2022. február 1., kedd

Evy Puskas: Holdkirálylány "Ez a mesekönyv nem csak gyermekeknek lett írva, mert a tanulsága a felnőtteknek is szól"

Szeretném megköszönni a lehetőséget Evy Puskasnak és a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak, hogy lehetőséget kaptam elolvasni ezt a különleges mesekönyvet, amelynek a fő témája a környezetvédelem, az összefogás és a szeretet ereje. Ez pedig nem más, mint Evy Puskas: Holdkirálylány c. első mesekönyve.

Evy Puskas:
Holdkirálylány

Tartalom:

A Holdkirálylány című mesekönyv a természet védelemben íródott, és született meg a fejemben. Történetével szeretném a gyerekek figyelmét felhívni környezetünk védelemének fontosságára.
A mese főhőse Fénysugár, egy önzetlen, segítőkész holdkirálylányka, aki estéről estére Holdudvar szélén ücsörögve egy aprócska planétát csodált.
Olvasása közben a gyerekek hamar rájönnek majd, hogy ez egy igazi varázsmese. Hisz, tündérporral meghintve, varázslattal átszőve íródtak a fejezetek.
Meséjéből kiderül, hogy miért volt oly bánatos a királylány, és miért szeretett volna mihamarább megérkezni hozzánk a Földre.
Vajon, hogy ér véget a holdkirálylány mese története?
Gyönyörű rajzokkal, fölöttébb furcsa titkokkal, a végén pedig egy meglepetés színezővel szívből ajánlom mindenkinek, aki a mesében a jóságot, az önzetlenséget, a szépséget és a mese mondanivalóját keresi.

Véleményem:
5/5

Ezt a mesekönyvet gyorsan kivégeztem, alig 2 óra alatt, mert csak úgy olvastatta magát. A történetnek igen fontos mondanivalója van, főleg azért, mert manapság nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is éppen úgy elfelejtik azt, hogy milyen fontos a környezetünk védelme. Több ilyen mesére lenne szükség, aminek tanító jellege is van. Ezt a mesekönyvet 2,5-3 éves kortól ajánlom. Azért, mert akkor a gyermek már van olyan fejlett szinten, hogy megértse a mese lényegét, a másik pedig az, hogy ennyi idősen a gyerekek nagyon érdeklődők, és sokat kérdeznek. A kérdés, ami legtöbbször felmerült bennem olvasás közben, az a Miért? volt. Elképzeltem azt, hogy éppen a legkisebb családtagomnak olvasom fel, ő pedig folyamatosan azt kérdezi, hogy Miért? Ezekre a miértekre a válaszokat részben megtalálhatjuk a könyvben is, de emellett a szülőnek is kreatívnak kell lennie, hogy megválaszolja őket. Ezzel buzdítva a gyerekeket furfangos módon, hogy elgondolkozzanak egy-két dolgon, emellett rengeteg értékes beszélgetés is születhet eme mesekönyv elolvasása után.

Nekem kicsit zavaró volt benne egy dolog, ami szinte minden lapon megjelent, miután a királylány találkozott a cicával. Az pedig a cica többféle becézése volt. Akadt köztük újabb és régebbi is, ez kicsit zavaró lehet a gyerekeknek, mert nem tudják, kiről vagy miről van szó. De ezt leszámítva egy igényes mesekönyvet tarthattam a kezemben, amelyben gyönyörű rajzok kaptak helyet.

Megmondom őszintén, amikor először belenéztem, Bombicz Judit mesekönyvei jutottak eszembe a rajzokról, ami nagyon jó.

A mese tényleg tanulságos és tanító jellegű. Nem csak a gyermekek számára. Tetszett az, hogy a holdkirálylány ért az állatok, a növények és az emberek nyelvén is. Így megtudhatott tőlük sok mindent. Olyan dolgokat is, amiket az emberek nem árulnának el egy idegennek.

Ez a mese a szeretet, a küzdelem és a kitartás erejéről is szól.

Ahogy korábban már említettem 2,5-3 éves kortól ajánlom minden gyermeknek, sőt általános iskola 1.-4. osztályában kötelezővé is tenném.

A könyv végén a színező pedig nagyon ötletes megoldás. Mondhatjuk egyedinek is.

Még egyszer nagyon szépen köszönöm Evy Puskásnak és a Magyar Szerzők Könyvei Magazinnak a bizalmat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése