2020. október 18., vasárnap

Interjú Kopácsi Krisztinával ''Szeretem a könyveket, mert képesek minket elvinni oda, ahova másképp nem juthatunk el, és amíg olvasunk, bárkik lehetünk''

Most egy olyan első könyves, magyar írónővel beszélgetek, akinek a könyvében lévő szereplők hamar a szívembe lopták magukat. Ez az írónő nem más, mint Kopácsi Krisztina a Sötét múlt c. romantikus könyv szülőanyja. Köszönöm, hogy elfogadtad a felkérésem, nagy megtiszteltetés ez nekem.



Moncsi:
Hogyan jött az ötlet, hogy írói útra lépj?

Krisztina: Nagyon régóta keresem az utam. Sok mindent kipróbáltam, horgoltam, kötöttem, ékszereket és csokrokat készítettem, de egyikben sem teljesedtem ki igazán. Aztán 2018 nyarán jött egy sugallat, és még akkor ősszel neki is kezdtem a Sötét múltnak.

Moncsi:
                    Mi inspirált abban, hogy megírd a Sötét múlt c. könyvedet?

Krisztina: Nekem az olyan típusú könyvek és filmek tetszenek, amiknek a végén jön egy csavar, ami megváltoztatja az egész addigi elképzelésed a történetről. Ezért nem is volt kérdés, hogy ha írnék, akkor az milyen típusú könyv lenne.

Moncsi:
Számomra érdekes volt az, hogy a múlt egy részét levelek alapján próbáld meg bemutatni. Hogyan jött ez az ötlet?

Krisztina: Szerettem volna, ha a regényben markánsan elkülönül a múlt és a jelen. Először a múltról szóló részeket egyes szám első személyben írtam meg, de Nádasi Krisz javaslatára végül levelek formájában kelt életre a múlt.


Moncsi:

A könyvedben szerintem van egy pici krimi szál, legalábbis nekem úgy tűnt. Szándékosan rejtetted el benne vagy csak így alakult?

Krisztina: Abszolút szándékos volt! Szeretem a krimit, és úgy gondoltam, hogy még izgalmasabb lesz tőle a történetet.

Moncsi:
Szeretnél sorozat író lenni, vagy inkább maradnál az önálló köteteknél?

Krisztina:Egyelőre maradok az önálló köteteknél, de nem kizárt, hogy egy szép napon sorozatot is fogok írni. Igazság szerint, a Sötét múltat először két részesre írtam meg, de az első kiadó, amit megkerestem a kéziratommal azt szerette volna, ha csak szimplán egy részes lenne. Így Nádasi Krisz tanácsait követve lerövidítettem. Sajnos a kiadónak a rövidített változat már nem tetszett. Ezután kerestem meg a NewLine kiadót, ott viszont meglátták a fantáziát a történetben, és kiadták.

Moncsi:
Van olyan műfaj amiben szívesen kipróbálnád magad a romantikuson kívül? Ha igen, melyik az, és miért?

Krisztina:Hú, hát, ezen még nem gondolkodtam! Talán, a krimi az, amiben még elmerülnék.

Moncsi:
Milyen nehézségekkel találkoztál eddig, mióta megjelent a könyved?

Krisztina:Azt gondolom, hogy egy első könyves szerzőnek a legnehezebb ismertséget szerezni, úgy hogy nem egy hatalmas kiadó áll mögötte. Legalábbis számomra ez okozza a legnagyobb kihívást.

Moncsi:
A Sötét múlt c. regényedben a karaktereidet valakikről mintáztad, vagy csak a fantáziád szüleményei? Mert nagyon élethűek.

Krisztina:Egyetlen karakter van, aki egy élő, létező személy, de mivel nem kaptam felhatalmazást tőle, hogy felfedjem a kilétét, így továbbra is homály fogja fedni a személyét. Annyit elárulhatok, hogy nem a főszereplők között kell keresni őt. Mindenki más a képzeletem szüleménye.

Moncsi:
Mennyire könnyen engeded el a karaktereidet? Vagy nem tudod elengedni őket, mert írás közben közel kerülnek hozzád, és újabbnál újabb történeteken töröd a fejed, ahol szerepet kaphatnának?

Krisztina:A kézirat elkészültével, elengedem a szereplőim kezét, és ezerrel koncentrálok az új történetre. De elárulom, van egy karakter, aki vissza fog köszönni a második könyvemben is.Viszont annyian kérték, hogy a Sötét múlt mellékszereplői is kapjanak önálló történetet, hogy hamarosan visszatérek hozzájuk, és egy novellás kötet formájában még egyszer találkozhatunk velük.

Moncsi:
Milyen visszajelzéseket kaptál eddig? Volt, amiből tudtál tanulni?

Krisztina:Azt kell, hogy mondjam, nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam, sőt volt jó néhány, ami igazán megdobogtatta a szívem. Természetesen, nagyon szívesen fogadom az építő jellegű kritikát, hiszen ez segít nekem abban, hogy egyre jobb legyek. Tudom, hogy nagyon sokat kell még tanulnom!

Moncsi:
Jelenleg dolgozol valamilyen történeten/történeteken?

Krisztina:Már írom a második könyvem, amit ha minden jól megy, már tavasszal a kezükben tarthatnak az olvasók.

Moncsi:
Mesélnél egy kicsit magadról, hogy ki is vagy Te, amikor nem írsz?

Krisztina:Nos, ha éppen nem írok, akkor családanya vagyok. Van három csodaszép gyermekem, a lányom, aki 19 éves, már el is olvasta a könyvem. Nagyon szeretek olvasni, bár mióta írok, sokkal kevesebb időm marad erre a hobbimra.

Moncsi:
A körülötted lévő emberek (családod, barátok, rokonság) hogyan fogadták, hogy írói útra léptél? Támogatnak? Olvasták a könyvedet?

Krisztina:A család és a barátok is nagyon örültek, amikor kiderült, hogy könyvem fog megjelenni. Szerintem senki sem gondolta, hogy ilyen álmokat dédelgetek magamban. Nagyon izgultam, amikor anyu olvasta, hiszen ő a legnagyobb kritikusom. Azt mesélte, hogy nem is emlékszik arra, hogy mikor haladt ilyen lassan egy könyvvel. Minden mondatot kritikus szemmel olvasott. Hál’ Istennek nagyon tetszett neki, ami igazán boldoggá tett engem. A véleménye nagyon sokat jelentett számomra! Mindenki mástól is pozitív visszajelzést kaptam, és nagyon várják már, hogy megjelenjen a következő könyvem.

Moncsi:
Mik a terveid közeli és a távoli jövőre nézve írás terén? Mit szeretnél ezzel elérni?

Krisztina:Minél többet írni, és ezzel örömet szerezni az olvasóknak. És persze, nagyon örülnék, ha egyszer főállású író lehetnék.

Moncsi:
Mit gondolsz, mennyire van szüksége a magyaroknak a könyvekre?

Krisztina:Erre hadd idézzem a könyvemből Alex egy mondatát:
Szeretem a könyveket, mert képesek minket elvinni oda, ahova másképp nem juthatunk el, és amíg olvasunk, bárkik lehetünk: akár egy elszánt nyomozó, egy sorozatgyilkos, középkori lovag vagy sikeres autóversenyző.”

Moncsi: Nagyon szépen köszönöm, hogy elfogadtad az interjúra való felkérésemet. Ezúton is szeretném megköszönni neked, hogy megírtad ezt a könyvet, s megengedted, hogy elolvassam, és ezzel is része lehessek Alex és Stephanie történetének. Örülök, hogy tudtunk kicsit beszélgetni.

Ha szeretitek a kalandos, titkokkal és akciókkal teli könyveket akkor Kopácsi Krisztina tollából született Sötét múlt c. regény a Te könyved. 

Kopácsi Krisztina hivatalos oldala

NewLine kiadó

Líra

Book24

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése