2020. október 13., kedd

A fantasy világa II. Történelmi fantasy

 


Az előző részben az urban fantasyt vettem górcső alá. Ezúttal a történelmi fantasyt szeretném bemutatni nektek magyar írók műveinek segítségével.

A történelmi fantasynak a lényege, hogy valamilyen történelmi korszakban játszódik. Az esetek többségében ez a sötét középkor szokott lenni, de bármelyik korszak adhatja a történet alapját. Tehát épp annyira ez alá a kategória alá sorolható az a fantasy, amelyiknek az ókor ad otthont, mint az, ami a Viktoriánus korban vagy a Reneszánszban játszódik. Ez alól csupán a 20. és 21. század kivétel. Az ebben az időben játszódó fantasyk az előző cikkemben említett urban fantasy zsánerbe tartoznak.

A főbb jellemzői, hogy központi szerepet kap bennük a mágia vagy egy mitikus lény, mint például a sárkány, esetleg egy különleges erővel felruházott tárgy, például gyűrű vagy kard. Ilyenkor a főhősről többnyire kiderül, hogy kiválasztott, akinek meg kell tanulnia bánni az erejével, esetleg rá ruházták a mágikus tárgyat, amivel aztán legyőzheti a gonoszt, vagy épp a tárgy maga a gonosz, amit el kell elpusztítania. Ebben az esetben heroikus történelmi fantasyról is beszélhetünk, ugyanis a történet központjában valóban egy „hős” áll.

Mitikus lények esetében, azok az élet részei, vagy jó vagy rossz értelemben. Például a sárkányokat le kell győzni, hogy eljöhessen a béke, vagy annyira beépültek az emberek hétköznapjaiba, hogy együtt élnek velük, esetleg hasonlóan tartják őket, mint például a lovakat. De más mitikus lények is szerepelhetnek a történelmi fantasyban hasonlatosan a sárkányokhoz. 

Ugyanúgy ebbe a zsánerbe tartoznak azok a fantasyk is, ahol az események egy alternatív történelmi időben játszódnak. Ez esetben egy adott történelmi korszak van újragondolva; amolyan „mi lett volna, ha” típusú történetet kell elképzelni, ahol az író továbbviszi vagy újraértelmezi az eseményeket, megváltoztatva a történelem eredeti menetét. De olyan is előfordulhat, hogy a történések nem a mi múltunkban játszódnak csupán erősen emlékeztetnek rá. Ilyen lehet akár egy teljesen más világ is, aminek a felépítése például a középkor elemeire épül.

A történelmi fantasy jól vegyíthető a steampunk elemeivel is, és ezt több író ki is használja. Ezesetben a fantasy elemét az adja, hogy az adott korszakban olyan technológia létezik, ami valójában akkor még nem létezett, vagy a tudomány a valóságban még nem tartott azon a szinten.


És akkor most – a teljesség igénye nélkül – mutatok pár példát a történelmi fantasyra magyar írók tollából:


Ez a könyv jó példája a „mi lett volna, ha” típusú fantasyra. Mi lett volna, ha Anjou Lajos hadjáratát nem a pestis, hanem a zombiapokalipszis állítja meg.


Ennél a könyvnél az 1800-as évek Londonjában kap központi szerepet a mágia.


Ebben, az Osztrák-Magyar monarchiában játszódó történelmi fantasyban központi szerepet kap egy különleges tárgy. Egy metronóm.


Ez a könyv példa az alternatív múltra némi steampunkkal vegyítve.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése