora P. Hill könyve volt az első, melyet ezen kihívás keretein belül olvastunk. Itt olvashatjátok róla most a véleményem. 

 

Aurora P. Hill: 
Csillagos ösvényen
(Serbeniai Krónikák 1.)
 
 

Fülszöveg: 

Te mit tennél, ha az életed egyetlen másodperc alatt gyökeres fordulatot venne? Elfogadnád, hogy fontosabb vagy, mint azt valaha hitted? Elbírnád az erőt, ami téged választott?

Jóra használnád?

Az árva Gabrielát sosem hordta tenyerén az élet, ráadásul akaratán kívül csillagok közötti viszályba keveredik. Hiába tiltakozik ellene, minden jel arra mutat, hogy fontos szereplője lett egy addig elhallgatott történetnek.
Egy, a semmiből felbukkanó fiú kérdés nélkül a segítségére siet, és Gabriela a sok furcsa élmény ellenére érzi, hogy követnie kell megmentőjét. Nincs más választása, mert életben akar maradni, és mert rájön, hogy mindennek oka van, ami vele történik. Ahogy egyre több kérdésre választ kap, tudja, eljött az idő valami visszafordíthatatlant cselekedni…

Minden út az első lépéssel kezdődik, minden új sors egy döntéssel.

Te rálépnél az ösvényre?


Véleményem:
5/5

Erről a történetről még soha nem hallottam. Egészen addig, amíg Petra, a Mert olvasni mindig jó blog bloggere el nem indított egy Olvassunk hazait 2022-ben kihívást egy kisebb csapattal. Ennek a lényege, hogy a 2022-es év mind a tizenkét hónapjában összesen tizenkét magyar szerzőtől olvassunk. Ennek a kihívásnak az első szerzője nem más, mint Aurora P. Hill és a könyve a Csillagos ösvényen (Serbeniai Krónikák 1.)

Amikor nekikezdtem a könyvnek, fura volt. Nem szoktam fantasy-t olvasni, nem is az én világom, de ez valahogy első alkalommal megfogott. Talán azért, mert nem érződött annyira már a legeslegelején, hogy az író egy törpékkel és orkokkal színesített történetet zúdít az olvasó nyakába, hanem szépen fokozatosan vitt bele egy olyan fantasy világba, ami még egy olyan embernek sem "zavaró", aki nem szokott fantasyt olvasni (mint én). Ugyanis ez a történet úgy kezdődik, hogy külső szemlélőként (E/3) megismerjük Gabrielát, aki egy árvaház falai között éli mindennapjait, mert szülei kiskorában lemondtak róla. Az intézet gondozói nem tudják biztosra megmondani, hogy Gabriela mikor született, csak nagyjából tudták meghatározni, amikor megtalálták. A lelenc lány szemén keresztül megismerjük a világát, az intézeten belüli dolgokat. Mindent úgy ismerünk meg, ahogyan ő látja. Aztán jön a támadás, amikor is találkozik a hős megmentőjével, Asliossal. De vajon ki ő?

Hogy kerül oda? Az idegen fiú azonban egy számára ismeretlen nyelvet beszél, amit először nem, de aztán egész hamar megért. A "titokzatos idegen" egy idő után magával viszi történetünk főhősét. Innentől kezdett érdekes lenni a kaland, és innentől keltette fel igazán az érdeklődésemet. Vitt magával a történet, kíváncsi lettem, mi fog történni a következő, majd az azt követő oldalon. 

Sok meglepetést okoz a történet az olvasóknak is. Mosolyt, izgalmat, néhol-néhol könnyeket csal az arcunkra. Izgalmat például a végén, vagy éppen mosolyt akkor, amikor Gabriela először találkozott Frenával, Serbenia "istennőjével" (ahogy Gabriela hívja). De volt olyan is, amikor szöget ütött a fejemben egy jelenet által felvetett kérdés. Erre pedig az egész történet alatt kerestem a választ. Ez a kérdés pedig a következő: Miért hasonlít ennyire Frena és Gabriela?

Imádtam a történetet, imádtam, hogy ennyi érzelmet tudott kiváltani belőlem. Várom, hogy olvassam a következő részt, majd az azután következőt. Ennyire még soha nem tetszett fantasy regény.

A szerző Facebook oldala ITT megtekinthető