2021. december 31., péntek

Tarja Kauppinen: A nép igazsága

Egy humoros fantasy regényt olvastam Tarja Kauppinen tollából A nép igazsága címen. Köszönöm az írónőnek, hogy lehetővé tette, hogy elolvashassam a könyvet, és a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy közölhetem a véleményemet róla. 



Fülszöveg:

Havasfelföld ​a fertő és a métely világa, alantas, szentségtelen vidék. Csak a legmegátalkodottabbak maradhatnak életben itt, s Leiden nem tartozik közéjük, így hát menti az irháját. Bár ne tenné…
Hősünk a frontra kerülve egykettőre ráeszmél, hogy mindennél van rosszabb. Hogy a könyörtelen valóság gyakran felülmúlja a képzeletet is, s hogy a sors a héroszok szerepét sem mindig a legrátermettebbekre osztja.

Karcos humorú szatíra egy idegen, mégis ismerős világban, mely maró gúnnyal világít rá az emberi természet fonákságaira. Pszeudotörténelmi drogtúra lelkünk legmélyebb bugyraiba. Spirituszmámoros ámokfutás a nihilbe. Egy száraz, sötét kacaj.
Havasfelföld hantolatlan gyalázattól fertéztetett tájain barangolva szembenézhetünk a bennünk lakozó árnyakkal, s az őrült, ugyanakkor megrendítően valószerű kalandok közepette a szemükbe kacaghatunk.
Fergetegesen cinikus, letehetetlen olvasmány a történelem és a fantasy rajongóinak.

 

Vélemény:

5/5 

Megmondom őszintén, már régóta szemeztem ezzel a kötettel. Folyamatosan az ment a fejemben, hogy vajon nekem való-e. Humorával nemcsak a mai társadalmat, hanem a fantasy műfajt is pellengérre állítja. Ezért folyamatosan ott volt az ujjam a megrendelem gomb fölött, de mégsem jutottam el erre az elhatározásra. Aztán a sors úgy hozta, hogy maga az írónő ajánlotta fel, hogy elküldi nekem a művét, aminek szívből örültem, és az első fejezet után már tudtam, megérte elkezdeni. Szóval, aki hezitál, annak azt mondhatom, hogy csak rajta! Nyomja meg azt a gombot és rendleje meg Tarja Kauppinen történetét, mivel kár lenne kihagyni.

            A történet szerint Leiden, kissé együgyű, viszont külsőre igencsak szemrevaló zwelf (igen, jól hallottad, nem elf, hanem zwelf – a németeseknek ismerős lehet) megidézi Globberinát (nem, nem bloggerinát), aki világuralomra tör. Ennek az uralomnak aztán maga Tarja (nem, nem az írónő, vagyis nem közvetlenül, hanem a történet egyik főszereplője) vet véget. Innentől megkezdődik a harc a hatalom megragadásáért és fenntartásáért.

            Leidenről már elmondtam, hogy külsőleg szemrevaló, viszont kissé együgyű, afféle lebutított Don Quijote, aki elindul a nagy kalandra, hogy hős lovag váljon belőle. Aztán persze ahelyett, hogy csatákat vív, padlót suvickol és bakancstalpat eszik. Ő az, akivel csak úgy véletlenszerűen történnek az események, sodródik velük. Bevallom, egyes részeknél megsajnáltam őt. Hiszen ha visszagondolok, rossz emberek közé keveredett, de ő maga nem sok rosszat tett a világgal (persze Globberina megidézésén túl), igaz, jót se.

            Tarja az a „jég hátán is megél” típus. Persze sejthető volt mindvégig, hogy van egy titka, mivel ő csak úgy in medias res előkerül az erdőből, és miután elteszi láb alól az előző tulajt, ő lesz a Didergő Vándor fogadósnője. Okos nő, tudja, milyen eszközök állnak rendelkezésére ahhoz, hogy a lehető legtöbb hasznot hajtsa (és nem, nem a testével, mint párszor Doranna). Céltudatos és vakmerő. Az, hogy az ember mennyire kedveli őt, az már más kérdés.

            Doranna, a könyvtáros-kisasszony testesíti meg a nők legrosszabbikát – szerintem. Amellett, hogy fehérmájú (szereti a férfiak társaságát), még hataloméhes is, és a szerencse is sokszor az oldalán áll, segítve őt. Rafinesse, ahogy a neve is elárulja, ravasz férfi, aki a saját malmára hajtja a vizet, ahogy a történetben (talán Leidenen kívül) mindenki. A szereplők közötti szövetség és/vagy konfliktus és a hatalomért folyó harc adja A nép igazsága történetét.

            Szoktam arról is írni, mi az, ami kevésbé nyerte el tetszésemet. Most ettől eltekintenék. Egyben volt ez a történet. Kellő időben és módon értek össze a szálak, szórakoztatott, én élveztem minden sorát. Még édesapám (aki katona) régi, kissé vicces katonatörténetei is eszembe jutottak róla, főleg az elején. Persze azok tartalmilag más sztorik voltak, mégis hangulatában felidézte őket a regény.

            Összességében A nép igazsága szórakoztató karikatúra, szatíra jelen társadalmunkról. Az egyes szereplőkkel bizonyos jellemtípusokat mutat be. Megjelenik a sodródó, ártatlan (kissé buta) hős, a ravasz üzletember és a hataloméhes asszonyság archetípusa. Az ő különbségeik, vagy éppen összhangjuk adja a mű lendületét, mely továbbvisz a végkifejlet felé. Humoros olvasmány, de nem feltétlenül való mindenkinek, hiszen magát a fantasy műfajt és a társadalmi jelenségeket is erősen kritizálja. Én nagyon jól szórakoztam rajta, ajánlom mindenkinek, aki szereti a karcos humort, a szatírát és aki egy igazán különleges történetre vágyik.

 A szerző oldala

Moly


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése