2020. március 6., péntek

„Semmi sem történik ok nélkül.” Interjú Epstein Ágnes írónővel

Epstein Ágnes Beköltözött a szerelem című novellája a Könyvmolyképző Vágyom rád antológiájában jelent meg tavaly decemberben. Volt szerencsém olvasni a történetet, és nagyon tetszettek mind a szereplők, mind a cselekmény. Egyáltalán nem lepett meg, hogy az írónő egy újabb novellája is bekerült a kiadó idénre tervezett antológiáinak egyikébe. Ágit a novellákról, a pályázatokról és további írós terveiről kérdeztem.



Judit: A Vágyom rád kötetbe egy pályázat útján válogatták be a novellákat, köztük a tiédet is. Az eredményhirdetés egybeesett az Aranymosás regénypályázattal, ahol szintén indultál. Tudom, hogy egyetlen pályázat is idegfeszítő tud lenni, nem hogy kettő. Hogy élted meg, hogy a kettő ennyire egybecsúszott?

E.Á.: Az eddigi írói életem legfelkavaróbb időszaka volt! A két pályázaton túl más dolgok is történtek a háttérben, ezért már eleve feszült voltam. Nálam pedig majdnem teljesen egybeesett a két dolog. Kijött a részletem, és néhány napra rá megvolt a novellapályázat eredménye. Bevallom, különös élmény volt, és a negatív lektori annál nagyobbat ütött, mert az átlagosnál bizakodóbb voltam. Azóta azonban sok mindent átértékeltem magamban, és rájöttem, hogy így volt a legjobb. A beküldött regényem YA fantasy volt, és egy év alatt rájöttem, hogy talán a NA és a felnőtt korosztálynak szóló történetek közelebb állnak hozzám. Semmi sem történik ok nélkül!

Judit: A Beköltözött a szerelem című novellád Balázs és Izabella történetét meséli el. Izabella épp abba a házba költözik, ahol Balázs is lakik, és a fiú azonnal felfigyel a lányra, de persze akadnak nehézségek a kibontakozó kapcsolatukban. Elárulod, hogy mi volt meg először? Maga a történet vagy a karakterek? Honnan jött a novella ötlete?

E.Á.: Egyik sem és mindkettő, mert általában egy érzelmileg túlfűtött jelentet szokott feldobni a képzeletem, ami köré azután kiépül a többi. Ez esetemben egy teljes képet jelent, vagyis látom az aktív szereplőket, és azután kialakul, hogy kik is ők, honnan jöttek és hová tart a történetük. Mindig többet tudok róluk, mint ami végül a történetbe belekerül. Balázs és Izabella esetében egy olyan szívmelengető történetet szerettem volna írni, ami bárkivel megtörténhet.



Judit: A Könyvmolyképző idén nyáron is megjelentet két antológiát, és az egyikbe a te újabb novellád is bejutott. Milyen érzés volt ismét bekerülni?

E.Á.: Kimondhatatlanul örültem neki, mert ezt a novellámat is nagyon szeretem! A főhőseim mindig a szívemhez nőnek, mire a történetüket befejezem. Talán furán hangzik, de a barátaimnak, valódi személyeknek érzem őket, és szeretném, ha minél többen megismerkednének velük.

Judit: Ennek a novelládnak a címe Szedres muffin. Ezek szerint gasztronómiai hátterű történetet várhatunk?

E.Á.: Muffin többször is szerepel majd benne, de nem. Szerintem annyit elárulhatok, hogy a dalmát tengerparton játszódik, és a főhősnőm egy mérnök, nagy tervekkel, amik között nem szerepelt egy szerelem, de hát, mint tudjuk, ember tervez, az író pedig szeret csavarni a történeten.

Judit: Tudom, hogy jelenleg két regényen is dolgozol. Mesélsz róluk egy kicsit?

E.Á.: Hát, ez bátor kérdés részedről, mert egy író órákig tud beszélni a regényéről, nem hogy kettőről! Decemberben fejeztem be egy high fantasy nyers kéziratát. A gyengém a világépítés, egyszerűen imádom kidolgozni a részleteket, új lényeket alkotni, szétszedni és újra összerakni azt, amit tudok a társadalomról, kultúráról, művészetről és természetről, feszegetni a határaimat, miközben mégis beszélhetek olyan komoly témákról, amik érdekelnek, de varázslattal teli szereplőkkel. Úgy érzem, így könnyebb nehéz dolgokról írni, és az olvasónak könnyebb befogadni. Szerintem a történeteknek az álmokkal hasonlatosan az a feladatuk, hogy általuk megérthessük az életnek nevezett katyvaszt. (Elkalandoztam, elnézést!) Tehát, erről a regényről kaptam néhány előolvasói véleményt, és most a javítási szakaszban vagyunk.
Két szálon futó történet, az egyik bűbájoló tündékkel, és daracókkal (saját fajt alkottam), a másik egy messzi emberkirályság, mondanám, hogy steampunkszerű fejlettséggel, de inkább ecopunk (nem gőzzel működnek a kütyük, hanem napenergiával, mert miért ne), vagyis a technikai fejlődés egészen más szintjén állnak. A kérdés pedig az, hogy mi történik, ha ezek találkoznának, mindeközben adottak a szereplőim, akik elveszettek a saját világukban, mégis a nyakukba fogom varrni az egész világ sorsát, miután hosszasan szenvedtek, hogy szenvedjenek még egy kicsit.
A másik regény egy Los Angelesben játszódó NA történet, de jelenleg mostohagyerekké vált, mert leköt a fantasy javítása, és úgy érzem, hogy az a zsáner az, ami inkább az enyém.
Mindennek tetejébe egy harmadik történet is kísért, ami urban fantasy lenne, de egyelőre csak a képzeletem síkján létezik.


Judit: Novella vagy regény? Melyiket szereted jobban írni és miért?

E.Á.: Én még verset is szoktam írni! Egyébként meg mindkettőt szeretem. Általában tudatosan választok formátumot, és a történet illeszkedni szokott az elhatározásomhoz.

Judit: Mik a további írós terveid az idei évre?

E.Á.: Azt hiszem, nem mondok újat azzal, hogy szeretném, ha végre megjelenne egy regényem. Aztán a következő és így tovább. Részt veszek egy kihíváson, aminek a lényege, hogy minden héten írunk egy novellát, bármilyen rövidet is, és eddig tartom az ütemet. Úgy érzem, hogy minél többet tornáztatom a fantáziám, annál több ötletem lesz. Az, hogy melyikből születik regény, csak az idő a megmondhatója.

Az írónő Facebook oldala:

A Vágyom rád antológia itt vásárolható meg:
Könyvmolyképző márkabolt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése