2023. január 28., szombat

Fodor Ferenc: Út a végtelenbe - ("Legyen az egész életünk olyan kaland, amilyet megálmodtunk magunknak!")

Hálásan köszönöm a szerzőnek, Fodor Ferencnek, hogy bizalmat szavazott nekem, és elolvashattam Út a végtelenbe című önéletrajzi regényét. A Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak pedig köszönöm, hogy elmondhatom a véleményemet az olvasottakról.

Fodor Ferenc
Út a végtelenbe


Fülszöveg

Vajon mi késztet valakit arra, hogy elhagyja hazáját és nekivágjon az ismeretlennek? Hősünk huszonnégy évesen kerül az egzotikus Afrikába, ahol hosszú éveket tölt el. De kalandvágya nem hagyja nyugodni. Húszéves afrikai tartózkodása után harmadmagával útra kél, hogy meghódítsa az óceánokat. A hosszú hajóút jó alkalom arra, hogy útitársainak meséljen, felidézze izgalmas múltjának epizódjait. Ám a kötetből nemcsak a múlt eseményeit ismerhetjük meg, hanem az utazás során átélt élményeket is, melyek bővelkednek kalandokban, romantikában, tragédiákban. A stílus magával ragadó, úgy érezzük, mi is részesei vagyunk az utazásnak. Gyönyörűbbnél gyönyörűbb helyeken kötünk ki, megismerhetjük a Karib-szigetek egzotikus világát és kultúráját. Ez a könyv maga az élet, mely kihívásokkal és kalandokkal teli, megtörtént eseményeken alapul.

Véleményem
5/5

Erre a könyvre nem lehet kevesebb csillagot adni. Egyik ámulatból a másikba estem, hogy mennyi kaland fér egy emberéletbe, és mennyire izgalmas egy életen át az álmunknak élni, behajózni az óceánt, a Karib-tengeren hánykolódni, és egy iránytűvel a kezünkben, a sötétségben navigálni a végtelen vizeken.

Ferenc egy fáradhatatlan mesélő. Szívből, az emlékeiből ad nekünk nagyon sokat, és mindezt úgy, hogy szinte filmként pereg előttünk minden kalandja. Csak egy koktél hiányzik a kezünkből, hogy odaülhessünk mellé, és hallgassuk a rengeteg történetet, amit a világnak – nekünk – szánt.

Vannak azok az emberek, akiknek nem szabad magukban tartaniuk az emlékeiket, mert túlságosan színesek és azonnal magukkal ragadják az embert. Széles szókincs, remek kifejezőkészség jellemzi a könyvet, a sorok gördülékenyen folynak a szemünk előtt. Nem tudtam, hol hagyjam abba, amikor félbe kellett szakítanom az olvasást egyéb külső tényezők miatt, és siettem, hogy újra felvegyem a fonalat.

A könyv nem csupán egy útinapló vagy emléktár. Sokkal többet kapunk tőle, ugyanis Ferenc a kalandok mellett érdekes, az adott helyszínnel, tájjal kapcsolatos információkat ad át, beleszőve a történelmet, így eléri, hogy azonnal útra keljünk, és meglátogassuk ezeket a helyeket.

Barátok, szerelmek, útitársak kísérik Ferencet az állomásain, és mindenhol ismerősökbe botlik. Csodálatos lehet, ha az emberhez szinte a világ összes pontján szól valaki egy jó szót, mert egy hónapokig tartó utazás során sokat jelenthet egy-egy véletlen találkozó.

Nagyon örülök neki, hogy részese lehettem a kalandoknak, és titkon remélem, hogy amit Ferenc az utolsó bekezdésben kijelentett, valóra válik majd.

2023. január 26., csütörtök

Eve Red: Félelem és vágy "Ez a kiegészítő novella betekintést enged az olvasóknak abba, hogy megismerje Mark és Dasha életét Nastya születése után, és felkészíti az olvasót a következő részhez."

Szeretném megköszönni Eve Red írónőnek, hogy lehetőséget biztosított elolvasni a Félelem és vágy című könyvéhez készült novellát. Ez a rövid történet bemutatja azt, hogy az esküvő után sem unalmas az élet, sőt kicsit visszacsöppenhetünk a kedvenceink világába.

Eve Red:
Félelem és vágy
A novella

Tartalom:

Mark és Dasha idilli életét Nastya születése koronázza meg, azonban a fenyegetések egyre durvábbak, nem hagynak nekik felhőtlen boldogságot.

Véleményem:
5/4,5

Most egy novellát olvastam, ami ugyan a rövidségéről híres, mégis úgy érzem, hogy Eve Red írónő Félelem és vágy című regénye így teljes. A novella ott folytatódik, ahol a történet véget ért.
Meg kell mondanom, hogy már itt látom azt, hogy az írónő fejlődik a regényhez képest. Az akarás és a tanulási szándék mutatkozik nála.
Ez a rövid történet tele van izgalmakkal és fordulatokkal. Tud meglepetést okozni az olvasó számára. Hisz igazán csak most kezdődik el Dasha és Mark története, mint egy család.
De felbukkannak benne a régi szereplők is. Van, aki csak egy kisebb szerepet kapva, de olyan is, aki kicsivel nagyobb jelentőséggel bír.
A cím ehhez passzol szerintem a legjobban. Mert ez tükrözi leginkább a két szó jelentését.
Aki olvasta már a könyvet, az a novellát se hagyja ki. Amíg a folytatás nem kerül ki a piacra, addig is a kedvencek velünk maradhatnak egy rövid történet elejéig.

Eve Red hivatalos oldala
Red Zone Kiadó

2023. január 25., szerda

Leslie Potter: Az alagút csillagai " Egy családtörténet, amely megmutatja mennyire erős is az ember, a sok nehézség ellenére, és milyen akkor, amikor mindent felad"

Szeretném megköszönni Leslie Potter írónőnek és a Magyar Szerzők Könyvei Magazin vezetőségének, hogy lehetőségem volt elolvasni Leslie Potter: Az alagút csillagai című regényét. Meg kell mondanom, hogy olyan volt, mintha egy igaz történetet olvastam volna, sokszor a szívem is összeszorult.

Leslie Potter:
Az alagút csillagai

Tartalom:

Leslie Potter modern romantikája könnyfakasztó történet két fájdalmas szerelem útjáról.

Az egykor boldog házasságban élő Dina és Gareth kapcsolata – a nő családjának ármánykodása miatt – zátonyra fut. A válást követően Garethre ismét rátalál a szerelem Sylvie személyében. Noha a lánnyal ismerték már egymást, csak az újbóli találkozás révén kapnak esélyt a közös életre. A sors azonban kegyetlen akadályokat állít a két, boldogságra vágyó szerelmes elé. Megrendítő, ahogy Sylvie és Gareth együtt néznek szembe a nehézségekkel, sőt még a fenyegető halállal is…

Véleményem:
5/4,5

Ez a történet nagyon meg tudja viselni az embert a mondandója miatt. Egy olyan családot mutat be, akinek az élete tele van nehézségekkel. Bemutatja, hogy a titkok és a hazugságok vagy egyes betegségek mennyire tehetik tönkre a kapcsolatokat.
Az írónő karakterei nagyon élethűek. A könyv maga fordulatos, izgalmas. Gyorsan olvasható, érdekes. A társadalmi problémákat a valóságnak megfelelően mutatja be.

Gareth és Sylvie története minden olvasó szívét megérinti majd. Nekem többször is könnyeket csalt a szemembe.
De ami a legjobban tetszett nekem, hogy szépen fel volt építve. Látni, hogy egyes részeknél az írónő alapos kutatómunkát végzett, illetve segítséget kért.

Komolyan bajban vagyok, mert annyi mindent lehetne írni erről a történetről, de félek, túl spoileres lenne.
Ez volt az első könyvem az írónőtől, de semmiképpen sem az utolsó.
Nehéz besorolni számomra a sima romantikába ezt a kötetet, inkább a romantikus dráma illik rá a legjobban. Nem igazán szeretem ezt a műfajt, mert engem ezek nagyon maguk alá tudnak gyűrni, és napokig melankolikus hangulatban vagyok.
Ezért is van az, hogy sokáig olvastam és dolgoztam fel az olvasottakat. Azon kívül, hogy szórakoztató volt, elég nagy hangsúlyt fektetett a mondanivalóra. De ami nagyon érdekes ezzel kapcsolatban, hogy mindenki mást von le olvasás után a történetről, mertszámtalan üzenete van.
Bemutatja a harcokat, amivel egy átlagember nap mint nap szembenéz.
Megmutatja, mennyi erő is lakozik bennünk. Az is kiderül belőle, hogy miért éri meg küzdeni. Hol van az a pont, amikor már nincs remény. Megmutatja, mennyit bír ki egy ember.

Leslie Potter hivatalos oldala

Álomgyár Kiadó

2023. január 21., szombat

Interjú Gutási Gáborral, a Meskete meseportál alapítójával - ("Álmodtam egy nagyot...")

A Mesesarok rovatba ez alkalommal nem egy könyvismertetőt hoztam. Gutási Gáborral már korábban megismerkedhettünk megjelent mesekönyve kapcsán, azonban most egy különleges projektről beszélgettünk, ami egyedülálló a mesekönyves közösségi portálok között.


Kedves Gábor, mutasd be nekünk pár szóval a meskete.hu-t! Mit talál az olvasó, ha a linkre kattint?

A meskete.hu kíván lenni az első magyar (bár nem ismerek nemzetközi példát sem) közösségi meseíró portál, ahol elsősorban hazai amatőr és profi meseírók kapnak megjelenési felületet és ingyenes publikálási lehetőséget.

Saját nyilvános meseírói adatlapjukon bemutatkozhatnak, képet tölthetnek fel, díjaikról, megjelent könyveikről is beszámolhatnak, elérhetőségeiket, közösségi linkjeiket, weboldalukat és webáruházukat is népszerűsíthetik.

Meséiket és gyerekeknek szóló verseiket különböző kategóriákba sorolva, korcsoport szerint oszthatják meg és egy meseíró közösség részévé válhatnak, ahol – csúnyán fogalmazva, de – a kereslet és a kínálat egymásra talál.

Az oldal fő témája ugyanis a mese, és nem titkolt célom, hogy a Google keresőjében előkelő helyet szerezzek majd a portállal, és ha valaki mesére keres, az nálunk kössön ki és megtalálja gyermeke számára a tökéletes mesét.

Mi ihlette a megszületését? Miért gondoltad, hogy szükség van egy ilyen platformra?

Az egész történet még tavaly indult, amikor én magam is kiadtam egy mesekönyvet, Gabi-Csabi kalandjai: A nyaralás címen. Miközben írtam és a könyv magánkiadásán dolgoztam, a mesekönyv-kiadás számos szereplőjével ismerkedtem meg és kötöttem barátságot. A meseírókkal történő beszélgetésem során pedig feltűnt, hogy szinte mindenki hiányolt olyan megjelenési lehetőséget, amely ingyenes és sok emberhez eljutna.

Ekkor már régóta blogoltam saját apukás blogomban, ahol sok apukás történet mellett két mesémet is megosztottam az olvasókkal. A statisztikai adatok pedig meglepően azt mutatták, hogy – annak ellenére, hogy a blogom nem mese témájú volt – a keresőből nagyon sokan találtak az oldalamra a meséim kapcsán.

Én magam már közel 15 éve webfejlesztőként és vállalkozóként dolgozom, így adta magát a dolog, hogy kedvezzek az íróknak, miközben az olvasóközösséget is kiszolgáljam valahogy. Ekkor álmodtam egy nagyot, és a kezdetben „ingyen mese” projektnév alatt futó munkám végül a meskete.hu meseportálban öltött végleges alakot.

Milyen visszajelzéseket kaptok?

Amikor a célközönséget határoztam meg, elsősorban anyukákat, nagymamákat és óvodai pedagógusokat képzeltem el a látogatóink között, de a visszajelzések alapján apukák és iskolai tanárok is szép számmal az olvasók és írók között vannak.

Örömmel tölt el, hogy már több osztály is részt vesz a meseíró pályázaton, amit hirdettünk, és a tanárok töltik fel a diákok által írt műveket.

Már voltak meseíróink, akik arról számoltak be, hogy új olvasókat, követőket és rajongói visszajelzéseket kaptak olyanoktól, akik a Meskete portálon találtak rájuk.

A statisztikai adataink is szépen alakulnak, havi szinten már sok ezer oldalletöltésünk van, regisztrált tagjaink száma bármelyik pillanatban elérheti az 1500-at, a feltöltött, olvasható mesék száma pedig most lépte túl a bűvös 1000-et, de 150 hangos mese is található az oldalon. A közel 300 szerzői adatlapot már több, mint 10.000 alkalommal megtekintették, és pont ma értük el a 70.000 meseolvasást. Úgy érzem, ezek a számok egy pár hónapos hobbiprojekthez képest, amely mögött nem állnak milliárdos médiabirodalmak, igazán jónak mondhatók.


Kik és hogyan jelentkezhetnek? Vannak feltételek?

A meseíró pályázatunkra természetesen bárki jelentkezhet, aki szeret mesét írni, akármilyen szinten is írjon. Egy számít; a mese szeretete. A feltételek igen „lazának” mondhatók, hiszen csak egy díjmentes regisztrációra van szükség, majd a szerzői adatlap kitöltésére, ezután már tölthető is fel a mese.

Szeretnénk, ha a kiadott könyvben minél több magyar nyelven író szerző helyet kapna, ezért egy szerző maximum három meséjével kaphat majd helyet a könyvben akkor is, ha többel pályázott és ért el érdemes helyezést a szavazáson. A könyvbe kerülés egyik feltétele ugyanis, hogy az olvasók „kedveljék” a művet. Természetesen a végleges sorrendbe a kiadás előtt mi, az oldal üzemeltetői is beleszólhatunk és az arra nem érdemes, csalással szavazatokhoz jutó mesét nem kötelességünk megjelentetni.

A pályázat végén, március elsejétől indul el a szavazás, amelyre külön kampányt fogunk indítani, hogy szavazásra ösztönözzük az olvasóinkat. Terveink szerint a szavazás eredménye nyáron már publikus lesz, és külön-külön szerződünk a szerzőkkel, akik bekerülnek a könyvbe. Célunk, hogy a kiadott mesekönyv már karácsonykor sok-sok karácsonyfa alatt ott lehessen és sok meseolvasó gyereket tegyenek még idén boldoggá ezek a mesék.

Hány szerző meséivel találkozhatunk az oldalon?

Most olyan 260 szerzői fiók van az oldalon, de nem mindenki töltött fel még mesét. A legtöbb mesét Erdős Sándor töltötte fel (84 mese), őt Gani Zsuzsanna követi 65 mesével, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig jelenleg Fodor Gyöngyi kerülne a feltöltött 48 meséjével. Összesen a portálon már több mint 1000 mese található, amelyből 150-et a szerzője vagy más valaki fel is olvasott. A többi mese is meghallgatható egy robotizált hangfelolvasó segítségével, amit az oldalba beépítettünk, de nyilván nem tudja azt az élményt nyújtani, mint amit valós mesélő ember olvas fel.

Ahogy már említettem, nemcsak írók, hanem tanárok és kisebb csapatok is összeálltak egy-egy írói profil alatt, hogy többük művét együtt publikálják. Örömmel veszünk minden ilyen kezdeményezést is a tanárok és a baráti társaságok részéről. Szerencsére egyre több bloggerhez, hobbiíróhoz, amatőr szerzőhöz és profi, mesekönyvet már kiadott hivatásos íróhoz is eljut az oldalunk híre, és reményeink szerint ez a szám megsokszorozódhat. Titkon reménykedem benne, hogy a hazai neves írók is előbb-utóbb csatlakoznak az oldalunkhoz, hiszen még rengeteget fogunk fejleszteni rajta, amivel nem csak a kezdők, de a tapasztalt írók igényeit is szeretnénk kielégíteni.

Mit gondolsz arról, hogy a gyerekek mellett a felnőtteknek is szükségük van a mesékre?

A mese az örök. Nem csak nézni, de olvasni is érdemes őket az életünk több szakaszában is. Jelen van a gyerekkorban, amikor még ártatlan, naiv szemmel és kíváncsi fülekkel hallgatjuk, majd néhányunkat elkísér a tinédzserkorban is, hogy végül szülőként újra visszatérjen, amikor gyermekeinknek olvasunk esti mesét. Végül nagyszülőként unokáinkat tesszük vele boldoggá, s közben egy kicsit mi is újra gyermekekké válunk és elhisszük, hogy a világon minden lehetséges.

Legalábbis szerintem jó volna, ha így lenne. A valóságban azonban tudjuk, hogy a legtöbb szülőnek a napi gondjai, a munka vagy éppen a saját elfoglaltsága és hobbija miatt már nincs ideje a mesékre. Egyszerűbbnek tartják az okostelefont, tabletet vagy a játékkonzolt odaadni a gyerekek kezébe (sajnos már pár éves korban is) és szűretlen, sokszor káros tartalmakkal bombázzák őket.


Mik a további terveitek?

A meskete.hu egy olyan biztonságos rendszer szeretne lenni, ahol a gyerekeket egy meghitt környezet várja, kedves történetekkel. Éppen ezért tervezzük a mobil és tablet applikációs, gyerekeknek szánt verziót is, hogy a modern korunk körülményeihez igazodva, ezeken az eszközökön is megtalálhatóak és meghallgathatók lehessenek.

Már most elérhető a mesék pdf-fájlban történő letöltése, így könnyedén kinyomtathatók otthon is a történetek és versek, de tervezzük prémium funkciók bevezetését is, amelyben olyan szolgáltatások is elérhetőek, mint az e-mailben küldött esti mese, a saját mese e-book készítése a feltöltött mesékből, a saját digitális hangoskönyv összeállítása egy lejátszási listában vagy éppen a reklámmentes oldalmegtekintés.

Szerzőink számára is számos funkcióval készülünk és számukra is tervezünk prémium elemeket beépíteni. A szerzők oldalán „Hívj megy egy kávéra” gombot, hírfolyamot, eseménybejelentőt (pl. könyvbemutató) és kiemelt előre sorolásokat fogunk kínálni, de jelen lehetnek könyveikkel az oldalunk készülő saját webáruházában is.

Szeretném, ha egy külön blokkban szülői fórum is beindulhatna és egy helyen megyékre szűrhetően gyerekprogramokat is listázhatnánk. Emellett mesekönyveket, játékokat és más, gyerekeknek és szülőknek szóló árucikkeket is szeretnénk majd a saját webshopunkban árusítani a látogatóink számára. De tervezem egy digitális diavetítő rész kidolgozását is. Egyelőre azonban ezek még csak tervek, és sok mindenhez majd bevételre vagy tőkére is szükségünk lesz.

Bízom benne, hogy fényes jövő áll az oldalunk előtt, és egyike lehetünk Magyarország vezető lapjainak, amelyet majd minden mesekedvelő ismerni és látogatni fog.

Köszönjük szépen a lehetőséget! :)

Nagyon szépen köszönöm a beszélgetést!

2023. január 18., szerda

Rick Reckless: Isteni utazás - ("Izgalmas utazásra indultam téren és időn át, társam pedig maga Isten volt.")

Nagyon szépen köszönöm a szerzőnek, Rick Recklessnek, hogy felajánlotta olvasásra az Isteni utazás című e-könyvét. Emellett hálás vagyok a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy elmondhatom az olvasottakról a véleményemet.

Rick Reckless
Isteni utazás


Fülszöveg

Ádám ​egy átlagos ember volt. Egy napon azonban megjelent előtte Gábriel arkangyal, aki így szólt hozzá:

„Ádám! Te vagy a Mindenható Isten! Negyvennégy évvel ezelőtt úgy döntöttél, hogy újjászületsz a Földön. Megfosztottad magad saját Isteni tudatodtól, törölted emlékeidet és elvetted magadtól a hihetetlen erődet is! A célod az volt, hogy megértsd az emberi fajt és a halandó életet!”

Ádám kis híján sokkot kapott e szavak hallatán, azonban az arkangyal nem hagyott neki időt, hogy feldolgozza ezt. Vissza kell térnie Isteni énjéhez, mert az Ördög serege az az a fődémonok, démonok és az ördögi szellemek folyamatosan támadják és küldik az Örök sötétségbe az Istenieket, vagyis az arkangyalokat, angyalokat és az isteni szellemeket. Meg kell ismernie az egész Mindenséget a benne lévő lényekkel együtt. Valamint létre kell hoznia egy új világot, ahová átvezeti az övéit, a Végítélet elszámoltatásai után.

Ádám számára felfoghatatlan volt, amit hallott, de ekkor még nem tudhatta, hogy ez egy óriási próbatétel nem csak a Világmindenség lényei, hanem saját maga számára is!

Véleményem
4,5/5

A könyvet már egy ideje nézegettem, és minden adandó alkalommal játszottam érte, hogy magaménak tudhassam. A szerző végül a sokadik sikertelen kísérletem után megkönyörült rajtam, és felajánlotta a könyvet, amit ezúton is hálásan köszönök.

A cím alapján sok mindenre gondoltam, de arra biztosan nem, amiről aztán végül a történet szólt.

Egy nagyon átgondolt és jól felépített kulisszát kapunk, aminek a főszereplője végül maga Isten lesz. Ádámmal együtt fedezzük fel az angyalok, a Sátán és a földi élet kapcsolatának szegmenseit, és közben egyetlen egyszer sem érezzük, hogy a könyv meg akar minket tanítani hinni, vagy hogy a tudatalattinknak prédikál.

Számomra ez egy olyan gondolatmenet volt, amiből azt gondolom, hogy a szerző nagyon sokat foglalkozott ezzel a témával, és minden, amit leírt, a saját magyarázataival egybeszőve került végül papírra.

A csavarokkal, amiket beleépített, már nem csupán egy utópia jelenik meg a szemünk előtt, hanem csaták, háborúk villannak elénk, amiben a jó és a gonosz tényleg összecsap, amiben a döntéseink meghatározzák a jövőt, és ami akár visszafordíthatatlan károkat okozhat az emberiségnek.

Ádám karaktere olyan összetett, hogy nem is lehet róla röviden beszélni. Sokkal több ő, mint azt eleinte gondoljuk, és ahogy egyre többet megtudunk róla, úgy válik a szemünkben a történet sarokkövévé.

Ajánlom a könyvet mindenkinek, akik szeretik más szemszögből is megközelíteni a hit témáját.

2023. január 17., kedd

Juhász Bálint: A kapu - ("Boncorral és Zorgóval a világ végére is elmennék, miközben megtanítanak rá, hogyan vigyázzak a világunkra.")

Szeretném megköszönni Juhász Bálintnak, hogy elolvashattam A kapu című, különleges értekkel bíró fantasy meseregényét, amely szemléletváltásra ösztönzi a ma emberét, miközben egy csodás, idilli világban indulunk felfedezőútra. A Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak hálás vagyok a lehetőségért, hogy elmondhatom a történetről véleményemet.

Juhász Bálint
A kapu


Fülszöveg

A párhuzamosan játszódó cselekmény egy varázsvilágba és a mai valóságba repíti az olvasót. A játékos meseszerű világ fiatal főhősei miután rájuk rónak egy nagyon fontos feladatot, sok vicces és tanulságos kalandon keresztül jutnak el a végkifejletig, ami a két világ összefonódását eredményezi.
A történet szemléletformáló hatású, hisz végig vezeti az olvasót egy spiritualitás fejlődési úton végül pedig személyes felelősségvállalásra és tenni akarásra sarkall.

Véleményem
5/5

Boncor és Zorgó a két legjobb útitárs, akit elképzelhetek magamnak egy ilyen utazáshoz. A két pixin – ahogy magukat nevezik – izgalmas és érdekes módon mutatja be nekünk a világukat, amit minden ízében átsző a varázslat és a harmónia.

Humoros szóváltások, részletes, de mégsem túlzott magyarázatok visznek minket közelebb saját, egyre rosszabb helyzetben lévő környezetünkhöz, és minden percben rádöbbenünk, hogy a mi döntéseink alakítják a világunk jövőjét. Tűnődünk magunkon, a tetteinken. Mindeközben megismerkedünk a többiekkel, a tanítókkal, a bölcsekkel, éneklünk és eszünk közben, nem szenvedünk hiányt semmiben. Nagyon vendéglátó népek ők.

Van szó a könyvben felelősségvállalásról, az ökotudatos életmódról, a barátság és a tanulás fontosságáról, miközben arra tanít bennünket, hogyan tehetünk valamit a világunkért, és miképp fordíthatjuk pozitív irányba a jövőnket.

A szerző fantáziája csodálatos, és nagyon örülnék neki, ha a könyvnek lenne folytatása, mert a stílusa megnyugtató és olvasmányos.

Bár a könyv iskolásoknak íródott, bátran ajánlom gyermeklelkű felnőtteknek, és mindenkinek, akinek egy cseppnyi mágia hiányzik az életéből, és szeretné megismerni a pixinek csodálatos világát.

2023. január 15., vasárnap

Bogár Erika: Jádeszív "Érdekesnek tartom, hogy az írónő mennyi tanító jellegű üzenetet tett bele ebbe a rövid, de eseményekben gazdag regénybe."

Szeretném megköszönni Bogár Erika írónőnek a lehetőséget, hogy elolvashattam a Jádeszív című romantikus fantasy regényét. Ebben a regényben volt minden, ami sokszor fog mosolyt csalni az olvasó arcára. A szereplők szerethető karakterek, és ami a legfontosabb: élethűek. Számomra ez a regény igazi kikapcsolódást nyújtott.

Bogár Erika:
Jádeszív

Tartalom:

Mi köze Mark Aretas nyomozónak és húgának, Lilynek a középkorhoz?
Van-e gyógyszer a rejtélyes betegségre, amely öröklődik az Aretas családban?
Hogy okozhatnak akár halálos sérüléseket ékszerek?
Eliza Leoni doktornő kérdések sorával szembesül, miután Mark a páciense lesz.
A nyomozó és társa, Alex az ékszerekkel összefüggő halálesetek nyomába ered, és a doktornő is válaszokat keres.
Egy kérdésre azonban Elizának magának kell válaszolnia. Továbbmegy az úton, melyre racionális és alapos tervezés után ugyancsak orvos vőlegényével lépett, vagy hagyja, hogy Mark jádezöld szeme elbűvölje, és követi a férfit varázslatos lovagi világába, ahonnan talán nem lesz visszatérés mindenki számára?
A 2011-ben Álomőrzők címen futó blogregény könyv formában.

Véleményem:
5/5

Nemrég fejeztem be Bogár Erika Jádeszív című fantasy regényét, és most ürességet érzek. Csaponganak a gondolataim, mert olvasnám még tovább. Rengeteg kérdésemre nem kaptam még választ.
De kezdem inkább az elején. A történet szépen kidolgozott, könnyen olvasható és csak úgy pörögnek az események. A szereplők olyanok, mintha köztünk járnának. Tetszik, ahogy az írónő becsempészte a humort a könyvbe.
Néha olyan érzésem volt, hogy nem is a múltba, hanem inkább egy párhuzamos világba csöppentek a szereplők. Engem a történet az Arthur király című filmre emlékeztet.
Érdekesnek tartom, hogy az írónő mennyi tanító jellegű üzenetet tett bele ebbe a rövid, de eseményekben gazdag regénybe. Komolyan csak azt sajnálom, hogy kicsit nem ment bele jobban. Ezzel csak izgalmasabbá és érdekesebbé tehette volna a regényét. Az egyik kedvenc részem például az volt, amikor Aretas nyomozó a tárgyak eredetét kezdte kutatni.
Olyan dolgok derültek ki, amikre olvasás közben az ember nem is számít. Sőt csak néz, hogy mi van?
Meg kell mondanom, sok titkot és izgalmat rejteget ez a regény. Bár tudom, hogy lesznek olyanok, akik azt fogják rá mondani, hogy nem hiteles. De nem is ez a lényeg, hanem maga a történet és a mondanivalója.
De az egészre a humor teszi fel a pontot. Mert ebből a történetből az sem hiányozhat.
Mark és Eliza sztorija nem egy hétköznapi szerelemi történet, amely hipp-hopp lángra kap, hanem egy lassan kibontakozó őszinte érzelem.
A másik két kedvenc szereplőm Alex és Lily. Persze voltak olyan karakterek is, akik nem lettek a szívem csücskei. Ilyen volt Judit és Hektor. Engem a viselkedésükkel irritáltak.

Viszont amit pluszpontként lehet az írónő számlájára írni, hogy a férfiak nem a macsót játszották. Kimutatták az érzéseiket, ahogyan azt kell. A nők pedig nem hisztiztek feleslegesen.
És van benne egy mondat, aminek nagy jelentősége van ugyan ebben a részben is, de a folytatásban fog szerintem csak igazán értelmet nyerni. Ez a mondat pedig: A jáde a szív és az álmok köve.
Aki szereti a romantikus fantasyt, annak nem érdemes kihagyni.

2023. január 14., szombat

Gáspár Virginia Olimpia: A dühös tűz fellángolása (Lélekboszorka Krónikák I.)" A regény megmutatja azt, hogy mennyit ér egy barátság, és azt, hogy mire is képes."

Szeretném megköszönni Gáspár Virginia Olimpia írónőnek, hogy lehetőséget adott arra, hogy elolvashattam az első megjelent ifjúsági regényét, amely A dühös tűz fellángolása ( Lélekboszorka Krónikák I.) címet viseli. Ez a regény rengeteg érzelmet hozott ki belőlem olvasás közben. Hihetetlen, hogy ez a történet megszületett, és ami a legjobb volt, csak úgy olvastatta magát.

Gáspár Virginia Olimpia
A dühös tűz fellángolása
(Lélekboszorka Krónikák I.)


Tartalom:

Boszorkányok? Látók? Őrzők?

Veres Holda megrémül, amikor Laura elájul az iskolaudvaron. Kiderül barátnőjéről, hogy látó, de mielőtt felfognák ennek jelentését, a lány váratlanul eltűnik.
Holda barátságot köt egy alakváltó fiúval, annak félvámpír ikertestvérével és a zavarba ejtően jóképű Áronnal. Ők hárman segítenek neki barátnője keresésében, és hamarosan az is világossá válik, hogy Holda sem átlagos végzős gimnazista.
Miközben Laurát egy boszorkány tartja fogva, Holda egyre jobban kiismeri újonnan szerzett képeségét és azt a mágikus világot, amely fátyolként öleli körbe Magyarországot.
Megállja a helyét ebben az ismeretlen világban?
Milyen gyorsan készül fel a rá váró küzdelmekre?
Képes lesz kezelni a benne fellángoló dühös tüzet?

Fordulatos történet a mágiával átszőtt újpalotai panelek között.

Vélemény:
5/5

Most egy ifjúsági fantasy regényt volt szerencsém elolvasni, amely nagyon sok izgalmat és meglepetést tartogatott a számomra. Meg kell mondanom, hogy az írónő stílusa könnyed és szórakoztató. Sok érzelmet váltott ki belőlem olvasás közben, az egyik ilyen a hitetlenkedés volt. Komolyan, párszor a falat tudtam volna kaparni, vagy fejre állni, hogy ezt nem hiszem el. Mert nem zajlottak ugyan gyorsan az események, mégsem volt unalmas. De sokszor a könnyeim is kijöttek egy-egy jelenetnél. Annyira könnyen megszerethető karaktereket hozott létre az írónő, hogy amikor főhőseink 1-1 szerettüket elveszítették, én is sírva fakadtam, sőt meggyászoltam őket. Persze vannak benne olyan karakterek is, amelyeket jómagam tudtam volna kiírni a történetből. Bárcsak azt mondhatnám, hogy a történet végén a jó győzedelmeskedik. De mivel nincs lezárva a kötet, így ez még nem derül ki. Viszont apróbb harcokat megvívva a jó elnyeri a jutalmát. Ami nagyon tetszett ebben a regényben, az az volt, hogy nem hasonlítható össze semmilyen más fantasy regénnyel. Az egész történet Magyarországon játszódik, ami különlegessé teszi. Ami nekem még nagyon tetszett, hogy megismerjük az elemeket. Ebben a részben a tűz eleme kerül ugyan a „középpontba”, mégis sokat tanulhatunk a többiről is. Sőt lesznek dolgok, amik újszerűen hatnak majd az olvasó számára.
Sokszor elgondolkoztam azon olvasás közben, hogy melyik elemnek is örülnék a legjobban. Aztán rájöttem, mindenki születésekor megkapja a maga elemét.
Így történt ez a főhősnőnkkel is. A regényben megismerkedhetünk a mágusokkal, boszorkákkal, alakváltókkal, őrzőkkel és még számtalan érdekes tulajdonsággal felruházott emberrel/állattal.

Kevés olyan könyvet olvastam, ahol magyar helyek vagy magyar karakterek ennyire kidolgozottak. Mert valljuk be, más járni ezeken a helyeken, más ismerni a történetüket és más olvasni róluk egy könyvben. És ez a regény egy kis történelmi háttérrel/információval is gazdagítva van, sőt akik szeretik a turisztikát és szemfülesek, azoknak akár még jó ötletet is ad a regény, hogy hová lenne érdemes ellátogatni.
Személy szerint engem a történelmi része is megfogott, hiszen szinte magam előtt láttam a várakat, várromokat és a régen ott történt eseményeket is. Sajnálom, hogy az írónő ebbe kicsit jobban nem ment bele.
Bár volt olyan érzésem, hogy néha nagyon visszafogta magát.
Sok kedvenc szereplőm volt ebben a könyvben, de az abszolút kedvenc Luna cica volt. Sokszor megőrjített, és mindig akkor bukkant fel, amikor nem kellett volna.
Hogy miért őrjített meg és miért érzem úgy, hogy mindig a legrosszabbkor jött elő? Azt megtudhatjátok Gáspár Virginia Olimpia: A dühös tűz fellángolása című könyvéből.

2023. január 12., csütörtök

Buótyik Dorina: Maahes Isten rejtélye - ("Ha Egyiptomban fesztiválozni támadna kedvem, kétszer is meggondolom...")

Szeretném megköszönni az írónőnek, Buótyik Dorinának, valamint a Morningstar Publishing kiadónak, hogy bizalmat szavaztak nekem, és elolvashattam az írónő Maahes Isten rejtélye (Gracie Simpson történetei 3.) című regényét. A Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak pedig hálás vagyok, hogy elmondhatom az olvasottakról a véleményemet.

Buótyik Dorina
Maahes Isten rejtélye
(Gracie Simpson történetei 3.)


Fülszöveg

Először ​volt a fesztivál, utána kezdődtek az eltűnések.

Gracie Simpson egyiptológus egy azonosítatlan múmiára bukkan egy szarkofág mélyén a Beni Szuef Múzeumban. A vizsgálatok megállapítják, mely temetőből származik, így felkéri Tarek régészt és férjét, Louis-t, hogy tárják fel együtt. Ám nem úgy alakulnak a dolgok az ásatás körül, ahogy azt elképzelték. Gondok adódnak a támogatással, nem engedélyeztetik az ásatást, de mikor elkezdődik, egyre több baljóslatú esemény történik. Hirtelen meghal egy munkás, valaki ijesztgeti őket az éjszaka közepén. Vajon ki szabotálja az ásatást? Vagy tényleg létezik Maahes isten legendája?

Thomas Shephard bűnügyi riporter azt a lehetőséget kapja, hogy ő lehet Gordon helyettese. Ám ott van a másik esélyes is, a szerkesztőség beképzeltje, Jason. Feladatuk, hogy olyan kihűlt ügyet göngyölítsenek fel, amit címlapra vihetnek. Thomas neki is fog a munkának; kinézi az egy éve eltűnt Matt esetét. Megtudja, hogy a fiú öt eltűnt lány után kutatott, mikor Egyiptomban járt. Megkéri az egykori riportert, Davidet, aki Kairóban lakik, hogy nyomozzanak együtt.

A szálak a rejtélyes kis falucskába, Himahamaydah-ba vezetnek, ahol az a szóbeszéd járja, hogy a Skarlát fesztivál után mindig eltűnik valaki. Csakugyan Maahes falja fel az embereket?

Véleményem
5/5

Azt meg kell hagyni, hogy bár nem igazán voltam eddig az Egyiptomban játszódó történetek kedvelője, Buótyik Dorina írónőnek mégis sikerült elérnie azt, hogy az elejétől a végéig izgalommal és kíváncsian olvassam a legújabb művét.

A regény két szálon folyik, és egyformán hozták a fordulatokat. Kíváncsi voltam, hol érnek össze, illetve összefutnak-e egyáltalán. Az írónő remekül átszőtte mindkettőt utalásokkal, és csak kapkodtam a fejem, milyen jól kiegészíti egymást a párhuzamosan futó két cselekmény.

Érezhető volt a rengeteg kutatómunka, az információk, amik könnyed magyarázatként vagy éppen hátborzongató történetekként bukkantak fel a történetben. Az írónő egyre bátrabban ír, és nekem eddig ez a könyve tetszett a legjobban.

Amellett, hogy nem annyira ismert egyiptomi istenek legendáit szövi a történeteibe, a krimi és a fantasy-szál teszi tökéletessé a regényt. Ebben a könyvben a szerző nem is volt annyira elrugaszkodott, mégis tudott újat mutatni, és még az is kiderült, hogy milyen titka van Oscarnak, a regénysorozat lassan ikonikussá váló macskájának.

Ajánlom a könyvet mindenkinek, akik szeretik a fordulatos, izgalmas krimiket, a fantasyt, az egzotikus tájakat, szeretnek történetekben nyüzsgő piacokat bejárni, miközben mesemondókat hallgatnak a Maahes istent körüllengő, borzalmas históriákról.

Alba Ferro: Gyémánt szívhúr (Isteni játszmák I.) " Egy különleges történet, amely megmutatja az olvasónak azt, hogy ne ítélkezzünk külső alapján, mert sosem tudhatjuk ki áll előttünk igazán."

Szeretném megköszönni Alba Ferro írónőnek, a FairBooks kiadónak és a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy bizalmat és lehetőséget adtak nekem arra, hogy elolvashattam Alba Ferro: Gyémánt szívhúr (Isteni játszmák I.) című kisregényét. Ez a fantasy-romantikus-erotikus zsánerben íródott regény nem mindennapi, sőt különlegesnek is mondhatjuk a zsánerét tekintve.
Hiánypótló a könyves piacon, még ha e-könyvsorozatként jelent is meg.

Alba Ferro:
Gyémánt szívhúr
(Isteni játszmák I.)

Tartalom:

Erost, a szerelem istenét évezredekkel ezelőtt megfosztották a hatalmától, és az emberek közé száműzték. Most azonban úgy érzi, karnyújtásnyira került tőle a hazatérés. Csak magába kell bolondítania Desiré Janette Roux-t.
Desiré kutatóként azon dolgozik, hogy megfejtse különleges képességét, közben igyekszik jó anyja lenni a kislányának, akit egyedül nevel. Esélye sincs visszaverni Eros közeledését, de miért is akarná? Egyetlen forró együttlét, és ismét csupán jó szomszédok lesznek… Ugye?!

Véleményem:
5/5

Nagyon kíváncsian vártam már ezt a kisregényt, mert az írónő oldalán láttam részleteket, és azok nagyon megtetszettek. Sokat mosolyogtam a történteken, mert sok férfi ilyen, hogy nem látja a nyilvánvalót, pedig ott van a szeme előtt. Nehéz megfogalmaznom azt, amit valójában érzek ezzel kapcsolatban, mert úgy érzem, tanító jellege is volt. Szívesen olvastam volna még tovább és bővebben, mert rengeteg kérdés maradt meg bennem, de mivel ez egy kisregénysorozat, így alig várom a folytatást. Érdekes ennyire összetett zsánerben olvasni, hiszen a fantasy, a romantikus-erotikus zsáner magában is élvezhetőek. És ez nem minden, hiszen a történelmi zsáner is megtalálható benne, pontosabban a görög mitológia. Ebből is látszik, hogy az írónő nagy fába vágta a fejszéjét, de bátran merem azt mondani, hogy szépen felépítette a történetet.
Bár nagyon sok érzelem és kérdés kavarog bennem, mégis a legerősebb a Miért?

Erre órák hosszáig is kereshetnénk a választ, hogy mi miért történt így.
A legnagyobb tanulság, amit ez a történet adott nekem, az volt, hogy nincs lehetetlen, mert bármi megtörténhet. Így volt ez Desiré és Eros történetében is.

2023. január 11., szerda

Tudtad-e? Nagy Alex

Régen hoztam már új anyagot a Tudtad-e? rovatba. Ezúttal volt szerencsém egy olyan íróval beszélgetni, mint Nagy Alex, akinek tollából egy történelmi fantasy regénysorozat első része látta meg tavaly a napvilágot. Ennek apropójából elárult pár dolgot a könyvének megszületéséről. Fogadjátok sok szeretettel!
Megjelent: Lelkek harca 2022.

Tudtad-e?
– hogy a Lelkek harca egy kötetnek indult? Emlékszem, az elején milyen lelkes voltam. Dőlt belőlem a szó. Azaz a betű. Néhány hónap alatt megvolt négyszáz oldal, és hol volt még a történet vége! Büszke voltam magamra. Odaadtam a kéziratot a hozzám legközelebb állóknak. Dicséretek és vállveregetések. Már a kiadáson gondolkodtam...

– hogy befolyásolta az írásom a fiamtól ajándékba kapott könyv?

Stephen King: Az írásról

Szerencsére elolvastam. Szerencsére mentort kerestem. És szerencsére megtaláltam...

– hogy Nádasi Krisz vett a szárnyai alá. Elolvastam a tizenkilenc oldalas lektori véleményét... Hosszú napokig tartott, míg megemésztettem. Aztán nagy levegőt vettem, és felvértezve a tanácsaival, kijavítottam a szöveget.

– Vagyis, hogy átírtam a regény kb. 90%-át...

– Hogy miről szól a regény?

Ezt kérdezte tőlem Krisz is. Mikor belezavarodtam a körmondataimba, illedelmesen leállított. – Egy mondattal, Alex – kérte. Zavaromban visszakérdeztem: – Te hogy mondanád? Azonnal rávágta: – A szociban játszódó, nyomozással és romantikával átszőtt történet spirituális elemekkel.

Megdöbbentem. Én csak a jóról, a rosszról és a szeretetről akartam írni. Valós környezetben, kitalált történettel és szereplőkkel, egy pici fantasy-val fűszerezve. Egy kicsit eljátszadozva egy-két, minden embert foglalkoztató kérdéssel. Az én szemüvegemen keresztül, ahogy én képzelem ezt az egész égi-földi mesét...

Aztán bólintottam. Krisz találóan fogalmazott. Erről szól a Lelkek harca első része.

– hogy az Atmánság szó milyen eredetű?

A fiam találta ki a kisváros nevét. Az atman szó szanszkrit nyelven lelket jelent. Így született meg Atmánság, ahol a történet nagy része játszódik.
2023. január 10., kedd

Szabó-V. Dóra: Út-Vesztők ("Hogyan induljunk a reményteli jövő felé, ha a fájdalmas múlt újra és újra az utunkba áll?")

Szeretném megköszönni az írónőnek, Szabó-V. Dórának, hogy még megjelenés előtt olvashattam Út-Vesztők című regényét. A szerző érezhetően beletette a szívét a történet minden sorába. A Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak hálás vagyok a lehetőségért, hogy elmondhatom a véleményemet az olvasottakról.

Szabó-V. Dóra
Út-Vesztők


Fülszöveg

Mindig van remény… egy jobb életre, egy teljesebb életre. Csak rajtunk múlik, valóra válik-e vagy sem.
Szabó-V. Dóra: Út-vesztők, romantikával átszőtt regényében a két főszereplő nem átlagos életén keresztül keresi a választ arra, hogy kaphatunk-e, megérdemlünk-e egy új esélyt, vagy mindent elveszítünk elhibázott döntéseink miatt.
A hajléktalan fotós és a modellek csillogó világával ismerkedő sminkes egymásra találása, tragédiaközeli elválása szívfájdítóan érzelmesen mutatja be, hogyan találhatunk kiutat érzelmeink labirintusából, hogyan kezdhetjük újra, és találhatjuk meg a boldogságot.

Véleményem
5/5

Ezt a regényt nem volt egyszerű olvasni, mert felültetett egy érzelmi hullámvasútra. Egyszer fent voltam, aztán nagyon lent, néha zökkentem párat, majd a biztonsági kar jó nagy gyomrost adott a következő kanyar előtt. Alig volt időm szusszanni egyet olvasás közben.

Lou nem a legtökéletesebb, és ezt tudja is magáról. Nehéz múlt keresztjét cipeli a hátán, és édesapjával is vannak rosszabb pillanataik. Lou azonban nem hagyja magát, és eltökélten halad a célja felé, hogy profi sminkes legyen. Küzdelmeiben, csalódásaiban és boldogságában akár magunkra is ismerhetünk.

Sam nem vár sokat az élettől, bár még csak a húszas évei közepén jár. Hajléktalanként hajtja maga előtt a napokat, majd egyszer csak elétoppan Lou, és kihúzza a gödörből. A hitetlenkedés, a kétely, az önbizalomhiány és az önmarcangolás az, amit az írónő jól elkapott ennél a karakternél.

A történetben mélyre merülünk a lelki problémák terén, a szereplőkkel együtt próbálunk partot fogni, miközben egy-egy újabb hullám ismét beránt minket a sodrásba. A drogok, az alkoholizmus, a pszichés betegségek témáját is körüljárjuk.

A történet tűnődésre késztet minket, és sok kérdés kavaroghat bennünk.

Vajon megéri magunkat bántani azokért a tetteinkért, amiket a múltban követtünk el? Tényleg meg lehet változni csupán valaki miatt? A szerelem és a megértés gyógyír lehet a sebeinkre? A jövőnket valóban mi irányítjuk, vagy elég sodródnunk az árral, mert úgysem vagyunk elég erősek a kitöréshez?

Ajánlom mindenkinek, aki szereti a romantikus könyveket, azonban mégsem riad vissza attól, hogy a jó után a rosszabb, majd a legrosszabb következik. Egy másodperccel később viszont a felhők mögül előbukkan a nap, hogy felvidítson minket. Ahogy az életben is néha.

2023. január 8., vasárnap

Jud Meyrin: A tetováló (Itáliai rejtélyek 2.) - ("Még a legnyugodtabb alpesi városkában is történhetnek hátborzongató események...")

Nagyon szépen köszönöm Jud Meyrin írónőnek és a FairBooks Kiadónak, hogy megtiszteltek a bizalmukkal, és elolvashattam A tetováló (Itáliai rejtélyek 2.) című könyvét. Emellett köszönöm a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy elmondhatom a véleményemet az olvasottakról.

Jud Meyrin
A tetováló 
(Itáliai rejtélyek 2.)


Fülszöveg

Lily Bolton visszatért Londonba, újra minden idejét a munkája köti le. Próbál tudomást sem venni az Olaszországban történtekről és szívdöglesztő mostohabátyja, Raffaele iránt érzett vonzalmáról, de az igyekezete egy pillanat alatt dugába dől. Duplán is.
Kap egy levágott bőrdarabot, rajta tetoválással.
A tetoválás pedig szakasztott mása a Raffaele karján lévő egyik mintának.
Lily el sem tudja képzelni, ki és miért küldte neki a hátborzongató csomagot, csak abban biztos, hogy Raffaele élete veszélyben forog.

Jud Meyrin ezúttal a napsütötte olasz Alpokba repíti el az olvasókat az Itáliai rejtélyek még több izgalmat, még több veszélyt rejtő második részével.

Véleményem
5/5

Kedvenc hőseim visszatértek egy újabb hátborzongató tett miatt.

Már a sorozat első része esetén is mondtam, hogy a krimi nem igazán a zsánerem, de a romantikus krimi… Na, az már kedvemre való!

Lily ismét egy borzalmas ügyben nyomoz, amit csak megbonyolít a tény, hogy a neki szánt bőrdarabokon Raffaele tetoválásait ismeri fel. Itt már nem csupán egy ügyet kell felgöngyölítenie, hanem meg kell védenie azt az embert is, akihez napról napra jobban vonzódik.

Raffaele karaktere egyre szimpatikusabb számomra, és az elképesztő lazaságával tökéletesen kiegészítette Lily merev, racionális gondolkodásmódját.

Az írónő ezzel a résszel igazán megizzasztott, ugyanis a nagyon sok váratlan történéssel elérte, hogy majdnem egy szuszra elolvassam a történetet. Nagyon szerettem volna tudni, ki áll a vérfagyasztó tettek mögött, és úgy gondolom, hogy sikerült átadnia az érzelmeket, amik átszövik a cselekményt.

A helyszín ismét a varázslatos olasz Alpok, ami egy nagyszerű pluszt ad az élményhez.

Izgatottan várom a következő részt!