2023. február 9., csütörtök

Interjú Nagy Alex íróval. "Sajnos nagyot változott a világ az utóbbi években. Magam sem gondoltam volna, hogy ilyen idők jöhetnek. "

Szeretném megköszönni Nagy Alex írónak, hogy elfogadta az interjúfelkérésemet. Az írónak tavaly jelent meg az első regénye, amely egy trilógia első része, és a Lelkek harca címet viseli. A véleményemet egy korábbi bejegyzésben már olvashattátok, és ott kifejtettem azt, hogy miért is tetszett nekem a történet. Ezzel kapcsolatban is szeretnék feltenni neki pár kérdést, ahogy a jövőbeli terveiről is beszélgetni fogunk.

 Honnan jött az ötlet, hogy az írói pályára lépjen?

Alex: Már gyerekkoromban játszadoztam a gondolattal. Szerettem az irodalmat, sokat olvastam és emellett olykor belekezdtem egy-egy történet írásába. Néhány oldalnál azonban sosem sikerült leírnom többet. Aztán jött a nagybetűs Élet, el is feledkeztem az írásról...
Majd történt egyszer a covid előtt, hogy az egyik este kinyitottam a számítógépem, és pár óra alatt megírtam a Lelkek harca első oldalait. A történet ugyanis már évek óta formálódott a fejemben...

 Már elmesélte nekünk a Tudtad-e? rovatban, hogy eredetileg egyrészesre tervezte. Honnan jött az a gondolat, hogy akár trilógiát is lehetne belőle írni?

Alex: A mentorom, Nádasi Krisz írónő hívta fel a figyelmem arra, hogy még a történet a felében sem tart a kézirat és már így is túl hosszú egy kötetre. Ezután döntöttünk úgy, hogy három részes lesz a könyv.

Ahogy láttam, a weboldalán és oldalán is írta azt, hogy novellaírásra is adta a fejét. Melyik jelent az ön számára nagyobb kihívást?

Alex: Valahol azt olvastam, hogy ha a novella egy fotó, akkor a regény az film. Mind a kettő mást igényel és mind a kettőt szeretem. A nagyobb kihívás számomra egyértelműen a regény. Egy komplex és egyben összetett folyamat, folyamatos energiát, odafigyelést és kreativitást kíván. És persze kitartást, hogy az alázatról ne is beszéljek... Az elején fontos motivációként szolgált számomra, hogy képes vagyok-e ilyen formátumú művet megírni.

Vannak olyan személyek, akikről mintázta a karaktereit vagy mind kitalált?

Alex: A történet, ahogy a szereplői is kitaláltak. Ezt gyakran kérdezik, ezért egy kicsit bővebben kifejtem. A nyolcvanas években én huszonéves voltam. Akkor jártam egyetemre, akkor voltam katona, akkor alapítottam családot és akkor voltam pályakezdő alkalmazott. A saját bőrömön tapasztaltam meg a rendszer pozitív és negatív oldalát egyaránt. Tehát a regény korrajza valós. Ami ráépül, az viszont fikció. A Lelkek harca nem valós történet. Persze egy-két szituációhoz a valóság adta az ötletet.

Hogyan jött az ötlet, hogy a romantikus, a történelmi és a fantasy zsánert ötvözze?

Alex: A fantasy-t egy szeretett személy miatt fűztem a történet köré. Ez az a része a könyvnek, amely rengeteg figyelmet követelt. Többszöri átdolgozás után nyerte el végső formáját. Hogy ki is az a személy? Megtudod, ha belelapozol a könyvbe. Mert benne van a neve. Neki ajánlottam a történetet...

Jelenleg dolgozik valamin? Új regényen vagy a folytatáson esetleg?

Alex: A Lelkek harca második része már készül. Néhány fejezet papíron van, a többi a fejemben. Egyes szereplők sorsa már lezárt, mások sorsának szálai még formálódnak.

Mit gondol arról, hogy manapság a papír és a könyvek ára is drasztikusan felfelé megy? Ön szerint mit lehetne ellene tenni? Lehetne egyáltalán?

Alex: Sajnos nagyot változott a világ az utóbbi években. Magam sem gondoltam volna, hogy ilyen idők jöhetnek. A járvány, a háború, a migráció... Nehezebb lett a megélhetés. Legbelül úgy érzem, hogy ez nem véletlen. Talán egy figyelmeztetés, egy magasba emelt mutatóujj. Az embereknek változtatniuk kell a gondolkodásmódjukon, az értékrendszerükön. Szívből remélem, hogy a fiatalabb generációk megtalálják az utat és helyrehozzák az elrontott dolgokat. Ezért is fontos az irodalom, a leírt és kinyomtatott gondolat. Remélem, nem a könyv lesz az első, amiről az emberek lemondanak...

Mennyire nehéz ön szerint íróként érvényesülni Magyarországon vagy Szlovákiában?

Alex: Mivel debütáló író vagyok, nem tudok válaszolni. Minden kezdet nehéz, mondja mondás is. Ezt tapasztalom én is. De optimista vagyok, hiszem, hogy a könyv megtalálja az útját. Beszéljünk erről bővebben az év végén.

Mit szólt ahhoz a családja és a baráti köre, hogy ön regényírásra adta a fejét?

Alex: Erről csak pozitív dolgokat mondhatok. Amikor lehullott a lepel a titkomról, meglepődtek. A csodálkozás rövidesen támogatássá alakult. A legtöbbet feleségemnek és a fiaimnak köszönhetek, akik sokszor átsegítettek a felmerült nehézségeken. Kívánok minden kezdő írónak, művésznek ugyanilyen „szurkolótábort”!

 Ha lehetne 3 kívánsága az irodalmi világban, mik lennének azok?

Alex: 1. Az olvasás legalább egyenértékűvé váljon a számítógépes játékokkal.

2. Sok-sok értékes magyar művet, sok-sok tehetséges magyar művésztől.

3. Regényeim örömet szerezzenek az olvasóknak nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világon.


Mik a jövőbeli tervei? Mikorra tervezi kiadni a következő könyvét?

Alex: Elsősorban a Lelkek harca a terv. Idén a második, jövőre a harmadik rész. Ezután meglátjuk! Néhány ötlet már van a tarsolyomban...

Nagy Alex hivatalos oldala

Nagy Alex weboldala

NewLine kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése