2022. június 9., csütörtök

Aurora P. Hill: Csillagos ösvényen (Serbeniai Krónikák 1.)

 Egy csillagközi fantasy regényt olvastam Aurora P. Hilltől Csillagos ösvényen címmel. Köszönöm az írónőnek, hogy elolvashattam a regényét és a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy közölhetem róla a véleményemet.


 


Fülszöveg

Te mit tennél, ha az életed egyetlen másodperc alatt gyökeres fordulatot venne? Elfogadnád, hogy fontosabb vagy, mint azt valaha hitted? Elbírnád az erőt, ami téged választott?

Jóra használnád?

Az árva Gabrielát sosem hordta tenyerén az élet, ráadásul akaratán kívül csillagok közötti viszályba keveredik. Hiába tiltakozik ellene, minden jel arra mutat, hogy fontos szereplője lett egy addig elhallgatott történetnek.
Egy, a semmiből felbukkanó fiú kérdés nélkül a segítségére siet, és Gabriela a sok furcsa élmény ellenére érzi, hogy követnie kell megmentőjét. Nincs más választása, mert életben akar maradni, és mert rájön, hogy mindennek oka van, ami vele történik. Ahogy egyre több kérdésre választ kap, tudja, eljött az idő valami visszafordíthatatlant cselekedni…

Minden út az első lépéssel kezdődik, minden új sors egy döntéssel.

Te rálépnél az ösvényre?



Véleményem:

5/5

Nagyon örültem, amikor az írónő felajánlotta olvasásra a regényét, mivel már régóta szemeztem vele. Nem csalódtam, nagyon tetszett, hogy a sztori valóban „csillagok közt” játszódik. Egész végig fenntartotta az érdeklődésemet és külön köszönet azért, mert nagyszerű módon aknázta ki a fantasy zsáner nyújtotta lehetőségeket. De akkor nézzük is röviden, kik a szereplők és miként befolyásolják a cselekményt.

Gabriela, a főszereplő a Földről kerül át Serbeniára, nagy tudásvággyal és kíváncsisággal sajátítja el az ottani szokásokat, történeteket. Már akkor sejtettem, hogy nemhiába vonzódik ahhoz a világhoz, és Morgan nevű kutyusa se véletlenül szegődött hozzá. Gabriela nagyon jólelkű, okos, talpraesett lány, kicsit túlságosan is patyolatfehér karakter. De ugyanez igaz a gonosz Tugán és a Tanács tagjain kívül nagyjából mindenkire – serbeniaira.

Aslios a másik főszereplőnk, aki mindig segítőkész, megmenti Gabrielát, ha bajban van. Herceg, ráadásul rejtett szuperereje is van. Úgy gondolom, remekül kiegészítik egymást Gabrielával. Amúgy tetszett, hogy a szereplők, mint Rona, Frena, Zyga és a többiek is ilyen érdekesen csengő neveket kaptak, ami bizonyítja az írónő kreativitását. Tetszettek az attakövek és a vándorlelkek is, bár ezek nem újkeletű dolgok. Az utóbbiról nekem a daimónok jutottak eszembe Az Úr Sötét Anyagaiból. Számomra a testvérpár volt a legérdekesebb karakter, amikor Gabriela átkerül Aser Morba. Róluk nem tudtam eldönteni, hogy kedveljem-e őket, vagy sem. Szerintem nagyon izgalmasak, és nem csupán feketék (mint Tuga) és fehérek (mint mindenki más).

A végső fordulat részben meglepett, részben nem, hiszen tudtam, hogy valahogyan kötődik Gabriela Serbeniához, bár nem sejtettem, hogy éppen Frena által. Tetszett, hogy Gabriela annak ellenére, hogy ő a kiválasztott, nem szállt el magától.

Arról is szoktam írni pár szót, ami kevésbé nyerte el a tetszésem. Nekem furcsa volt, hogy amíg Gabriela az intézetben volt a Földön, alig volt kapcsolata más emberekkel, esetleg más tanulókkal, nagyjából szabadon járkált. Kicsit olyan érzésem volt, mintha egyedül lett volna ott. A másik dolog, hogy néha túlságosan is részletekbe hajló leírást kaptunk, ami nem mozdította előre a cselekményt. Ezt inkább a regény első felénél éreztem, ezért is haladtam lassabban azokkal a részekkel, a vége már izgalmas volt, akkor csak úgy faltam a lapokat.

Összességében a Csillagos ösvényen egy érdekfeszítő fantasy regény, ami elrepít bennünket a csillagok közé. Tetszett a világfelépítés, a karakterek is szerethetők voltak. Az írónő jól kihasználta a fantasy nyújtotta eszközöket, amihez csak gratulálni tudok. Várom a folytatást!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése