2020. január 9., csütörtök

Bálint Ágnes: Mazsola történetek (Mazsola, Megint Mazsola, Mazsola és Tádé)

Bálint Ágnes:
Mazsola történetek
(Mazsola, Megint Mazsola, Mazsola és Tádé)

Gyermekkorom egyik kedvence volt a kedves kis malac, Mazsola kalandjairól szóló sorozat. Rég volt, csupán annyira emlékszem, hogy akkoriban nagyon cukinak találtam ezt a folyton nyüzsgő kis állatkát.

Amikor a lányom azzal jött haza első osztály végén, hogy a Mazsola lesz másodikban a kötelező olvasmányuk, nagyon megörültem neki; nosztalgikus érzések kerítettek hatalmukba és arról meséltem a gyermekemnek, hogy mennyire szerettem kicsinek ezt a történetet.
Amikor leemeltem volna a könyvespolcomról a könyvet – merthogy emlékeim szerint nekem megvolt -, akkor szembesültem azzal, hogy bizony nincs már meg ez a mese, így azon nyomban beszereztem mindhárom részt.

Emlékszem együtt lapoztuk fel a frissen beszerzett köteteket a lányommal, akinek nagyon megtetszett Mazsola és annak ellenére, hogy nem szeret olvasni, örömmel mélyedt el ezekben a történetekben.

Érdekességképpen említeném meg, hogy Vecsésen nőttem fel, ahol a Mazsola írója, Bálint Ágnes is élt. Sőt, nem olyan messze volt tőlünk a háza. Emlékszem gyermekkoromban sokszor sétáltunk arra és mindig megálltunk a házánál, anyukám pedig minden alkalommal izgatottan suttogta el, hogy ki is lakik ott.

Bálint Ágnes:
Mazsola történetek



Mazsola
(Mazsola 1.)

 Tartalom:

Manófalvi Manó, a madárijesztők barátja egy szép napon födél nélkül maradt. Szerencsére talált a mezőn egy jókora sütőtököt, aminek a cinkék már kivájták a belét. Csinosan berendezte, dundi szalmazsákot készített magának, jó kis karosszéket, és lámpagyújtás után vidáman olvasott újságot.
Egyszer csámcsogást hallott kintről. Egy induri-pinduri malac rágta a házat. Ugye ti már tudjátok, ki volt ez az induri-pinduri kismalac? Hát Mazsola! Aki persze ott is maradt mindjárt a kis tökházban, és ha meghallgatjátok a mesét, megtudhatjátok, mi minden történt Mazsolával, aki még a tévében is szerepelt.

Bálint Ágnes humoros, vidám meséjét Bródy Vera bábfotói teszik még vonzóbbá minden gyerek számára.
A népszerű meseíró legnépszerűbb könyve, melyben a szeretetreméltó, falánk és kissé lusta, de nagyon kedves kismalac kalandjai elevenednek meg. Új formában, színes képekkel adjuk ismét közre az ismert történeteket.

Megint Mazsola
(Mazsola 2.)


A Bálint Ágnes által megálmodott és a Bródy Vera bábtervező által létrehozott bájos malacka, a tévémese halhatatlan hőse – no és kis barátai, Fülöpke meg Manócska – legújabb kalandjait olvashatják az új kötetben a gyerekek és a régi mesék iránt nosztalgiát érző szülők, nagyszülők egyaránt.






Mazsola és Tádé
(Mazsola 3.)


Mazsola, a tv-ből és a képeskönyvekből egyaránt jól ismert kismalac, váratlanul testvért kap. Mazsola – éppúgy, mint a gyerekek – duzzogva és féltékenykedve figyeli, hogy Manócska megosztja szeretetét közte és az új jövevény között. Azután – éppúgy, mint a gyerekek – megszereti kistestvérét, és megérti, hogy Manócska semmivel sem szereti őt kevésbé, mint akkor, amikor ő volt az egyetlenke. Bálint Ágnes kedves mesefűzését bábfényképek illusztrálják.

Véleményem:
5/5

Mazsola még gyermekként belopta magát a szívembe. Nagyon imádtam, mert csupa kedvesség és cukiság.
A címszereplő kismalac olyan, mint egy kisgyerek, Manócska pedig, mint egy szülő, aki tanítgatja, terelgeti szeleburdi társát. Mazsola legtöbbször nyűgös, lusta és falánk, folyton morog valami miatt, de elnézzük ezt neki, mert olyan imádnivaló, mint egy kisgyerek.
Aranyos és tanulságos mese, amely rövid kis történetekből tevődik össze, ezért is szerette annyira a lányom is.
Mazsola sok változáson megy keresztül, minden részben szerencsésen rátalál a helyes útra. Manócska a háttérben maradva, onnan éppen csak segítve hagyja, hogy Mazsola saját maga tapasztaljon meg mindent.
Gyermekkorom eme nagy kedvence felnőttfejjel is megőrizte a varázsát és talán pont ettől annyira jó, hogy képes több generációnak is a szívébe belopnia magát.


Információk a Bálint Ágnes Emlékházról



Itt lehet beszerezni a könyveket:


Írta: Inci

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése