2021. június 7., hétfő

Bacsa Zsófia – Baráth Zoltán: Hatred

 Egy cirkuszi világról szóló fantasy regényt olvastam Bacsa Zsófia és Baráth Zoltán tollából Hatred címen. Köszönöm az íróknak, hogy lehetővé tették, hogy elolvashassam a könyvet, és a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy közölhetem a véleményemet róla. 



Fülszöveg:

– Tudjátok mit? Ha ezt így akarjátok intézni, ám legyen! De engedjétek, hogy Monro-val elmenjünk! Nincs közünk ehhez. Amit tudtam, megtettem. A megállapodás értelmében fizessetek ki, s már itt sem vagyunk! – mondta Bill, és előrébb lépett.

Hiba volt. A két férfi tudata annyira beszűkült már, hogy félreértelmezték a mozdulatot, és tüzet nyitottak. Gennyes Jack tüzelt elsőként és Diplomata Bill fehér ingének elején vörös folt kezdett szétterjedni. Aztán összerogyott. Ezután elszabadult a pokol.

Vélemény:

4,5/5

Ebben a regényben egy ízig-vérig Rémségek cirkuszát kapunk felnőtteknek a szerzőpárostól. Maga a koncepció tetszett, ahogy megjelenítették a cirkuszi klánok szereplőit a maguk különleges képességével, ahogy egy modern Rómeó és Júlia sztori is kibontakozott mindamellett, hogy olyan mágikus lényekről is olvashattunk, mint amilyenek a vérfarkasok és a vámpírok. Tetszett a műnek a sötét, komor hangulata, és bár nem vártam, hogy a maga csaknem 160 oldalával magába szippant, mégis így történt.

            Úgy vettem észre, három fő szálon fut a cselekmény. Egyrészt adott Myrtill és Rézorrú szerelmi története, akik elmenekülnek a cirkuszaikból, hogy házasságot kössenek. Talán ez a szál, és ez a kis szerelmi történet volt az, ami az olvasó számára szimpatikussá tette a sztorit és a szereplőket. A karaktereknek ugyanis voltak olyan stiklijeik, amik miatt nehéz volt őket megkedvelni, de végül úgy voltam vele, hogy mindez jócskán hozzátartozott a személyiségükhöz.

            A másik főbb szálat Blake és testvére vérfertőző kapcsolata adta. Mivel nem lehetett gyermekük, megvásároltak egy vérfarkas fiút, s azt nevelték együtt. Ez már keveredik egy másik szállal, ugyanis a fiú vámpír-vérfarkas családból származik, s az apja nem nézi jó szemmel, hogy neje révén nevelőszülőkhöz kerül a fiú.

            A harmadik főbb szál pedig egy cirkuszi alkalmazotthoz kötődik, akinek kígyók nőnek ki koponyájából, s aki szerelembe esik egy olyan férfivel, akit nem tud kirángatni bűnös múltjából.

            A regény fő keretét emellett egy gyilkosság, és az arról szóló nyomozás határozza meg. Emellett feltűnik egy inkvizítor, néhány élőhalott és egy olyan személy is, aki nem érez fájdalmat.

Tehát ez a regény a cirkuszi élet kavalkádját ötvözi, a dark fantasy világával, és a hozzá tartozó lényekkel. Ami nekem a leginkább tetszett, az a mű sötét hangulata volt. Emellett örültem, hogy nem érződött a váltás a két író stílusa között. Nem éreztem a szövegen, hogy ezt a részt biztosan az egyikük, míg a másikat biztos a másikuk írta. Nekik vagy a szerkesztőjüknek sikerült tökéletesen összehangolni a történetet.

            Arról is szoktam pár sort írni, hogy mi az, ami kevésbé tetszett a regényben. Nekem az elején kicsit nehéz volt megszokni a forgatókönyvszerű írásmódot, a rövid és tömör mondatokat. A szöveg nem engedte az olvasót elmélázni a részletekben, hanem ha éppen nem figyelt oda, akkor fontos részekről maradt le. Nekem kicsit hiányoztak az ennél részletesebb leírások, karakterábrázolások, és azt is szoknom kellett, hogy túl sok volt a név, és nem mindig sikerült összeraknom, hogy melyik név melyik szereplőhöz, és melyik klánhoz tartozott. A végére persze megszoktam, megismertem őket, és úgy érzem, tisztázódott a fejemben minden. De az elején olvasó-barátabb lett volna a részletesebb leírás, bemutatás.

            Ezt leszámítva csak ajánlani tudom ezt a művet azoknak, akik kedvelik a dark fantasy műfaját. Akik elmerülnének egy cirkuszi világban, ami nem tökéletes, és persze a szereplők sem azok. Engem ez a kesernyés, kicsit sötét, néhol már-már alpári hangulat nagyon magával ragadott, nagyon élveztem, és úgy gondolom, ezért is érdemel nagyobb figyelmet a regény. Tényleg csak ezt tudom mondani róla; egy igazi Rémségek cirkusza felnőtt olvasóknak! Olvassátok!


A szerzők és a regény oldala

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése