2021. december 11., szombat

Lily Defiant: Egan krónikák (Történet egy tündér tollából)

Egy fordulatos fantasy regényt olvastam Lily Defiant írónőtől Egan krónikák (Történet egy tündér tollából) címen. Köszönöm a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy közölhetem a véleményemet róla. 



Fülszöveg

Két fiktív helyszín, egy szigetország és egy börtönkolónia adja a fiatal hercegnő, Cessilly Phelon rendkívül izgalmas történetének festői hátterét. Az Egan krónikák lapjain megelevenedő szövevényes kalandok főszereplői az embereken kívül kelta istenek, faunok és tündérek.

A garantált izgalmakat tárogató, meghökkentő fordulatokban gazdag fantasy az éppen nagykorúvá vált hercegnő királynővé koronázásával veszi kezdetét, aki a ceremónia után rögtön olyan súlyos hibát vét, amelyért, úgy tűnik, az idők végezetéig lakolnia kell. Hiába bánja meg szinte azonnal a bűnét, isteni ítélőszék elé kerül, ahol első körben halálra ítélik. A kelta isten Pwyllnek azonban sikerül meggyőznie társait, hogy enyhítsenek büntetésén. Végül úgy döntenek, száműzik az emberi világból egy szigetre, ahol aprócska tündér alakjában az örökkévalóságig együtt kell élnie tettének következményeivel. Ám a száműzött lét sem örök, meglepetések, váratlan fordulatok sora kíséri végig olvasás közben a történet rajongóit.


Vélemény:

5/5

Mivel a fantasy alapból az én zsánerem, és mivel gyönyörű a borítója, nem volt kérdés, hogy a kezembe vegyem-e az Egan krónikákat. Szerencsére nem csalódtam. Nagyon tetszett, hogy egyszerre két sztorit olvashatunk párhuzamosan. Az egyik a börtönsziget eseményeit írja le, míg a másik tulajdonképpen előzményként szolgál, és magyarázatot ad arra, miként került főhősünk arra a szigetre. Már az elejétől fogva érdekelt, hol és hogyan kapcsolódik össze a két szál. Kíváncsi voltam, hősünk mit tett, ami miatt örök börtönlétre kárhoztatták. Kiderül, hogy súlyos a vétke, amit hirtelen haragból követett el, és amit majdnem rögtön meg is bánt, mégis bűnhődnie kellett. A történelem során sajnos nem ő az egyetlen, aki ilyet tett, ez alapján sok ember jutna ugyanarra a sorsra, mint Sziszi. Nekem nagyon kemény büntetésnek tűnt, bár ha valóban megtörtént volna, amiért elítélték, megértettem volna ezt a határozatot.

            A főszereplő, akinek a szemszögéből megismerhetjük a történetet, nem más, mint maga a hercegnő. Nekem nagyon sokáig nem sikerült őt megkedvelnem, a végére is inkább csak sajnáltam őt. Mivel felelőtlen, önző, indulatos, és éppen ezért hozott rossz döntéseket. Jó, nem a halált, de a száműzetést biztosan megérdemelte. Hozzáteszem, a szigeten lévő barátaival is elég durván bánt.

            A történet egyik fő konfliktusát az adja, hogy míg ő a palotában élt és hercegnősködött, ikertestvére a pórnép között épp a feudalizmus megdöntésére készült, lázadó terveket szövögetett. A testvérek próbálnak baráti viszont ápolni, de pontosan a társadalmi különbségek miatt beszélnek el egymás mellett. Amúgy ez nekem nagyon tetszett. Nemcsak az történt, hogy az ikrek egymásra találnak, és minden happy, hanem pont itt domborodnak ki az ellentétek.

            Nagy kedvencem Pwyll, vagyis Will, aki a hercegnő tanácsadójának szegődik. Amikor alkut kötöttek, azt gondoltam: „Na, ezt jól megcsináltad, hercegnő. Most jön az átverés!” Bár sokáig úgy gondoltam, Will ravasz és a maga javára fordítja az összes helyzetet, amibe csak ketten belecseppennek, rá kellett jönnöm, valójában törődik a hercegnővel, az ő érdekeit szolgálja. Meg merem kockáztatni, hogy szereti őt. Így nem jött be a gondolatom, miszerint átveri majd.

            Margaret, a boszorkány karaktere sem volt teljesen ellenszenves. Úgy mutatta be őt az írónő, hogy megértettem az indokait és motivációit.

            Arról is szoktam írni, mi nem tetszett egy-egy történetben. Itt nem tudok ilyet mondani, legfeljebb csak magamat tudom ismételni, miszerint nehezen azonosultam a főszereplővel. De még ő is logikusan volt megalkotva. Elvégre nem minden hercegnőnek kell habos-babos, csupa jóság Disney hercegnőnek lennie. Úgyhogy még tulajdonképpen tetszett is, hogy ő ilyen. A világok logikusan voltak felépítve, minden fejezet kellő izgalmat tartogatott, a végkifejlet pedig kíváncsivá tett a folytatásra.

            Összességében az Egan krónikák egy alaposan felépített fantasy történet, mely két idősíkot mutat be, ami egy ponton összekapcsolódik. A karaktereket kellően árnyaltnak éreztem, a sztori érdekes és jól felépített. Úgyhogy kíváncsi vagyok a folytatásra is. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése