2022. február 17., csütörtök

Kemendy Júlia Csenge: Az Anyacsalogató Hadművelet - Tündérfürt utca 12.1. (“Ezek után máshogy nézek a szélmalmokra...”)



Nagyon szépen köszönöm a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, a szerzőnek, Kemendy Júlia Csenge írónőnek, hogy elolvashattam a könyvét. A mese címe nagyon titokzatosan hangzott számomra, mert nem igazán tudtam elképzelni, mit fogok olvasni. A könyv azonban megérdemli, hogy többször is a kezembe vegyem, mert több mondanivalója van, mint azt első pillantásra gondoltam. A kötet a Napkút Kiadó gondozásában jelent meg.


Az Anyacsalogató Hadművelet
(Tündérfürt utca 12.1.)



Fülszöveg:

Különös legendák keringenek a Tündérfürt utca egyetlen épülete, egy elhagyatott szélmalom körül. Egyesek szerint ha tizenkétszer körbeszaladod, a malom tündérei valóra váltják a kívánságodat. A falubeli gyerekek vágyai pedig sorra teljesülnek is.
Szilágyi Filkó bármit megtenne azért, hogy bizonyítékot találjon a tündérek létezésére, és végre elhallgattassa kételkedő ikertestvérét, Kelement.
A nyomozásnak újabb lendületet ad a malomba költöző új jövevény, aki bátorrá tevő gumicsizmájában fenekestül felforgatja a fiúk mindennapjait.

De vajon tényleg tündérek teljesítik a kívánságokat? Mi van akkor, ha egy kívánság örökre kívánság marad? Szegődj a tündérek nyomába Bertivel, Filkóval és Kelemennel, hogy megtudd a választ!



Véleményem:
5/5


A mese a borítón is látható szélmalom köré épül. Az a legenda járja, hogy tündérek lakják, akik a gyerekek minden kívánságát teljesítik, ha meghatározott módon és alkalommal körbefutják az épületet. Már ez egy izgalmas mese ígéretét hordozza magában, és annyira kíváncsi voltam a végkifejletre, hogy együltő helyemben elolvastam elejétől a végéig.

A mese inkább csak elvétve tartogat számunkra varázslatot, és a történet közepe körül megértjük, mire utal a könyv címe, milyen hadműveletről is van szó. Itt egy kissé elérzékenyültem, mert beleképzeltem magam Berti helyzetébe, és végig reménykedtem, hogy sikerül a tervük.

A modernkori csonka családmodell miatt egy egészen különleges mesével állunk szemben, mivel nem a megszokott anya-apa-gyerek(ek) felállással találkozunk. Nagyon tetszett, hogy a szerző nem egy tökéletes világot mutatott be nekünk, mert ezzel még inkább életszerűvé vált számomra a mese igazi tanítása.

Az illusztrációk nagyon jól kiegészítik a történetet, és a különleges kollázs-technikával modern érzetet adnak a kötetnek.

Nagyon tetszett a végső mondanivaló: becsüljük meg, amink van, és ne vágyjunk többre, mert azzal a már meglévőt sodorjuk veszélybe. A tündérek varázsa pedig mindenkiben megtalálható, és a kívánságok még a kis csodalények nélkül is valóra válhatnak, ha nagyon küzdünk értük. A könyvet nem utoljára olvastam el.

Szeretettel várom az írónő további munkáit!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése