2019. szeptember 1., vasárnap

Orosz T. Csaba: Rubin

„Három napja tartott az ostrom” 
Orosz T. Csaba: Rubin

Előttem kelt életre a magyar történelem legmegrázóbb eseménye, egy hihetetlenül vagány és érzelmes hősnő szemén keresztül, aki az első pillanattól kezdve elvarázsolt. (Robin O’Wrightly, író)




Tartalom: 

Édesanyám révén, egy egykor hatalmas, de az Első Háborúra elszegényedett nemesi családból származom. Mindig érdekelt a családfa, függetlenül a nemesi származástól. Egészen IV. Béláig tudtam vissza követni ezt a történetet levéltári és egyéb segítséggel. Kutatásaim során rábukkantam egy olyan érdekes ősömre, Terebessy Rubinra, aki a maga korában híres gyógyító volt, még IV. Béla is megemlíti egyik adománylevelében. Lázas képzeletem és a korabeli feljegyzések könyvlapokra álmodták most a történetet, tehát Terebessy Andorás báró egy ködös hajnalon…

Értékelés: 5/5

És most a magánjellegű értékelés: minden egyes sorát imádtam! Az első mondattól kezdve berántott, és mindvégig ott voltam a szereplők között. Rubin – ha mondhatom ezt – hosszú ideje az első szereplő, aki annyira elvarázsolt, hogy ha nem lennék házas nő, biz’ isten, beleszeretnék. Hopsz, coming out… Éreztem kettőnk között a pattogó szikrákat és a kémiát már a borító felé való haladásban is. (Erre a borítóra büszke vagyok.) A történet cselekménye, az érzelmek leírása, az állatok gondolatai, a nyelvezet mind-mind magával ragadott, és azt hiszem, én vagyok az, akinek Csaba most már írhat bármit, el fogja olvasni. És mindenki másnak is ajánlom, Terebessy Rubin históriájának minden magyar történelem-kedvelő gimnazistának a polcán ott kellene lennie. Sőt, a kezében, a szeme előtt. Ahogy Augusztinusz, a Szent mondaná: Tolle, lege! (És megint csak tíz csillagot adnék, ha nem lenne csak öt. Szóval a többi itt van: ***** szabadon felhasználható) Őrületesen köszönöm az írónak, hogy én lehettem a II. Béta, király! Egyszerűen sajnos nem tudtam kihagyni ezt a poént.


Írta: Szabó Borka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése