2020. április 17., péntek

Vélemény Szarka Dóra Szeniorok című riportkönyvéről.


Köszönöm szépen Szarka Dórának, a Birdbooks kiadónak, és a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy elolvashattam ezt a nagyon tanulságos riportkönyvet. A négy szenior korú riportalany története ráébresztett arra, hogy hetven év felett sem áll meg az élet, és milyen sokat jelent az, ha valaki szereti a munkáját.


Tartalom
Egy ​séf, egy menedzser, egy orvos és egy pszichológus. Mi a közös bennük? Mindannyian túl vannak a hetvenedik életévükön, mégis a mai napig aktívan dolgoznak. Rosenstein Tiborral a Rosenstein Vendéglő tulajdonosával, Dr. Kürti Sándorral a KÜRT Zrt. egyik alapítójával és elnökével, Dr. Mágori Anikó orvossal és Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológussal beszélgettünk hivatástudatról, nehéz életszakaszokról, zsákutcának bizonyuló döntésekről, sikeres élet- és karrierstratégiákról, kitartásról, eltökéltségről, személyes filozófiákról, a szakmájuk szépségéről, maradandó emlékekről, izgalmas történetekről, jövőről, tervekről.
Vajon miért dolgoznak még a hetvenedik életévükön túl is? Mi motiválja őket? Miért épp az adott szakmát választották? Hogyan lett a munkájukból hivatás? Otthonról milyen családi mintát hoztak? Mit tanultak az elkövetett hibáikból? Miként változott a szakmájuk az elmúlt évtizedekben? És még megannyi kérdés, melyekre választ kapunk a SZENIOROK kötetben a négy, jelentős élettapasztalattal rendelkező interjúalany szemszögéből.
A riportkönyvben örök igazságokról, érzelmekről, fájdalmakról is olvashatunk, inspirációt gyűjthetünk a létünk útvesztőjében való tájékozódáshoz, és válaszokat kaphatunk az élet nagy kérdéseire, melyek – az interjúalanyok sikereit elnézve – úgy tűnik, helyesek.

Értékelésem
5/5

A kötet elején kapunk egy gyors áttekintést arról, hogy egyre több szenior korú ember dönt a munka mellett nyugdíj után is. A szerző ennek az okait és a hatásait is boncolgatja, amik nagyon érdekesek. Eddig is tudtam, hogy az a munka, amit szeretünk, bizonyos keretek között jó hatással van az életünkre. Célt ad és mind szellemileg, mind fizikailag frissen tart. Abba viszont nem gondoltam eddig bele, hogyha minden nyugdíjas korú ember kivonulna a munkaerőpiacról, akkor nem maradna elegendő szakember.
A könyv következő részében a négy interjút olvashatjuk. Közülük engem leginkább Kürti Sándor és Rosenstein Tibor életútja és gondolatai fogtak meg.
Kürti Sándor a Kürt Zrt. egyik alapítótagja, ami egy információbiztonsággal és adatmentéssel foglalkozó cég. Kürti azután hozta létre saját vállalkozását a testvérével közösen, miután az akkori munkahelyéről kirúgták. Csapatjátékosnak vallja magát, aki abban a legjobb, hogy megszervezze a munkát, ösztönözze a beosztottjait. A főiskolán én is menedzsmentet tanultam, ezért kimondottan izgalmasak voltak számomra a gondolatai. Azt az elvet vallja, hogy „egyetlen szervezet sem támaszkodhat zsenikre, mert azokból kevés van és megbízhatatlanok. Egy szervezet erejének az a próbája, hogy többet tud-e felszínre hozni egy közönséges földi halandóból, mint amire az képesnek látszik.” (Peter Ferdinand Drucker) Ezzel én nagyon egyetértek, és igazán érdekes volt olvasni, ahogy Kürti a hazai munkahelyi kultúráról és a generációs különbségekről beszél.
Rosenstein Tibor séf, a Rosenstein Vendéglő alapítója és tulajdonosa. Az ő riportja amiatt volt számomra érdekes, mert szépen kibontakozott belőle, milyen egy családi alapokon nyugvó, ám felsőkategóriás étterem működése. A vendéglőben mindig ott van valaki a családból, ha a vendégek igénylik, az asztalhoz is odamennek, elbeszélgetnek a felszolgált ételről, meghallgatják az észrevételeket. Ez számomra nagyon szimpatikus. Emellett Rosenstein Tibor életútja arra is remek példa, hogy akkor lehet valaki igazán jó séf, ha szerelemmel csinálja. „Kell szerencse, nagy szorgalom és szerelem. Ebbe a szakmába bele kell szeretni.” (Rosenstein Tibor)
Mind a négy interjúalany pályafutása azt példázza, hogy a sikereiket kemény munkával és kitartással érték el, emellett pedig szerették is, amit csináltak. Ajánlom a riportkönyvet minden generációnak, mert mindenki erőt meríthet és példát vehet a négy szenior munkásságából.


A könyvet itt lehet megrendelni:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése