2022. március 31., csütörtök

Ismerjük meg a külföldön élő magyar szerzőket I. "Mert nagy a világ, és magyar ember és a magyar író bárhol fellelhető"

Sziasztok! Ahogy már említettük nektek, új rovatokkal is fogunk érkezni az idén. Az egyik ilyen rovat a Külhoni magyarok bemutatása, amiben olyan írókat szeretnénk nektek bemutatni, akik magyarul írnak, de nem Magyarországon élnek. Őket is lehet kortárs magyar íróknak nevezni, mivel az anyanyelvükön jelennek meg műveik. Ilyen írók pl.: felvidéki, vajdasági, kárpátalji, vagy akik Németországban, Angliában vagy bárhol máshol élnek szerte e világon. Sokaknak nincs lehetősége kiadni a könyvét itthon, ezért a fióknak írnak, vagy csak novelláskötetekben, újságokban jelent meg művük. Ezért hálásak lehetünk azon magyarországi kiadóknak, akik mégis vállalják azt, hogy a külföldön élő magyarok könyvét kicsiny hazánkban kiadják. Kevés az ilyen kiadó még sajnos. De legalább vannak olyanok, akik pályázatokat hirdetnek, és ezzel is lehetőséget adnak a hazai és külföldön élő magyar íróknak.

Én mint külföldön élő magyar, tudom azt, hogy kevés a lehetősége az itt élő magyar íróknak. Mert vannak ugyan itt is kiadók, de nem mindegyik foglalkozik a magyar nyelven írókkal. Úgy vettem észre, hogy minden ország először a saját nyelvén ad ki könyveket, azután adja ki csak az idegen nyelven írottakat. A könyves üzletek azonban szívesen árulnak magyarul megjelent könyveket.
Ezért szívügyemnek érzem ezen írók bemutatását is.
Kezdjük is el egy felvidéki magyar írónővel, akinek eddig önálló kötete ugyan még nem jelent meg, de több novelláskötetben is megtalálhatóak az írásai. Megkértem az írónőt, hogy egy kicsit meséljen magáról.
Íme:


Gyurkovics Anikó vagyok, férjemmel és két gyermekemmel Dunaszerdahely mellett egy kis faluban élek. Az emberi lélek szeretete miatt műkörmös lettem 12 évvel ezelőtt. Írással 1998-ban kezdtem foglalkozni. Ezek a novellák, versek egészen 2021. februárig kizárólag a fiókban végezték, még a családtagoknak sem mutattam meg őket. Egy alkalommal a Vasárnap c. lapban jelentek meg mindennapi szösszeneteim, de nem hittem el, hogy bárki is kíváncsi lenne arra, amit írok, ezért abbahagytam. Egy kreatív írás tanfolyam hatására húztam ki ismét azt a bizonyos fiókot. Azóta rendületlenül írok, pályázatokon veszek részt.

Novelláskötetek, amelyben megjelentek Anikó művei 2021-ben:

Holdtitok antológia: Holdfénycipellők c. novella
Muzsikál a lélek, irodalmi antológia: Egy tökéletes nap és a Váratlan fordulat c. novellák
Holdfénytánc, 2021 legjobb amatőr novellistái: A holdfény leánya c. novella
A mazsolás kuglóf titka, avagy a Nagyitól szeretettel c. antológia: Lélektől lélekig c. novella
Télvíz idején című novelláskötet: Remény c. novella
Fátyolszakadás- Fajok háborúja, Fan fiction: Aria küldetése c. novella
Levél kedvesemnek - ingyenes ifjúsági lapban jelent meg egy kis prózám.
Januári megjelenések:
Az OPUS januári mesekiadványában jelenik meg 2 mesém, illetve a Magyar 7, Előretolt helyőrség irodalmi mellékletben jelenik meg két novellám.

Köszönöm az írónőnek, hogy elfogadta a felkérésemet, és a rovatban elsőként mutathatom be őt a Magyarországon élő olvasóknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése