2019. szeptember 1., vasárnap

Interjú a NewLine Kiadó alapítójával


A NewLine Kiadó az egyik legfrissebb a magyar szerzőket felkaroló kiadók széles választékában. Most a meg- álmodóval és alapítóval, Gibicsárné Szabó Noémivel beszélgettem, hogy jobban beleláthassanak az írás eme kulcsfontosságú szegletébe mind a szerzők, mind pedig az olvasók. Tarts velünk!



A kiadó saját webáruházával, pedig lehetőséget biztosítok kiadótól függetlenül a szerzőknek, hogy egy plusz terjesztési felületként, még szélesebb körben juthassanak el olvasóikhoz.

Bella:  Nagy fába vágtad a fejszéd, mikor csatlakoztál a kiadók széles táborához. Mi hajtott előre? Mi vezetett ahhoz, hogy a saját kezedbe vedd a könyvek és szerzőik életét?


GSZN: Nagy fába vágtad a  fejszéd”, pontosan ugyanezeket a  szavakat mondta nekem egy nagyon kedves ismerősöm. Felkészített arra, mi vár majd rám. Már amire lehetett. Valóban meglehetősen széles a  paletta, ami a  kiadók mennyiségét és kínálatát illeti, és hosszas töprengés, utánajárás, és bizonytalanság után jutottam erre az elhatározásra. Több dolog történt, ami megerősített abban az elhatározásomban, hogy én bizony elindítom a  saját kiadómat. Az egyik és legfontosabb a sok negatív tapasztalat. Az évek során nagyon sok szerzőtárssal ismerkedtem, meg és sokakkal ápolok nagyon jó viszonyt, barátságot. Rájöttem, nemcsak én csalódtam, hanem a  legtöbbjük nem elégedett a  saját kiadójával, ilyen-olyan okok miatt. Voltak, akik, néhány év leforgása alatt több kiadónál is megfordultak, mégsem elégedettek. Mivel átlátom, átérzem a problémájukat, próbáltam olyan lehetőséget megteremteni, amellyel valódi segítő kezet nyújthatok nekik. Természetesen nem állítom, hogy mindenki elképzelésének meg tudok felelni, de részemről mindent elkövetek a sikeres együttműködés és közös cél megvalósítása érdekében.



Bella:  Milyen nehézségekkel kell/kellett szembenézned?

GSZN: A  legnagyobb nehézség talán az, hogy meg kell küzdenem/küzdenünk az elfogadásért. Az emberek itt is, ahogy minden téren általában, kétkedve fogadják az újdonságokat, és sok munkába telik lerombolni a kétségeket és kialakítani a bizalmat, mind az olvasók, mind a szerzők irányába. A másik nagyon nehéz dolog, hogy már nem csak önmagamért, de másokért is felelősséggel tartozom, és végtelenül há- lás vagyok azoknak a szerzőtársaknak, akik a kezdetek kezdetén bizalmat szavaztak nekem.



Bella: – Kik azok a szerzők, akiket az olvasók megtalálhatnak nálatok? Műfaj szempontjából vannak kritériumok, vagy bárki megkereshet titeket? Elektronikus és nyomtatott könyvek terjesztését is vállaljátok?

GSZN: Vannak szerzőink, akik a kiadó gondozásában jelentetik meg saját művüket, és vannak, akik csak egy plusz terjesztési pontként veszik igénybe szolgáltatá- sunkat/webáruházunkat. Saját szerzőink jelenleg: Abby Winter, Bakos R. Laura, Giuditta Fabbro, Illyana Sanara, Marilyn Miller, Mimi Taylor, Nagy Eszter, Suzanne Wolf, Szabó Béla (Bob Taylor) és Tanila Jensen. Áruházunkban viszont több szerző remekművét forgalmazzuk, ők: Ella Steel, Emy Dust, Emilly Palton, Krencz Nóra, Mike Menders, Orosz T. Csaba, Robin O’ Wrightly és Sue Dylen. Mind nyomtatott, mind elektronikus formában terjesztjük a  szerzők könyveit, természetesen igény szerint. Műfaji szempontból bármit befogadunk, nincs konkrét profilja a kiadónak.



Bella: Az olvasók hogyan fogadták a  NewLine-t? Milyen visszajelzéseket kaptok?

GSZN: Szerencsére elmondhatom, hogy eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptunk. A vásárlóink többnyire visszatérő vásárlók, követnek minket és érdeklődéssel várják az újdonságokat.


Írta: Isabel Helian Rose 
kép: NewLine Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése