2022. augusztus 5., péntek

K. A. Varsson - Kirakós


Amióta megjelent, a listámon van, alig vártam, hogy olvashassam. A borítója rögtön megfogott, a címe és a zsáner is. Egy hatalmas WOW. Imádtam minden sorát. Nagyon tetszett az író történetvezetése, karakterábrázolása és a rejtvények. Nagyon ritkán fog meg egy könyv ennyire és még ritkábban tart ilyen mértékben fogva. Amint volt pár percem, már a könyvet bújtam. Egyszerűen zseniális.   


K. A. Varsson - Kirakós

Fülszöveg: 

A Kirakós nem szokványos krimi. A méltán népszerű skandináv bűnügyi regények műfaját ötvözi az otthon játszható szabadulószoba-könyvek feltörekvő trendjével. Tökéletesen élvezhető a „hagyományos” módon, az olvasó sorról-sorra halad, közben találgat és gondolkozik a történetet illetően, amely végül teljes egészében kibontakozik előtte. Lehetőség nyílik azonban időről-időre a nyomozók bőrébe bújni, mivel a könyvben tíz egyértelműen jelzett – eltérő betűtípussal szedett – feladvány található, amelyek megoldásához semmi más nem szükséges, mint az olvasó leleményessége. Ezeknél a pontoknál kicsit megáll az idő, és mindenki kedvére kutakodhat a könyvön kívüli világban, később pedig ellenőrizheti, helyes megoldásra jutott-e.  

Értékelés: 
5/5 

Azt nem mondom, hogy egyik, vagy a másik szereplő a kedvencem lett, vagy akár a helyszínek a történet maga lett az.

Dánia, Lettország, Finnország, rendőrei/nyomozói igyekeznek felgöngyölíteni az ügyet, amiket ezen sorozatgyilkosság köt össze és egy véletlen folytán jutnak el végül is a tetteshez, egy negyedik helyszínre, Budapestre. A karakterek is tökéletesen tükrözik a skandináv krimikre jellemző vonásokat: mélabús, életunt, életválságban. 

Vajon meddig képes valaki magában hordozni a sérelmeit? Mit hajlandó megtenni, hogy megszabaduljon tőlük? A történetből kiderül.

Maga a történet, a nyelvezete, az írásmódja ejtett rabul, már az elejétől kezdve. Annyira jól vezeti a történetet, hogy akkor is, ha már nagyon az elején tudtam kihez fogunk eljutni, izgatott a cselekmény kibontakozása. Nem tudom mikor voltam ennyire bűvkörében egy történetnek. Az írónő minden tekintetben tökéletesen játszik a skandináv krimikre jellemző stílusjegyekkel.   

A rejtvények igazi fejtörést okoznak, valószínűleg sosem tudtam volna megfejteni őket, de nem is foglalkoztam velük annyira, mert folytatni akartam a történetet.   

Féltem egy kicsit, mert a skandináv krimik nem tartoztak a kedvenceim közé, néhány kivételtől eltekintve, de számomra tökéletesen élvezhető volt, sőt annál sokkal több. Az a fajta könyv, amit, ha nem is volt időm olvasni éppen, akkor is ez járt a fejemben.   

Ez az első könyve az írónőnek, de remélem még nagyon sok lesz. Ajánlom mindenkinek, aki kedveli a krimi műfaját.   

Készen állsz egy rejtvényre? Rajta! 











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése